http://www.dpreview.com/news/2012/01...nonG1X_Preview
Wersja do druku
Szkoda tylko, że obiektyw ciemny jak ****
Czyli jednak 1.5" a nie 1/1.5". No, no. Wypas jak na zewnętrzne rozmiary. Ciekawe jak szkło im się udało. No i czy matryca dorówna w końcu Sony w kwestii DR.
Ale faktycznie jest brzydki!
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
No i dlaczego matryca ma proporcje 4:3! Idealne do filmowania 16:9 :-P
matryca 4/3, ciemny przyspawany kit bez szerokiego kąta, nie dziękuję :)
Alternatywa dla bezlusterkowców z kitowym ciemnym zoomem. GO nie jest jakąś przewagą dla znacznie mniejszego kompaktu z jasnym zoomem typu Olympus XZ1 czy Panasonic LX5, a te są za to znacznie mniejsze.
Pytanie, jak szybko ten zoom nowego Canona traci światło?
Jak długo jest f/2.8, gdzie jest f/3.5, f/4 a gdzie zaczyna się ciemnica f/5.6 i ciemniej?
Świetnie wpasowany w ofertę Canona. Zamiast lustrzanki z kitowym zoomem - świetny.
Ale lustra ze stałką, albo nawet lustra z jasnym zoomem f/2.8 nie zastąpi.
Nie kanibalizuje oferty Canona, ale trudno mu będzie powalczyć z bezlusterkowcami ze stałkami. Za to doskonale może powalczyć z bezlusterkowcami z zoomem, a pewnie takich najwięcej się sprzedaje.
Micro43 z 12/2, 20/1.7, 25/1.4, 45/1.8 wygrywa.
NEX ma na razie kiepską ofertę stałek.
Samsung z jasnymi stałkami też jest lepszy.
Nikon to kompakt z malutką matrycą.
Nowo zapowiedziane Fuji - bez dwóch zdań dużo lepiej (i drożej).
Pytanie jeszcze o AF? Poziom Nikona, micro43 czy może dużo gorzej?
W każdym razie bardzo ciekawa propozycja. Kawalek tortu może tym Canon zjeść.
Ale zaraz - G1X to nowa seria bedaca kontynuacja Gxx. Tak samo jak seria S1,2,3,5 i dalej SX1, SX20 etc.
A teraz jak Canon robi wywalony w kosmos kolejny Gxx to juz jest marudzenie i porownywanie do bezlusterkowcow.
Konkurencja to chyba bezposrednio bedzie nowy Nikon P7100. Jak wyjdzie mozna dopiero marudzic na G1X.
Rewelacja. A swiatlo i tak jest ok, G12 mial na koncu 4.5, wiec przy takiej zmianie matrycy 5.6 jest swietne.
zgadzam się z siudymem, fajny aparat jesli matryca da radę :)
Matryca 1.86x, 14mpix, digic5 - nie moze byc zle ;) Bedzie jakosc amatorskiego EOS w kompakcie Canona. Tylko hmm cena.
ciekawa premiera sama z siebie. dla mnie blizsze definicji tego, co bym chcial jako "maluch do torebki" niz te nabijacze kabzy z bidna matryca i droga, slabo dostepna wymienna optyka. a juz na pewno ciekawsze niz porazka pod nazwa Nikon 1...
...ale jak to bedzie w praktyce... rynek oceni...
Ciekawe o ile ta nowa matryca przebije jakością obrazka (iso, dr) starą 18mp. Będzie kolejny dylemat: Fuji x10 czy Canon gx1?
same dylematy, a zdjęć nie ma kto robić ;)
Aparat ciekawy, szkło trochę ciemne na długim końcu – ciekawe o ile się wysuwa.
Jak do kieszeni, trochę nieporęcznie. Z drugiej strony, ma wszystko czego można oczekiwać po "codziennym" aparacie.
14sto bitowy RAW też nieźle wróży.
750 Euro czyli 3300 zł - hmmm... cena nie rozpieszcza. Za to można już niezłe lusterko kupić. No cóż zobaczymy.
Rynkowo uważam że premiera sensowna. Myślę że może być dla wielu sensowną propozycją jako aparat zapasowy oraz podstawowy dla tych którzy chcą mieć dobry obrazek bez bawienia się w jakikolwiek system.
Czy mi się wydaje, czy on jakby bardziej plastikowy w stosunku do G10, 11 itd.?
Obiektyw ciemny i krótszy. Mógłby się przynajmniej w końcu zaczynać od 24mm. Coś nie hula.
Bardzo fajny kompakt. Duża matryca, ładny wygląd i przyzwoite parametry.
Wszystko zależy od ceny ale już jest moim faworytem.
Powiem tyle wbrew temu co piszą inni mi się podoba jak cholera. Ale cena spadnie choć Gxx trzymały i trzymają i tak troche przy dużą cenę. Ciekawe jak wypadł by w porównaniu z nexe'm bo z tą ceną.
Czy jest gdzieś informacja jakie światło ma ten obiektyw przy jakiej ogniskowej? f/5.8 na długim końcu to nie bardzo kuszące, a f/2.8 na krótkim jak najbardziej. Pytanie jak szybko robi się ciemno???
Niezły kompakt chociaż zawsze mogło być jaśniej i ciutkę szerzej. Mam wrażenie, że jak na kompakt jest super, ale w porównaniu z bezlusterkowcem ze stałką zbyt traci przez przyspawany zoom. Ciekawy sampli jestem.
Standardowo, mniej więcej proporcjonalnie do ogniskowej. Ile razy można tłumaczyć to samo. 2,8 faktyczne będzie tylko przy szerokim kącie. Potem 2,9 - 3 - 3.1 ale przeskoczy pewnie dopiero na 3.2 bo nie ma pośrednich wartości.
Dla mnie taki kompakt bez odpowiednika 24mm to dość słabo. Przy 28mm i krótkim zoomie powinien być też nieco jaśniejszy, np. 2.8-4.
A jak myślisz, ile % kupujących marzy o pełnej szklarni? Większość będzie się cieszyć że ma wszystko w jednym a dział promocji firmy Canon wytłumaczy im zalety większej matrycy. Jest też i druga strona medalu - już teraz spora część posiadaczy lustrzanek ze sporym zbiorem obiektywów używa serii G jako uzupełnienie. Mocno mi się wydaje, że ten aparat może zaspokoić potrzeby i amatorów chcących mieć jeden aparat z jednym obiektywem oraz użytkowników bardziej zaawansowanych. Czas pokaże. Moda na kupowanie lustrzanek i robienie zdjęć trzymając ją przed sobą na wyciągniętych rączkach mija, czas kupić coś innego ;)
Całe 2 sample:
http://www.usa.canon.com/cusa/consum...x#SampleImages
wygląda to nieźle tylko ten rozmiar... nie można tego było bardziej upakować?
mam wrazenie, ze szczegolnie wsrod osob, ktore tak czy siak nie kupilyby tego typu sprzetu, najwiecej jest malkontentow...
albo moze ja jestem jakis dziwny i nie kumam wielkich oklaskow dla nowego Fuji (1700 USD) i jechania po tym G1X (800 USD), bez jakichs testow i odniesienia rzeczy do realiow. bo to koniec koncow ma sluzyc do robienia zdjec, a w sklepie czy na ebayu stanowic jakas atrakcyjna propozycje cenowa...
Nad Fuji każdy się zachwyca bo to "powrót do przeszłości" w wyglądzie.
A że cena zabija to też ilu kupuje Fuji ?
Miałem S5Pro przed którym kilku kolegów z forum Nikona klęka.
Nie widziałem nic w nim specjalnego.
Ten Canon będzie super jak nie przesadzą z ceną.
Bo trzeba przyznać, że design mają fajny. Reszta wyjdzie w praniu, mnie wstępnie aparat się podoba.
Bo:Cytat:
Miałem S5Pro przed którym kilku kolegów z forum Nikona klęka.
Nie widziałem nic w nim specjalnego.
a) nie(zbyt często) korzystałeś z jego dużej rozpiętości tonalnej w światłach.
b) jesteś przyzwyczajony do przyzwoitych kolorów z Canona
Na prawdę szybka i krótka recenzja G1X
http://youtu.be/6TIFZnCz0FM
rozmiar ma znaczenie :) jak ktoś pobiega z 5D z jakimś większym szkłem a potem ma możliwość używania S95 to ma porównanie. I wtedy taki G1 tak całkiem kompaktowy już nie jest.
Na ten aparat trzeba przede wszystkim pod względem przymiarki do bezlusterkowca. Tak samo, jak było z Fuji.
mam co do tego mieszane uczucia...
tzn. tez biegam regularnie z 5-tka, trzema szklami i kupa innych gratow na plecach, kilka razy w roku jest to po 10-12 godzin dziennie przez 9 dni. wiec problemu wagi nie trzeba mi tlumaczyc ;)
ale z drugiej strony... mialem 450D + 18-55 jako aparat "do torebki", z czasem zrobil sie z tego 450D + 18-135 a obecnie jest 40D + 18-135 i koniec koncow progresja pod wzgledem funkcjonalnosci i wygody w lapie jest wylacznie ku lepszemu. jakos zwyczajnie ta lapa nawykla od 7 lat do xxD/5D zwyczajnie potrzebuje trzymac sprzet okreslonej wielkosci/masy. a transportowo takie 40D + 18-35 nie wadzi.
przynajmniej w moim przypadku, ta chec "odchudzania sie" pod wzgledem noszonych gratow, po roznych probach i kombinacjach, nieodmiennie sprowadza sie nie do zebrania "mniejszego" systemu (bezlusterkowca czy takiego bardziej wypasionego kompakta) a po prostu do ograniczenia ilosci noszonych gratow przede wszystkim. i tak, na duzy wyjazd pozostaje mi cierpienie pod masa zapakowanego Verteksa 200 (normalnie jakies 8 kilo do kupy), a na wyjscie miejskie po prostu 40D i 18-135. do noszenia to moze wieksze niz bezlusterkowiec/kompakt, ale da rade strawic, a pod wzgledem wygody dla mnie nieporownywalnie lepiej. ale na pewno maja tu znaczenie stare przyzwyczajenia...
ja poprostu używając S95 uświadomiłem sobie co to jest aparat kieszonkowy i może stąd zbyt duże oczekiwania w stosunku do tego sprzętu.
