Pytanie dotyczące filtrów Cokin

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • paczka
    Coś już napisał
    • 2006
    • 51

Pytanie dotyczące filtrów Cokin

Witam wszystkich
    Zamierzam pobawić się troszkę krajobrazami i dlatego postanowiłem zainwestowac w filtry szare połowkowe COKIN.

Uchwyt, holder już mam, teraz czas na same filtry i tu pojawia się problem, bo kompletnie się na tym nie znam i przeszukanie internetu nie za wiele mi dało.

Chciałbym kupić od razu 2 (jak starczy pieniązków może 3) filtry, bym mógł je dobrze wykorzystać w każdej sytuacji. I tu moje pytanie do bardziej doświadczonych fotografów.

Czy kupować oryginały, czy też mohą być tańsze zamienniki?
    Czy lepsze jest przejście ostre czy płynne?
    Jaki zestaw 2 czy 3 filtrów wybrać (chodzi mi o "moc" ściemnienia)?
    Czy macie może jakiś tanich, sprawdzonych sprzedawców od których warto nabyć filtry Cokin.

Prosiłbym o rzeczowe porady a nie teksty w stylu: szukaj w google lub na forum.

Z góry dziękuję za pomoc.
  • sniper88
    Pełne uzależnienie
    • 2007
    • 1156

Oo widze ze watek moze byc tez dla mnie, to sie podepne
    Z tego co czytalem do landszaftów najlepiej 0.6-0.9 soft (chyba ze robisz glownie zdjecia morza, to wtedy hard).
    Ale tez jestem ciekaw roznic pomiedzy oryginalnymi cokinami, hitechami, a tanszymi PPLami-jedni mowia ze i to i to kawalek plastiku i nie widac roznic, innie ze roznice sa kosmicznemrgreen:
    WWW | 500px | IG
    Semper in altum

Komentarz

• SimOn!
      Początki nałogu
      • 2005
      • 371

http://canon-board.info/showthread.php?t=6072
      http://canon-board.info/archive/index.php/t-1705.html
      http://canon-board.info/archive/index.php/t-20800.html

Tu masz kilka linkow ....szukajaka wypluwa ich wiecej

Popytajcie np na PW Akustyka.... używa rożnych polówek od lat
      podpis...

Komentarz

• McKane
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 2015

Oryginalna szara polowka Cokina ociepla wiec jesli chcesz neutralnej to nie polecam.
        Polowki z ostrymi przejsciami sa dobre wlasciwie tylko w sytuacjach gdzie masz linie horyzontu ktora ukryje miejsce przejscia. Z drugiej strony nie powoduja powstania na niebie gradientu.
        Raczej nie inwestowalbym na poczatku w filtry kolorowe ... wykorzystuje sie je sporadycznie i z doswiadczenia wychodzi mi ze ze 2-3 razu do roku opuszczaja opakowanie.
        http://www.bykom-stop.avx.pl/

Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296

Komentarz

• akustyk
          gajowy
          • 2004
          • 12226

Zamieszczone przez McKane
          Oryginalna szara polowka Cokina ociepla wiec jesli chcesz neutralnej to nie polecam.
          to ja uscisle: Cokin ma tylko szare polowki, w odroznieniu od polowek neutralnych, ktore przyciemniaja ale nie zarozowiaja zdjec. jak sama nazwa wskazuje, nie jest to obliczone na neutralnosc kolorow. w praktyce Cokin okazuje sie tak samo przebarwiajacym g... jak chinskie podrobki, a kosztuje 2 razy wiecej.

moja rada: chcesz miec rozowe chmurki - uzywaj Cokina. chcesz miec normalne kolory - unikaj tego g... jak ognia

Polowki z ostrymi przejsciami sa dobre wlasciwie tylko w sytuacjach gdzie masz linie horyzontu ktora ukryje miejsce przejscia.
          tak i nie. "twardosc" jest pojeciem wzglednym i zalezy nie tylko od dlugosci gradientu na samym filtrze ale tez od ogniskowej obiektywu i od srednicy przedniej soczewki. ten sam filtr zalozony na szklo 28mm bedzie mial zupelnie inna gradacje na szkle 70mm. podobnie, na dwoch szklach 28mm gradacja bedzie inna, jesli jedno ma fi52 a drugie fi67.

w praktyce, przy ogniskowych powyzej 50mm (w cropie) maja sens niemalze tylko polowki z twarda gradacja, bo w miekkich przejscie jest zbyt dlugie, zeby obejmowalo caly kadr.

