Oslony przeciwsloneczne

Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Vitez
    zło konieczne
    • 2004
    • 19804

Zamieszczone przez werek
    @Vitez: pamietam ze miales 24-105, stosowales jakies zamienniki na crop'a??
    Nie. Osłonę od 24-105 uzywałem również na 17-40 8) .

Komentarz

• bazancior
      Coś już napisał
      • 2007
      • 59

Witam serdecznie,

Aby nie mnozyc nowych wątków mam pytanie czy ta osłona przeciwsłoneczna http://allegro.pl/item384896202__osl...58mm_58]_.html nada sie do Canona EF 100-300 USM...pisałem to pytanie wystawiajacemu przedmiot ale dostałem enigmatyczą odpowiedz...po prostu nie chce wywalac kasy w błoto...a nie jest to typowa donica tylko tuleja...proszę o pomoc i z gory dziekuje.

Komentarz

• axk
        Pełne uzależnienie
        • 2008
        • 2027

Zamieszczone przez bazancior
        Witam serdecznie,

Aby nie mnozyc nowych wątków mam pytanie czy ta osłona przeciwsłoneczna http://allegro.pl/item384896202__osl...58mm_58]_.html nada sie do Canona EF 100-300 USM...pisałem to pytanie wystawiajacemu przedmiot ale dostałem enigmatyczą odpowiedz...po prostu nie chce wywalac kasy w błoto...a nie jest to typowa donica tylko tuleja...proszę o pomoc i z gory dziekuje.
        Nie jest to osłona dedykowana do tego obiektywu, tak więc jej skuteczność będzie dyskusyjna. W opisie aukcji nie ma żadnych informacji odnośnie zakresu ogniskowych z jakimi "współpracuje" ta osłona, podany jest tylko rozmiar gwintu. Do obiektywu EF 100-300 USM dedykowana jest osłona ET-65 wersja II lub III.
        Ostatnio edytowany przez axk; 16601.
        EOS + Speedlite

Komentarz

• Przem312

A teraz z podobnej beczki pytanie: potrzeba mi et-65 do 70-210 3.5-4.5 ... Istnieje jakaś sensowna różnica między zamiennikami Delty a dwukrotnie droższym oryginałem? I czym się różni II od III?

Komentarz

• axk
            Pełne uzależnienie
            • 2008
            • 2027

Zamieszczone przez Przem312
            I czym się różni II od III?
            ET-65 II różni się od ET-65 III oznaczeniem. Jest to po prostu "nowszy" model tej samej osłony.
            EOS + Speedlite

Komentarz

• iblip
              Coś już napisał
              • 2007
              • 59

Mam pytanie. Jaka osłona tulipanowa będzie dobra do canona 50 1.4?
              "...instynkt podpowiada mi, abym nie fascynował się samą techniką i nie pożądał kolejnych nowości, abym ochronił wyobraźnię przed złudzeniem, że nowszy aparat zmieni mnie w lepszego fotografa. W przeciwnym razie dołączę do grona frustratów i stracę to, co najcenniejsze: przyjemność fotografowania, radość, którą daje tworzenie obrazów." - Andrzej A. Mroczek

Komentarz

• axk
                Pełne uzależnienie
                • 2008
                • 2027

Zamieszczone przez iblip
                Mam pytanie. Jaka osłona tulipanowa będzie dobra do canona 50 1.4?
                Dedykowanej osłony typu "tulipan" nie ma. Do Canon-a EF 50 f/1.4 dedykowana jest osłona ES-71 II.
                EOS + Speedlite

Komentarz

• iblip
                  Coś już napisał
                  • 2007
                  • 59

tyle to wiem. dlatego pytam się czy jakaś osłona tulipanowa, dedykowana dla innego obiektywu, będzie w pełni kompatybilna z canonem 50 1.4?

