Jaki statyw

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
To jest podklejony temat.
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • darkowi
    Dopiero zaczyna
    • 2009
    • 19

Wracając do tematu wątku...
    moja desperacja posunęła mnie w kierunku poszukiwania statywu geodezyjnego z demobilu.
    Stabilne jak cholera i jak cholera ciężkie - niestety...
    Ale ja częściej go wożę niż noszę.
    Trzeba mieć też na względzie konieczność przerabiania pod głowicę.
    Jednak jest to też jakieś wyjście dla zrozpaczonych w potrzebie...
    Canon 20D, Tamron 17-50, Sigma 70-200 f/2.8, trochę stałek.

Komentarz

• fotokor1
      Początki nałogu
      • 2006
      • 373

mam bilorę 1122 i bardzo sobie chwalę cena do 300 zł
      pozdrawiam
      Dobre body, palnik oraz szkiełka: Canon EF 50/1,8 II, Canon EF 100 f/2.8 Macro USM, Canon EF 70-200/4 , Canon 35 1.4 , canon 17-40/4, canon fish eye, 24-105/4, Bilora 1122 i inne drobiazgi

Komentarz

• darkowi
        Dopiero zaczyna
        • 2009
        • 19

Zamieszczone przez fotokor1
        mam bilorę 1122 i bardzo sobie chwalę cena do 300 zł
        pozdrawiam
        jak widzę bilora wytrzymała u Ciebie już ponad rok (kupiona 8 listopada 2007)

Wystarcza Ci 152 cm wysokości?
        To tak gdzieś mi do ramion
        Czasami potrzebuję podjechać z aparatem pod sufit - i co wtedy??
        Nie może być za łatwo...
        Ostatnio edytowany przez darkowi; 24048.
        Canon 20D, Tamron 17-50, Sigma 70-200 f/2.8, trochę stałek.

Komentarz

• fotokor1
          Początki nałogu
          • 2006
          • 373

jezu ja nawet nie pamiętam daty kupna czyżby był kupiony u ciebie? :-Dale fakt sprawuje się idealnie no z wysokością u mnie nie ma problemu nie mam dużo no i pod sufit nie wędruje
          po wysunięciu wszystkich sekcji i śrdokowego od głowicy +aparat i jeszcze na gripie daje jakieś 170 cm to już chyba nieźle a i tak pracuję na ugiętych nogach i oczy mam nieco niżej od czubka głowy
          Ostatnio edytowany przez fotokor1; 7388.
          Dobre body, palnik oraz szkiełka: Canon EF 50/1,8 II, Canon EF 100 f/2.8 Macro USM, Canon EF 70-200/4 , Canon 35 1.4 , canon 17-40/4, canon fish eye, 24-105/4, Bilora 1122 i inne drobiazgi

Komentarz

• GirlNextDoor

Żeby nie mnożyć tematów o statywach podepnę się ze swoim pytaniem pod ten wątek. Odnalazłam statyw, który spełniałby moje najważniejsze założenia:
            1. jest mały po złożeniu (ma być kompaktowy, żeby mi się chciało z nim chodzić, zabierać na rower itp)
            2. jest lekki
            3. jest wystarczająco wysoki (mam 170cm wzrostu)
            4. cena jest przystępna (choć wolałabym coś tańszego)
            A jest nim http://www.cyfrowe.pl/aparaty/velbon-ultra-lux-i-l.html
            lub niższa wersja http://www.cyfrowe.pl/aparaty/velbon-ultra-lux-i-m.html
            I teraz pytanie czy spełni swoje zadanie pod moim C450D z kitem 18-55 lub stałka 50/1,4 a w dalszej przyszłości z zoomem o wadze nie większej niż 1 kg? Czy jest warty swojej ceny? Nie mam możliwości przetestowania tego statywu w sklepie, a wolałabym się nie naciąć kupując wysyłkowo, więc proszę o wszelkie uwagi odnośnie tego statywu zwłaszcza od kogoś kto ma/miał ten statyw lub może go pooglądać z bliska. A może ktoś zaproponuje mi jakąś inną opcję która spełnia wszystkie wymienione wcześniej kryteria?

Komentarz

• sztajmes
              Coś już napisał
              • 2008
              • 89

Kupilem ostatnio statyw do noszenia na plecach
              Jest to Manfrotto 190 XB i do tego glowice kulowa Manfrotto 486rc2.
              Uzywam do 40D i Tamron 70-200 bez zadnych problemow na wietrze.
              Co w nim cenie to mozliwosc robienia zdjec z kazdej wysokosci, nawet PONIZEJ poziomu podlogi.
              Glowica jest na tyle duza ze znakomicie blokuje nawet 40D + Tamron 70-200+580EXII
              Ile wazy ? nie wiem,wyrzucilem gdzies papiery do tego
              Wszystko nosze w plecaku Tamrac Expedition 5X.
              Serdecznie polecam

sztajmes

Komentarz

• Reason
                Bywalec
                • 2006
                • 105

A może mi byście doradzili jakiś dobry zestaw (statyw + głowica) do Canon 5D z gripem i 400 5,6 ?
                Zupełnie się na tym nie znam a mam wybrać sobie to na prezent.
                Przeznaczenie fotografia zwierząt, ptaków, plenery w lesie.

