Oslony przeciwsloneczne

Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Carine
    Coś już napisał
    • 2010
    • 59

Tylko ,ze ta osłona ma taką śrubkę z zewnątrz.Pokombinuje a jak nie to pójde do jakiegoś fotograficznego sklepu,niech mi założą,jeśli się wogóle da
    teraz spróbowałam i tak,żeby włożyć ją od środka jak mówisz jest za duża a ,żeby założyć od zewnątrz za mała..
    Ostatnio edytowany przez Carine; 31599.

Moje foto

Komentarz

• Garnett
      Coś już napisał
      • 2004
      • 79

W aukcji jest napisane:
      "osłona mocowana jest na pierścieniu filtra"

Według mnie jest to jakiś tym osłony która jest zakładana na pierscień/Obudowe/Obręcz samego filtra o gwincie 58mmm - jakis dziwny wynalazek.

Moja rada. Nie kupuj filtra tylko wyrzuć ta osłone i kup sobie dedykowaną osłone do tego obiektywu - Tuleje a nie tulipan. Tulipan nie nadaje sie do biektywu który kreci "mordką" bo zasada działania tulipana jest taka zeby dluższe konce miał na dole i na górze a jak obiektyw bedzie nim krecił to nic nie da i moze "włazić" w kadr.
      Canon 40d + 70-200/2,8 L USM ,18-55, 135/3,5, 300/2,8
      ( Nikon D70s + 17-50/2,8 + 80-200/2,8 + 105/3,5 + SB800+ 50/1,8 ) Skradzione 30/08/2008 w okolicach Płońska

Komentarz

• Carine
        Coś już napisał
        • 2010
        • 59

i chyba tak będe musiała zrobić.:wink: bo ewidentnie ta osłona nie pasuje

Moje foto

Komentarz

• roshuu
          Pełne uzależnienie
          • 2008
          • 1107

a co sadzicie o zamienniku et-60 - mowie o firmie jjc? Mam taka oslone do 50/1.4 i jest ok. Teraz zastanawiam sie nad dokupieniem jej do 55-250. Ma ktos?
          6D + 5D + 14 /2.8 + 35/1.4 + 50/1.4 + 85/1.8 + Fuji X-T1 + 35/1.4

Komentarz

• pawelsz
            Bywalec
            • 2008
            • 141

jestes zadowolony to czemu nie weźmiesz ? cena nie zabija, a raczej jest dość niska
            Patrzyłem właśnie, ale mam ET-65B do 70-300IS i jest ok
            Mam cosik podobnego
            40D + 17-85 IS USM + 70-300 IS + Metz 58 AF-1 + lowepro fastpack 350 + Velbon Sherpa 600R + monopod Manfrotto i stalki na M42

Komentarz

• roshuu
              Pełne uzależnienie
              • 2008
              • 1107

Zamieszczone przez pawelsz
              jestes zadowolony to czemu nie weźmiesz ? cena nie zabija, a raczej jest dość niska
              Patrzyłem właśnie, ale mam ET-65B do 70-300IS i jest ok
              Mam cosik podobnego
              http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.10915
              chcialem sie upewnic
              6D + 5D + 14 /2.8 + 35/1.4 + 50/1.4 + 85/1.8 + Fuji X-T1 + 35/1.4

Komentarz

• retter
                Początki nałogu
                • 2007
                • 432

a jak z osloną przeciwsloneczną do c28/1.8ums
                co polecacie zamiennik czy orginał?
                czy owe wykonczenie materiałem pomaga? warte dopłacania
                jak jakos trzymania osłonki np JJC ?

pozdrawiam
                szukaczka http://maciejko.net/cbsearch/

FaanBW

Komentarz

• zaitsev
                  Pełne uzależnienie
                  • 2008
                  • 1660

Zamieszczone przez retter
                  jak jakos trzymania osłonki np JJC ?
                  Mam osłony JJC, ale akurat do 50/1.4 i do 85/1.8. Jestem zadowolony, nie mam problemów. Trudno mi powiedzieć jak wypadają na tle oryginałów, bo nie mam niestety porównania. W każdym razie nawet w 85/1.8, gdzie sposób mocowania jest ewidentnie beznadziejny, to zamiennik osłony trzyma się bardzo dobrze.

Komentarz

• retter
                    Początki nałogu
                    • 2007
                    • 432

@zaitsev dzieki

Zamieszczone przez zaitsev
                    W każdym razie nawet w 85/1.8, gdzie sposób mocowania jest ewidentnie beznadziejny, to zamiennik osłony trzyma się bardzo dobrze.
                    to juz cos

hmm od siebie powiem ze mam ORGINALNA osłonkę do 85/1.8

ma system zatrzaskowy 4 zapadek ząbków bynamniej
                    doniczka można krecic dowolnie przez co jakos nie można pewniej złapac szkła, ma ona delikatnie luzy ale naprawde delikatnie tak jak na to wskazuje szczelina przeznaczona do mocowania szkła zabki sa ok połowe węższe od szczeliny i tu jest luz
                    co by nie mowic nie złapła bym szkła za samą osłone:/

materiał wewnatrz na wypukłosciach od zakładania dekla sie wyszorował reszta ok, nawet sie nie pruszy co tam gdzies czytałem

o tyle dobrze ze jak by szkło spadało w duł przednia szoczewką to cały obiektyw powinnien sie oprzec na kołnierzu osłony (a ta jest najbardziej szywna w całej osłonie) przed tulejką z napisem CABOB LENS EF 85... na obiektywie

hmm i to w sumie tyle, z tego wzgledu kupiłem osłonke by chronic mechanicznie od opadku porysowań, paluchów no i trochę flar

dla potomnych, pozdrawiam
                    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                    poprawka
                    napisem CANON LENS EF 85... na obiektywie

ehhh ten brak edycji, khhhhh

pozdrawiam
                    Ostatnio edytowany przez retter; 14191. Powód: Automerged Doublepost

FaanBW

Komentarz

• zaitsev
                      Pełne uzależnienie
                      • 2008
                      • 1660

Zamieszczone przez retter
                      hmm od siebie powiem ze mam ORGINALNA osłonkę do 85/1.8

ma system zatrzaskowy 4 zapadek ząbków bynamniej
                      doniczka można krecic dowolnie przez co jakos nie można pewniej złapac szkła, ma ona delikatnie luzy ale naprawde delikatnie tak jak na to wskazuje szczelina przeznaczona do mocowania szkła zabki sa ok połowe węższe od szczeliny i tu jest luz
                      co by nie mowic nie złapła bym szkła za samą osłone:/
                      No właśnie ten system czterech zatrzasków jest również w zamienniku. Z tym, że ja nie mam żadnych luzów. Powiem wręcz, że osłona jest dopasowana bardzo dobrze, bo wchodzi z minimalnym oporem, ale jak wskoczy, to się ładnie kręci wkoło (ale nie jest luźna). Więcej - zdarza mi się wyciągać z plecaka ten obiektyw trzymając za osłonę. Ale tylko wtedy, gdy osłona jest w pozycji "pracy" - cały czas ją tak noszę, tak samo jak w 50/1.4 gdzie ma to większy sens, bo ma wysuwający się tubus. Podejrzewam jednak, że te ząbki się z czasem wyłamią i wtedy już tak dobrze się nie będzie trzymać. Jeśli osłona jest "złożona", wzdłuż obiektywu to nie trzyma już się tak pewnie. Mimo wszystko nie chwyciłbym obiektywu poziomo trzymając tylko za osłonę. Jak pionowo wyciągam z plecaka, to nie ma szans, żeby coś się stało. Oczywiście jest to ryzykowne... ;-)

Komentarz

• axk
                        Pełne uzależnienie
                        • 2008
                        • 2027

Zamieszczone przez zaitsev
                        ...w 85/1.8, gdzie sposób mocowania jest ewidentnie beznadziejny...
                        Zależy jak dla kogo. Jeżeli osłona nie posiada uszkodzonych zaczepów to trzyma się na obiektywie pewnie.
                        EOS + Speedlite

Komentarz

• zaitsev
                          Pełne uzależnienie
                          • 2008
                          • 1660

Zamieszczone przez axk
                          Zależy jak dla kogo. Jeżeli osłona nie posiada uszkodzonych zaczepów to trzyma się na obiektywie pewnie.
                          Też mówię, mi się trzyma dobrze... Ale puknij w coś odsłoną i niech się jeden-dwa ząbki wyłamią, to jest koniec...
                          Przy osłonie 50/1.4 trzeba by mocno pukać i jeśli coś by pękło, to cała osłona od razu...

Komentarz

• Bolek02
                            Pełne uzależnienie
                            • 2010
                            • 3225

Są w sprzedaży osłony na zatrzaski oraz takie z gwintem które wkręca się w gwint filtra na obiektywie. IMHO nie warto przepłacać za oryginał, bo cena zabija a to tylko kawałek plastiku.
                            Miałem i używałem osłony JJC i uważam że są niezłe. Teraz mam osłony dedykowane, ale tylko dlatego że w Sigmie, Samyangu i Tamronie fabryczne osłony są w zestawie
                            Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Komentarz

• retter
                              Początki nałogu
                              • 2007
                              • 432

Zamieszczone przez Bolek02
                              osłony ... z gwintem które wkręca się w gwint filtra na obiektywie.
                              takich to chyba mało kto chce, moim zdaniem nie trafiony pomysł

IMHO nie warto przepłacać za oryginał, bo cena zabija a to tylko kawałek plastiku.
                              no coż projekt osłonki też kosztuje dlatego taka cena

natomiast kto ma 28/1.8usm i osłonke i jaką?? zapewne JJC

FaanBW

Komentarz

• zaitsev
                                Pełne uzależnienie
                                • 2008
                                • 1660

takie z gwintem które wkręca się w gwint filtra na obiektywie.
                                Mówisz o takich, które na allegro są nazywane np. "Osłona TULIPAN do CANON 500D 1000D 450D 550D 58mm" albo "Gumowa osłona przeciwsłoneczna 3-pozycyjna 58mm"? Szkoda kasy... Albo będzie winietować, albo w ogóle nic nie dawać, bo wystarczy spojrzeć po zamiennikach osłon do Canona. Praktycznie każda jest zupełnie inna. No chyba, że ktoś sobie dla lansu taką kupi...

Komentarz

Pracuję...