Oslony przeciwsloneczne
Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X
-
-
Witam serdecznie,
Aby nie mnozyc nowych wątków mam pytanie czy ta osłona przeciwsłoneczna http://allegro.pl/item384896202__osl...58mm_58]_.html nada sie do Canona EF 100-300 USM...pisałem to pytanie wystawiajacemu przedmiot ale dostałem enigmatyczą odpowiedz...po prostu nie chce wywalac kasy w błoto...a nie jest to typowa donica tylko tuleja...proszę o pomoc i z gory dziekuje.Komentarz
-
Nie jest to osłona dedykowana do tego obiektywu, tak więc jej skuteczność będzie dyskusyjna. W opisie aukcji nie ma żadnych informacji odnośnie zakresu ogniskowych z jakimi "współpracuje" ta osłona, podany jest tylko rozmiar gwintu. Do obiektywu EF 100-300 USM dedykowana jest osłona ET-65 wersja II lub III.Witam serdecznie,
Aby nie mnozyc nowych wątków mam pytanie czy ta osłona przeciwsłoneczna http://allegro.pl/item384896202__osl...58mm_58]_.html nada sie do Canona EF 100-300 USM...pisałem to pytanie wystawiajacemu przedmiot ale dostałem enigmatyczą odpowiedz...po prostu nie chce wywalac kasy w błoto...a nie jest to typowa donica tylko tuleja...proszę o pomoc i z gory dziekuje.Ostatnio edytowany przez axk; 16601.EOS + SpeedliteKomentarz
-
A teraz z podobnej beczki pytanie: potrzeba mi et-65 do 70-210 3.5-4.5 ... Istnieje jakaś sensowna różnica między zamiennikami Delty a dwukrotnie droższym oryginałem? I czym się różni II od III?Komentarz
-
-
Mam pytanie. Jaka osłona tulipanowa będzie dobra do canona 50 1.4?"...instynkt podpowiada mi, abym nie fascynował się samą techniką i nie pożądał kolejnych nowości, abym ochronił wyobraźnię przed złudzeniem, że nowszy aparat zmieni mnie w lepszego fotografa. W przeciwnym razie dołączę do grona frustratów i stracę to, co najcenniejsze: przyjemność fotografowania, radość, którą daje tworzenie obrazów." - Andrzej A. MroczekKomentarz
-
Komentarz
-
tyle to wiem. dlatego pytam się czy jakaś osłona tulipanowa, dedykowana dla innego obiektywu, będzie w pełni kompatybilna z canonem 50 1.4?
może ktoś ma jakieś doświadczenia w tym temacie."...instynkt podpowiada mi, abym nie fascynował się samą techniką i nie pożądał kolejnych nowości, abym ochronił wyobraźnię przed złudzeniem, że nowszy aparat zmieni mnie w lepszego fotografa. W przeciwnym razie dołączę do grona frustratów i stracę to, co najcenniejsze: przyjemność fotografowania, radość, którą daje tworzenie obrazów." - Andrzej A. MroczekKomentarz
-
A dlaczego musi to być konkretnie osłona typu "tulipanowego"? Czyżby dedykowany "owal" się nie sprawdzał?EOS + SpeedliteKomentarz
-
nie, to nie to. Tulipanek po prostu ładniej wygląda
"...instynkt podpowiada mi, abym nie fascynował się samą techniką i nie pożądał kolejnych nowości, abym ochronił wyobraźnię przed złudzeniem, że nowszy aparat zmieni mnie w lepszego fotografa. W przeciwnym razie dołączę do grona frustratów i stracę to, co najcenniejsze: przyjemność fotografowania, radość, którą daje tworzenie obrazów." - Andrzej A. MroczekKomentarz
-
Kwestia gustu. W stosowaniu osłon przeciwsłonecznych chodzi o funkcjonalność a nie o wygląd, dlatego producent zaleca konkretny typ osłony do konkretnego modelu obiektywu lub zakresu ogniskowej. A tak swoją drogą ciekawa metoda : wybieranie osłony ze względu na wygląd a nie na jej funkcjonalność.Ostatnio edytowany przez axk; 16601.EOS + SpeedliteKomentarz
-
no i po co, takie bzdury wymyślasz?
2 posty wcześniej napisałem że taka osłona ma być w "pełni kompatybilna", a co za tym idzie?? Jej funkcjonalność ma się w niczym nie różnić od dedykowanej.
Tak swoją drogą, to pytam tylko z ciekawości :-)"...instynkt podpowiada mi, abym nie fascynował się samą techniką i nie pożądał kolejnych nowości, abym ochronił wyobraźnię przed złudzeniem, że nowszy aparat zmieni mnie w lepszego fotografa. W przeciwnym razie dołączę do grona frustratów i stracę to, co najcenniejsze: przyjemność fotografowania, radość, którą daje tworzenie obrazów." - Andrzej A. MroczekKomentarz
-
Canon ES-71 II
Czy warto zainwestowac i kupic oryginalna oslone przeciwsloneczna 'ES-71 II' do 'C 50 1.4', czy tez moze lepiej kupic jakis zamiennik cztery razy tanszy na Allegro?
Czy przykrece do 50 1.4 wlasnie ta oslone + filtr UV?CANON EOS 400D C 17-55 3.5-5.6Komentarz
-
Może miałem PH, ale mój zamiennik osłony do 17-55 nie trzyma się dobrze na bagnecie i kilka razy osłona delikatnie przekręciła mi sie bez mojej wiedzy powodując zaczernienie rogu zdjęcia. Na szczęście nie były to potencjalne fotki mojego życia, ale i tak planuje wymianę na oryginalną. Ciekawe jakie doświadczenia mają inni.Canon 400D | Canon 10-22 USM | Sigma 30/1.4 EX |Speedlite 380 EX | fajny statyw, polary marumi DHG, a do tego
Pentax MX x2 | SMC 24/2,8 | SMC-M 50/1.7 | SMC-M 35/2 | Printzflex 80-200
Komentarz
-
Jeżeli cenisz jakość wykonania oraz bezproblemowy montaż to polecam dołożyć do oryginału. Jeżeli chodzi o ceny na aukcjach Allegro to oryginał jest około dwukrotnie droższy od zamiennika.EOS + SpeedliteKomentarz
Komentarz