Jaki statyw

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
To jest podklejony temat.
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • smigaczka
    Bywalec
    • 2010
    • 148

A ja jestem zwolenniczką goldphoto. Mam i statyw i głowicę tej marki i spokojnie mogę polecić, bo wytrzymały jest i na wstrząsy i upadki :]
    No i cena jest w porządku. Ja kupiłam statyw YH324 za niecałe 240zł w foto-tipie, więc interes zrobiłam przedni ;-)

Komentarz

• all-bert
      • 2010
      • 5

Dzięki Wam wielkie
      400D+kit+70-300

Komentarz

• elrond2000
        Coś już napisał
        • 2009
        • 51

Dołącze się do wątku
        Potrzebuję statyw przede wszystkim lekki i w miarę wytrzymały (głównie w celach podróżniczych), poziomica nie wymagana (zawsze w sanki można wpiąć)
        podoba mi się velbon p-max
        coś podobnego w okolicach tej ceny (znalazłem używkę za 150zł), ale jak mam dołożyć jeszcze 50 to chyba wolę nowy na gwarancji
        pozdrawiam

Komentarz

• Kolaj
          Pełne uzależnienie
          • 2006
          • 3293

Zamieszczone przez elrond2000
          lekki i w miarę wytrzymały [...] (znalazłem używkę za 150zł), ale jak mam dołożyć jeszcze 50 ...
          Istnieją statywy jednocześnie lekkie i stabilne ale kosztują zdecydowanie więcej niż deklarowane przez Ciebie 200 zł. Z naciskiem na "zdecydowanie". Przykład: Benro C-268M8. Ten statyw i tak jest tani, bo jest tylko chińską, choć w miarę przyzwoitą podróbą sprzętu markowego (Gitzo), którego cenę przemilczę.
          Ostatnio edytowany przez Kolaj; 5109.

Komentarz

• kmleon
            Początki nałogu
            • 2007
            • 315

Zamieszczone przez Kolaj
            Istnieją statywy jednocześnie lekkie i stabilne ale kosztują zdecydowanie więcej niż deklarowane przez Ciebie 200 zł. Z naciskiem na "zdecydowanie". Przykład: Benro C-268M8. Ten statyw i tak jest tani, bo jest tylko chińską, choć w miarę przyzwoitą podróbą sprzętu markowego (Gitzo), którego cenę przemilczę.
            Ja szukałem również takiego zestawu, w szczególności bardzo mi zależało na jak najmniejszej wadze ale również stabilności i wysokości ~140cm.
            Swoje długie poszukiwania zakończyłem na Gitzo GT1541 + Markins Q3. Wszystko razem waży ~1500g i bardzo fajnie nadaje się do pieszych/rowerowych wycieczek. Każde inne rozwiązanie okupione było dodatkowymi kompromisami, na które jednak nie chciałem się godzić...

Komentarz

• Sebus86
              Dopiero zaczyna
              • 2008
              • 20

co myślicie o zakupie tego o to statywu Gitzo GT1931. Dużo szukałem czytałem przeleciałem przez wszystkie wątki na forum i wszedzie sie powtarza albo frotka albo jeszcze lepiej gitzo i głowica arca swiss. Jako że nie mam tyle kasy na te 2 rzeczy a tylko 1200 zł planuję zakup tego statywu i głowicy benro a w późniejszym czasie arca swiss. Tylko pytanie czy to dobry wybór czy jednak jeszcze troche poczekac. Statyw jak wiadomo jest często niedoceniany. Co o tym myślicie

Boję sie trochę o wysokośc bo mam 180 a Gitzo bez wysuniętej kolumny 136 cm ale przeciez dojdzie tez głowica może nie dużo ale zawsze coś

Komentarz

• Krzychu
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 3611

Zamieszczone przez Sebus86
                co myślicie o zakupie tego o to statywu Gitzo GT1931. Dużo szukałem czytałem przeleciałem przez wszystkie wątki na forum i wszedzie sie powtarza albo frotka albo jeszcze lepiej gitzo i głowica arca swiss. Jako że nie mam tyle kasy na te 2 rzeczy a tylko 1200 zł planuję zakup tego statywu i głowicy benro a w późniejszym czasie arca swiss. Tylko pytanie czy to dobry wybór czy jednak jeszcze troche poczekac. Statyw jak wiadomo jest często niedoceniany. Co o tym myślicie

