Nowości ThinkTank - Torby na kołkach Airport i plecaki Darklight

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Bangi
    Moderator
    • 2010
    • 5499

Odp: Nowości ThinkTank - Torby na kołkach Airport i plecaki Darklight

Z tym statywem u Ciebie to jest git bo nieduży i nie ma ostrych nóżek - u mnie są takie ostre zakończania nóżek, więc nie ryzykuje brania na kontrolę i do kabiny.

Ostatnio miałem też taką sytuację, że na kontroli bezpieczeństwa przyglądali się bliżej mojej latarce, mam takiego niedużego Sofirn-a. Jak zapytałem o powód tak dogłębnej analizy tej latarki to się dowiedziałem, że są podobne latarki z wbudowanym paralizatorem i mieli niedawno taki przypadek, że ktoś chciał wnieść do samolotu
    SAMOLOTY CB
    SAMOLOTY lotnictwo.net
    SAMOLOTY OBRÓBKA Tutorial

Komentarz

• mirror
      Pełne uzależnienie
      • 2018
      • 1535

Zamieszczone przez szwayko
      Nigdy 6 lotów - na podróże lotnicze to mój najmniejszy statyw Fotopro X-Aircross 1C

RGL 50x40x20 - 37litrów. Sprawdzę i napiszę czy włożysz 48cm.
      Zamieszczone przez Bangi
      Z tym statywem u Ciebie to jest git bo nieduży i nie ma ostrych nóżek - u mnie są takie ostre zakończania nóżek, więc nie ryzykuje brania na kontrolę i do kabiny.

Ostatnio miałem też taką sytuację, że na kontroli bezpieczeństwa przyglądali się bliżej mojej latarce, mam takiego niedużego Sofirn-a. Jak zapytałem o powód tak dogłębnej analizy tej latarki to się dowiedziałem, że są podobne latarki z wbudowanym paralizatorem i mieli niedawno taki przypadek, że ktoś chciał wnieść do samolotu

kiedyś woziłem velbona sherpe pro (taki lekki karbon) zawsze w luku ale tamte nogi miały ponad 50cm i miały wysuwane kolce i trzy sekcje i były niestety trochę długie po złożeniu ale w luku dzielnie latały

teraz mam coś takiego
      To pełnowymiarowy ale nadal kompaktowy i stosunkowo lekki karbonowy statyw o uniwersalnym zastosowaniu. Być może najlepszy w swojej klasie, ...

tylko z zakrętkami i kupą dodatkowego osprzętu (głowica poziomująca, jeszcze większa kulka 55), jeszcze nigdy nie użyłem kolumny do niego - leżakuje w torbie, zastanawiam się czy z głowicą 40 (tą na zdjęciu mogę odkręcić i wrzucić osobno do torby) mam szansę go przewieść w kabinie.

a sam statyw polecam (bardzo przyzwoicie zrobione i stabilne urządzenie o udźwigu nominalnym 15kg bazujące na myśli technicznej RRSa) może kiedyś recenzję z długookresowego używania napiszę
      Ostatnio edytowany przez mirror; 58955.
      EOS 3, 5D, R5

Komentarz

• Bangi
        Moderator
        • 2010
        • 5499

Jeśli chodzi o kwestie związane z bezpieczeństwem, to jak Cię przepuszczą na kontroli bezpieczeństwa to jest połowa sukcesu - wg mnie jak nie ma ostrych nóżek to powinni Cię przepuścić.
        Inna sprawa czy jak wrzucisz do - zakładam - kolejnej torby, to czy Ci już przy GATE nie uznają tego za kolejną sztukę bagażu. IMHO taki statyw to przy GATE można z tyły za pasek (pod bluzę, czy kurtkę) włożyć i tak wejść do samolotu, a potem wrzucić na dnie schowka lub pod przedni fotel Czasami trzeba kombinować
        Ostatnio edytowany przez Bangi; 34794.
        SAMOLOTY CB
        SAMOLOTY lotnictwo.net

Komentarz

• szwayko
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 2085

Następny statyw w rozmiarze to mam Manfrotto Befree GT Carbon - i on też wchodzi do torby, ale ten mniejszy mi wystarcza do małych szkieł i jest lżejszy wagowo do bagażu 10kg.
          frickr FB
          www.szwajkowski.pl

Komentarz

• marfot
            Pełne uzależnienie
            • 2007
            • 4605

Zamieszczone przez Bangi
            Większość ostrych nóżek jest wykręcanych. U mnie wręcz jest to osobny gadżet. Spróbuj wykręcić.
            Statywy kupuję wyłącznie pod kątem zmieszczenia w bagażu podręcznym - kryterium długości + wykręcane nóżki. Aktualnie jest to Benro Tortoise 24C - 46 cm długości bez głowicy.
            https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
            EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Komentarz

• mirror
              Pełne uzależnienie
              • 2018
              • 1535

Zamieszczone przez marfot
              Większość ostrych nóżek jest wykręcanych. U mnie wręcz jest to osobny gadżet. Spróbuj wykręcić.
              Statywy kupuję wyłącznie pod kątem zmieszczenia w bagażu podręcznym - kryterium długości + wykręcane nóżki. Aktualnie jest to Benro Tortoise 24C - 46 cm długości bez głowicy.
              bywa różnie - velbon miał fajne rozwiązanie kolce które się wysuwały lub chowały w gumowy pierścień, leofoto ma wymienne podstawki gumowe które sie wykręca i wkręca kolce - wszystko jak zwykle ma swoje wady i zalety - rozwiązanie velbona jest świetne ale powodowało że bałem się próbować przewozić taki statyw w bagażu podręcznym mz. opis rzeczy ktore można zabrać do kabiny kolce dyskwalifikuje taki statyw, z leofoto używam koncówek gumowych, kolce sobie leżakują w szafie ale czasem by sie przydały i wtedy ich nie ma
              Ostatnio edytowany przez mirror; 58955.
              EOS 3, 5D, R5

Komentarz

• tomphoto
                Początki nałogu
                • 2007
                • 461

Zamieszczone przez Bangi
                Beznadziejne są te wystające kółka i to nie piszę tylko w kontekście tych konkretnych walizek, ale ogólnie.
                Ja rozumiem, że tak wygodniej z tym iść, bo walizka stoi i można w każdą stroną nią jechać, ale... raz, że zabiera niepotrzebnie przestrzeń, co może mieć szczególne znaczenie przy bagażu branym do kabiny, a dwa łatwiej takie kółka stracić.
                Zdecydowanie rozsądniejszym rozwiązanie są kółka ukryte w rogach, no ale wtedy jest mniejsza manewrowość.

A jeszcze co ciekawe dla przykładu bagaż kabinowy (nad głowę):
                Ryanair do 10 kg (55 x 40 x 20 cm)
                Wizz Air do 10 kg *55 x 40 x 23 cm). Podane wymiary nie obejmują uchwytów/kółek bagażu; jednakże kółka mogą zwiększać wymiary bagażu maksymalnie o 5 cm.
                easyJet (56 x 45 x 25 cm (including any handles or wheels), maximum weight 15kg.
                PLL LOT do 8 kg o wymiarach nieprzekraczających 55 cm wysokości, 40 cm szerokości i 23 cm głębokości.
                Nie piszę oczywiście o tych małych co mają się zmieścić pod siedzeniem.

ThinkTank Airport Navigator V2.0
                Wymiary zewnętrzne: 40,6 cm × 40,6 cm × 26,7 cm
                Waga: 4,2 – 4,5 kg

ThinkTank Airport Roller Derby V2.0
                Wymiary wewnętrzne: 32 cm × 47 cm × 14–19 cm
                Waga: 4,5 kg

To tak ogólnie warto wiedzieć, że określenie "airport" w nazwie walizki, ma zazwyczaj mało wspólnego z wymiarami przewoźników. Już nawet nie piszę o wadze, gdzie sama torba zabiera 4 kg.

Niestety wymiary na styk powodują, że abstrahując już od ewentualnego kosztu nadbagażu z uwagi na wagę, ryzykujemy, że taka torba wyląduje w luku, a wtedy nie wiem czy bardziej opłaca się ją tam dać, czy nie lecieć

Oczywiście nie jest to problem tylko tej marki i sam temat to jest temat rzeka
                Czy umieszczanie takich postów jest zgodne z regulaminem i zasadami forum, gdzie pod filmikiem jest link do zakupu ?
                Ostatnio edytowany przez tomphoto; 10677.
                http://www.tomphoto.pl Fotografujcie, jeżeli sprawia wam to radość.

Komentarz

• Bangi
                  Moderator
                  • 2010
                  • 5499

Zamieszczone przez tomphoto
                  Czy umieszczanie takich postów jest zgodne z regulaminem i zasadami forum, gdzie pod filmikiem jest link do zakupu ?
                  Co do filmików na YT to w zasadzie większość recenzentów daje linki afiliacyjne.

Gdyby tu poszły linki sprzedażowe, to najprawdopodobniej, by wyleciały.
                  SAMOLOTY CB
                  SAMOLOTY lotnictwo.net

Komentarz

Pracuję...