EDIT: na gradacje ma tez wplyw przymkniecie przeslony ale w landszaftach, gdzie dziala zasada "f/8 i do przodu" mozna ten czynnik chwilowo pominac

Z drugiej strony nie powoduja powstania na niebie gradientu.
          prawda. i przy foceniu ze sloncem schowanym za horyzontem, czy chocby
          nad morzem ma to ogromne znaczenie

Raczej nie inwestowalbym na poczatku w filtry kolorowe ... wykorzystuje sie je sporadycznie i z doswiadczenia wychodzi mi ze ze 2-3 razu do roku opuszczaja opakowanie.
          dokladnie. zlozyc dobry zestaw 3-4 polowek neutralnych i nauczyc sie go dobrze uzywac. potem myslec o kolorowych "papierkach od cukierow". moda na kolorowe polowki juz (na szczescie) mija a sam efekt, po poczatkowych zachwytach, moze sie szybko opatrzec
          www albo tez flickr

Komentarz

• szycho
            Początki nałogu
            • 2006
            • 350

To ja może o moim zestawie:
            - jakaś szara połówka allegro (no-name) - jakość taka sobie czasami fuj
            - połówka "sunset" PPL - jakość ok
            - neutralnie szary ND1.2 Hitech'a - jakość rewelacyjna.

Jeżeli przyjdzie mi zakupić jakieś filterki ala cokin to tylko Hitech.
            EOS 40D+BG-2N/350D+BGE3; EFS18-55/3,5-5,6 II, C50/1,8, C100/2,8, T28-75/2,8, C100-400IS L, 430EX, DMIII, Lowepro Nova 4 AW/Rover AW II, RUP-43, Sherpa 600R/Phottix KB-1, MARUMI CPL DHG i inne gadżety...
            www.tomaszszyszko.pl

Komentarz

• aptur
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 3837

Zamieszczone przez akustyk

dokladnie. zlozyc dobry zestaw 3-4 polowek neutralnych i nauczyc sie go dobrze uzywac.
              Możecie napisać konkretnie jakie filtry połówkowe kupić na początek? Powiedzmy że ze dwa. Nie mam też uchwytu więc bardzo chętnie przeczytam jaki by się nadawał. Ma to wszystko pracować z tokiną 12-24.

Komentarz

• akustyk
                gajowy
                • 2004
                • 12226

Zamieszczone przez aptur
                Możecie napisać konkretnie jakie filtry połówkowe kupić na początek? Powiedzmy że ze dwa. Nie mam też uchwytu więc bardzo chętnie przeczytam jaki by się nadawał. Ma to wszystko pracować z tokiną 12-24.
                jakie zdjecia robisz, tzn. w jakich plenerach (pytanie glownie o pory dnia, warunki "swietlne" i "plaskosc" horyzontu")?

ja bym polecil z Hitecha:
                ND Grad 0.9 Soft
                ND Grad 0.6 Hard
                ND Grad 0.6 Soft
                ND Grad 0.3 Hard

w zaleznosci od zasobnosci portfela zrealizowac ta liste w takiej kolejnosci jak powyzej. ostatnia polowka moze byc pominieta w razie watpliwosci, poczatkowe trzy, moim zdaniem, nalezy miec
                www albo tez flickr

Komentarz

• aptur
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 3837

jakie zdjecia robisz, tzn. w jakich plenerach (pytanie glownie o pory dnia, warunki "swietlne" i "plaskosc" horyzontu")?
                  Plenery: jeziora, lasy, horyzont raczej idealnie płaski nie jest
                  Jesli chodzi o pory to oczywiście zachody i wschody choć zdarza się i w ciągu dnia. Generalnie chciałbym aby było to rozwiązanie jak najbardziej uniwersalne o ile to oczywiście możliwe.
                  Rozumiem że to tej tokiny najlepiej kupić system cokin P i sciąć jeden slot?

