-
Canon 70d zmiana na 6d mark ii czy eos r?
Witam wszystkich po długiej przerwie. Nadszedł czas na zmianę mojego 70d na pełną klatkę. Aparat użytkowałem przez 3 lata z canonem 17-55 2.8 i 50 1.8 i ogólnie byłem zadowolony. Jedyne czego mi brakowało to wyższe użyteczne ISO. Jakoś obrazka z pełnej klatki również wydaje mi się przyjemniejsza dla oka więc decyzja, że czas wskoczyć poziom wyżej. Teraz pytanie czy 6d mark ii, który obstawiałem na samym początku czy nowy system eos r? Zaznaczam, że pozostał mi obiektyw 50 1.8 więc mogę iść w dowolnym kierunku. Co mi się nie podoba w 6d mark ii to rozmieszczenie punktów AF. Jak dla mnie to duży minus, trzeba będzie dalej przekadrowywać. Po za tym słyszałem, że jakość obrazka porównywalna z 6d i 5d mark iii, czy to prawda? Co mi się nie podoba w eos r to sterownie punktami AF przez dotyk, elektroniczny wizjer, brak jednego pokrętła i średnio wydajna bateria. Na duży plus wykrywanie twarzy i oka przy fotografowaniu przez wizjer. Co radzicie, jakie macie doświadczenia? Czy użytkownicy 6d mark ii są zadowoleni? Czy lepiej budować system z canonem eos r?
-
Re: Canon 70d zmiana na 6d mark ii czy eos r?
Cytat:
Zamieszczone przez
marek2486
Co mi się nie podoba w 6d mark ii to rozmieszczenie punktów AF. Jak dla mnie to duży minus, trzeba będzie dalej przekadrowywać.
w LV jest takie same rozmieszczenie punktow jak w R.
jako bonus masz celownik z prawdziwym podgladem i w nim dzialajacy AF :)
Cytat:
Zamieszczone przez
marek2486
Po za tym słyszałem, że jakość obrazka porównywalna z 6d i 5d mark iii, czy to prawda?
5D3 nie mialem, nie wypowiem sie. od 6D1 jest IMHO ciutke lepiej ale nie jakos kosmicznie. oba jak dla moich potrzeb byly co najmniej wystarczajace. i o niebo lepsze od 70D
Cytat:
Zamieszczone przez
marek2486
Co mi się nie podoba w eos r to sterownie punktami AF przez dotyk, elektroniczny wizjer, brak jednego pokrętła i średnio wydajna bateria. Na duży plus wykrywanie twarzy i oka przy fotografowaniu przez wizjer.
nie mam doswiadczenia z R poza pomacaniem w sklepie. wybieranie punktu AF przez dotyk jest bardzo wygodne (IMHO wygodniejsze niz pad w 6D), celownik elektroniczny jest jaki jest ale mozna sie przyzwyczaic, zywotnosc baterii w sumie tez nie jest tragiczna, jednak LP-E6N to kawal ogniwa.
ale dla mnie nieodmiennie taki wybor sprowadza sie do zagadnienia obiektywow. tylko 50/1.8 bedziesz fotografowal? bo jak nie, to co masz w R z obiektywow, ktore bys chcial (i mogl sobie pozwolic) kupic?
IMHO RF to jest system, ktory bedzie mozna kupowac za 3-4 lata. jak bedzie wybor optyki do moich potrzeb i to wszystko bedzie zblizone cenowo do normalnego poziomu.
Cytat:
Zamieszczone przez
marek2486
Co radzicie, jakie macie doświadczenia? Czy użytkownicy 6d mark ii są zadowoleni?
osobiscie bardzo. swietnej jakosci matryca w dojrzalym funkcjonalnie korpusie o bardzo duzych mozliwosciach i swietnie sprawdzona galkologia
rozklad punktow AF w celowniku jest jakims tam minusem ale w praktyce nie tak wielkim. jak robie z nim z lapy to tematy, w ktorych moge sobie latwo i bezpiecznie przekadrowac. a jak foce landszaft, to w LV mnie to nie ogranicza.
Cytat:
Zamieszczone przez
marek2486
Czy lepiej budować system z canonem eos r?
nie wiem czy lepiej na pewno o wiele drozej i trudniej przy szerokiej inaczej gamie obiektywow RF :/ mozna kupic R do uzywania z obiektywami EF ale najpierw bym to dobrze przemacal i przemyslal, czy te obiektywy, ktore cie interesuja, dobrze leza z tym korpusem
-
Odp: Canon 70d zmiana na 6d mark ii czy eos r?
Co fotografujesz? Do jakiego rodzaju fotografii ma być aparat?
-
Odp: Re: Canon 70d zmiana na 6d mark ii czy eos r?
