Strona 46 z 312 PierwszyPierwszy ... 3644454647485696146 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 451 do 460 z 3111

Wątek: Pierwsze kroki z portretem prosze o wskazowki

Uzależniony Awatar Paenka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomdz Zobacz posta
    Mam jeszcze pytanie dotyczącego tego zdjęcia - jak u was wyglądają jego kolory? Dostałem dziś moje pierwsze odbitki z labu (www.vertis.pl), wśród nich ta i na wszystkich widoczna jest zielona dominanta. Monitor mam skalibrowany/oprofilowany Eye One Display 2, ale zanim zacznę zwalać na lab, to wolę się upewnić, że wina nie jest po mojej stronie. A, ta fota była NNNN, czyli jak rozumiem, bez korekty?
    Dodam jeszcze, że dla bezpieczeństwa foty posyłałem w sRGB, robiłem też soft proof z wykorzystaniem profilu labu i wszystko wyglądało poprawnie.
    no to chyba coś skopali bo mimo, że nie mam wykalibrowanego monitora to u mnie nie widze zadnej dominanty
    Tzn. tak teoria mówi o praktykę mnie nie pytajcie;p

TU możesz przypuścić atak odwetowy, nie krępuj się

max101
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomdz Zobacz posta
    Mam jeszcze pytanie dotyczącego tego zdjęcia - jak u was wyglądają jego kolory?
    U mnie także wyglądają jak najbardziej w porządku.

Uzależniony Awatar RNz
    Miasto
    Chrzanów, Katowice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez asthral Zobacz posta
    przeczytałem uwagi, porady, słowa krytyki, i jestem /chyba/ gotów wstawić "pod ostrzał" jakaś swoją fotkę.
    Myślę, że byłoby duuuużo lepiej, gdybyś przesunął kadr w lewo. Chyba, że tą ścianę z wystającą rurą (?!) darzysz jakąś szczególną sympatią...
    ... PhotoAnarchist ...
    nie jestem żadnym mądralą... mondralom tym bardziej!

Pełne uzależnienie
    Miasto
    3city

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez max101 Zobacz posta
    U mnie także wyglądają jak najbardziej w porządku.
    tak samo jak i u mnie. Monitor mam skalibrowany. To chyba wina labu.
    Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Uzależniony Awatar VanMurder

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez michalab Zobacz posta
    Drugie podejście:

kolega prosił o sugestie odnośnie portretu, bardzo fajna fotka przyjemnie zapogowała dziecina, słowami lepiej bym tego nie opisał

pozdrawiam

ps. jak chcesz znać szczegóły obróbki to wyślę ci psd

Uzależniony Awatar tomdz
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez robgr85 Zobacz posta
    tak samo jak i u mnie. Monitor mam skalibrowany. To chyba wina labu.
    Ok, dziękuję wszystkim za informację. Tylko co mogli skopać, skoro korekt nie było? No i zastanawia mnie fakt, że o Vertisie to na tym forum same pochlebne opinie były (ciągle szukam swojego błędu). No chyba, że taka własność printera/papieru, że gubi czerwienie (lub podbija zieleń), ale w takim razie na proofie też mi to powinno pokazać, nie? :-?
    Body, stałki, zoomik

Dopiero zaczyna Awatar asthral
    Miasto
    opoczno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez RNz Zobacz posta
    Myślę, że byłoby duuuużo lepiej, gdybyś przesunął kadr w lewo. Chyba, że tą ścianę z wystającą rurą (?!) darzysz jakąś szczególną sympatią...
    wlanie też miałem takie wrażenie, i ogólnie mi sie wydaje że lekko nie ostre jest, a starałem się jak to na forum pisza "ostrzyć na oczy", a i tak coś nie tak jest.
    A co powiecie na temat ekspozycij, BW itp ? może być ?

poprawiony kadr:
    Ostatnio edytowane przez asthral ; 05-07-2008 o 09:28 Powód: nie wstawiona fotka
    ------------------------------------------------------
    "Do zobaczenia w rzeczywistosci nowego utrapienia...."
    400D|C18-55EFS|C80-200|C50f1.8|420 EX|

Domyślnie

VanMurder, od jakiegoś czasu oglądam Twoje prace i jestem pod wrażeniem Ciekawi mnie bardzo czy z każdym zdjęciem bawisz się osobno w PSie, czy jak robisz coś ze zdjęciem to zawsze dla całego kadru czy czasami korygujesz tylko część zdjęcia? Gdzie się wszystkiego nauczyłeś ? Fotka tej małej 2 posty wyżej od razu nabrała życia ^^ Jak Ty to robisz?

Pozdrówka!

Uzależniony Awatar VanMurder

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bystry Zobacz posta
    VanMurder, od jakiegoś czasu oglądam Twoje prace i jestem pod wrażeniem Ciekawi mnie bardzo czy z każdym zdjęciem bawisz się osobno w PSie, czy jak robisz coś ze zdjęciem to zawsze dla całego kadru czy czasami korygujesz tylko część zdjęcia? Gdzie się wszystkiego nauczyłeś ? Fotka tej małej 2 posty wyżej od razu nabrała życia ^^ Jak Ty to robisz?

Pozdrówka!
    fotografia cyfrowa i post proces to moja obsesja, 95% wolnego czasu spędzam z puszką w reku lub w PSie ... kilka lat praktyki nieprzespane noce, dziesiątki przeczytanych książek, setki przeczytanych artykułów w internecie, godziny spędzone na analizie prac innych fotografów, siedząc po turecku w księgarni z albumami mistrzów na kolanach i kubkiem kawy w ręce ... a reszta jakoś sama przyszła

obrabiam w PSie tylko te zdjęcia które muszę, czyli te spieprzone w procesie muszą być podciągnięte w post procesie, staram się uczyć na błędach (swoich i innych), wychodzę z założenia że dobra fotka musi powstać najpierw w głowie a dopiero później w postaci binarnej lub chemicznej... a cała reszta to rzemiosło ....

ps. jak patrzę na zachód słońca to widzę krzywe i histogram, jak patrzę na twarz znajomego to zastanawiam się jak go ustawić względem głównego światła, gdzie postawić blendę jak go dodatkowo doświetlić jak rozproszyć światło itd ... jednym słowem zboczenie połączone z uzależnieniem, lub początek choroby psychicznej ...

pozdrawiam

Początki nałogu Awatar allgsm
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Van a mozna prosic Psd z obrobki tego zdjecia ? Jestem ciekaw co tam namieszales ;-)
    http://www.tomaszgruszecki.com gg:1326595 Pozdrawiam.

Strona 46 z 312 PierwszyPierwszy ... 3644454647485696146 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów