Oslony przeciwsloneczne

Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Jago
    Pełne uzależnienie
    • 2008
    • 1503

Panowie. Proponuję nie robić z dłoni (nawet lewej) osłony przeciwsłonecznej a wykorzystać ją do tego, do czego jest bardziej przydatna w tym przypadku - do pewnego trzymania aparatu podczas robienia zdjęć. Sądzę, że w tym przypadku takie wykorzystanie tej części kończyny górnej będzie najbardziej optymalne. Pozdrawiam.
    C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

Komentarz

• MarRek
      • 2008
      • 10

No i dotarła ta OSŁONKA do 18 - 55 IS i tak jak myslałem do tarcia chrzanu sie nadaje. Przy szerokim kącie i tak rączki trzeba użyć...

Ale za to wyglądam jakbym umiał robić zdjęcia

Komentarz

• kobonk
        Dopiero zaczyna
        • 2007
        • 31

Witam,

ja w sprawie osłonki EW 83J do 17-55 f.2/8 IS. Chce kupic wspomniany kawałek plastiku i zastanawiam sie, czy kupic oryginal (okolo 120 zl), czy zamiennik (od 35 zl.). Czy ktos z Was mail do czynienia z zamiennikami? Na rynku są Delty, JJC, King i Foxfoto.

Komentarz

• tom517
          Początki nałogu
          • 2007
          • 495

używałem zamiennika z foto-tip z tego co pamietam, ogolnie ok, na poczatku problemy z dopasowaniem, ale pare razy zalozenie i zdjecie i dopasowala sie, oryginalne wydaja sie ciut fajniejsze, ale czy warto doplacic do oryginalnej to nie wiem , jeszcze dodam ze oslona ta posiada takie dwa male plastikowe "patyczki" nie wiem jak to nazwac o dl ok 1cm, ktore mozna wyjac myslalem ze zgubie na poczatku, ale jakos nie zgubilem
          Ostatnio edytowany przez tom517; 11267.

Komentarz

• radmro
            Bywalec
            • 2007
            • 196

Ja kupiłem jakiś chiński zamiennik do ef 100 2.8 makro i miałem problem z dokręceniem go do końca. A jak juz dokręciłem to nie mogłem go potem zdjąć. Spasowanie byle jakie choć sam plastik był całkiem OK. Do 17-55 kupiłem oryginalny, żeby uniknąć takich sensacji. Tak sobie myślę, że do tak drogiego obiektywu kupowanie chińszczyzny jakoś nie do końca pasuje. Osłony nie kupuje sie na miesiąć więc trochę węcej kasy można tu poświęcić zwłaszcza, że w tym przypadku widać dość wyraźną różnicę w jakości.
            5d2 + 6D + 24-70 2.8 + 70-200 2.8 IS II + 24 1.4 + 50 1.4
            flickr

Komentarz

• rudek5
              Dopiero zaczyna
              • 2008
              • 34

Zamieszczone przez tom517
              używałem zamiennika z foto-tip z tego co pamietam, ogolnie ok, na poczatku problemy z dopasowaniem, ale pare razy zalozenie i zdjecie i dopasowala sie, oryginalne wydaja sie ciut fajniejsze, ale czy warto doplacic do oryginalnej to nie wiem , jeszcze dodam ze oslona ta posiada takie dwa male plastikowe "patyczki" nie wiem jak to nazwac o dl ok 1cm, ktore mozna wyjac myslalem ze zgubie na poczatku, ale jakos nie zgubilem
              HM mam problem bo nie moge wkrecic tej oslony co mam zrobic z tymi patyczkami ????? bo nie zrozumialem do konca co ty zrobiles czy calkowicie je scaignales ( jesli tak to nie odkrecala sie samoistnie oslona ?) czy nakrecales na zalozonych tych patyczkach ????

PS kupilem tyez od foto-tip

Komentarz

• andrewjohn
                Początki nałogu
                • 2008
                • 349

MarRek, rzeczywiscie ta osłonka do kita jest dość smieszna.Ponadto moja (jest to zamiennik ,nie oryginał) ma od wewnatrz taką nibywelurkowa powierzchnie,która pięknie przyciąga kurz.Ale może chociaż trochę będzie chronić obiektyw przed urazami mechanicznymi.
                Canon EOS 450D+S10-20/4,5-5,6 + C15-85 IS USM+C50/1,8+C55-250 IS

Komentarz

• stroos
                  Coś już napisał
                  • 2008
                  • 98

Kupowalem do 28-105 oslone zamiennik JJC i wyglada jak oryginal i trzyma sie jak oryginal, wykonana naprawde swietnie.

Mam dylemat tylko skad zdobyc porzadna oslone na 67mm gwint.. ma ktos jakis pomysl?

Komentarz

• Jago
                    Pełne uzależnienie
                    • 2008
                    • 1503

Zamieszczone przez stroos
                    ....Mam dylemat tylko skad zdobyc porzadna oslone na 67mm gwint.. ma ktos jakis pomysl?
                    Kup oryginał a będziesz mieć na pewno porządną osłonę. Z zamiennikami można różnie trafić.

Komentarz

• pawelsz
                      Bywalec
                      • 2008
                      • 141

hmm- mam gdzieś taką osłonę na gwint 67mm (obiektyw 17-85 is) kupioną w DX, ale wolę zdecydowanie mocowaną na zatrzask- pasuje idealnie
                      o taka teraz mam http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.12522
                      wygodniejsza w używaniu i dobrze wykonana, a cena bardzo przystepna
                      40D + 17-85 IS USM + 70-300 IS + Metz 58 AF-1 + lowepro fastpack 350 + Velbon Sherpa 600R + monopod Manfrotto i stalki na M42

Komentarz

• Jago
                        Pełne uzależnienie
                        • 2008
                        • 1503

Zamieszczone przez pawelsz
                        o taka teraz mam http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.12522
                        wygodniejsza w używaniu i dobrze wykonana, a cena bardzo przystepna
                        Też mam taką - pasuje idealnie.

Komentarz

• stroos
                          Coś już napisał
                          • 2008
                          • 98

Jago, to do starego szkla M42, wiec inna niz na gwint nie da rady.
                          Najchetniej metalowa, dluga Ma ktos namiar albo zapasowa ?

Mialem JJC do 28-105 i sobie bardzo cenilem.

Komentarz

• Davon

Canona 1000D + kit jaki oryginał

Witam
                            Chciałbym sie zapytać jakie oznaczenie ma oryginalny i czy wogóle jest osłaona na obiektyw do kitowego obiektywu 18-55 IS od Canona 1000D ?
                            I czy warto coś takiego kupywać ?
                            Pozd Davon

Komentarz

• tombas
                              Pełne uzależnienie
                              • 2006
                              • 2194

Zamieszczone przez Davon
                              Witam
                              Chciałbym sie zapytać jakie oznaczenie ma oryginalny i czy wogóle jest osłaona na obiektyw do kitowego obiektywu 18-55 IS od Canona 1000D ?
                              I czy warto coś takiego kupywać ?
                              Pozd Davon
                              zawsze warto mieć osłonę, a najlepiej dedykowaną/oryginalną, a do IS pewnie taka jak do wersji bez czyli EW-60C
                              Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
                              (R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)

Komentarz

• andrewjohn
                                Początki nałogu
                                • 2008
                                • 349

Zgadza się, chociaż ta osłona EW-60C to taka dość symboliczna, wąska, za wiele to ona raczej nie daje, ale zawsze coś ...
                                Canon EOS 450D+S10-20/4,5-5,6 + C15-85 IS USM+C50/1,8+C55-250 IS

Komentarz

Pracuję...