FF vs. APS-C

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • trothlik
    Uzależniony
    • 2004
    • 782

Odp: FF vs. APS-C

Zamieszczone przez Tom77
    Dla mnie to tylko producent. Jak Sony zrobi lepszą puszkę i na dodatek z mocowaniem EF to idę do Sony bez zastanowienia
    Dla mnie puszki może i Wedel produkować, jest mi to bez różnicy
    Ech towarzysze. Daliście się podpuścić
    trothlik
    "Nie istnieją różnice prócz różnic stopni między różnymi stopniami i brakiem różnicy. To znaczy w przekładzie na ludzki język: któż teraz nie pije".

Komentarz

• pan.kolega
      Pełne uzależnienie
      • 2008
      • 2817

Szkoda, że w druga stronę to nie działa.... Majac cropa z tym samym obiektywem trzebaby odejść, ale wtedy inna perspektywa...
      Chyba, że nie chodzi o konkretny kadr tylko żeby sobie pstryknać, to wtedy można i z tej samej odległości.
      I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.

Komentarz

• trothlik
        Uzależniony
        • 2004
        • 782

Zamieszczone przez pan.kolega
        Szkoda, że w druga stronę to nie działa.... Majac cropa z tym samym obiektywem trzebaby odejść, ale wtedy inna perspektywa...
        Chyba, że nie chodzi o konkretny kadr tylko żeby sobie pstryknać, to wtedy można i z tej samej odległości.
        No jasne. Tak to można nawet dla zabicia czasu.
        trothlik
        "Nie istnieją różnice prócz różnic stopni między różnymi stopniami i brakiem różnicy. To znaczy w przekładzie na ludzki język: któż teraz nie pije".

Komentarz

• eleroo
          Początki nałogu
          • 2014
          • 339

Hihi, Pan Kolega wyczerpał temat
          78 złotych zasad fotografii

Komentarz

• Merde
            Grzeczny i układny podpis
            • 2008
            • 7756

Zamieszczone przez eleroo
            Hihi, Pan Kolega wyczerpał temat
            Ależ skąd - nie wspomniał o oczywistej oczywistości:
            mając cropa można zrobić kilka zdjęć i połączyć programem do panoram.
            I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• zdebik
              Pełne uzależnienie
              • 2013
              • 4087

Zamieszczone przez Merde
              Ależ skąd - nie wspomniał o oczywistej oczywistości:
              mając cropa można zrobić kilka zdjęć i połączyć programem do panoram.
              A potem sie okazuje, ze masz 16mm f0.9
              https://500px.com/Rafal_S

Komentarz

• eleroo
                Początki nałogu
                • 2014
                • 339

Merde, jestem pewna, że pełną klatką też się tak da ;-) A MF? Nikt nie wspomina o średniakach. Jak to tak? Nawet hiper ff przy nich blado wypada ;-)

Komentarz

• zdebik
                  Pełne uzależnienie
                  • 2013
                  • 4087

Merde, jestem pewna, że pełną klatką też się tak da ;-) A MF? Nikt nie wspomina o średniakach. Jak to tak? Nawet hiper ff przy nich blado wypada ;-)
                  Przy 5dsr juz nie. Ogladalem film z the camera store i to pentax slabo wypadal . Ofc przy obrobce rawow MF bil na glowe Canona.

Komentarz

• eleroo
                    Początki nałogu
                    • 2014
                    • 339

Który Pentax? Ja mam teraz nie lada zagwozdkę, bo 645d kosztuje tyle co 5ds, hihi, i tak myślę ciężko. Bo teraz to na razie mam biedacki MF cyfrowy w postaci 3 fot 6d składanych do kupy [emoji14] BW robię na filmie i jest pięknie bez kombinowania za to. I ten Pentax kusi mnie...

Komentarz

• zdebik
                      Pełne uzależnienie
                      • 2013
                      • 4087

Który Pentax? Ja mam teraz nie lada zagwozdkę, bo 645d kosztuje tyle co 5ds, hihi, i tak myślę ciężko. Bo teraz to na razie mam biedacki MF cyfrowy w postaci 3 fot 6d składanych do kupy [emoji14] BW robię na filmie i jest pięknie bez kombinowania za to. I ten Pentax kusi mnie...