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
Co fotografujesz? Do jakiego rodzaju fotografii ma być aparat?
Sprzętu potrzebuję do dwóch rzeczy: na własne potrzeby tj. wyjazdy rodzinne, fotografia portretowa i krajobrazowa i na komercyjne tj. kilka zleceń ślubnych rocznie.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
w LV jest takie same rozmieszczenie punktow jak w R.
jako bonus masz celownik z prawdziwym podgladem i w nim dzialajacy AF :)
5D3 nie mialem, nie wypowiem sie. od 6D1 jest IMHO ciutke lepiej ale nie jakos kosmicznie. oba jak dla moich potrzeb byly co najmniej wystarczajace. i o niebo lepsze od 70D
nie mam doswiadczenia z R poza pomacaniem w sklepie. wybieranie punktu AF przez dotyk jest bardzo wygodne (IMHO wygodniejsze niz pad w 6D), celownik elektroniczny jest jaki jest ale mozna sie przyzwyczaic, zywotnosc baterii w sumie tez nie jest tragiczna, jednak LP-E6N to kawal ogniwa.
ale dla mnie nieodmiennie taki wybor sprowadza sie do zagadnienia obiektywow. tylko 50/1.8 bedziesz fotografowal? bo jak nie, to co masz w R z obiektywow, ktore bys chcial (i mogl sobie pozwolic) kupic?
IMHO RF to jest system, ktory bedzie mozna kupowac za 3-4 lata. jak bedzie wybor optyki do moich potrzeb i to wszystko bedzie zblizone cenowo do normalnego poziomu.
osobiscie bardzo. swietnej jakosci matryca w dojrzalym funkcjonalnie korpusie o bardzo duzych mozliwosciach i swietnie sprawdzona galkologia
rozklad punktow AF w celowniku jest jakims tam minusem ale w praktyce nie tak wielkim. jak robie z nim z lapy to tematy, w ktorych moge sobie latwo i bezpiecznie przekadrowac. a jak foce landszaft, to w LV mnie to nie ogranicza.
nie wiem czy lepiej na pewno o wiele drozej i trudniej przy szerokiej inaczej gamie obiektywow RF :/ mozna kupic R do uzywania z obiektywami EF ale najpierw bym to dobrze przemacal i przemyslal, czy te obiektywy, ktore cie interesuja, dobrze leza z tym korpusem
Na obecną chwilę myślałem o 24-105 f4, miałby on zastąpić wcześniejszego 17-55. Fakt światło gorsze, ale wyższe użyteczne iso w body. Dalszą rozbudowę optyki planuję w późniejszym czasie. Dla mnie rozkład punktów AF bardzo blisko środka kadru to duża wada z racji, że większość fotografii robię przez wizjer, bardzo rzadko przez LV.
-
Re: Odp: Re: Canon 70d zmiana na 6d mark ii czy eos r?
Cytat:
Zamieszczone przez
marek2486
Na obecną chwilę myślałem o 24-105 f4, miałby on zastąpić wcześniejszego 17-55. Fakt światło gorsze, ale wyższe użyteczne iso w body.
na jedno wychodzi. wieksza matryca da przy f/4 podobna GO jak mniejsza przy f/2.8, poza tym na ISO bedzie wiecej niz dzialka korzysci
Cytat:
Zamieszczone przez
marek2486
Dalszą rozbudowę optyki planuję w późniejszym czasie. Dla mnie rozkład punktów AF bardzo blisko środka kadru to duża wada z racji, że większość fotografii robię przez wizjer, bardzo rzadko przez LV.
to macaj R. tam masz pelny zakres punktow AF w wizjerze, tego w 6D juz nie przeskoczysz. glowna wada bezlusterkowca jest celownik elektroniczny, ale sam musisz ocenic na ile to cie ogranicza a na ile jest kwestia przyzwyczajenia sie i polubienia... RF 24-105 jest drozszy niz EF 24-105 ale powinien byc lepszy optycznie i moze byc wart, zeby do niego dolozyc. jak nie wiesz co bedziesz potem dokupowac, no to masz czas na to co Canon z RF-em upichci. i zawsze opcje zapiecia jakiegos EF
-
Ja z mojego 6d2 jestem zadowolony i powiem Ci ze teraz więcej zdjęć robię przez lv pełna wygoda, wykrywa twarz lub jak zaznaczę obiekt to śledzi mi go.
-
Ja nie robię zawodowo zdjęć. Mam aktualnie R i 6d mk II. Od kiedy kupiłem R, 6d mk II leży w zasadzie w szafie. Absolutną przewagą Rki nad 6d jest AF oraz kompaktowość Rki. Rf 24-105 4 jest naprawdę dobrym szkłem. Ja bym Ci polecał Rkę. Oczywiście z R, poza RF 24-105 f, używam szkieł EF.
-
Nie jestem zawodowcem. Przesiadłem się z 6D i EF 24-105 na R i RF 24-105.Dokupiłem jeszcze RF 35 1.8 IS. Przeskok duży. Celność AF prawie 100%. Obiektyw RF 24-105 na pewno lepszy pod względem ostrości od poprzednika. Ostatnio miałem okazję robić nim zdjęcia na ślubie syna. wyszły super. Ustawianie ostrości dotykowe na ekranie rewelka. Wizjer elektroniczny, trzeba się przyzwyczaić ale można to szybko ogarnąć. Obiektyw EF 50 1.8 będziesz mógł spokojnie wykorzystać. Ja bym się nie zastanawiał długo.
-
Niedawno miałem taki sam dylemat. Wybrałem R. W poprzednich lustrzankach miałem problem z celnością AF. Ciągłe sprawdzanie, ustawianie, kalibracje, serwis... miałem już tego dość. R używam głównie z EF 24-105 L pierwsza wersja oraz kilkoma stałkami i AF działa super. Jak wspomnieli koledzy elektroniczny wizjer wymaga przyzwyczajenia, ma wady i zalety ale daje radę. Sterowanie punktami AF działa sprawnie. Teraz mogę robić zdjęcia używając wysokiego ISO, które w 70D było zupełnie nieużyteczne. Jestem bardzo zadowolony z wyboru.
-
Pozwólcie, że podepnę się pod pytanie. Również rozważam zakup canona 6d mark II lub Canona R. Aparat miałby działać z Tamronem 150-600 g2 i słuzyć do fotografii ssaków (sarny, jelenie, dziki itd.) i ptaków. Zależy mi na jak najlepszym AF i tu chyba eos R byłby lepszy, jednak boje się trochę elektronicznego wizjera, gdyż tego typu fotografię uprawia się często o świcie, czy tuż przed zmierzchem. Do tego dochodzi bezgłośna elektroniczna migawka. Czy elektroniczny wizjer ma duży lag? Do tej z elektronicznym wizjerem miałem do czynienia tylko w starym fuji x100 mk I. Czy ten ewentualny lag, nie będzie przeszkadzał w dynamicznym fotografowaniu ptaków? Zakładam że technologia bezlusterkowca eliminuje ewentualne problemy z BF/FF mojego tamrona? Czy tak? Aktualnie używam 6d mk I, jednak jefgo AF w połączeniu z Tamronem jakiś super nie jest. Zdarzają się problemy z celnością nawet na centralnym punkcie, czasem brakuje mi szybkości AF, AI servo jest słabiutkie, 4,5 klatki na sekundę też trochę małao. W eosie R, kusi mnie tez nowy 24-105 i plotki o nowych długich teleobiektywach, choć ceny pewnie będą dla mnie zaporowe.
-
Odp: Re: Odp: Re: Canon 70d zmiana na 6d mark ii czy eos r?
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
na jedno wychodzi. wieksza matryca da przy f/4 podobna GO jak mniejsza przy f/2.8, poza tym na ISO bedzie wiecej niz dzialka korzysci
Więc przynajmniej w tej kwestii nie będzie dylematu, jeśli GO ma być na podobnym poziomie to super. Ciekawi mnie czy będzie jakaś różnica pomiędzy ef 24-105 f4 ii is, a rf 24-105 f4 is
-
A czemu rozwazacie 6dII vs R przecież to cenowo całkiem różne puszki. 6dII to bym bardziej względem RP rozważał a z drugiej strony skoro R to czemu z lustra nie 5dIV cenowo trochę wiecej ale w porownaniu z 6DII to przecież kolosalna różnica jednak.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Hadox
Ja z mojego 6d2 jestem zadowolony i powiem Ci ze teraz więcej zdjęć robię przez lv pełna wygoda, wykrywa twarz lub jak zaznaczę obiekt to śledzi mi go.
Tylko, że ja większość swoich zdjęć robię przez wizjer, a tą funkcję o której piszesz posiada eos r niezależnie w co patrzymy.
-
@Kredek23 a możesz napisać więcej jak RF 35 się sprawuje i jak jest z ostrością na 1.8?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Marcinus
A czemu rozwazacie 6dII vs R przecież to cenowo całkiem różne puszki. 6dII to bym bardziej względem RP rozważał a z drugiej strony skoro R to czemu z lustra nie 5dIV cenowo trochę wiecej ale w porownaniu z 6DII to przecież kolosalna różnica jednak.
6d mark ii w zupełności mi wystarczy jeśli chodzi o moje potrzeby, natomiast jeśli miałbym iść w inny system to zdecydowanie eos r.
A więc sprawa wygląda tak 6d mark ii + ef 24-105 f4 is ii lub eos r + rf 24-105 f4 is
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
Ja nie robię zawodowo zdjęć. Mam aktualnie R i 6d mk II. Od kiedy kupiłem R, 6d mk II leży w zasadzie w szafie. Absolutną przewagą Rki nad 6d jest AF oraz kompaktowość Rki. Rf 24-105 4 jest naprawdę dobrym szkłem. Ja bym Ci polecał Rkę. Oczywiście z R, poza RF 24-105 f, używam szkieł EF.
Jak z jakością obrazka, duża różnica pomiędzy 6d mark ii, a eos r?
W jaki sposób fotografujesz przez wizjer? czy wybór punktów af przez dotyk nie sprawia problemu, precyzyjnie i szybko to przebiega?
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
Kredek23
Nie jestem zawodowcem. Przesiadłem się z 6D i EF 24-105 na R i RF 24-105.Dokupiłem jeszcze RF 35 1.8 IS. Przeskok duży. Celność AF prawie 100%. Obiektyw RF 24-105 na pewno lepszy pod względem ostrości od poprzednika. Ostatnio miałem okazję robić nim zdjęcia na ślubie syna. wyszły super. Ustawianie ostrości dotykowe na ekranie rewelka. Wizjer elektroniczny, trzeba się przyzwyczaić ale można to szybko ogarnąć. Obiektyw EF 50 1.8 będziesz mógł spokojnie wykorzystać. Ja bym się nie zastanawiał długo.
Dzięki za komentarz.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marek2486
(...)
Jak z jakością obrazka, duża różnica pomiędzy 6d mark ii, a eos r?
W jaki sposób fotografujesz przez wizjer? czy wybór punktów af przez dotyk nie sprawia problemu, precyzyjnie i szybko to przebiega?
(...)
Jakość obrazka może niej jest jakoś szczególnie różna, ale z Rki można więcej kadrować, bo większa matryca i jak pisałem wcześniej, zdjęcia są ostre, nie muszę się martwić, że nie trafi i ciągle sprawdzać.
Używam głównie wizjera, portrety zazwyczaj z detekcją twarzy i oka, działa to super. Samoloty z centralnymi punktami. Fajną sprawą jest też to, że jak patrzysz przez wizjer to możesz przesuwając palcem po ekranie wskazać gdzie ma ostrzyć - taki celownik w wizjerze się pokazuje, to jest naprawę super opcja. Generalnie w zdecydowanej większości przez wizjer działam tak samo jak przez lustro.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marek2486
6d mark ii w zupełności mi wystarczy jeśli chodzi o moje potrzeby, natomiast jeśli miałbym iść w inny system to zdecydowanie eos r.
A więc sprawa wygląda tak 6d mark ii + ef 24-105 f4 is ii lub eos r + rf 24-105 f4 is
Tylko zdajesz sobie sprawę z tego, że porównujesz body za 5,5 tyś i 9,5 tyś /*?
/* - ceny z pamięci...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Tylko zdajesz sobie sprawę z tego, że porównujesz body za 5,5 tyś i 9,5 tyś /*?
/* - ceny z pamięci...
Tak, różnica w cenie jest ogromna. Zdaję sobie z tego sprawę, stąd moje pytania czy warto.
Na tym etapie wiem, co mnie przekonuje do R-ki
- niezawodny i celny AF,
- wykrywanie twarzy i oka fotografując przez wizjer,
- lepsza matryca,
- nowy system, który pewnie będzie kiedyś dominował i się rozwijał, a ja dopiero będę budował swoją szklarnię więc może jednak trzeba w ten temat iść
Minusy:
- elektroniczny wizjer,
- słaba bateria,
- wątpliwości co do wybierania punktów AF przez dotyk
- wątpliwości co do ergonomii,
- cena ;)
Canon 6d mark ii
Plusy:
- znana ergonomia podobna do 70d,
- jeśli jakość zdjęć na poziomie 6d i 5d mark iii to dla mnie jest ona zadowalająca,
- wizjer optyczny,
- super wydajna bateria,
- cena.
Minusy:
- rozmieszczenie punktów AF bardzo blisko centrum, konieczne przekadrowywanie
- mniejsza celność AF
RP odpada z kilku istotnych dla mnie kwestii.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
Fajną sprawą jest też to, że jak patrzysz przez wizjer to możesz przesuwając palcem po ekranie wskazać gdzie ma ostrzyć - taki celownik w wizjerze się pokazuje, to jest naprawę super opcja.
Działa to szybko i precyzyjnie?
-
Bangi Obiektyw RF 35 mm f 1.8 mam krótko. Jestem z niego zadowolony. Na moje oko sprawuje się lepiej niż EF 35 f2. Ostrość na 1.8 według mnie b. dobra. Kilka przykładowych zdjęć na: https://www.flickr.com/photos/139581219@N03/
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kredek23
Bangi Obiektyw RF 35 mm f 1.8 mam krótko. Jestem z niego zadowolony. Na moje oko sprawuje się lepiej niż EF 35 f2. Ostrość na 1.8 według mnie b. dobra. Kilka przykładowych zdjęć na:
https://www.flickr.com/photos/139581219@N03/
Dziękuję! Właśnie jestem na etapie szukania czegoś pokroju 35 mm do R-ki i zapomniałem, że jest RF 35/1.8.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marek2486
Canon 6d mark ii
Plusy:
- znana ergonomia podobna do 70d,TAK
- jeśli jakość zdjęć na poziomie 6d i 5d mark iii to dla mnie jest ona zadowalająca,Jakość z 6d2 jest spoko, ja się przesiadłem z 7d i jest super
- wizjer optyczny,
- super wydajna bateria,wbrew pozorom bez szału ale to dlatego że używam cały czas ekranu i LV
- cena.
Minusy:
- rozmieszczenie punktów AF bardzo blisko centrum, konieczne przekadrowywanie tez się tego bałem ale używam LV non stop na i to likwiduje problem punktów AF i joysticka, przesiadłem się z 7d i brak joysticka był problemem i jak używam wizjera to rzeczywiście szału nie ma ale w LV problem znika
- mniejsza celność AF w porównaniu z 7d to AF jest lepszy
ja jestem zadowolony, pewnie pewne rzeczy mogłyby być lepsze ale R jest po prostu za droga na to co sobą reprezentuje, powyżej na czerwono moje uwagi
-
wybacz moją dygresję, ale jakość zdjęć w wszystkiego co nowsze niż 7d i nie ma tej samej matrycy niż 7d będzie lepsze ;) Miałem 7d przez chwilę i nie mogę powiedzieć, to był demon szybkości, ale ISO 400 było dla mnie na granicy używalności, a wyższe nie wchodziło już w grę; szumiał masakrycznie, zaryzykowałbym, że gorzej niż aktualne smartfony ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
wybacz moją dygresję, ale jakość zdjęć w wszystkiego co nowsze niż 7d i nie ma tej samej matrycy niż 7d będzie lepsze ;) Miałem 7d przez chwilę i nie mogę powiedzieć, to był demon szybkości, ale ISO 400 było dla mnie na granicy używalności, a wyższe nie wchodziło już w grę; szumiał masakrycznie, zaryzykowałbym, że gorzej niż aktualne smartfony ;)
ja lubiłem 7d za ergonomię i budowę jak wziąłem 6dm2 do ręki to jest przy nim jak zabawka, ale rzeczywiście na dzisiejsze czasy słabo jest, 6d ma niebo lepsze iso, 6400 wygląda lepiej niż 1250 na 7d.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
nurkov
ja lubiłem 7d za ergonomię i budowę jak wziąłem 6dm2 do ręki to jest przy nim jak zabawka, ale rzeczywiście na dzisiejsze czasy słabo jest, 6d ma niebo lepsze iso, 6400 wygląda lepiej niż 1250 na 7d.
Ergonomia i szybkość 7d pierwszej, czy drugiej generacji jest świetna. Był to najszybszy aparat jaki miałem ;)
-
Z 6d i 6d2 to wciąż sprzeczne opinie czytam a w zasadzie nie o puszkach a samych matrycach z tych puszek. Jedni mówią ze matryca w 6d2 jest ciut lepsza ale bardzo porownywalna z 6d, a inni twierdzą ze w 6d2 wsadzono duzo gorszą matryce niz w poprzedniku co jest niechlubnym wyjątkiem canona gdzie następca ma gorszą matrycę od poprzednika.
-
Mam jeszcze pytanie odnośnie wywoływania plików RAW w programie lightroom 6. Rozumiem, że z racji, że eos r to nowa puszka to program jej już nie obsługuje? jak jest z 6d mark ii?
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
Marcinus
Z 6d i 6d2 to wciąż sprzeczne opinie czytam a w zasadzie nie o puszkach a samych matrycach z tych puszek. Jedni mówią ze matryca w 6d2 jest ciut lepsza ale bardzo porownywalna z 6d, a inni twierdzą ze w 6d2 wsadzono duzo gorszą matryce niz w poprzedniku co jest niechlubnym wyjątkiem canona gdzie następca ma gorszą matrycę od poprzednika.
