Matówka standardowa vs precyzyjna

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • vestel
    Dopiero zaczyna
    • 2005
    • 18

Matówka standardowa vs precyzyjna

Wielu się zastanawia nad zakupem matówki do precyzyjnego ostrzenia często z rastrem i klinem dlatego postanowiłem pokazać różnicę pomiędzy tymi matówkami przy obiektywach ciemniejszych niż f/2,8

Natomiast jeśli kogoś interesuje również jak się ustawia ostrość przy pomocy takiej matówki oraz jak się ją zakłada to zapraszam do przeczytania całego artykułu pod tym adresem
    Pozdrawiam
    Trochę szkiełek + Canon 5D Mark II.
  • dinderi
    Pełne uzależnienie
    • 2009
    • 3028

Jakiego producenta matówkę z klinem używasz? Od jakiegos czasu badam ten temat, wielkiego wyboru nie ma.
    Czy podświetlenie punktów AF działa prawidłowo? Jak z jakościa wykonania?
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Komentarz

• kiray
      Bywalec
      • 2008
      • 136

Zgadza się, obraz w szkłach f/4 mocno ciemnieje w wizjerze, ale nie ma tragedii. Ostatnio na stałe mam założoną EE-S w 5D i nie przeszkadza mi to zbytnio. Natomiast komfort ostrzenia manualnego na jasnych stałkach poprawił się dość znacznie. Matówkę z klinem również mam(jakaś przeróbka z minolty - kupiona od kogoś z CB), działa i też fajnie się na tym pracuje.
      www.foto-ps.pl

Komentarz

• vestel
        Dopiero zaczyna
        • 2005
        • 18

@dinderi nie wiem jakiej firmy bo sprowadzałem przez pewnego gościa z allegro bo w Polsce nie ma takich matówek, jeśli chodzi o jakość to nie mam żadnych zastrzeżeń wszystkie punkty AF ci dalej działają i świecą bo zmieniasz tylko płytkę matową na drodze światła pomiędzy lustrem a punktami AF i pryzmatem zresztą zobacz na zdjęciu w wątku (po lewej masz oryginalną w canonie 5D a po prawej tą z klinem i jak widzisz punkty AF dalej są i działają)

Komentarz

• dinderi
          Pełne uzależnienie
          • 2009
          • 3028

Moje pytanie wzieło sie stąd, że w odróżnieniu do 5D, matówki z klinem do 5DII produkuje bodaj tylko jeden producent - firma Celltech z Shenzhen. Sa one sprzedawane pod marka Travor, albo jakakolwiek inną Wystarczy kupic 200 szt. na raz, a wydrukuja na pudelku cokolwiek człowiek sobie zażyczy.
          Na ebay taką matówke mozna kupić za cca 25 dolarów wiec stosunkowo niewiele. Ew. ryzyko jest do przyjecia. Jednak póki się nie kupi i samemu nie sprawdzi, jakość jej nie jest na 100% pewna. Tak, jak to jest np. w przypadku KatzEye. Dlatego pytam. KatzEye - przynajmniej zgodnie z oferta na stronie - niestety nie produkuje matówek z klinem do 5DII.
          Szkoda, że nie masz jak sprawdzić, kto wyprodukował tą matówkę.
          Jak jest w Twoim przypadku z ostrością na matówce, a potem na zdjęciu na 100%?Czy ustawianie ostrości na klinie jest prawidłowe?
          Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.

---Moje zdjecia na FB---

Komentarz

• vestel
            Dopiero zaczyna
            • 2005
            • 18

jeśli chodzi o klina to ustawia idealnie (sprawdzane na statywie na LV) jeśli chodzi o raster to za duża jest tolerancja na oko (nawet cm ruchu pierścienia ostrości i brak różnicy, albo ja mam coś nie tak z oczami ;P) A patrzyłeś na te matówki? są dość drogie ale robione z matówek oryginalnych canona. Tu masz adres

Komentarz

• dinderi
              Pełne uzależnienie
              • 2009
              • 3028

Wielkie dzięki za linka.
              Rzeczywiście, tanio nie jest, ale jest jakaś alternatywa. Szczególnie, że można kupic z "rule of third".
              Dziwne, ze mój google mi tej strony dotąd nie wypluł...