Komentarz

• Skylines
                    Bywalec
                    • 2007
                    • 204

A jak to jest z tymi filtrami Cokin ten w kształcie gwizdki w śrdoku filtra który przy nocnych robi takie kształty wokół na przykład latarni ?? jeśli sama przysłona wysoka robi tez takie to jak to jest kiedy jest filtr nałożony
                    EOS 5DmkII|C 70-200mm f/2.8|C 50mm f/1.4 |C 17-40mm f/4 Lowepro Stealth Reporter D400AW | 2x Speedlite 430 & 580 EX www.fotograf-i-a.pl

Komentarz

• akustyk
                      gajowy
                      • 2004
                      • 12226

Zamieszczone przez aptur
                      Rozumiem że to tej tokiny najlepiej kupić system cokin P i sciąć jeden slot?
                      no ja tak mam, i przy 12mm nie winietuje (w kadrach poziomych i pionowych), a nawet mozna sobie troche poobracac.

przy czym, od razu mowie, nie kupuj pierscienia do uchwytu. sam uchwyt mozna wcisnac bezposrednio na gwint oslony przeciwslonecznej. z pierscieniem trzeba sie liczyc z mozliwoscia winietowania do 14~15mm (nie pamietam dokladnie)
                      www albo tez flickr

Komentarz

• aptur
                        Pełne uzależnienie
                        • 2005
                        • 3837

no ja tak mam, i przy 12mm nie winietuje (w kadrach poziomych i pionowych), a nawet mozna sobie troche poobracac.

przy czym, od razu mowie, nie kupuj pierscienia do uchwytu. sam uchwyt mozna wcisnac bezposrednio na gwint oslony przeciwslonecznej. z pierscieniem trzeba sie liczyc z mozliwoscia winietowania do 14~15mm (nie pamietam dokladnie)
                        Wielkie dzięki za cenne informacje. Mam jeszcze jedną prośbę: częściej aktualizuj fotobloga

Komentarz

• McKane
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 2015

Mozna od razu kupic holder wide przy czym jest on drozszy od tego standardowego.

Gdybym wybieral filtry od podstaw to wzialbym 3 pierwsze pozycje z tych podanych przez akustyka i do nich jeden filtr szary w sytuacji w ktorej przydalyby sie dluzsze czasy a ilosc swiatla na to nie pozwala.
                          http://www.bykom-stop.avx.pl/

Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296

Komentarz

• sniper88
                            Pełne uzależnienie
                            • 2007
                            • 1156

Zamieszczone przez aptur
                            Wielkie dzięki za cenne informacje. Mam jeszcze jedną prośbę: częściej aktualizuj fotobloga
                            Swietny pomysl
                            Mam jeszcze jedno pytanie (do Akustyka):
                            jakie filtry miales zalozone na zdjeciach...poziome kadry srodkowa kolumna zdjecie na samej gorze i na samym dole, bo imho efekt baardzo ladny
                            WWW | 500px | IG
                            Semper in altum

Komentarz

• akustyk
                              gajowy
                              • 2004
                              • 12226

Zamieszczone przez sniper88
                              jakie filtry miales zalozone na zdjeciach...poziome kadry srodkowa kolumna zdjecie na samej gorze
                              bodajze Cokin A121 ale reki sobie nie dam uciac

Zamieszczone przez sniper88
                              i na samym dole, bo imho efekt baardzo ladny
                              za czorta nie pamietam. prawdopodobnie jakis Hitech 0.6 Hard i do moze rozowa lekka polowka, moze lekka fioletowa, a moze po prostu kolejny Hitech ND w gradacji Soft (pewnie tez 0.6)
                              www albo tez flickr

Komentarz

Pracuję...