No właśnie jak jest naprawdę? Ja również słyszałem i czytałem dużo opinii, że 6d mark ii jest pod względem jakości obrazka gorszy od 6d, chociaż nie sądzę żeby tak było.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marek2486
Mam jeszcze pytanie odnośnie wywoływania plików RAW w programie lightroom 6. Rozumiem, że z racji, że eos r to nowa puszka to program jej już nie obsługuje? jak jest z 6d mark ii?
No właśnie jak jest naprawdę? Ja również słyszałem i czytałem dużo opinii, że 6d mark ii jest pod względem jakości obrazka gorszy od 6d, chociaż nie sądzę żeby tak było.
Nie wiem jak Lr6, ale może to pomoże: https://helpx.adobe.com/pl/camera-ra...d-cameras.html
Co do jakości obrazka, bo miałem 6d mk I, a teraz mam 6d mk II i R, to moje subiektywne odczucie jest takie, że z 6d mk II obrazek jest jakiś taki plastikowy, nie znaczy, że zły, ale jednak uważam, że inaczej to wygląda niż w 6d mk I. Być może jest to wynikiem upchania większej ilości pikseli na tej samej wielkości matrycy. Generalnie jednak uważam, że w praktyce nie ma to większego znaczenia, a dużo bardziej ważne jest, aby zdjęcie było ostre lub trafione tam gdzie Ty chciałeś ;) Ale wiadomo, każdy ma swoje priorytety ;)
-
Re: Odp: Canon 70d zmiana na 6d mark ii czy eos r?
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
Nie wiem jak Lr6, ale może to pomoże:
https://helpx.adobe.com/pl/camera-ra...d-cameras.html
Co do jakości obrazka, bo miałem 6d mk I, a teraz mam 6d mk II i R, to moje subiektywne odczucie jest takie, że z 6d mk II obrazek jest jakiś taki plastikowy, nie znaczy, że zły, ale jednak uważam, że inaczej to wygląda niż w 6d mk I. Być może jest to wynikiem upchania większej ilości pikseli na tej samej wielkości matrycy. Generalnie jednak uważam, że w praktyce nie ma to większego znaczenia, a dużo bardziej ważne jest, aby zdjęcie było ostre lub trafione tam gdzie Ty chciałeś ;) Ale wiadomo, każdy ma swoje priorytety ;)
Rozumiem, że AF w całym kadrze w 6d mark II z racji większej liczby punktów krzyżowych jest duzo lepszy od tego z 6d mark I, ale czy dotyczy to rónież punktu centalnego? Jeżeli ta, to czy jest do duża różnica?
-
Odp: Re: Odp: Canon 70d zmiana na 6d mark ii czy eos r?
Cytat:
Zamieszczone przez
elduce
Rozumiem, że AF w całym kadrze w 6d mark II z racji większej liczby punktów krzyżowych jest duzo lepszy od tego z 6d mark I, ale czy dotyczy to rónież punktu centalnego? Jeżeli ta, to czy jest do duża różnica?
W 6d mk I używałem w zasadzie tylko centralnego, w 6d mk II najczęściej 9 punktów środkowych (taki kwadrat się z nich robił). Fotografując samoloty różnicy nie czułem.
Jak podpinałem np. 50/1.4 albo 135/2 i chciałem mieć pewność, że trafi używałem Lv ;)
-
-
Coraz bardziej skłaniam się do eosa r. Jak myślicie czy cena w przyszłym roku znacząco spadnie, na jaką kwotę zakupu można liczyć może warto poczekać?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marek2486
Coraz bardziej skłaniam się do eosa r. Jak myślicie czy cena w przyszłym roku znacząco spadnie, na jaką kwotę zakupu można liczyć może warto poczekać?
Cena zapewne ulegnie zmianie ale czy będzie to znaczące trudno wróżyć. Bezlustra tanieją bardziej niż lustrzanki ale trudno to uznać za jakąś regułę. Nie wiadomo też co Canon wypuści, to może mieć duży wpływ na ceny.
-
Spadek ceny bedzie zależał od sprzedaży. Jak będzie dobrze się sprzedawał to nie spadnie zbytnio chyba ze coś się pojawi co bedzie konkurencją u samego canona w co watpie lub okaże się niewypałem w co też watpie. Zobaczcie jak spadla cena 80d od momentu premiery a jak 6d2 choc mial pozniej premiere i jest krocej na rynku. Jedne tracą po 2-3 latach kilka (max lilkanascie) % a inne kilkadziesiąt %. Ciężko przewidziec co bedzie z z eos R.
