Strona 1 z 15 12311 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 147

Wątek: Kalibracja monitora - początkujący

Domyślnie Kalibracja monitora - początkujący

Witam

Mam nadzieję, że na forum nie ma już takiego samego wątku. Chciałbym prosic Was o kilka rad. Fotografią zajmuję się hobbystycznie i mam jeden problem - monitor, a dokładniej kolory na nim.

Sprawę przedstawię dość krótko. Pracuję na laptopie, ale posiadam jeszcze w domu monitor CRT (CTX 17''). Jak tanim kosztem można by uzyskać wierniejsze oddanie kolorów i jasność na tym monitorze, bo sam już nie wiem jak moje zdjęcia wyglądają w rzeczywistości (u znajomego jak je zobaczyłem, to były tak ciemne, że lepiej tego nie komentować i teraz pytanie, który monitor pokazywał prawdę?)

Nosiłem się z zamiarem kupna jakiejś drukarki do zdjęć, ale chyba nie mam o czym myśleć, póki nie załatwię sprawy z monitorem. Dobrze rozumiem? Zapewne najlepszym wyjściem byłoby kupno lepszego monitora, ale domyślam się, że wiązałoby to się z dużymi kosztami, a nie uśmiecha mi się kupno nowego monitora, wolałbym za te pieniądze zaopatrzyć się np. w lampę czy nowe szkło. Jeśli jednak nie będzie innej drogi do zadowalającego efektu, cóż - będę musiał zmienić zdanie

Liczę na wyrozumiałość i doradzenie co zrobić w tej sytuacji

Pozdrawiam
    Canon EOS 350D + Canon EF-S 18-55 + Canon EF 28-135 IS + chęć robienia dobrych fotek i ciągły brak kasy na zakup innych szkieł

Domyślnie

poszukaj firmy w swojej okolicy, którakalibruje monitory... ustawiąci wszystko nacacy (jeśli się da) i będziesz mieć problem z głowy. Albo kup drukarkę, wydrukuj jakąś fotkę i wyreguluj monitor tak, żeby obraz przypominałjak najbardziej wydruk - wersja kalibracji dla oszczędnych
    40D + Tamron 17-50/2,8 + Sigma 70-300/4,5-5,6 + C50/1,8II + 550ex + duuuużo planów i mało pieniędzy...

studioad.pl - projektowanie stron internetowych
    serwery www bez limitów

Domyślnie

Dzięki poss za odpowiedź, bo miałem już mętlik w głowie. W innych wątkach mówią o kupnie kalibratora, gdzie indziej, aby kupić lepszy monitor albo udać się do firmy zajmującej się kalibracją - tak jak Ty radziłeś.

Czy ten pomysł z drukarką jest dobry? Na mój chłopski rozum, to miałbym zgraną drukarkę z monitorem ... a to chyba nie byłoby równoznaczne z tym, że widziałbym "prawdziwe" kolory zdjęcia?

Nie wiem czy w moim rejonie jest jakakolwiek firma zajmująca się kalibracją, ale rozejrzę się (jest możliwość dokonania tego przez internet?). Wpadłem jeszcze na taki pomysł, aby może dać gdzieś do wydrukowania (na profesjonalnej drukarce) jakąś tablicę kolorów i wtedy skalibrować ręcznie wydruk z tym plikiem, z którego byłoby to wydrukowane. Poza tym teraz nie wiem czy z tego mojego monitora da się cokolwiek zrobić.

Z góry dzięki za odpowiedź jeszcze na te pytania
    Canon EOS 350D + Canon EF-S 18-55 + Canon EF 28-135 IS + chęć robienia dobrych fotek i ciągły brak kasy na zakup innych szkieł

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Baca48 Zobacz posta
    Dzięki poss za odpowiedź, bo miałem już mętlik w głowie. W innych wątkach mówią o kupnie kalibratora, gdzie indziej, aby kupić lepszy monitor albo udać się do firmy zajmującej się kalibracją - tak jak Ty radziłeś.