W przedziale cenowym 600 do 1000 zł ze wskazaniem raczej bliżej 600 ale jak się nie da...
                Będę wdzięczny

Komentarz

• banan82
                  Pełne uzależnienie
                  • 2007
                  • 1165

055pob manfrotto oraz glowica jakas "heavy duty" i gitara gra
                  5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
                  Crazy Apple Fanboy
                  Ex Linux User

Komentarz

• Krzychu
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 3611

Zamieszczone przez Reason
                    A może mi byście doradzili jakiś dobry zestaw (statyw + głowica) do Canon 5D z gripem i 400 5,6 ?
                    Zupełnie się na tym nie znam a mam wybrać sobie to na prezent.
                    Przeznaczenie fotografia zwierząt, ptaków, plenery w lesie.

W przedziale cenowym 600 do 1000 zł ze wskazaniem raczej bliżej 600 ale jak się nie da...
                    Będę wdzięczny
                    Za 600 zdecydowanie się nie. Miałem 055 ProbB i 486RC2 do korpus + 400/5.6 i działało to bardzo słabo. Kupiłem Markinsa (w Polsce w zasadzie niedostępny i dość drogi) ale na Twoim miejscu bym się rozejrzał za większymi kulowymi Benro bo mają szansę być dobre.
                    Pozdrowienia,
                    KZ
                    KZ Aviation Photography

Komentarz

• Xilomion

A jaki statyw [do 200 zł]? Bo szczerze mówiąc nie mam pojęcia jaka głowica, potrzebuje tylko statywu który pożyje parę latek. Aparat to Sony A300 i obiektyw 18-70 kitowy, ale w najbliższym miesiącu coś dokupię. Co proponujecie?

Komentarz

• woyd
                        Początki nałogu
                        • 2005
                        • 488

Solidny statyw pod aparat do studia - POMOCY !!

Czołem,

mam prośbę - rozsypuje mi się mój poczciwy Velbon Sherpa i potrzebuje pilnie kupić nowy statyw (z głowicą oczywiście). Moje potrzeby: mocny, stabilny statyw, który bez problemu utrzyma 5DmII +np. 70-200, będzie miał co najmniej 180cm wysokości i dokładność w ustalaniu położenia. Fotografuje meble, głównie odpalając z wężyka, dlatego potrzebuje czegoś, jest naprawdę stabilne.

Proszę o poradę / pomoc praktyków, którzy z danego sprzętu korzystają. Zakres cenowy - do 500-800zł (jeśli używacie czegoś naprawdę dobrego a droższego to też będę wdzięczny za info).

Modów proszę o wyrozumiałość - wiem, że jest szukajka, ale mój statyw narawdę dogorywa i potrzebuje pilnie pomocy w zakupie.

Z góry dzięki
                        Woyd
                        Ostatnio edytowany przez woyd; 1641.

Canon 5DmII + 40D + 24-70 f2.8 L + 17-40 L + 85 f1.2 L + 35mm f1.4 L + 70-200 f2.8 L + Tamron 28-75 + EF 50 f/1,4 II || Canon 580EX II + studyjne błyskotki 3000W || Blog || digart

Komentarz

• Garnett
                          Coś już napisał
                          • 2004
                          • 79

Uzywam Manfrotto 055XPROB + Głowica kulowa Benro BH-2 i utrzymuje bez problemu 40D + 70-200/2,8 + TCx2.
                          Canon 40d + 70-200/2,8 L USM ,18-55, 135/3,5, 300/2,8
                          ( Nikon D70s + 17-50/2,8 + 80-200/2,8 + 105/3,5 + SB800+ 50/1,8 ) Skradzione 30/08/2008 w okolicach Płońska

Komentarz

• woyd
                            Początki nałogu
                            • 2005
                            • 488

Dzięki Garnett
                            a jak z precyzją ruchów przy trej głowicy ?? W Sherpie luzowałem jedną manetkę i mogłem lekko przekadrować. Czy przy głowicy kulowej nie jest tak, że jak poluzujesz, to Ci wszystko leci ??

Jeszcze maly update - czy ktoś korzysta z głowicy MN 804RC2 - ma 3 osobne manetki do pionu, poziomu itp. - wydaje się do moich celów być rozwiązaniem ciekawszym niż głowica kulowa...
                            Ostatnio edytowany przez woyd; 1641.

Canon 5DmII + 40D + 24-70 f2.8 L + 17-40 L + 85 f1.2 L + 35mm f1.4 L + 70-200 f2.8 L + Tamron 28-75 + EF 50 f/1,4 II || Canon 580EX II + studyjne błyskotki 3000W || Blog || digart

Komentarz

• dr11
                              Pełne uzależnienie
                              • 2007
                              • 1143

Polecam 808RC4. Pieknie chodzi przy dokladnym ustawianiu kadru.

Edit: 804RC2 to jej mniejszy odpowiednik.
                              Ostatnio edytowany przez dr11; 12478.
                              .

Komentarz

• Vitez
                                zło konieczne
                                • 2004
                                • 19804

Zamieszczone przez woyd
                                Modów proszę o wyrozumiałość - wiem, że jest szukajka, ale mój statyw narawdę dogorywa i potrzebuje pilnie pomocy w zakupie.
                                Wystarczy wpisać "statyw" i zaznaczyć wyszukiwanie tylko w tytułach. To że pilne nie oznacza dyspensy z 3. Punktu Regulaminu. Połączyłem z właściwym wątkiem i nie rób tak więcej niezależnie od pilności - nalegam .

A na temat: http://canon-board.info/showthread.php?t=46451

Komentarz

Pracuję...