Pokaż wyniki od 1 do 10 z 55

Wątek: Canon 70d zmiana na 6d mark ii czy eos r?

Mieszany widok

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie Odp: Canon 70d zmiana na 6d mark ii czy eos r?

Cytat Zamieszczone przez marek2486 Zobacz posta
    6d mark ii w zupełności mi wystarczy jeśli chodzi o moje potrzeby, natomiast jeśli miałbym iść w inny system to zdecydowanie eos r.
    A więc sprawa wygląda tak 6d mark ii + ef 24-105 f4 is ii lub eos r + rf 24-105 f4 is
    Tylko zdajesz sobie sprawę z tego, że porównujesz body za 5,5 tyś i 9,5 tyś /*?
    /* - ceny z pamięci...
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Dopiero zaczyna

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Tylko zdajesz sobie sprawę z tego, że porównujesz body za 5,5 tyś i 9,5 tyś /*?
    /* - ceny z pamięci...
    Tak, różnica w cenie jest ogromna. Zdaję sobie z tego sprawę, stąd moje pytania czy warto.

Na tym etapie wiem, co mnie przekonuje do R-ki
    - niezawodny i celny AF,
    - wykrywanie twarzy i oka fotografując przez wizjer,
    - lepsza matryca,
    - nowy system, który pewnie będzie kiedyś dominował i się rozwijał, a ja dopiero będę budował swoją szklarnię więc może jednak trzeba w ten temat iść
    Minusy:
    - elektroniczny wizjer,
    - słaba bateria,
    - wątpliwości co do wybierania punktów AF przez dotyk
    - wątpliwości co do ergonomii,
    - cena

Canon 6d mark ii
    Plusy:
    - znana ergonomia podobna do 70d,
    - jeśli jakość zdjęć na poziomie 6d i 5d mark iii to dla mnie jest ona zadowalająca,
    - wizjer optyczny,
    - super wydajna bateria,
    - cena.
    Minusy:
    - rozmieszczenie punktów AF bardzo blisko centrum, konieczne przekadrowywanie
    - mniejsza celność AF

RP odpada z kilku istotnych dla mnie kwestii.

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez Bangi Zobacz posta
    Fajną sprawą jest też to, że jak patrzysz przez wizjer to możesz przesuwając palcem po ekranie wskazać gdzie ma ostrzyć - taki celownik w wizjerze się pokazuje, to jest naprawę super opcja.
    Działa to szybko i precyzyjnie?
    Ostatnio edytowane przez marek2486 ; 26-06-2019 o 00:31

Dopiero zaczyna Awatar nurkov
    Miasto
    Łódź

Cytat Zamieszczone przez marek2486 Zobacz posta
    Canon 6d mark ii
    Plusy:
    - znana ergonomia podobna do 70d,TAK
    - jeśli jakość zdjęć na poziomie 6d i 5d mark iii to dla mnie jest ona zadowalająca,Jakość z 6d2 jest spoko, ja się przesiadłem z 7d i jest super
    - wizjer optyczny,
    - super wydajna bateria,wbrew pozorom bez szału ale to dlatego że używam cały czas ekranu i LV
    - cena.
    Minusy:
    - rozmieszczenie punktów AF bardzo blisko centrum, konieczne przekadrowywanie tez się tego bałem ale używam LV non stop na i to likwiduje problem punktów AF i joysticka, przesiadłem się z 7d i brak joysticka był problemem i jak używam wizjera to rzeczywiście szału nie ma ale w LV problem znika
    - mniejsza celność AF w porównaniu z 7d to AF jest lepszy
    ja jestem zadowolony, pewnie pewne rzeczy mogłyby być lepsze ale R jest po prostu za droga na to co sobą reprezentuje, powyżej na czerwono moje uwagi
    --
    Canon R6, 24-70 F2.8, 85mm F2.0, 100 F2.8 Macro, 150-600, lampy, osprzęty i inne drobiazgi

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

wybacz moją dygresję, ale jakość zdjęć w wszystkiego co nowsze niż 7d i nie ma tej samej matrycy niż 7d będzie lepsze Miałem 7d przez chwilę i nie mogę powiedzieć, to był demon szybkości, ale ISO 400 było dla mnie na granicy używalności, a wyższe nie wchodziło już w grę; szumiał masakrycznie, zaryzykowałbym, że gorzej niż aktualne smartfony

Dopiero zaczyna Awatar nurkov
    Miasto
    Łódź

Cytat Zamieszczone przez Bangi Zobacz posta
    wybacz moją dygresję, ale jakość zdjęć w wszystkiego co nowsze niż 7d i nie ma tej samej matrycy niż 7d będzie lepsze Miałem 7d przez chwilę i nie mogę powiedzieć, to był demon szybkości, ale ISO 400 było dla mnie na granicy używalności, a wyższe nie wchodziło już w grę; szumiał masakrycznie, zaryzykowałbym, że gorzej niż aktualne smartfony
    ja lubiłem 7d za ergonomię i budowę jak wziąłem 6dm2 do ręki to jest przy nim jak zabawka, ale rzeczywiście na dzisiejsze czasy słabo jest, 6d ma niebo lepsze iso, 6400 wygląda lepiej niż 1250 na 7d.
    --
    Canon R6, 24-70 F2.8, 85mm F2.0, 100 F2.8 Macro, 150-600, lampy, osprzęty i inne drobiazgi

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez nurkov Zobacz posta
    ja lubiłem 7d za ergonomię i budowę jak wziąłem 6dm2 do ręki to jest przy nim jak zabawka, ale rzeczywiście na dzisiejsze czasy słabo jest, 6d ma niebo lepsze iso, 6400 wygląda lepiej niż 1250 na 7d.
    Ergonomia i szybkość 7d pierwszej, czy drugiej generacji jest świetna. Był to najszybszy aparat jaki miałem

Uprawnienia umieszczania postów