---Moje zdjecia na FB---

Komentarz

• quail
                Początki nałogu
                • 2008
                • 400

A jaki wpływ ma taka matówka na pomiar ekspozycji?

Komentarz

• latant
                  Początki nałogu
                  • 2009
                  • 410

http://allegro.pl/matowka-canon-40d-...249112122.html

Czy ktoś miał doczynienia z tym wyrobem, jakiś no name czy co?
                  CMEHA - reszta to upgrade

Komentarz

• irekaro
                    Początki nałogu
                    • 2007
                    • 262

ładnie zrobione zdjęcie - te z matówkami - tylko nijak ma się do rzeczywistości. używam takiej w 5D i 50D i w innych też miałem. powiem tak; ostateczna jasność obiektywu to f3,5 - czyli naprzykład sonnar. puźniej drastycznie kliny ciemnieją i od f5,6 - czyli wszelkiego rodzaju srednie tele - można sobie darować. jak w piwnicy. ale żeby ktoś nie myślał że przy f3,5 też jest ideał. ideal jest tak do f2,8 . czy ten temat jest pod marketing zrobiony przez kogoś kto je sprzedaje?
                    canon

Komentarz

• vestel
                      Dopiero zaczyna
                      • 2005
                      • 18

@irekaro ja nie sprzedaje matówek zakupiłem tylko takową i zrobiłem porównanie bo nie mogłem czegoś takiego znaleźć w internecie i pomyślałem ze się to komuś przyda, żeby wiedział jakie są plusy a jakie minusy zanim zakupi

Komentarz

• vestel
                        Dopiero zaczyna
                        • 2005
                        • 18

@quail dobre pytanie jak sprawdziłem przed chwilą to zmienia się pomiar ekspozycji, po założeniu matówki precyzyjnej o 1EV robi jaśniejsze zdjęcia (może źle podaje 1EV, ogólnie to o jedną działkę czasu np.: przy standardowej 1/80sek a przy precyzyjnej już 1/60sek przy tej samej przysłonie; aparat na statywie i różne pomiary światła)

Komentarz

• mc_iek
                          Uzależniony
                          • 2008
                          • 790

Nie wiem jak jest w przypadku 5d, ale na 350d widać kliny nawet na f:8 (f:4+konwerter x2). Warunkiem jest dokładne ustawienie oka względem okularu. Latam czasem z SONARem 4/300, z TCx2 i daję radę.
                          Nałómta siem odmieniwać kącufkuf po polskiemu!

Komentarz

• dziobolek
                            Pełne uzależnienie
                            • 2008
                            • 2634

Zamieszczone przez vestel
                            @quail dobre pytanie jak sprawdziłem przed chwilą to zmienia się pomiar ekspozycji, po założeniu matówki precyzyjnej o 1EV robi jaśniejsze zdjęcia (może źle podaje 1EV, ogólnie to o jedną działkę czasu np.: przy standardowej 1/80sek a przy precyzyjnej już 1/60sek przy tej samej przysłonie; aparat na statywie i różne pomiary światła)
                            Nawet po przestawieniu rodzaju matowki w menu aparatu???

Pozdrowka!
                            "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
                            Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
                            tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Komentarz

• quail
                              Początki nałogu
                              • 2008
                              • 400

Zamieszczone przez dziobolek
                              Nawet po przestawieniu rodzaju matowki w menu aparatu???
                              Właśnie o to mi chodziło. Jest taka opcja w menu, ale dotyczny matówek Canona. Zatem wnioskuję, że kompensacja może być nieprawidłowa dla matówek innych producentów.

Komentarz

Pracuję...