Jaki statyw

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
To jest podklejony temat.
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • katharsis
    Bywalec
    • 2009
    • 185

statyw czyli kompromis między stabilnością a wagą.

Forum znalazłam kilka dni temu i od tego czasu "wsiąkłam". Z góry zastrzegam, że korzystanie z wyszukiwarki nie jest mi obce, acz po przeczytaniu kilkudziesięciu stron n/t wyboru statywu mam jeszcze większy mętlik, dlatego ośmielam się prosić o pomoc.

Potrzebuję statywu pod C 40D, z podpiętym EF 28-135 bo na razie takim zestawem dysponuję.

Focę głównie portrety, trochę architektury i krajobrazów, street kiedy mam okazję i nastrój, więc w perspektywie muszę wkalkulować noszenie całego sprzętu na własnych plecach. A - co tu dużo mówić - siłaczką to ja nie jestem Nie potrzebuję też specjalnie wysokiego statywu - mierzę 170 cm.

Po lekturze forum wysnułam wniosek, że albo niższa waga albo lepsza stabilność - jak znaleźć między nimi optymalny kompromis? Utkwiło mi tez w pamięci przeczytane zdanie, że statyw to inwestycja na lata, więc warto od razu zainwestować w niego tyle, ile trzeba. Powiedzmy, że początkowo chciałam się zamknąć w 500 zł, ale jeśli podpowiedzielibyście mi coś wartego większych pieniędzy to też jakoś przeżyję. Aha, oczywiście chodzi mi o trójnóg.
    Czytałam wiele pochlebnych opinii o Velbon Sherpa 600, ale te 2 kg mnie zniechęcają - wolałabym coś lżejszego, ok. 1,5 kg.

pomożecie?

Komentarz

• Tezet-gdynia
      Pełne uzależnienie
      • 2008
      • 1283

Moze niektorzy beda sie smiac, moze niektorzy nie, ale moja rada jest taka. Wrzuc dwie torebki np. 1kg do plecaka, pochodz z tym pare godzin, a innego dnia wrzuc tylko 1,5kg i sprawdz czy rzeczywiscie jest duza roznica pomiedzy 2kg a 1.5kg Czasami czytajac innych ma sie wrazenie ze rzeczywiscie te 500g to roznica jakby mialo plecy urwac a w rzeczywistosci nie jest tragicznie.
      www.tomasz-lis.pl

Komentarz

• Aloes
        Dopiero zaczyna
        • 2008
        • 43

Założę się o co chcesz, ze zaraz padnie odpowiedź "Manfrotto"...

Mam mniej więcej podobny problem, stawiałam na Sherpę 600, ale nie odpowiada mi głowica. Potem rozglądałam się za Goldphoto, ale opinie są takie sobie.

Obecnie stawiam na używane Manfrotto albo głowicę Manfrotto i nogi Goldphoto, jako że budżet kwiczy. Mam problem o tyle, że jak dla mnie statyw musi mieć niską wysokość minimalną i dużą maksymalną; taką, żebym nie musiała się schylać.

Manfrotto, serio.

Komentarz

• banan82
          Pełne uzależnienie
          • 2007
          • 1165

Manfrotto - zdecydowanie, no moze Slik jako alternatywa dla gorszego budzetu. Pozatym bym sie nie rozgladal tylko po prostu wybral jakis model w zaleznosci od wagi
          5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
          Crazy Apple Fanboy
          Ex Linux User

Komentarz

• katharsis
            Bywalec
            • 2009
            • 185

Tezet, dla silnego faceta to - jak sądzę - żadna różnica, ale ja silnym a tym bardziej facetem nie jestem to pół kilo to dla mnie kwestia n/p zabrania dodatkowego obiektywu, co - nie ukrywajmy - wolałabym zrobić. Oczywiście wiem, że z takim podejściem mogłabym wybrać compact a nie ładować się w lustra, ale tu akurat wybór był świadomy. A teraz staram się jakoś rozsądnie skompletować resztę sprzętu.

Komentarz

• KMV10
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 2320

No niestety - ze statywami to już tak jest, że jeżeli mają dobrze spełniać swoje zadanie, czyli służyć za superstalibilzator zestawu korpus+obiektyw muszą być ciężkie. Nie ma czegoś takiego jak stabilny dobry i lekki statyw.

Komentarz

• Krzychu
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 3611

Zamieszczone przez katharsis
                Po lekturze forum wysnułam wniosek, że albo niższa waga albo lepsza stabilność - jak znaleźć między nimi optymalny kompromis?
                Kupić kompozytowe Gitzo.

Czytałam wiele pochlebnych opinii o Velbon Sherpa 600, ale te 2 kg mnie zniechęcają - wolałabym coś lżejszego, ok. 1,5 kg.
                pomożecie?
                Jeżeli z powodów finansowych nie chcesz Gitzo to niestety ale niczego lżejszego od tej Sherpy nie ma sensu kupować. Zobacz Manfrotto 190 (w różnych wersjach) + do tego jakaś głowica...
                Pozdrowienia,
                KZ
                KZ Aviation Photography

Komentarz

• katharsis
                  Bywalec
                  • 2009
                  • 185

Zamieszczone przez Krzychu
                  Jeżeli z powodów finansowych nie chcesz Gitzo to niestety ale niczego lżejszego od tej Sherpy nie ma sensu kupować. Zobacz Manfrotto 190 (w różnych wersjach) + do tego jakaś głowica...
                  Gitzo to nie mój budżet niestety, zwłaszcza, że nie mniej niż na statyw napaliłam się na portretówkę 85/1,8, więc ile nie włożę w statyw, tyle będzie już czekało na szkiełko.

Co do manfrotto to trochę mnie (na razie) przeraża perspektywa samodzielnego kompletowania statywu i głowicy, bo się najnormalniej na tym nie znam, ale podejrzewam, że po dokładnym przeszukaniu forum to także mi się rozjaśni.

Komentarz

• akustyk
                    gajowy
                    • 2004
                    • 12226

do tego zestawu spokojnie ta Sherpa wystarczy. mialem ja, uzywalem nawet z 70-200 i nie mialem zastrzezen do stabilnosci. co do wagi... jest zupelnie przyzwoicie.
                    www albo tez flickr

Komentarz

• kris75
                      Początki nałogu
                      • 2006
                      • 413

takze polecam ci 190xproB + 486RC2 sprzet solidny, a statyw sztywny i lekki
                      ________
                      Rzeczy widzimy nie takimi, jakie są, ale takimi, jacy jesteśmy
                      Immanuel Kant

Komentarz

• katharsis
                        Bywalec
                        • 2009
                        • 185

Zamieszczone przez kris75
                        takze polecam ci 190xproB + 486RC2 sprzet solidny, a statyw sztywny i lekki
                        dzięki za konkretne "numerki", zaraz sobie coś o nich poczytam.

Komentarz

• sadaman
                          Początki nałogu
                          • 2006
                          • 294

Możesz też zerknąć na ofertę BENRO
                          Sam mam i spisuje się znakomicie "zestaw z mojej stopki "
                          Warto się zainteresować statywami z serii VERSATILE waga od 1,9 - 2,5 kg aluminiowe / ciężar zależny mocno od wielkości.
                          Jednak to nogi w zupełności wystarczające by zapewnić stabilność twojego zestawu a także kombinacjom w stylu Body plus szkiełka 70-200 etc
                          Co do samej głowicy to już wszystko zależy od tego czy chcesz coś w miare niedużego dla niezbyt ciężkich kombinacji, tu poleciłbym głowice z serii BH "tanie i małe" wyposażone w szybkozłączkę z podwójną blokadą oraz blokowanie głowicy jednym pokrętłem, a jeśli chcesz kupić raz i porządnie z przyszłościowym zamiarem rozbudowy systemu to orientowałbym się w głowicach serii KB lub KJ "droższe i masywne" bardziej precyzyjne z pokrętłami regulującymi nachylenie głowicy, dwa inne kontrolują 360-stopniową podstawę i natężenie tarcia, kolejne służy do precyzyjnego panoramowania + dodatkowe zabezpieczenie w szybkozłączce.

Moje osobiste odczucie w stosunku do Frotki są takie iż wydaje mi się że nogi od Benro są porządniej wykonane z bardziej przyjaznych materiałów które wzbudzają większe zaufanie.
                          Pomijam oczywiście cene
                          Jednak wydaje mi się że cena nie powinna grać tu żadnej roli jeśli statywowi powierzamy nieraz sprzęt idący w kilka tysięcy złotych a nieraz i więcej.

Jak widzisz do wyboru masz Manfrotto, Silk, Sherpa czy tez Benro
                          Pozostaje ci dokonać słusznego wyboru
                          Pozdrawiam
                          Ostatnio edytowany przez sadaman; 7756.
                          Pucha i słoki

Komentarz

• katharsis
                            Bywalec
                            • 2009
                            • 185

Sadman, ja już mam "syndrom osła u żłobu", a Ty mi jeszcze jedną firmę dorzucasz?
                            Dzięki za link i konkretne info, strona rzeczywiście fajna i logiczna.

A przy okazji jeszcze jedno pytanie: jak wysoki statyw powinnam wybrać przy moich 170 cm wzrostu? Przeczytałam tutaj, że kolumna statywu nie powinna być maksymalnie wysunięta, więc jaki zapas powinnam wkalkulować?

Komentarz

• sadaman
                              Początki nałogu
                              • 2006
                              • 294

A przy okazji jeszcze jedno pytanie: jak wysoki statyw powinnam wybrać przy moich 170 cm wzrostu? Przeczytałam tutaj, że kolumna statywu nie powinna być maksymalnie wysunięta, więc jaki zapas powinnam wkalkulować?
                              Cóż, ja mam 184 cm wzrostu i mam statyw BENRO *A-297 n6 ktory jak dlamnie jest wystarczający z jego maksymalnie wysuniętą kolumną czyli jakieś 1,75m - i jest stabilnie. Wydaje mi się że statyw z taką maksymalną wysokością będzie dla Ciebie w sam raz. Rozglądałbym się więc za mniejwięcej tej wysokości całkowitej statywami - i najlepiej z maksymalnie 3 sekcjami w każdej nodze...im mniej sekcji tym stabilniejszy i mniej zabawy przy rozkładaniu.
                              Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie byś wybrała mniejszy.
                              Najlepiej zrobisz jeśli pójdziesz do jakiegoś sklepu ze zwykłymi statywami i przymierzysz się do nich, w ten sposób w łatwy sposób zorientujesz się jaka wielkość będzie dla Ciebie najodpowiedniejsza
                              Pozdrawiam
                              Ostatnio edytowany przez sadaman; 7756.
                              Pucha i słoki

Komentarz

• katharsis
                                Bywalec
                                • 2009
                                • 185

Zamieszczone przez sadaman
                                Najlepiej zrobisz jeśli pójdziesz do jakiegoś sklepu ze zwykłymi statywami i przymierzysz się do nich, w ten sposób w łatwy sposób zorientujesz się jaka wielkość będzie dla Ciebie najodpowiedniejsza
                                Pozdrawiam
                                Wygląda na to, że takie rozwiązanie będzie najlepsze Muszę się tylko odpowiednio podbudować teoretycznie, żebym wiedziała między czym a czym wybieram.
                                pozdrawiam!

Komentarz

Pracuję...