-
Nie wypowiem się na temat canona R ale posiadając lustrzankę Canona i bezlustro Sony to lustrzanka jednak bardziej się sprawdza. Bezlusterkowiec może i jest mniejszy ale za to niezbyt wygodny a ja nie mam wielkich rąk. kup sobie zamiast 24-105 np sigmę 35 1,4 zrobisz i portret na małej przysłonie i krajobraz, ostatnio robiłem nim cały ślub i wesele. ślub był w bardzo ciasnym urzędowym pomieszczeniu i dał radę. Jasny obiektyw ma sporo zalet przynajmniej w moim odczuciu. Poza tym do lustrzanek jest ogromna ilość obiektywów nowych i używanych więc to dodatkowa zaleta
-
Do R-ki, tez jest cała masa szklarni, mam 4 szkła i jedynie 24-105 to RF ;)
-
No ale do bezlustra jakim jest R nie można podpiąć obiektywu do lustrzanki innej firmy jak Canon? Np tej sigmy art 35 1.4 ? Nie rozumiem tego stwierdzenia: "Poza tym do lustrzanek jest ogromna ilość obiektywów nowych i używanych więc to dodatkowa zaleta"
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marek2486
--- Kolejny post ---
lightroom ten aktualny działa jak najbardziej z canon 6dm2 jak on się teraz nazywa classic chyba, po sprawdzeniu potrzebujesz wtyczkę camera raw w wersji co najmniej 9.12
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Marcinus
No ale do bezlustra jakim jest R nie można podpiąć obiektywu do lustrzanki innej firmy jak Canon? Np tej sigmy art 35 1.4 ? Nie rozumiem tego stwierdzenia: "Poza tym do lustrzanek jest ogromna ilość obiektywów nowych i używanych więc to dodatkowa zaleta"
Pewnie można za pomocą przejściówek, jak poużywasz to zobaczysz o co chodzi. Kolejne klocki w systemie, jeden firmware działa inny coś kopie i tak to niestety jest - to są moje doświadczenia przeniesione z sony, ale myślę że przy canonie nie będzie inaczej. Obym się mylił. W mojej ocenie bezlusterkowiec ma kilka zalet i sprawdza się jako drugie body. Jak mam nim robić zdjęcia np dzieci, które przemieszczają się ruchem chaotycznym z prędkością dźwięku to naprawdę wymiękam. Widoczek, czy architektura ok. ale dynamiczne zdjęcia gdzie odległość obiektu zmienia się często względem aparatu to masakra. Może w Canonie jest to jakoś lepiej rozwiązane niż w sony - nie wiem nie miałem okazji używać.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Marcinus
A dlaczego niby nie można??? Przecież jest adapter EF--> RF; skoro mogłem podpisań Tamrony, Sigmy pod mocowania EF do luster, to chyba przez adapter z zestawu R-ki też się da... chyba, że o czymś nie wiem, ale przecież R-ka jest nawet gdzieniegdzie sprzedawana z Sigma-ami.
Na marginesie: https://www.diyphotography.net/sigma...t-more-lenses/
-
Dlatego jestem zdziwiony tym zdaniem COD które zacytowałem. Bylem przekonany ze w R znikną problemy z ff i bf i wszystkie szkła sigmy czy tamrona pasujące do ef beda z R przez przejsciowke śmigać.
-
Re: Odp: Canon 70d zmiana na 6d mark ii czy eos r?
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
A dlaczego niby nie można??? Przecież jest adapter EF--> RF; skoro mogłem podpisań Tamrony, Sigmy pod mocowania EF do luster, to chyba przez adapter z zestawu R-ki też się da... chyba, że o czymś nie wiem, ale przecież R-ka jest nawet gdzieniegdzie sprzedawana z Sigma-ami.
Na marginesie:
https://www.diyphotography.net/sigma...t-more-lenses/
Bangi, jakiego Tamrona podpinałeś pod eRkę? Działał bez problemu? 150-600 g2, ma luz na bagnecie spowodowany, trochę większą niż w większości firmowych szkieł dziurką na bolec blokujący. W canonie 6d puki co nie nie stwarza to problemów, ale tu trochę się boje jak to będzie działać z przejściówką. Wiem, że najprawdopodobniej będę musiała zdobyć tap control, żeby aktualizować soft w tym obiektywie. No i mam nadzieję, że odpadnie problem z BF, bo w 6d musiałem wprowadzać korektę.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
elduce
Bangi, jakiego Tamrona podpinałeś pod eRkę? Działał bez problemu? 150-600 g2, ma luz na bagnecie spowodowany, trochę większą niż w większości firmowych szkieł dziurką na bolec blokujący. W canonie 6d puki co nie nie stwarza to problemów, ale tu trochę się boje jak to będzie działać z przejściówką. Wiem, że najprawdopodobniej będę musiała zdobyć tap control, żeby aktualizować soft w tym obiektywie. No i mam nadzieję, że odpadnie problem z BF, bo w 6d musiałem wprowadzać korektę.
