Jaki statyw

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
To jest podklejony temat.
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • sadaman
    Początki nałogu
    • 2006
    • 294

Zamieszczone przez katharsis
    Wygląda na to, że takie rozwiązanie będzie najlepsze Muszę się tylko odpowiednio podbudować teoretycznie, żebym wiedziała między czym a czym wybieram.
    pozdrawiam!
    W zwykłym sklepie wystarczy że ocenisz jaka wysokość statywu z np wysuniętą kolumną bedzie dla Ciebie Ok, i to wszystko. Jak juz bedziesz wiedziała czy wystarczy ci sprzęt niższy lub wyższy niż twój wzrost, wtedy będziemy wiedzieć czego szukać
    I nie daj sobie wcisnąć w sklepie jakiegoś statywu za grosze bo to często szmira
    Pucha i słoki

Komentarz

• katharsis
      Bywalec
      • 2009
      • 185

Zamieszczone przez sadaman
      W zwykłym sklepie wystarczy że ocenisz jaka wysokość statywu z np wysuniętą kolumną bedzie dla Ciebie Ok, i to wszystko. Jak juz bedziesz wiedziała czy wystarczy ci sprzęt niższy lub wyższy niż twój wzrost, wtedy będziemy wiedzieć czego szukać
      I nie daj sobie wcisnąć w sklepie jakiegoś statywu za grosze bo to często szmira
      a prze...praszam po co wyższy...??? Wychodzi ze mnie totalny lajkonik, lub też jestem tak przejęta powagą tematu, że nie wyczuwam delikatnej ironii

Z tym wciskaniem byle czego to nie ze mną te numery - pójdę uzbrojona w wiedzę teoretyczną (choć i bez tego do łatwych klientów nie należę )

Komentarz

• Kubak82
        Pełne uzależnienie
        • 2006
        • 2348

Zamieszczone przez kris75
        takze polecam ci 190xproB + 486RC2 sprzet solidny, a statyw sztywny i lekki
        dzięki za konkretne "numerki", zaraz sobie coś o nich poczytam.
        ten drugi numerk sobie odpusc - kiepaski jest.. mam i prawie juz nie uzywam..

podpisuje sie za to pod tym co napisal sadaman z jedna tylko roznica - z glowic wybieralbym miedzy ks i kj - kb od tych dwoch troche odstaje, pomimo czasem "teoretycznie" wiekszego udzwigu :-)

Komentarz

• Tezet-gdynia
          Pełne uzależnienie
          • 2008
          • 1283

Tezet, dla silnego faceta to - jak sądzę - żadna różnica, ale ja silnym a tym bardziej facetem nie jestem to pół kilo to dla mnie kwestia n/p zabrania dodatkowego obiektywu, co - nie ukrywajmy - wolałabym zrobić. Oczywiście wiem, że z takim podejściem mogłabym wybrać compact a nie ładować się w lustra, ale tu akurat wybór był świadomy. A teraz staram się jakoś rozsądnie skompletować resztę sprzętu.
          Wiem, wiem ale czasami warto sprawdzic ile to naprawde wazy na plecach :-D Bo dane katalogowe a wygoda noszenia sprzetu to drugie Nie jednokrotnie jest tak ze cos jest lekko ciezsze i tego nie sposob zauwazyc poprostu, a rezygnujemy z tego bo przeciez wiecej wazy wg katalogu
          www.tomasz-lis.pl

Komentarz

• katharsis
            Bywalec
            • 2009
            • 185

Zamieszczone przez Kubak82
            ten drugi numerk sobie odpusc - kiepaski jest.. mam i prawie juz nie uzywam..

podpisuje sie za to pod tym co napisal sadaman z jedna tylko roznica - z glowic wybieralbym miedzy ks i kj - kb od tych dwoch troche odstaje, pomimo czasem "teoretycznie" wiekszego udzwigu :-)
            przebiegłam na szybko po KS i KJ - jeśli zdecyduję się na coś z Benro, to z moich planowanych 500 zł na statyw zrobi się dwa razy tyle

A jeśli chodzi o Manfrotto, które krytykujesz, to - z ciekawości - co mu dolega?

