Filtry polaryzacyjne

Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • axk
    Pełne uzależnienie
    • 2008
    • 2027

Jak to mawiają "mówisz i masz" :

http://canon-board.info/showthread.php?t=19347
    EOS + Speedlite

Komentarz

• mathom
      Początki nałogu
      • 2007
      • 428

Zapytam z innej beczki.

Jak radzicie sobie z kręceniem polarem z założoną osłoną przeciwsłoneczną ? może ktoś ma jakiś dobry patent ??
      FF + L
      Moje stocki
      Wyszukiwarka publikacji zdjęć wg autora

Komentarz

• barttech

axk - jak to mowia Bog Zaplac
        !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
        no ja nie wiem bo takiego pproblemu nie mam...moze ci doswiadczeni sie wypowiedza....dobry temat BTW
        !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
        A tak wogole to kontynuujac to mojej Sigmy DG Circular PL 77mm....nie ma najmniejszych klopotow z dekielkiem o co sie obawialem chyba najbardziej...
        cena - 150 Euro - tyle samo co w kraju w przyblizeniu...fotki moze jakies podladuje wieczoerkiem...
        Ostatnio edytowany przez Gość; 12396. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• jbiesik

Potrzebne są do tego zgrabne dziewczęce palce, ale na serio to wtedy gdy użwam polara, to nie używam osłony. Chyba, że mam czas, a aparat jest na statywie to można najpierw ustawić polar, a następnie założyc osłonę. Mimo wszystko jest to przesada, bo polar ma i tak przepuścić tylko promienie padające prostopadle. Boczne, rozproszone pochłoną warstwy p.o

Komentarz

• barttech

jbiesik dobrze prawii...

Komentarz

• axk
              Pełne uzależnienie
              • 2008
              • 2027

Czasami nawet zgrabne dziewczęce palce nic nie pomogą. W moim 75-300 po założeniu osłony (dł. 5.5 cm.) nie ma żadnej możliwości kręcenia filtrem, chyba że takową osłonę usunę. Moim zdaniem jeżeli mamy czas i motyw jest "nieruchomy" możemy się bawić w roszady polar-osłona jednakże w przypadku bardziej dynamicznych scen i częstego kręcenia polarem większa osłona będzie tylko utrudniała bądź całkowicie uniemożliwiała wykonanie ujęcia o odpowiednim efekcie.
              EOS + Speedlite

Komentarz

• bartsim

Zamieszczone przez barttech
                No dobra...ja tak powiem wam czytalem ten watek i powracalem do niego milion razy ...jako ze siedze w dublinie, nie maja nic z B + W i pan sprzedawca pow ze ogolnie do Eire nie sa sprowadzane WOGOLE!!!! Tak wiec po 2 miesiecznej walce o filtr i poszukiwaniu (czyt) przeszukiwaniu calego centrum okazalo sie ze maja tu tylko Hoye i nic poza tym :-(
                Witaj! Ja rowniez mieszkam w Dublinie i jakos mnie to nie dziwi z ta dostepnoscia
                filtrow tutaj; to po prostu porazka Ja decyduje sie na zakup na ebayu (ie/uk) - dziwie sie Tobie, ze nie zainteresowales sie ta opcja. Ceny sa duzo nizsze lub nizsze niz w PL, a nawet kupujac w HK, jesli zdarzy sie, ze celnicy sie dopieprza, to ... i tak jest taniej

Ja mam pytanko w zwiazku z gl. tematem. Otoz, jak wielu na forum, przymierzam sie do kupna ktoregos z wyzszej polki do 17-55 f/2.8 i wybor
                zawezylem do B+W i Marumi. Zalezy mi na filtrze w wersji "slim" ze wzgledu na ewent. winietowanie na szerokim kacie. Obecnie na ebayu znalazlem tylko B+W - ktore z ponizszych wedlug Was by sie nadawaly do tego szkla, i czy ten ostatni (najtanszy) to wersja "slim"?

http://cgi.ebay.ie/B-W-77mm-kaeseman...QQcmdZViewItem

http://cgi.ebay.ie/B-W-77mm-MRC-SLIM...QQcmdZViewItem

http://cgi.ebay.ie/B-W-77mm-MRC-Circ...QQcmdZViewItem

Pozdrawiam serdecznie i dzieki z gory za ewent. odpowiedzi ;-)

Komentarz

• tomdz
                  Uzależniony
                  • 2007
                  • 637

Zamieszczone przez bartsim
                  Otoz, jak wielu na forum, przymierzam sie do kupna ktoregos z wyzszej polki do 17-55 f/2.8 i wybor
                  zawezylem do B+W i Marumi. Zalezy mi na filtrze w wersji "slim" ze wzgledu na ewent. winietowanie na szerokim kacie.
                  Zwykły B+W (nie slim) nie winietuje na 17-55, jest tańszy i można na niego nałożyć dekielek...
                  Body, stałki, zoomik

