- HOYA PRO1 DIGITAL 67 mm (cena ok. 175-200 zł.)
Filtry polaryzacyjne
Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X
-
-
Dziekuję za przykłady. Własnie jestem na 66 stronie tego wątku i faktycznie nie ma jako tako sensownego rozwiązania oraz jest mało na temat filtra 67mm.
PozdrawiamKomentarz
-
mialem w swoich dziejach kilka filtrow Hamy. jesli kupujesz HTMC to
sa zupelnie niezle filtry, choc niekoniecznie najlepsze i (paradoksalnie)
zdecydowanie nie najtansze. jakbym mial za to dac cene MM to
zdecydowanie nie warte uwagi. jak mowisz o czyms okazyjnym z Allegro
to mozna zaryzykowac.
z tym, ze jesli chodzi o polary Hamy to raczej nie polecam. zwykle,
nie-HTMC sa beznadziejnej jakosci optycznej, a z HTMC mam mieszane
odczucia. moje 67mm HTMC bylo jakosciowo ekstra, ale dodawalo
rozowy zafarb do zdjec. koniec koncow szarpnalem sie i zamienilem
na Hoye
jak ktos chce tanio sprobowac to mam do oddania Hame HTMC 67mm.
powiedzmy, ze bylaby do wziecia za 75 PLN / 22 EUR (jak komu wygodniej).
filtr jest w Polsce, po wlozeniu w koperte na drugi dzien u chetnego.
stan bardzo dobry. roznica w stosunku do nowki to wyjeta "galka"
do krecenia, bo sie wtedy nie dawalo zalozyc oslony przeciwslonecznej.
kreci sie lekko wiec przy w miare zrecznych palcach mozna uzywac
z zalozona oslona nawet w 70-200/4Komentarz
-
-
Komentarz
-
-
to jest duze uproszczenie. de facto, taki Samsung od lat produkuje praktycznie wszystko od olowkow poczawszy na czesciach do wahadlowcow kosmicznych konczac
i ma w tym mnostwo genialnych produktow 
a Hama producentem tak ogolnie nie jest. no, moze ulotek i opakowan. ich oferta to produkty firm trzecich, na ktore Hama nakleja swoja naklejke i dystrybuujeKomentarz
-
Ale pomimo iż nie jest producentem lecz "dystrybutorem" jej produkty (może poza droższymi modelami i seriami) są raczej przeciętne. Za niewielkie pieniądze nie można oczekiwać rewelacyjnego produktu z wyższej półki, tak więc jest to raczej "producent" sprzętu dla "mas" nie zaś dla bardziej wymagających użytkowników. Oczywiście zapewne ma w swojej ofercie produkty godne uwagi.EOS + SpeedliteKomentarz
-
Witam
Padlo pytanie o problem zakleszczonych dwoch filtrow - jeden w drugim...
Coooz... Na codzien mam na Tamronie nakrecona UVke Tamrona (40PLN, w ceneo to samo widzialem za 99PLN...).
Wrzucilem polara B+W MRC i na wierzch (na czas transportu) wkrecilem lekko UVke.
Polar B+W to mosiadz (?), a UV to alu :/
Nie dawaly sie rozkrecic (za to B+W latwo zszedl z obiektywu - duzy plus).
Zatem filtry w pudelko od B+W, w szczelny worek foliowy i do zamrazalnika
Po godzinie przypomnialem sobie o filtrach...
UVka leciutko sie odkrecila z mosiadzu B+W
Mysle, ze to fuks, ze oba nie byly z tego samego materialu lub nie byly nakrecone odwrotnie...
Chociaz B+W nigdy mi sie nie zakleszczyl ani w obiektywie ani na UV, natomiast to Tamronowe UV w alu kilkanascie razy (i za to powedruje na allegro...)....ani krzty talentu + 1,5kg sprzetu...
Komentarz
-
Komentarz
-
ktoś się pytał o używanie dwóch polarów - kiedyś się w to bawiłem i dziwnie to wyglądało... zmieniło kolory, jakbyś hue pokręcił i strasznie zniszczyło jakość
wcale nie wydłużyło ekspozycji!Komentarz
-
dokładnie tak to wyglądało, ale dało się osiągnąć też inny zafarb - np. niebieski, różowy
nic nie zmieniałem na komputerze
jeszcze jedno: nawet dwa CPL nie dadzą efektu fish-eyeKomentarz
-
Sigma DG
No dobra...ja tak powiem wam czytalem ten watek i powracalem do niego milion razy ...jako ze siedze w dublinie, nie maja nic z B + W i pan sprzedawca pow ze ogolnie do Eire nie sa sprowadzane WOGOLE!!!!
Tak wiec po 2 miesiecznej walce o filtr i poszukiwaniu (czyt) przeszukiwaniu calego centrum okazalo sie ze maja tu tylko Hoye i nic poza tym :-( Dzis jednak, dorwalem Sigme DG Circular PL 77mm
i jem obiadek i wypad potestowac niebo....
moze ktos podpow jak tu zaladowac fotke ???? :cool:
Komentarz

Komentarz