Jaki statyw

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
To jest podklejony temat.
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • toshimitsu
    Bywalec
    • 2006
    • 132

Ja tam wole ten statyw manfrotto co mam. Mozliwosc "lamania" ramienia i umiesczania go odwrotnie sprawila ,ze sprawdza sie w kazdej sytuacji wlacznie z ustawiniemy nad barierka na przyklad czy fotografii makro.

Naprawde sprawdza sie w kazdej pozycji
    Positively dirty minded

Komentarz

• Jago
      Pełne uzależnienie
      • 2008
      • 1503

Dlaczego bardzo wielu forumowiczów poleca Velbon Sherpa 600R Mam wrażenie, że Velbon Sherpa 750R jest modelem niedocenionym Czyżby fakt, że ten ostatni model posiada korbkę do podnoszenia głowicy za tym przemawiał
      Ostatnio edytowany przez Jago; 16499.
      C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

Komentarz

• greg606
        Dopiero zaczyna
        • 2009
        • 15

Ja właśnie kupuję Manfrotto i waham się miedzy 190 a 055. Myślę sobie że przy moim 190cm wzrostu to jednak ten wyższy będzie wygodniejszy? Tyle że nosić taki ciężar...?
        Na razie nie mam żadnych ciężkich szkieł ale to w końcu zakup "na lata"
        Z kolei czytam jak krytykujecie głowice 486 (( Niestety już ją kupiłem...
        Co radzicie?
        50D, C 17-55 2.8 IS USM, 70-300 IS USM, Manfrotto 055X Pro B, 681B, 486RC2
        www.angielski-online.pl

Komentarz

• sirlukas
          Początki nałogu
          • 2009
          • 301

Mam 055 ale CXPRO3, wysokość dla Ciebie będzie idealna, jeśli nie za wysoka wraz z głowicą. Statyw jest bardzo fajny, co do głowicy zawsze możesz sprzedać, ja też popełniłem ten pochopny błąd i kupiłem 488rc2.
          "Imagination is more important than knowledge." - szkoda, że brak mi tego pierwszego ...
          ... mój zestaw...

Komentarz

• greg606
            Dopiero zaczyna
            • 2009
            • 15

Tak się zastanawiam nad tą głowicą bo 50D + 100-400 to ok 2kg nośność 486 to 6kg a cytując z innego wątku "przyjmuje się, że stabilność można osiągnąć stosując głowicę, której nośność wynosi 3x waga utrzymywanego zestawu" więc po co więcej? A jak będę kupował szkło za 30tyś to i tak kupię głowicę hydrostatyczną A dla mojego obecnego zestawu (stopka) to 100x za dużo
            Ostatnio edytowany przez greg606; 25730.
            www.angielski-online.pl

Komentarz

• siudym
              Pełne uzależnienie
              • 2006
              • 2249

Greg to ja Ciebie zaskocze. Mialem kupic do mojego Benro B-3 nogi wlasnie 055, bo takowe mial znajomy na sprzedanie (okazyjnie). Podpinam je do B-3, zakladam 20D+400 5.6 i niestety daleko do idealu - zwlaszcza jak myslisz o rozkladaniu nóg. Bez wstepnego podnoszenia lustra wszystko drga przez klapanie lustra. Nie wiem dlaczego ale moja podrobka goldphoto jest stabilniejsza... Dziwne.
              Do 400mm zdecydowanie cos innego polecam jesli chodzi o nogi :/
              Ostatnio edytowany przez siudym; 7602.

Komentarz

• dr11
                Pełne uzależnienie
                • 2007
                • 1143

Właśnie, ach te nogi... O ile 486RC2 jest całkiem fajna, nawet ze 100-400, to nogi mogą się okazać słabym punktem. Tak też jest u mnie z nogami 190CXPRO4. Priorytetem była mała waga zestawu i tu jest OK, ale o ile nie mam zastrzeżeń do głowicy to stojak mógłby być stabilniejszy i mniej podatny na rezonans
                .