Zamieszczone przez Tezet-gdynia
            Wiem, wiem ale czasami warto sprawdzic ile to naprawde wazy na plecach :-D Bo dane katalogowe a wygoda noszenia sprzetu to drugie Nie jednokrotnie jest tak ze cos jest lekko ciezsze i tego nie sposob zauwazyc poprostu, a rezygnujemy z tego bo przeciez wiecej wazy wg katalogu
            W sumie - cenna uwaga. Dlatego na razie lektura (w tym męczenie forumowiczów) i wstępne typy, a potem wizyta w sklepie i ocena własnołapna.

Komentarz

• Kubak82
              Pełne uzależnienie
              • 2006
              • 2348

A jeśli chodzi o Manfrotto, które krytykujesz, to - z ciekawości - co mu dolega?
              ta glowica sprawdzi sie z bardzo lekkim zestawem ale juz w przypadku chocby 70-200/4 jest za malo precyzyjna.. po zablokowaniu w zasadzie za kazdym razem trzeba korygowac kadr.. nawet dokrecona do maksimum nie jest do konca sztywna.. od biedy ujdzie w dobrym swietle i przy bezwietrznej pogodzie - do jakichkolwiek innych warunkow lepiej kupic cos solidniejszego :-)

Komentarz

• Kolaj
                Pełne uzależnienie
                • 2006
                • 3293

Jak chcesz, żeby było lekko, to może to:
                http://canon-board.info/showthread.php?t=43619

Nic nie trzeba kompletować, można kupić w zestawie. Powinno się nadać do Twoich potrzeb.

Komentarz

• kris75
                  Początki nałogu
                  • 2006
                  • 413

486 w zestawie z 200L które jest co prawda lżejsze niż ten zoom nie luzuje się po dokręceniu. Sprawdzone w boju
                  A z innej beczki, to może warto sprawdzić jak trzyma kadr novoflex ma to w ofercie raysfoto - to są podobno bardzo dobre i niedrogie glowice kulowe.
                  ________
                  Rzeczy widzimy nie takimi, jakie są, ale takimi, jacy jesteśmy
                  Immanuel Kant

Komentarz

• Krzychu
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 3611

486 w zestawie z 200L które jest co prawda lżejsze niż ten zoom nie luzuje się po dokręceniu. Sprawdzone w boju
                    486RC2 nie daje rady nawet z 70-200 f/4 (oczywiście mocowane na aparacie)...

A z innej beczki, to może warto sprawdzić jak trzyma kadr novoflex ma to w ofercie raysfoto - to są podobno bardzo dobre i niedrogie glowice kulowe.
                    Najbardziej to one są niedrogie
                    Pozdrowienia,
                    KZ
                    KZ Aviation Photography

Komentarz

• sadaman
                      Początki nałogu
                      • 2006
                      • 294

a prze...praszam po co wyższy...??? Wychodzi ze mnie totalny lajkonik, lub też jestem tak przejęta powagą tematu, że nie wyczuwam delikatnej ironii
                      No ale przecież tu niema żadnej ironii...nawet ukrytej.
                      Poprostu jednym pasują statywy niższe, z kolei inni wolą by statyw był wyższy niż oni sami - po co? Niemam pojęcia, ale znajomy słusznego wzrostu niewiele ponad 1.60m, kupił sobie statyw o wysokości blisko 1.80m / może lubi mieć zapas
                      Tak czy owak dobrze zrobisz jak przeprowadzisz taki cichy rekonesans który w rezultacie pomoże ci się dobrze wstrzelić;-)
                      Pucha i słoki

Komentarz

• kris75
                        Początki nałogu
                        • 2006
                        • 413

Zamieszczone przez Krzychu
                        486RC2 nie daje rady nawet z 70-200 f/4 (oczywiście mocowane na aparacie)...

Najbardziej to one są niedrogie
                        mowie o tanszych modelach np. novoflex 40 nie powinien byc az taki drogi
                        ________
                        Rzeczy widzimy nie takimi, jakie są, ale takimi, jacy jesteśmy
                        Immanuel Kant

Komentarz

• dr11
                          Pełne uzależnienie
                          • 2007
                          • 1143

484RC2 podpięta do body utrzymuje je z zapiętym 85L i 100-400L. Nie wiem dlaczego wyższy model (486RC2) mógłby mieć problemy...
                          Dodam, że z 190CXPRO4 tworzy fajny, lekki (1,66kg) zestaw
                          .

Komentarz

• Kolaj
                            Pełne uzależnienie
                            • 2006
                            • 3293

Zamieszczone przez sadaman
                            znajomy słusznego wzrostu niewiele ponad 1.60m, kupił sobie statyw o wysokości blisko 1.80m / może lubi mieć zapas
                            Hehe, pamiętam, kiedyś mój znajomy przyszedł pierwszy raz do mnie do domu i spojrzał na stojące na podłodze kolumny głośnikowe (są spore)... popatrzył i powiada "Masz jakieś kompleksy?" Może i coś w tym jest, też jestem raczej niewielkiego wzrostu. Ale odstawmy na chwilę żarty.

Statyw może spokojnie być niższy niż jego użytkownik bo:
                            - oczy mamy z reguły niżej niż czubek głowy
                            - nad statywem jest jeszcze głowica i wysokość aparatu. W końcu wizjer jest na górze.
                            - Czasem jeszcze dochodzi grip.
                            - Jak się lekko schylimy to tez nam korona z głowy nie spadnie.

Zamieszczone przez KMV10
                            Nie ma czegoś takiego jak stabilny dobry i lekki statyw.
                            Statyw nie musi być koniecznie ultralekki ale jego waga nie może nas zniechęcać do jego zabierania ze sobą. Jeśli tak jest, staje się niepotrzebnym gratem, który zalega w naszym mieszkaniu. Wyświechtane hasła typu "statyw musi być ciężki, żeby był stabilny" można sobie w buty wsadzić. G*** prawda. Stabilność zależy od sztywności użytych materiałów a nie od wagi. Zresztą wagę można łatwo zwiększyć podwieszając worek z przydrożnymi kamieniami. Większość statywów ma ku temu specjalny haczyk.

Mam 2 statywy. Jeden aluminiowy, 3-sekcyjny, ważący razem z głowicą prawie 4kg. Drugi, 4-sekcyjny - z głowicą waży 1,6 kg. Który jest sztywniejszy? Ano ten drugi. Kwestia użytych materiałów.
                            Ostatnio edytowany przez Kolaj; 5109.

Komentarz

• Tezet-gdynia
                              Pełne uzależnienie
                              • 2008
                              • 1283

Zamieszczone przez Kolaj
                              Stabilność zależy od sztywności użytych materiałów a nie od wagi. Zresztą wagę można łatwo zwiększyć podwieszając worek z przydrożnymi kamieniami. Większość statywów ma ku temu specjalny haczyk.

Mam 2 statywy. Jeden aluminiowy, 3-sekcyjny, ważący razem z głowicą prawie 4kg. Drugi, 4-sekcyjny - z głowicą waży 1,6 kg. Który jest sztywniejszy? Ano ten drugi. Kwestia użytych materiałów.
                              True, true.

Albo wlasnie wieszajac tam plecak/torbe ze sprzetem ktory tez swoje wazy a raczej nie gibnie sie ze statywem
                              www.tomasz-lis.pl

Komentarz

• Krzychu
                                Pełne uzależnienie
                                • 2004
                                • 3611

Zamieszczone przez dr11
                                484RC2 podpięta do body utrzymuje je z zapiętym 85L i 100-400L. Nie wiem dlaczego wyższy model (486RC2) mógłby mieć problemy...
                                Bo jest słaby... Nie chodzi o utrzymywanie, chodzi o stabilne utrzymywanie... 100-400 pewnie mocujesz na mocowaniu statywowym - przy 70-200f/4 na aparacie głowica opadało przy zamykaniu wajchy, a najdrobniejsze puknięcie w statyw owocowało kilkusekundowymi drganiami...
                                Pozdrowienia,
                                KZ
                                KZ Aviation Photography

Komentarz

Pracuję...