Trochę odświeżę wątek.
Procesor DIGIC III w kompaktach IMO świadczy o tym, że szykuje się chyba premiera w segmencie jednocyfrowych DSLR.
Wersja do druku
Trochę odświeżę wątek.
Procesor DIGIC III w kompaktach IMO świadczy o tym, że szykuje się chyba premiera w segmencie jednocyfrowych DSLR.
Nowy 1Ds to by sie przydal... Starego mozna by taniej kupic :twisted:
No to jak odświerzamy to ja pozwolę sobie przypomnieć moje zestawienie:
Obiektywy:
EF 35/1.8
EF 40/1.2L
EF 50/1.2L
EF 200/1.8 L IS
EF 400/5.6 L IS
EF 500/2.8 L DO IS
EF 24-50/2.0
EF 24-70/2.8 IS
EF 70-200/4 L IS
EF 100-300/2.8 IS
EF 100-400/4 L IS
być może 800 DO??
Aparaty:
3000D
370D
400D
35D
40D
50D
7D
5Dn (mkII)
4D
3D
1DmkIII
1DsmkIII
1Dsx
Średni format (chodzą słuchy że podobno Canon kupił od Contaxa/Kyocera ten dział łącznie z nazwą)
Na czerwono to co już na bank wypada. Na zielono to co się sprawdziło.
Sporo się tego nazbierało:mrgreen:. Wypisałem tylko te które nosiły chociaż cień cech prawdopodobieństwa, bo wishlist jest znacznie dłuższa:mrgreen: :-D.
To ja zacytuje encyklopedie:
Zreszta nie tylko korea ale i pare krajow pobocznych...Cytat:
4 is a very unlucky number in Korea. Its pronunciation is similar to the pronunciation of the Chinese character for Death. Typically, elevators are marked "F" instead of "4".
Byl eos 5, byl eos 3... Nie ma eosa 4. Nie bylo i nie bedzie... Kazdy tak oznaczony to kiepska podroba.
a gdzie na tym wykazie sa 20/2.8 II i 24/1.4L II - zoptymalizowane do matryc FF?
fajnie by bylo, jakby po stworzeniu aparatu, ktory teraz masowo kupuja landszafciarze, Canon dal tez dobre szkla do niego
Nie wiedziałem ,że nasi mali azjatyccy przyjaciele sa tacy przesądni =)
Ładny ten 4D. Jest tylko jedno ale.... Dziwne podobieństwo do EOS-a 1V. No ale cóż może w canonie też zaczynają oszczędzać:mrgreen:.
to popatrz tu
Co z tego ze 499? Sproboj tam kupic... Jak nie wtopisz pieniedzy tos szczesciarz.
E... wiem zajrzałem do linka, który zapodałeś dziękuję postoję :mrgreen:.
A wracając do tematu to coś cicho się zrobiło.
Tak na marginesie rzecz wziąwszy to właściwie na tle tego co dotąd wypuściła konkurencja to Canon nawet nie musi nic wypuszczać nowego. Wystarczy tylko trochę obniżyć ceny i tyle. Niezbyt dobrze to wygląda:(.
Piszesz o pentaxie?
Nie tylko coś mnie tknęło;) :) jak poczytałem dpreview :) i wiadomy wątek..
W sprawie nowości to pojawiła się ciekawa informacja na http://www.northlight-images.co.uk/Canon_1DS_MkIII.html. Wygląda na to że Canon chce powołać do życia nową markę. Pytanie tylko jaką.
Tutaj jeszcze link bezpośredni. Trzeba wejść w zakładkę "Main Stage".
np nowa kopiarka lub skaner :):):) ale po cichu licze ze jednak cos z EOS
a moze Canon zmieni BAGNET??? - byla juz kiedys na tym forum dyskusja o tym ;-) i ze sie przymierza...? hmmm
Gdyby canon wszedł w końcu w średni format, zachowując choćby standard mocowania lampy oraz filozofię pracy, byłoby świetnie.
Ja raczej myślę że (po pogrzebaniu trochę po sieci) oni mają zamiar wejść na rynek HDTV z wyświetlaczami SED. Także to niekoniecznie musi dotyczyć fotografii:(.
I co Canon nic nowego nie pokazal na Photokinie??? A to pech ;-).
Jeszcze ma czas...dajcie mu szanse....:)
No jeśli ma coś pokazać to jutro. Jaki sens trzymać tajemnicę przez tyle czasu i pokazywać coś w dniu prasowym licząc na to że dziennikarze nie puszczą farby:) :lol:.
Myślę że jutro będzie nowy .........................;):).
3D :mrgreen:
3D by Bonk :-) of course
no i do tego kitowy 40 mm ;]
Dla ułatwienia podam "zaktualizowaną" listę;):).
Obiektywy:
EF 35/1.8
EF 40/1.2L
EF 50/1.2L
EF 200/1.8 L IS
EF 400/5.6 L IS
EF 500/2.8 L DO IS
EF 24-50/2.0
EF 24-70/2.8 IS
EF 70-200/4 L IS
EF 100-300/2.8 IS
EF 100-400/4 L IS
EF 200-400/4 DO IS
EF 500/4 L DO IS
EF 600/5,6 L
EF 1500/4 L IS DO
być może 800 DO??