Komentarz

• greg606
                  Dopiero zaczyna
                  • 2009
                  • 15

to super bo 400 to może ja kupię za 3 lata
                  A tak serio to trudno się nie pogubić w opiniach
                  Przed chwilą zła była głowica, teraz nagle nogi
                  Generalnie to chyba 055 jest stabilniejsze od 190?
                  Bo tu jedynie się poruszam...
                  Ostatnio edytowany przez greg606; 25730.
                  www.angielski-online.pl

Komentarz

• siudym
                    Pełne uzależnienie
                    • 2006
                    • 2249

Czytajac Twoj post wydawalo mi sie, ze masz 100-400, dlatego odpisalem

Komentarz

• szuler
                      Uzależniony
                      • 2007
                      • 829

Mam zamiar kupić Benro A-350EX+BH-0 http://www.allegro.pl/item652148811_...jonalisty.html Co o nim sądzicie ? Główne jego zalety dla mnie to waga i rozmiar oraz wystarczające (dla mnie) obciążenie. Będę go używał z 70-200/2.8, którego chcę kupić oraz z tym co posiadam.
                      A może masz tam jeszcze telefon bez drutu...? - Podróż za jeden uśmiech - 1971

Komentarz

• y4k
                        Dopiero zaczyna
                        • 2008
                        • 41

Swego czasu napalony byłem na statyw GIOTTOS'a ... nie miałęm niestety możliwości zmacania go, a nadarzyła się okazja by kupić frotkę 190 w miarę przystępnej cenie to się skusiłem.
                        Froto bardzo dobry nie narzekam, ale jeśli wierzyć w parametry giottosa to wydaje mi się że to może jest konkretny sprzęt, lecz musiałbym go najpierw zobaczyć i pomacać.
                        Tak czy owak polecam Manfrotto, posłuży na pewno długo. A głowica kulowa, eh jakoś w nią nie wieżę.
                        http://marek-kurzok.blogspot.com/

Komentarz

• kris75
                          Początki nałogu
                          • 2006
                          • 413

Zamieszczone przez greg606
                          Ja właśnie kupuję Manfrotto i waham się miedzy 190 a 055. Myślę sobie że przy moim 190cm wzrostu to jednak ten wyższy będzie wygodniejszy? Tyle że nosić taki ciężar...?
                          Na razie nie mam żadnych ciężkich szkieł ale to w końcu zakup "na lata"
                          Z kolei czytam jak krytykujecie głowice 486 (( Niestety już ją kupiłem...
                          Co radzicie?
                          może krytykują Ci co jej nie mają - ja mam i nie narzekam
                          190 jest stabilna, 055 to duży statyw raczej do studia, niż na plecy - najlepiej idz z glowica i aparatem i przymierz sobie obydwa statywy, 190 może być dla Ciebie za niska
                          ________
                          Rzeczy widzimy nie takimi, jakie są, ale takimi, jacy jesteśmy
                          Immanuel Kant

Komentarz

• pablitko84
                            Dopiero zaczyna
                            • 2008
                            • 44

Statyw

Witam...
                            Chce kupic jakiś tani statyw....
                            Jakie jest wasze zdania na temat tanich statywów. Mozna kupic statyw o nazwie hama star za 150 zł lub na allegro wygladajacy identycznie ale z jakąś mało znaną nazwą za 40-50 zł....
                            Wydaje mi sie ze te "hama" to są takie same jak te na allegro tylko róznią się tym ze posiadają nadruk "hama" . Wieć płacimy tylko za nadruk hama a dostajemy statyw wart 50 zł? czy to prawda?

Komentarz

• x-mac
                              Początki nałogu
                              • 2009
                              • 285

http://canon-board.info/showthread.php?t=834
                              http://canon-board.info/showthread.php?t=4260
                              http://canon-board.info/showthread.php?t=1593
                              http://canon-board.info/showthread.php?t=144
                              i trochę więcej

1 2 3

Komentarz

• qb4hkm
                                Bywalec
                                • 2007
                                • 239

za 150zł do lustrzanki to sobie odpuść...

Komentarz

Pracuję...