Komentarz

• eleroo
                        Początki nałogu
                        • 2014
                        • 339

Dzięki za link. Chyba niedokładnie słuchałeś co mówi ten pan. Bardzo niedokładnie

No ale w sumie racja - po co mi średni format skoro mogę sobie strzelić trzy fotki i posklejać? A jak strzelę więcej to i pikselków odpowiednio więcej będzie nawet niż w 200Mpix Hasselku No i w sumie te średnie formaty to nie są prawdziwe średnie formaty, tylko kropy a najtańszy krop za prawie 4k dolców to przesada i jakieś jaja

Komentarz

• zdebik
                          Pełne uzależnienie
                          • 2013
                          • 4087

Dzięki za link. Chyba niedokładnie słuchałeś co mówi ten pan. Bardzo niedokładnie

No ale w sumie racja - po co mi średni format skoro mogę sobie strzelić trzy fotki i posklejać? A jak strzelę więcej to i pikselków odpowiednio więcej będzie nawet niż w 200Mpix Hasselku No i w sumie te średnie formaty to nie są prawdziwe średnie formaty, tylko kropy a najtańszy krop za prawie 4k dolców to przesada i jakieś jaja
                          Pisalem, ze wypadl slabo ale mialem na mysli rozdzielczosc, PP rawow z MF daje duze pole do popisu ale... zobacz ta pare na lace, w pentaxie byla jakas kupa a w canonie cos tam jeszcze bylo widac.

Komentarz

• eleroo
                            Początki nałogu
                            • 2014
                            • 339

Jaka kupa? Różnica jest minimalna. Serio uważasz, że rozdzielczość słabsza o pomijalną ociupinkę (o ile w ogóle) to "słabo wypada"? Przecież tam powiększano w najlepszym przypadku 1% kadru o ile nie mniej. To przecież zupełnie bez znaczenia. No chyba, że ktoś kupuje aparat i bardzo szerokim kątem chce robić fotki udające te strzelone długim tele, no to wtedy tak, wtedy to może mieć znaczenie... Ten Pentax zjada Canona jednym szybkim łykiem, co filmik mający temu przeczyć udowadnia a pan prowadzący komunikuje jasno i wyraźnie kilka razy. No ale już nie offtopuję, choć w sumie to się mieści w temacie i nawet udowadnia tezę, że krop może być lepszy niż ff

Komentarz

• zdebik
                              Pełne uzależnienie
                              • 2013
                              • 4087

Dla Ciebie to bylo prawie nic, dla mnie kolosalna roznica, ktora nawet slepy by zobaczyl.

Komentarz

• eleroo
                                Początki nałogu
                                • 2014
                                • 339

Nom, chyba mamy inne monitory, z ciekawości odpaliłam filmik jeszcze raz na wysokorozdzielczym monitorku i kurde to samo - Pentax pomijalnie minimalnie słabszy, różnica jeszcze mniej widoczna niż na badziewnym laptokowym ekranie. Widoczna, ale no litości Przy wydruku całego kadru to nie będzie miało kompletnie żadnego znaczenia, no ale jak ktoś robi fotkę na 20mm i kadruje ją potem tak, żeby udawała strzeloną czterysteką to wiesz... ludzie mają różne hobby, ja nie wnikam w to jak kto spędza czas wolny Umknął Ci też jeden mały szczegół, o którym pan wspomina i podkreśla bez przerwy w tym filmiku, focia na piątce była strzelona Otusem i Otusa ta piątka potrzebuje, żeby w ogóle był sens zawracać sobie nią głowę Z mojej strony EOT, ja tam wolę bieda MF kropa Pentaxa niż cud techniki mały obrazek Canona, bo różnice są kolosalne na korzyść tego pierwszego. Ślepy by zobaczył

Komentarz

Pracuję...