Matówka standardowa vs precyzyjna

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • vestel
    Dopiero zaczyna
    • 2005
    • 18

te tanie matówki z klinem i rastrem nie pozwalają na ostrzenie z boku kadru (obraz jest rozmazany nawet przy poprawnym ustawieniu ostrości) więc te matówki nadają się tylko do ostrzenia w środku kadru.
    Oczywiście jest alternatywa z klinem na matówkach canona EG-S dostępne na stronie:
    http://www.focusingscreen.com/privacy.php ale cena dość wysoka
    Trochę szkiełek + Canon 5D Mark II.

Komentarz

• vestel
      Dopiero zaczyna
      • 2005
      • 18

Swoją drogą kto wie czym można czyścić matówkę? chodzi mi o czyszczenie na mokro
      Trochę szkiełek + Canon 5D Mark II.

Komentarz

• denv`er
        Dopiero zaczyna
        • 2010
        • 36

Tak sobie czytam i chyba jedyną alternatywą jest focusingscreen. Jak ktoś chce "japońca" zostaje jeszcze Haoda za 125 baksów. Miałem kiedyś chińską matówkę w Pentaksie ale paskudnie w niej klin ciemniał, tzn. jego obrys od @2 :-? . Nie chcę ryzykować. U vestela`a klin wygląda bardzo ładnie, tylko zasmuciła mnie wiadomość o trudności z wyostrzeniem na rastrze. A mogło być tak pięknie . Z drugiej strony canonowska piątka traktowana jest po macoszemu. Focusingscreen nie robi matówki z klinem i mikropryzmatem. Jest albo pryzmat, albo klin (poziomy) no i klin krzyżowy, do tego małe to wszystko, ech... Dobrze, że chociaż raster jest jak w eg-s.
        kit+lampka

Komentarz

• drfidel
          Zablokowany
          • 2010
          • 111

Wstawiłem do 1d2n matówkę z klinem Ec-b. Klin poziomy pojedynczy. Przy 50/1.4USM dobrze widac jak celnie trafia AF aparatu. Przy S 17-35/2.8-4HSM dobrze widc jak nie trafia, błyskawiczna korekcja pierścieniem i Sigma dostała skrzydeł na pełnej dziurze. Dzisiaj było trochę słońca i robiłem eksperyment z Jupiterem 200/4.0 Klin jest używalny do 5.6 więc problemów nie było. Jestem bardzo zadowolony z zakupu i polecam. Matówka z klinem rozkłada na łopatki wynalazki typu dandelion, miałem kilka i stwierdzam że się do niczego nie nadają. W celach poznawczych popełniłem mały portrecik ale przyznam, że fotografowałem głównie znaki drogowe

ISO400 f/4.0 1/800

Komentarz

• jacek-ie
            Bywalec
            • 2009
            • 132

Pieknie,

a ktoś używał tego do C7D ??

Wiem, że to nowość, chodzi mi o produkty tejże firmy w C7D ?? Na codzień mam zapięte albo C15-85/3.5-5.6 IS naprzemiennie z 70-200/4 IS. Do portretów zapinam 85/1.8, większość zdjęć na zewnątrz w dobrym świetle ...

Pozdrawiam,

J.

Komentarz

• drfidel
              Zablokowany
              • 2010
              • 111

Zamieszczone przez jacek-ie
              Pieknie,

a ktoś używał tego do C7D ??
              .......
              Paskudnie to drogie, ja zapłaciłem tyle ale w złotówkach.

Komentarz

• jacek-ie
                Bywalec
                • 2009
                • 132

Z ten sam produkt ??

J.

Komentarz

• drfidel
                  Zablokowany
                  • 2010
                  • 111

Zamieszczone przez jacek-ie
                  Z ten sam produkt ??

J.
                  Produkt funkcjonalnie taki sam ale nie ten sam, bo mam większą matrycę i związany z tym większy wizjer.

Komentarz

Pracuję...