może ktoś ma jakieś doświadczenia w tym temacie.
                  "...instynkt podpowiada mi, abym nie fascynował się samą techniką i nie pożądał kolejnych nowości, abym ochronił wyobraźnię przed złudzeniem, że nowszy aparat zmieni mnie w lepszego fotografa. W przeciwnym razie dołączę do grona frustratów i stracę to, co najcenniejsze: przyjemność fotografowania, radość, którą daje tworzenie obrazów." - Andrzej A. Mroczek

Komentarz

• axk
                    Pełne uzależnienie
                    • 2008
                    • 2027

A dlaczego musi to być konkretnie osłona typu "tulipanowego"? Czyżby dedykowany "owal" się nie sprawdzał?
                    EOS + Speedlite

Komentarz

• iblip
                      Coś już napisał
                      • 2007
                      • 59

nie, to nie to. Tulipanek po prostu ładniej wygląda

Komentarz

• axk
                        Pełne uzależnienie
                        • 2008
                        • 2027

Zamieszczone przez iblip
                        nie, to nie to. Tulipanek po prostu ładniej wygląda
                        Kwestia gustu. W stosowaniu osłon przeciwsłonecznych chodzi o funkcjonalność a nie o wygląd, dlatego producent zaleca konkretny typ osłony do konkretnego modelu obiektywu lub zakresu ogniskowej. A tak swoją drogą ciekawa metoda : wybieranie osłony ze względu na wygląd a nie na jej funkcjonalność.
                        EOS + Speedlite

Komentarz

• iblip
                          Coś już napisał
                          • 2007
                          • 59

Zamieszczone przez axk
                          ... A tak swoją drogą ciekawa metoda : wybieranie osłony ze względu na wygląd a nie na jej funkcjonalność.
                          no i po co, takie bzdury wymyślasz?

2 posty wcześniej napisałem że taka osłona ma być w "pełni kompatybilna", a co za tym idzie?? Jej funkcjonalność ma się w niczym nie różnić od dedykowanej.

Tak swoją drogą, to pytam tylko z ciekawości :-)

Komentarz

• Enjoy
                            Dopiero zaczyna
                            • 2008
                            • 19

Canon ES-71 II

Czy warto zainwestowac i kupic oryginalna oslone przeciwsloneczna 'ES-71 II' do 'C 50 1.4', czy tez moze lepiej kupic jakis zamiennik cztery razy tanszy na Allegro?

Czy przykrece do 50 1.4 wlasnie ta oslone + filtr UV?
                            CANON EOS 400D C 17-55 3.5-5.6

Komentarz

• Poohutch
                              Bywalec
                              • 2005
                              • 156

Zamieszczone przez Enjoy
                              Czy warto zainwestowac i kupic oryginalna oslone przeciwsloneczna 'ES-71 II' do 'C 50 1.4', czy tez moze lepiej kupic jakis zamiennik cztery razy tanszy na Allegro?
                              Może miałem PH, ale mój zamiennik osłony do 17-55 nie trzyma się dobrze na bagnecie i kilka razy osłona delikatnie przekręciła mi sie bez mojej wiedzy powodując zaczernienie rogu zdjęcia. Na szczęście nie były to potencjalne fotki mojego życia, ale i tak planuje wymianę na oryginalną. Ciekawe jakie doświadczenia mają inni.
                              Canon 400D | Canon 10-22 USM | Sigma 30/1.4 EX |Speedlite 380 EX | fajny statyw, polary marumi DHG, a do tego
                              Pentax MX x2 | SMC 24/2,8 | SMC-M 50/1.7 | SMC-M 35/2 | Printzflex 80-200

Komentarz

• axk
                                Pełne uzależnienie
                                • 2008
                                • 2027

Zamieszczone przez Enjoy
                                Jeżeli cenisz jakość wykonania oraz bezproblemowy montaż to polecam dołożyć do oryginału. Jeżeli chodzi o ceny na aukcjach Allegro to oryginał jest około dwukrotnie droższy od zamiennika.
                                EOS + Speedlite

Komentarz

Pracuję...