Nie podpinałem żadnego Tamrona, ani Sigmy, myślałem, że to nie problem skoro po adapterze dostajemy EF na końcu...
-
Bangi a jak jest jeśli chodzi o lagi w wizjerze. Czy spotkałeś się z tym, że obraz potrafił się przyciąć podczas pracy.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marek2486
Bangi a jak jest jeśli chodzi o lagi w wizjerze. Czy spotkałeś się z tym, że obraz potrafił się przyciąć podczas pracy.
Jak robisz serią to jest jakby zamrożony na chwilę, w każdym innym przypadku wszystko działa płynnie i jak należy.
Tutaj od 1:26 to pokazują https://www.youtube.com/watch?v=7fJXIrTl2Ms
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Robas
Jak wspomnieli koledzy elektroniczny wizjer wymaga przyzwyczajenia, ma wady i zalety ale daje radę.
Mialeś problem z tym, że obraz w wizjerze potrafił się przyciąć podczas pracy? Jako, że będę sprzętu używał również do ślubów nie chciałbym mieć niespodzianek. Słyszałem, że np. podczas błogosławieństwa jak szybko wchodzi druga osoba w kadr to obraz potrfi się przyciąć na chwilę. Ma ktoś z tym problem w eosie r? Jakie ma minusy wizjer elektroniczny wg. Was, Ciebie?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marek2486
Mialeś problem z tym, że obraz w wizjerze potrafił się przyciąć podczas pracy? Jako, że będę sprzętu używał również do ślubów nie chciałbym mieć niespodzianek. Słyszałem, że np. podczas błogosławieństwa jak szybko wchodzi druga osoba w kadr to obraz potrfi się przyciąć na chwilę. Ma ktoś z tym problem w eosie r? Jakie ma minusy wizjer elektroniczny wg. Was, Ciebie?
Podczas spokojnego fotografowania nie zauważyłem żadnych problemów z wizjerem. Natomiast miałem sytuację, kiedy chciałem szybko sfotografować dynamiczną scenę i wystąpił przypadek, który opisujesz. Po naciśnięciu spustu migawki obraz w wizjerze na ułamek sekundy został zamrożony, był też lekko rozmyty, nieostry. Sprawdziłem zaraz na podglądzie zdjęcie, ale wyszło ok. R-kę mam od niedawna, cały czas jej się uczę, może to ja gdzieś popełniłem błąd. Jednak to było dziwne uczucie, w lustrzance naciskałem ponownie spust, aparat ostrzył i wyzwalał migawkę, a tu jednak chwilkę musiałem poczekać, aż wizjer się odświeży. Jeszcze jedna sytuacja do której muszę się przyzwyczaić. Gdy aparat jest w stanie uśpienia, przykładam oko do wizjera, mija chwilka zanim wizjer wyświetli obraz. Fotografując w pełnym słońcu wolałbym mieć wizjer optyczny. Natomiast w pomieszczeniach czy ciemnych scenach rewelacja. Obraz jest jasny i wyraźny. To tak na szybko kilka moich spostrzeżeń. Jestem amatorem, mam trochę inne priorytety a opisane prze zemnie przypadłości na pewno nie będą mi psuły radości z fotografowania R-ką :D
-
Zwróćcie uwagę, że "pracę" wizjera można ustawić. Jest też o tym w filmiku, który podlinkowałem.
-
Jeszcze jedno pytanie. Jak jest z wydajnością baterii w R-ce przy standardowym użytkowaniu? Ile zdjęć średnio można zróbić w praktyce?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marek2486
Jeszcze jedno pytanie. Jak jest z wydajnością baterii w R-ce przy standardowym użytkowaniu? Ile zdjęć średnio można zróbić w praktyce?
Mi wyszło około 900, przy prawie całodziennym chodzeniu po mieście z aparatem włączonym przez większość czasu (z 16-35 z IS-em) i fotografowaniem przez EVF. Myślę, że to całkiem dobry wynik. Od biedy da się obejść z 2 bateriami. Gorzej jak się człowiek nim bawi (zwłaszcza na początku) wtedy jest jak to się mówi "wir w baku" i bateria schodzi w oczach.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marek2486
Na pokazach ostatnio zrobiłem z 1300, podpięty 100-400 L mk 1. Oczywiście wiele serii oraz cały czas włączony IS, zdjęcia RAW.
Tak normalnie jak biorę na spacery, to mniej niż na pokazach, ale mniej jak 500 to mi chyba nigdy nie wyszło (jedna bateria przez jakieś 2 tygodnie).
Stare LP-E6 też działają, mam 2 takie 4-letnie Phottixy i super śmigają jak oryginał. Co ciekawe Newell nie jest tak wydajny i pada szybciej niż oryginał.