Boję sie trochę o wysokośc bo mam 180 a Gitzo bez wysuniętej kolumny 136 cm ale przeciez dojdzie tez głowica może nie dużo ale zawsze coś
                Osobiście to nie widze wielkiego sensu kupowania nie-kompozytowego Gitzo - różnica w wadze od porównywalnych Manfrotto nie warta różnicy w cenie...
                Pozdrowienia,
                KZ
                KZ Aviation Photography

Komentarz

• Sebus86
                  Dopiero zaczyna
                  • 2008
                  • 20

Zamieszczone przez Krzychu
                  Osobiście to nie widze wielkiego sensu kupowania nie-kompozytowego Gitzo - różnica w wadze od porównywalnych Manfrotto nie warta różnicy w cenie...
                  czyli co lepiej kupic frotke 055x czy dolozyc jeszcze troszke do gitzo z kompozytu tylko ktory model z kompozytu (wiadomo nie za drogi )

Komentarz

• marianoitaliano
                    Dopiero zaczyna
                    • 2007
                    • 16

Jaki statyw?

A ja bardzo proszę o poradę osoby które znają się na statywach.
                    Mianowicie mam do wydania 1200 a w ostateczności 1400 zł na statyw i głowicę.
                    Przeznaczenie:
                    Krajobrazy, panoramy, makro, rzadziej jakaś przyroda ptasia, portrety, innych celów nie przewiduję.
                    Co bym oczekiwał od statywu:
                    W miarę lekki (dużo chodzę po górach i podróżuję), po złożeniu nie za długi, ma utrzymać 5dmkII + grip + 70-200/2.8 + TC 2,0. Cięższej konfiguracji nie przewiduję, a głównie body z 17-40L lub 100/2.8 macro. Powinien być też w miarę wysoki abym spokojnie przy wzroście 183 cm nie musiał się garbić.
                    Jaki zestaw statyw + głowica polecacie?
                    Z góry dziękuję za konkretne odpowiedzi
                    40D 50/1.4 85/1.8 100/2.8

Komentarz

• profi666
                      Dopiero zaczyna
                      • 2008
                      • 34

Witam, moze i mi ktos podpowie. Od pewnego czasu przymierzam sie do statywu - cos z serii 055 ale ze wzgledu na fundusze troche sie to przeciaga. I wlasnie trafia mi sie mozliwosc niedrogiego (tak mysle) zakupu Manfrotto 190XDB z glowica 486RC2 - za 470zl. Na poczatku serii 190 nie bralem pod uwage, ale teraz mysle ze moze seria 055 bylaby zbyt na wyrost a 190 w sam raz? Do tego mniejszy i lzejszy to pewnie czesciej go zabiore. Na ogol robie zdjecia portretowe, mam 170cm wzrostu a najciezszy zestaw jak powedruje na statyw to 30D+ 24-70f2.8L lub 70-200f4L. Czy to dobry wybor, czy raczej dalej cisnac do 055?

Komentarz

• Introverder
                        Coś już napisał
                        • 2009
                        • 70

-

A ja zamierzam nabyć statyw gł. do celów makrofotografii (czasem może do ptaków i jakieś zdjęcia architektury),

póki co zestawem moim będzie:

C50D
                        C 70-300 IS
                        oraz Sigma 150 Macro.

Czy Velbon Sherpa 600R będzie wystarczającym/dobrym zestawem?

Wiem, że Frotki są lepsze, ale też mają lepszą cenę, a żadnych Benro czy Gold Photo nie zamierzam kupować i się denerwować.

Czytałem, że sporo osób używało tego VS i było zadowolonych.. Tylko zastanawiam się czy już potrzebuję czegoś lepszego czy jednak Velbon Sherpa 600R wystarczy mi na pewien przynajmniej czas, przy nie używaniu dużych "luf", a wymienionych przeze mnie "szkieł" ;> ..
                        Ostatnio edytowany przez Introverder; 30265.

Komentarz

• _igi
                          Pełne uzależnienie
                          • 2008
                          • 2035

300mm na cropie to długo

MZ powinien wystarczyć, ale to tak od biedy. I koniecznie do tego dokup sznur spustowy.

Ewentualnie pomyśl nad jakimś Slikiem PRO, używam jako małego statywu 330DX i zestaw 40D plus 70-200/4 jest na tyle stabilny, że 30s ekspozycje na 200mm są ostre.
                          !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                          Zamieszczone przez profi666
                          Witam, moze i mi ktos podpowie. Od pewnego czasu przymierzam sie do statywu - cos z serii 055 ale ze wzgledu na fundusze troche sie to przeciaga. I wlasnie trafia mi sie mozliwosc niedrogiego (tak mysle) zakupu Manfrotto 190XDB z glowica 486RC2 - za 470zl. Na poczatku serii 190 nie bralem pod uwage, ale teraz mysle ze moze seria 055 bylaby zbyt na wyrost a 190 w sam raz? Do tego mniejszy i lzejszy to pewnie czesciej go zabiore. Na ogol robie zdjecia portretowe, mam 170cm wzrostu a najciezszy zestaw jak powedruje na statyw to 30D+ 24-70f2.8L lub 70-200f4L. Czy to dobry wybor, czy raczej dalej cisnac do 055?
                          Mam nogi 190 z prostą głowicą 3D, z 40'ką i 70-200 radzi to sobie bez problemów, najmniejszych
                          Ostatnio edytowany przez _igi; 15112. Powód: Automerged Doublepost
                          5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Komentarz

• Miłosz G.
                            • 2010
                            • 1

Zamieszczone przez _igi
                            Ewentualnie pomyśl nad jakimś Slikiem PRO, używam jako małego statywu 330DX
                            dziś też właśnie nabyłem tego slika (+"kit'owa" głowica Slik SH-705E)...wygląda w miarę solidnie, raczej się nie "telepie"-no i leciutka 350-tka siedzi na nim pewnie. niedługo pierwsze wieczorno-nocne próby

a tak przy okazji w Olsztynie nie można od ręki dostać Velbonów(wszędzie First/Hama/Goldphoto - pojedyńcze, tak jak było z moim Sliki) byłem w 2 sporych marketach i w sklepie foto przy markecie myśląc o sherpie...a tu zonk dziura;-)
                            Twitter https://twitter.com/Guzowski_Foto
                            Fanpage https://www.facebook.com/miloszguzow...ografia?ref=hl

Komentarz

• Elsi
                              • 2008
                              • 5

Zamieszczone przez _igi
                              300mm na cropie to długo

MZ powinien wystarczyć, ale to tak od biedy. I koniecznie do tego dokup sznur spustowy.

Ewentualnie pomyśl nad jakimś Slikiem PRO, używam jako małego statywu 330DX i zestaw 40D plus 70-200/4 jest na tyle stabilny, że 30s ekspozycje na 200mm są ostre.
                              !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

Mam nogi 190 z prostą głowicą 3D, z 40'ką i 70-200 radzi to sobie bez problemów, najmniejszych
                              _igi, a ile masz wzrostu?
                              Ciekawi mnie jak Ci się pracuje ze 190-ką, nie jest zbyt niska (z opuszczoną kolumną)?
                              Czytając, post profi666, to jak bym czytał o swoich wątpliwościach - ten sam dylemat (190 czy 055), podobny sprzęt, wzrost i tylko o innej głowicy myślałem, bo o 496RC2

Komentarz

• Elsi
                                • 2008
                                • 5

Zamieszczone przez katharsis
                                Forum znalazłam kilka dni temu i od tego czasu "wsiąkłam". Z góry zastrzegam, że korzystanie z wyszukiwarki nie jest mi obce, acz po przeczytaniu kilkudziesięciu stron n/t wyboru statywu mam jeszcze większy mętlik, dlatego ośmielam się prosić o pomoc.

Potrzebuję statywu pod C 40D, z podpiętym EF 28-135 bo na razie takim zestawem dysponuję.

Focę głównie portrety, trochę architektury i krajobrazów, street kiedy mam okazję i nastrój, więc w perspektywie muszę wkalkulować noszenie całego sprzętu na własnych plecach. A - co tu dużo mówić - siłaczką to ja nie jestem Nie potrzebuję też specjalnie wysokiego statywu - mierzę 170 cm.

Po lekturze forum wysnułam wniosek, że albo niższa waga albo lepsza stabilność - jak znaleźć między nimi optymalny kompromis? Utkwiło mi tez w pamięci przeczytane zdanie, że statyw to inwestycja na lata, więc warto od razu zainwestować w niego tyle, ile trzeba. Powiedzmy, że początkowo chciałam się zamknąć w 500 zł, ale jeśli podpowiedzielibyście mi coś wartego większych pieniędzy to też jakoś przeżyję. Aha, oczywiście chodzi mi o trójnóg.
                                Czytałam wiele pochlebnych opinii o Velbon Sherpa 600, ale te 2 kg mnie zniechęcają - wolałabym coś lżejszego, ok. 1,5 kg.

pomożecie?
                                katharsis, tak z ciekawości, co w końcu kupiłaś?
                                i jak się sprawuje?

Komentarz

Pracuję...