Czy ten pomysł z drukarką jest dobry? Na mój chłopski rozum, to miałbym zgraną drukarkę z monitorem ... a to chyba nie byłoby równoznaczne z tym, że widziałbym "prawdziwe" kolory zdjęcia?

Nie wiem czy w moim rejonie jest jakakolwiek firma zajmująca się kalibracją, ale rozejrzę się (jest możliwość dokonania tego przez internet?). Wpadłem jeszcze na taki pomysł, aby może dać gdzieś do wydrukowania (na profesjonalnej drukarce) jakąś tablicę kolorów i wtedy skalibrować ręcznie wydruk z tym plikiem, z którego byłoby to wydrukowane. Poza tym teraz nie wiem czy z tego mojego monitora da się cokolwiek zrobić.

Z góry dzięki za odpowiedź jeszcze na te pytania
    Poczytaj od tego miejsca:
    http://canon-board.info/showthread.php?t=31359&page=20
    Pozdrawiam.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Staszów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Baca48 Zobacz posta
    Sprawę przedstawię dość krótko. Pracuję na laptopie, ale posiadam jeszcze w domu monitor CRT (CTX 17''). Jak tanim kosztem można by uzyskać wierniejsze oddanie kolorów i jasność na tym monitorze, bo sam już nie wiem jak moje zdjęcia wyglądają w rzeczywistości (u znajomego jak je zobaczyłem, to były tak ciemne, że lepiej tego nie komentować i teraz pytanie, który monitor pokazywał prawdę?)
    Najtańszym kosztem będzie IMO kupno kalibratora (i1 Display2) i poważnie wejść w temat kalibracji, który niestety do łatwych nie należy - trzeba sobie zdawać sprawę z wielu kompromisów. Korzystanie z firm zajmujących się kalibracją (które robą to naprawdę rzetelenie i solidnie) na dłuższą metę będzie trochę kosztowne (2 monitory, kalibracja co 4 tygodnie itp. itd. ).
    Ostatnio edytowane przez Tomasz Urbanowicz ; 02-05-2008 o 09:13

Domyślnie Laptop nie ładuje profilu icc :(

Witam!

Mam następujący problem:

laptop hp pavilion (grafika GeForce 8400M GS), po skalibrowaniu kalibratorem eye-one display 2 (w trybie easy) wyglada ok, tzn nie jest niebiesko , profil sie pieknie ladnie laduje, po restarcie systemu, profil ładuje się na chwilę a później znika :/ Nie wiem co z tym fantem zrobić zapomniałam jeszcze dodać, że system operacyjny to vista home premium.

Przed kupnem kalibratora bawilam sie w zmiane kolorow na karcie graficznej i wtedy wszystko sie ladowalo poprawnie.

POMOCY !!!

Uzależniony Awatar miklo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Może masz jakiś Adobe Gamma czy coś w ten deseń, co w autostarcie jest za loaderem Eye1 i ładuje inny profil?

Domyślnie

Dobra juz odkryłam co to było Po załadowaniu systemu, laptop ładuje na chwile oryginalny profil, nastepnie ładował ten z kalibratora, a zaraz po nim karta graficzna ladowala swoje ustawienia, czyli w rezulatcie wracal do oryginalu.
    Usunelam z autostartu, wszystko co zwiazane bylo z nvidia i dziala.

Wczesniej wydawalo mi sie ze profil wygenerowany przez kalibrator jest ponad karte grafiki, a jednak nie !

Pozdrawiam.

P.S. Do czego sluzy oprogramowanie eye-one share ??

Uzależniony Awatar miklo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez martyna_p Zobacz posta
    Do czego sluzy oprogramowanie eye-one share ??
    Żebyś miała jedno oko szare ;-)

Strona 1 z 15 12311 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów