Zamienniki baterii

Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • grztus
    Bywalec
    • 2006
    • 107

Długo się zastanawiałem nad zakupem zamiennika i kiedy w końcu dziś się zdecydowałem, przeżyłem na allegro szok.
    Czy ktoś potrafi mi wytłumaczyć, co się stało, że nagle oryginalne BP-511A są sprzedawane nawet po 50zł w opcji "kup teraz"? Mam dość ograniczone zaufanie do takich okazji, przecież do niedawna cudem było znaleźć oryginał za 189zł.

Komentarz

• piday
      Coś już napisał
      • 2008
      • 94

One po prostu raczej nie są oryginalne, ale nie każdy sprzedawca chce o tym informować.

Komentarz

• grztus
        Bywalec
        • 2006
        • 107

To jeszcze pozwolę sobie zapytać:
        po czym można rozpoznać oryginalną baterię? Te o których piszę (50-130zł) mają identyczne opakowania, hologramy i naklejki, jak akumulatorki sprzedawane po 250-300zł w sklepach foto :-?

Komentarz

• piday
          Coś już napisał
          • 2008
          • 94

Jak tak to nie wiem. Kilku znajomych którzy kupowali na aukcjach gdzie było napisane że oryginalne dostawali potem zwykłe no-name.

Komentarz

• sprocket73
            Początki nałogu
            • 2008
            • 489

witam
            mam negatywne doświadczenia z zamiennikiem za 60zł ogniwa do 450D
            oryginalne ma 1050mAh, zamiennik niby 2500mAh, ale kupując nie wierzyłem, ze będzie lepszy i nie jest, na oryginalnym psytykałem średnio 3 dni na urlopie, a zamiennikiem 1-1,5 dnia... na dodatek są z nim problemy przy ładowaniu, oryginalna ładowarka canona czasem mruga naprzemiennie zielonym i pomarańczowym światełkiem, nie wiem co to miałoby oznaczać, raczej nic dobrego
            SPROCKET
            80D | C10-22 | C15-85 | C24 stm | C60 macro | C70-300 is II| 3 x CPL Marumi
            Moja wycieczkowa galeria

Komentarz

• bwicher

Witam!
              Kupiłem do 400d zamiennik Hahnela - akumulatorek jest nawet trochę lepszy od oryginalnego. Bez problemu można zrobić 700 - 800 zdjęć (bez lampy rzecz jasna), ładuje się normalnie. Wykonanie (jakość plastiku) niczym nie różni się od oryginalnego Canona używam ponad pół roku i nie ma żadnych niespodzianek. Polecam wszystkim!

Komentarz

• lempl
                Uzależniony
                • 2006
                • 684

Z Hanhelami ludzie też mieli problemy, także jedyny sensowny wniosek nt. zamienników jest taki, że należy kupować tam gdzie dają rachunek i gwarancję. Im tańszy zamiennik tym większa szansa na wpadkę, ale nawet zakup GP za 100zł czy oryginalnego Canona za 200 nie daje 100% pewności bezawaryjniej pracy. IMO lepiej mieć baterie za 35zł z roczną gwarancją niż kupionego okazyjnie za 150zł oryginalnego Canona bez.

Komentarz

• SebaWolf
                  Początki nałogu
                  • 2006
                  • 324

Czy ktoś już sprawdził te BP-511A po 50zł pakowane jak oryginał z hologramem ?

Komentarz

• axk
                    Pełne uzależnienie
                    • 2008
                    • 2027

Zamieszczone przez SebaWolf
                    ... pakowane jak oryginał z hologramem ?
                    Czy możesz nieco rozwinąć tę myśl?
                    EOS + Speedlite

Komentarz

• SebaWolf
                      Początki nałogu
                      • 2006
                      • 324

Zamieszczone przez axk
                      Czy możesz nieco rozwinąć tę myśl?
                      chodzi mi o to coś http://allegro.pl/item448054762_cano...11a_tanio.html jak ktoś już wcześniej tu napisał wygląda jak oryginał, ale czy jest nim w rzeczywistości ?

Komentarz

• axk
                        Pełne uzależnienie
                        • 2008
                        • 2027

Zamieszczone przez SebaWolf
                        ... wygląda jak oryginał, ale czy jest nim w rzeczywistości ?
                        Moim zdaniem albo jest to bardzo dobra podróbka albo faktycznie oryginał lecz z odrzutu (taki sprzęt także pojawia się na rynku). Mogą być to także ogniwa niewłaściwie magazynowane i pod względem parametrów znacznie odbiegające od specyfikacji producenta.

Jeżeli od ceny podanej na aukcji odejmiemy koszty wystawienia, prowizję, koszty przesyłki (według opisu aukcji wynoszą one 1.00 zł, czyli w rzeczywistości pokrywa je sprzedający) oraz "zysk" sprzedającego to "obraz" jaki pozostanie raczej pozbawia wszelkich złudzeń co do jakości oferowanego produktu, choć na pewno znajdą się osoby które myśląc iż trafiły na świetną okazję zakupu markowego ogniwa w rewelacyjnej cenie skorzystają z (nie)wątpliwej okazji.
                        Ostatnio edytowany przez axk; 16601.
                        EOS + Speedlite

Komentarz

• justanimage
                          Bywalec
                          • 2008
                          • 237

ja kupilem u tego pana (http://www.allegro.pl/search.php?str...8914&country=1)
                          baterie do 40d za 26,99 i po pierwszym naladowaniu zrobilem na niej 900 zdjec (w tym czesc z flashem)
                          Jak dla mnie bardzo dobry wynik.
                          600D + Tokina 19-35 + T28-75 + C50 1.4 + C70-210

Komentarz

• axk
                            Pełne uzależnienie
                            • 2008
                            • 2027

Zamieszczone przez justanimage
                            ja kupilem u tego pana (http://www.allegro.pl/search.php?str...8914&country=1)
                            baterie do 40d za 26,99 i po pierwszym naladowaniu zrobilem na niej 900 zdjec (w tym czesc z flashem)
                            Jak dla mnie bardzo dobry wynik.
                            Tematem dyskusji nie jest sprzedawca lecz konkretny oferowany przez niego towar. W tym przypadku są to "oryginalne" ogniwa BP-511A firmy Canon.
                            EOS + Speedlite

Komentarz

• SebaWolf
                              Początki nałogu
                              • 2006
                              • 324

Zamieszczone przez axk
                              Moim zdaniem albo jest to bardzo dobra podróbka albo faktycznie oryginał lecz z odrzutu ....
                              Tak też myślałem że to jakieś "lelum polelum" jak mawia starsza pani z klatki B, za 50$ w Adoramie i B&H można mieć "git majonez" oryginał to wychodzi ok. 115zł czyli nieco drożej niż u nas dobrej jakości odpowiednik Hahnel'a.

Komentarz

• donald7000
                                Początki nałogu
                                • 2004
                                • 382

Czy napisanie czegokolwiek w dowolnym temacie powoduje zwiększenie licznika powodującego zmianę opisu pod nick'iem na "zupełne uzależnienie" ?

Używając zamienników, uzbierałem na szkła i nowe body

Komentarz

Pracuję...