a czy jest jakis inny/lepszy/zaawansowany soft obslugujacy x-rite eye1 display2 ?
Wersja do druku
a czy jest jakis inny/lepszy/zaawansowany soft obslugujacy x-rite eye1 display2 ?
No dobrze, a co w takim razie robi program Logo Calibration Loader, który instaluje się w autostarcie razem z softem kalibratora. Po jego uruchomieniu zmieniają się kolory wszystkiego, począwszy od tła pulpitu a skończywszy na aktualnie wyświetlanym obrazku w IrfanView.Cytat:
Czyli Windows "trzyma" profil ale go nie używa? Udostępnia go tylko innym aplikacjom, które mają ochotę zrobić z niego użytek? Dobrze rozumiem?
Jaka jest korzyść z wykorzystania takich programów zamiast standardowo dołączanych do kalibratora? Rozumiem, że softy Eizo, Nec itp. są dedykowane do sprzętu konkretnego producenta ale co z pozostałymi?
Profilery przechowują swoje dane kalibracyjne w profilu - zapisują je w vcgt (Video Card Gamma Tag). Program Logo Calibration Loader odczytuje ten tag i wprowadza zawartą w nim korektę do LUT karty graficznej.
Co do różnic pomiędzy profilerami - wykorzystują one różne metody pomiarów, mają więcej/mniej opcji i możliwości kalibracji, takie i owakie metody walidacji profilu itd. Profilery Neca i Quato bazują na basICColor display.
Czyli IrfanView, otwierając fotkę sRGB wyświetli ją prawidłowo, bo karta graficzna, która ma załadowany profil, dokona odpowiednich przeliczeń przed wysłaniem na monitor? A z kolei taki 11View, który ma moduł CM, dokona korekty przed wysłaniem do karty, ta dokona korekty ponownie i wyjdzie kicha? Kurde, to które kolory są w końcu prawdziwe?
Nieee, tak dobrze to nie ma. Zarządzanie barwą przebiega dwuetapowo: kalibracja i profilowanie. Kalibracja polega na zoptymalizowaniu działania danego urządzenia wyjściowego. W przypadku monitora będzie to przede wszystkim:
- ustawienie gradacji do danego standardu, lub inaczej: linearyzacja
- ustawienie punktu bieli (temperatury bawrowej)
- ustawienie jaskrawości i punktu czerni (kontrastu)
Krzywe kalibracyjne, które dostosowują monitor do danego standardu, tj. starają się dopasować gradację monitora do np. przebiegu funkcji gamma 2,2 i jego temperaturę np. do skorelowanej temperatury barwowej 6500K, zapisywane są w vcgt. Podczas ładowania systemu kalibracyjna korekta linearyzacyjna wgrywana jest do LUT karty graficznej i w efekcie nasz monitor pi razy oko świeci gamma 2,2/6500K. Po ugnieceniu go do takiego stanu jest on profilowany - mierzone są współrzędne kolorymetryczne jego kolorantów, zapisywana jest wartość, do jakiej została skalibrowana gradacja i temperatura barwowa. Innymi słowy - dzięki informacji w profilu system zarządzania barwą wie, że nasz monitorek jest ustawiony na gammę 2,2 i temp. 6500. Kalibracja jest zaś odpowiedzialna za to, by było tak w istocie.
Mam małe pytanko...
Na początku zaznaczam, że próbowałem znaleźć temat w szukajce, ale nie udało mi się stuprocentowej odpowiedzi na moje pytania...
Ostatnio nabyłem kalibrator (EyeOne) i zaczłąem się nim "bawić".
Zgodnie z instrukcją poustawiałem wszytko w monitorze (RGB) etc... pod koniec procesu kalibracji program stworzył mi profil, który został automatycznie ustawiony w karcie graficznej...
i tutaj zaczyna się mój problem:
Skoro karta graficzna wyświetla kolory wg. danego profilu, to czy konieczne jest dodatkowo podkładanie tego samego profilu w przeglądarce (np. AcdSee Pro 2)? Poza tym ogólnie nie bardzo kumam zagadnienie "farbmenagment" - innymi słowy gdzie jaki profil zastosować (profil wyświetlania, drukowania etc...) Gdzie wstawić profil z lab'u, jak dodać profil do zdjęcia (niestety póki co dysponuję tylko PS Elements 5, ale wiem, że w ACDSee Pro 2 też to jest możliwe) etc, etc...
Mam nadzieję, że pomimo mojej nieco chaotycznej wypowiedzi, jest ona mniej więcej zrozumiała i znajdzie się ktoś, kto wyjaśni mi te sprawy lub poda jakieś dobre źródło informacji.
Z góry dziękuję za treściwe wypowiedzi i pozdrawiam.
http://canon-board.info/announcement.php?f=27&a=3
3. [...] Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).
A odpowiedź właściwie zawiera się w ostatnim poście Czornego.
Dotarł do mnie super-wypasiony nowy monitor Eizo CG222W. Jest tak wypasiony, że przerósł mnie kompletnie. Proszę o radę.
Czym może być spowodowana różnica w kolorystyce jednego zdjęcia wyświetlonego w
PS oraz FF3 z włączonym CM? Trochę więcej konkretów:
- Monitor skalibrowany i1D2 do przestrzeni natywnej za pomocą ColorNavigatora. WB 6500, Gamma 2,2, 80 cd/m2.
- Przestrzeń robocza PS ustawiona na Adobe RGB
- Zdjęcie skonwertowane do sRGB, ma osadzony profil. Na zdjęciu jest dużo zieleni.
- Zieleń w FF3 jest bardziej soczysta niż w PS.
- oryginalne oprogramowanie od kalibratora odinstalowałem.