Aparaty:
3000D
370D
400D
35D
40D
50D
7D
5Dn (mkII)
4D
3D
1DmkIII
1DsmkIII
1Dsx
1Dx
Średni format (chodzą słuchy że podobno Canon kupił od Contaxa/Kyocera ten dział łącznie z nazwą)
Na czerwono to co już na bank wypada. Na zielono to co się sprawdziło.
Sporo się tego nazbierało:mrgreen:. Wypisałem tylko te które nosiły chociaż cień cech prawdopodobieństwa, bo wishlist jest znacznie dłuższa:mrgreen: :-D.
New Brand - może nowa seria z EVF, może system modularny. Tu nawet mało wiarygodnych przecieków nie ma tylko domysły i spekulacje. O możliwości wprowadzenia aparatów z EVF wspominał w wywiadzie na PMA '06 Chuck Westfall.
Chodzą też plotki o podrasowanym 30DN który rzekomo ma być pokazany jutro. Zmiany kosmetyczne i softowe:).
I co wiadomo juz cos bo chyba jednak Canon nic nie pokazal z absolutnych nowosci (o G7 bylo wiadomo wczesniej).
Pozdrowki
Chyba Canon co miał pokazać to już pokazał.
Dobra, to zakładajcie nowy wątek co Canon może wypuści na wiosnę :lol:
3D baj bonk :mrgreen:
Swiete slowa. A na serio, to zdaje sie, ze odlozyli premiere...
Nie wiadomo z jakich powodow?
1. Produkcja i tak nie ruszylaby w pelni przez pare miesiecy
wiec to nie w stylu Canona zapowiadac cos, co dostepne dopiero w 2007.
Mozna to zrobic na PMA...
2. Szkla wysiadaja przy 22MP. To bylby dopiero numer...
3. W zaleznosci od tego co to jest - jesli to jest "tylko" 1Ds MkII N, to moze
zdecydowali sie w ogole to zabic i wypuscic sprzet nowej generacji
na 70-ta rocznice w 2007?
Na co stawiacie?
Nie wiadomo co to jeszcze będzie ten new brand - może nic związanego z fotografią, a może odpowiedź na któreś z tych pytań. Póki co photokina jeszcze trwa także jeszcze bym poczekał ze spekulacjami:).
Po za tym to kto ma dopingować Canona do wypuszczania czegokolwiek nowego?
Co takiego wypuściła konkurencja, że będzie widać te tysiące wyprzedawanych L-ek na ebay'u kupionych nierzadko za majątek:)? O body już litościwie nie wspomnę.
Wlasnie, konkurencja skupila sie na poziomie 400D Canona wiec jest jak jest. Oczekiwalem na nastepce 5D , bo wtedy moze by ten ostatni cos potanial , a tak to dalej zbeiram na 24-105ISL :-). Zreszta moze zrezygnowali z pokazania 3D po tym jak dojrzeli do zbudowania 3d by Bonk, powtarzam sie ale mysle ze takie body byloby dla bardzo ambitnych amatorow idealneno i dla profi jak drugie body. Mniejsze od 1 a w jednej obudowie z BP i uszczelnione, z EC moglbym zrezygnowac, choc w swoim analogu bardzo lubie ten system.
Pozdrowki
Do premiery nastepcy 5D jest jeszcze pol roku. Canon do tej pory nie zszedl ponizej 18 miesiecy, wiec nie ma co oczekiwac na zmiane w tym wypadku. Zwlaszcza ze sprzedaz 5D idzie im swietnie.
Bez przerwy ktoś pisze że jak wejdzie nowy model to stary stanieje albo że jak konkurencja coś wypuściła to Canon musi stanieć etc. Tylko jakoś jeszcze w historii się to nie sprawdziło, wszystko odbywa się znanym od lat cyklem, nowy model zastępuje stary, który nie zdąży stanieć bo za chwilę nie mozna już nowego kupić. Cena 20D jakoś nie spadła znacząco po wejściu 30D, 350D po wejściu 400D, 30D po D80, "L"-ki z IS nie staniały po wejściu Alfy z wbudowanym AS ;) itd, tak więc można mieć pobożne życzenia a życie i tak pokazuje coś innego...
Myślę,że teraz będzie cisza,bo przecież jest masa różnych canonów na rynku i każdy może sobie coś wybrać.Moim zdaniem powinni teraz skupić się raczej na matrycy i nad nią prowadzić badania i udoskonalenia bo to jest najważniejsze.
Co do uszczelnień i metalowych korpusów w przedziale dla amatorów to napewno nie był by dla nich problem,lecz problemem była by cena rynkowa.Okazało by się,że lustrzanka amatorska a strasznie droga i też było by zle bo zaczeły by się narzekania na ceny.Tak się zastanawiam nad tymi spekulacjami i jestem ciekawy jaki procent użytkowników kupuje starsze modele po premierze nowego?!
Pozdrawiam.