"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Tak, różnica w cenie jest ogromna. Zdaję sobie z tego sprawę, stąd moje pytania czy warto.
Na tym etapie wiem, co mnie przekonuje do R-ki
- niezawodny i celny AF,
- wykrywanie twarzy i oka fotografując przez wizjer,
- lepsza matryca,
- nowy system, który pewnie będzie kiedyś dominował i się rozwijał, a ja dopiero będę budował swoją szklarnię więc może jednak trzeba w ten temat iść
Minusy:
- elektroniczny wizjer,
- słaba bateria,
- wątpliwości co do wybierania punktów AF przez dotyk
- wątpliwości co do ergonomii,
- cena
Canon 6d mark ii
Plusy:
- znana ergonomia podobna do 70d,
- jeśli jakość zdjęć na poziomie 6d i 5d mark iii to dla mnie jest ona zadowalająca,
- wizjer optyczny,
- super wydajna bateria,
- cena.
Minusy:
- rozmieszczenie punktów AF bardzo blisko centrum, konieczne przekadrowywanie
- mniejsza celność AF
RP odpada z kilku istotnych dla mnie kwestii.
--- Kolejny post ---
Działa to szybko i precyzyjnie?
Ostatnio edytowane przez marek2486 ; 26-06-2019 o 00:31
--
Canon R6, 24-70 F2.8, 85mm F2.0, 100 F2.8 Macro, 150-600, lampy, osprzęty i inne drobiazgi
wybacz moją dygresję, ale jakość zdjęć w wszystkiego co nowsze niż 7d i nie ma tej samej matrycy niż 7d będzie lepszeMiałem 7d przez chwilę i nie mogę powiedzieć, to był demon szybkości, ale ISO 400 było dla mnie na granicy używalności, a wyższe nie wchodziło już w grę; szumiał masakrycznie, zaryzykowałbym, że gorzej niż aktualne smartfony
![]()
--
Canon R6, 24-70 F2.8, 85mm F2.0, 100 F2.8 Macro, 150-600, lampy, osprzęty i inne drobiazgi