Komentarz

• bartsim

Zamieszczone przez tomdz
                    Zwykły B+W (nie slim) nie winietuje na 17-55, jest tańszy i można na niego nałożyć dekielek...
                    No super, tylko ze na fotozoom.pl pisza np. :
                    "W przypadku obiektywów o bardzo szerokim kącie (20, 18mm) konieczne jest zastosowanie filtra w oprawie typu SLIM."

http://www.fotozoom.pl/B+W.php?wybor=4

.. wiec juz sam nie wiem :/
                    Kurcze, zalezy mi na tym, by byla mozliwosc zalozenia oryginalnego dekielka, brak winiety, no i by cena nie powalala. Jesli mozesz sie ustosunkowac do powyzszego cytatu, to bede wdzieczny :wink:

Pozdrawiam serdecznie

Komentarz

• Hiv
                      Początki nałogu
                      • 2005
                      • 321

Koledzy w związku z wyjazdem potrzebuje na szybko porady.

Potrzebuje polarka na 24-70L. Wybrałem dwa ale nie mogę sie zdecydować:

a) B+W normal 77mm
                      b) Hoya HMC 77mm

Oba w praktycznie identycznej cenie. Zastanawiam sie tylko który sprawdzi sie lepiej na fotkach i czy czasami nie muszę poszukać jakiejś wersji slim(chodzi o to czy nie bedzie winiety z 30D i 5D).

Czekam na jakieś konstruktywne porady i z góry dzięki!
                      Ostatnio edytowany przez Hiv; 3372.

Komentarz

• ErnestPierwszy
                        Uzależniony
                        • 2006
                        • 734

Zamieszczone przez Hiv
                        Koledzy w związku z wyjazdem potrzebuje na szybko porady.

Potrzebuje polarka na 24-70L. Wybrałem dwa ale nie mogę sie zdecydować:

a) B+W normal 77mm
                        b) Hoya HMC 77mm

Oba w praktycznie identycznej cenie. Zastanawiam sie tylko który sprawdzi sie lepiej na fotkach i czy czasami nie muszę poszukać jakiejś wersji slim(chodzi o to czy nie bedzie winiety z 30D i 5D).

Czekam na jakieś konstruktywne porady i z góry dzięki!
                        Ja nie mam szczęscia do sprzetu. Pierwszy B+W SLIM rozpadł się w ręku. Wskoczył pierścień utrzymujący górną soczewkę. Drugi przyjechał brudny od paluchów (foto-plus z Krakowa)...
                        Wcześniej miałem marumi i było wszystko tip-top. Kupiłem inny, bo zmieniałem średnicę i "szarpnąłem się" na droższy sprzęt. W sumie niepotrzebnie

Ja nie widzę jakiejś super różnicy pomiędzy marumi a B+W, "a jak nie widać różnicy to po co przepłacać?"

Na B+W mam niebieskawy zafarb i nie wiem czy to normalne. Wydaje mi się, że marumi był bardziej naturalny pod tym względem. Ale dopiero uczę się robić zdjecia polarem...
                        Ostatnio edytowany przez ErnestPierwszy; 4745.

Komentarz

• comatus
                          Uzależniony
                          • 2006
                          • 725

Zamieszczone przez bartsim
                          "W przypadku obiektywów o bardzo szerokim kącie (20, 18mm) konieczne jest zastosowanie filtra w oprawie typu SLIM."
                          Ale to chyba dopiero na FF 18 będzie bardzo szerokim kątem, na cropie to jest raczej tylko szeroki kąt. Ja używałem normalnych oprawek przy kicie i było OK, dopiero do 10-22 zdecydowałem się na slim - i teraz też jest OK

Komentarz

• ErnestPierwszy
                            Uzależniony
                            • 2006
                            • 734

Zamieszczone przez lukasz b
                            Marumi miałem wiecej nie kupie
                            Dlaczego?

Komentarz

• bartsim

OK, to B+W MRC F-Pro wystarczy w moim przypadku?
                              A konkretnie ten model:
                              http://cgi.ebay.ie/B-W-77mm-MRC-Circ...QQcmdZViewItem

Dzieki za odpowiedz z gory ;-)

Komentarz

• Hiv
                                Początki nałogu
                                • 2005
                                • 321

Zamieszczone przez ErnestPierwszy
                                Ja nie mam szczęscia do sprzetu. Pierwszy B+W SLIM rozpadł się w ręku. Wskoczył pierścień utrzymujący górną soczewkę. Drugi przyjechał brudny od paluchów (foto-plus z Krakowa)...
                                Wcześniej miałem marumi i było wszystko tip-top. Kupiłem inny, bo zmieniałem średnicę i "szarpnąłem się" na droższy sprzęt. W sumie niepotrzebnie

Ja nie widzę jakiejś super różnicy pomiędzy marumi a B+W, "a jak nie widać różnicy to po co przepłacać?"

Na B+W mam niebieskawy zafarb i nie wiem czy to normalne. Wydaje mi się, że marumi był bardziej naturalny pod tym względem. Ale dopiero uczę się robić zdjecia polarem...
                                Więc może jednak Hoya?

Komentarz

Pracuję...