Zaletą tego Canona PowerShot G1 X jest duża matryca.
Największa z dotychczas stosowanych w kompaktach.
Od jej jakości zależy czy aparat ten będzie konkurował z bezlusterkowcami Sony, Olympusa czy Samsunga.
skoryguje:
- duza matryca
- proporcje kadru znane uzytkownikom kompaktow/bezlusterkowcow 4/3
- sprawdzona w boju guzikologia serii Gx
- "one lens to rule them all" juz w cenie aparatu :)
- celownik optyczny
cena poki co jest srednio na jeza, bo nowosc. ale niech to w ciagu roku zejdzie do okolic 500 EUR, a nastepca G2X, ten za 800 EUR, ma ciut jasniejszego lensa (walne z grubej rury: 24-80/2.8-4.0)...
sam go i tak nie kupie, ale jakbym mial parcie na malucha... gdzie dokladnie ten sens wchodzenia w 4/3 czy Neksa, jesli byle stalka szerokokatna kosztuje dobre 300 EUR a swiatlosile ma, ujmujac oglednie, niepowalajaca (a z jakoscia roznie bywa) ? placic za teoretyczne korzysci wymiennej optyki, ktore poki co pozostaja pusta teoria...?
No to kupno kupno xxxD czy xxxxd jedynie z kitem straciło sens (no chyba że na krupówki), bezlustrowców z kitem w sumie też.
W sumie jeszcze jest fufu X10. Matryca nie taka mała a światłosiła 2.0-2.8. Dla jednego większa matryca, dla innego ciekawsza świałosiła. Może w następnych odsłonach C wypuści G2X z jaśniejszym obiektywem, a F X20 z większą matrycą, a wszystko w jednej fabryce będą robić? :confused:
Panowie, pomyślcie jak Canon a właściwie jego marketingowcy, jeśli G1X miałby obiektyw jak serii G o jasności 2,0-2,5 (mój G1 bez X taki ma), dodajcie do tego dużą matrycę to przecież byłaby to konkurencja nie tylko dla tanich lustrzanek ale i tych troszkę droższych.
canonowski szeroki obiektyw 2.0 dla aps to kawał szkła
Te aparaty w gruncie rzeczy są bardzo podobne - mimo, że matryca w Canonie jest zdecydowanie większa. Podobieństwa:
-proporcje matrycy
-zakres zooma
-bardzo podobna GO
-wizjer optyczny bez info
-wydajność baterii
-stabilizacja obrazu
Na plus x10:
-tańszy
-lżejszy i mniejszy
-tryb seryjny?
-dr?
Na plus G1X:
-większa rozdzielczość
-lepsze wysokie iso?
-uchylny ekran
W zasadzie jeśli chodzi o jakość obrazu oba te aparaty może różnicować jedynie wysokie iso i dr. Mimo wszystko x10 jest dla mnie ciekawszy, Fuji musi tylko wyeliminować efekt białych plam w nowym firmware. Ciekawe czy Canon będzie miał jakieś nowe ficzery typu dr 200 lub 400% (jak w s95/s100).
hmm tak sobie czytam i myslę i czytam ;)
wg mnie jest to stanowczo następca serii G.
więc w tej kategorii chyba trzeba spojrzeć (?) dla mnie bOOmba!
sam się przesiadłem z llustra C an Lx3.
dzisiaj poważnie bym się zastanowił nad kupnem między Lx3, 5, i temu też podobne ...
dla mnie osbiście wygląd zblizony do serii G i mi się podoba ale to rzecz gustu.
wykonanie.. nie wiem ale myślę, że dobre!
ja osobiście chcę teraz qpić mega zoOoma.. i taki mi się maży od canona z tą właśnie matrycą. myślałem o fuji, który ma się pokazać ale będę czekał na canona.
jeżeli jednak tak usilnie chcecie porównywać go z mcro43, to ja nie widzę sensu i nie widzę przewagi tego G nad np pasikonikiem G3..
.. no oczywiście dla mnie G3 jest lepsze ;)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
......................
marzy
miało być marzy
......................
Dla mnie jest to ciekawa alternatywa na przesiadkę z canona G10, do tej pory rozpatrywałem samsunga nx200 i panasa GX1..... Chyba zostane przy canonie.......
Robi się ciekawie 8-). Podejrzewam że digic V robi swoje.Cytat:
Zamieszczone przez Chuck Westfall