Pytanie dotyczące filtrów Cokin

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • akustyk
    gajowy
    • 2004
    • 12226

Odp: Pytanie dotyczące filtrów Cokin

Zamieszczone przez jaś
    dzięki za info bo nadal sie bujam nad tym polarem, jakoś ciągle mój umysł nie może ogarnąć ceny heliopana 105mm - już bym go kupił ale ciągle mnie nurtuje co tam może tyle kosztować na ten przykład w porównaniu z jakimś obiektywem - jak znajdę odpowiedź to go w końcu kupię
    raczej bym kminil w taki desen:
    http://www.amazon.de/Haida-Digital-P...olfilter+105mm

Haida to sa bardzo fajne filterki. mam ich zestaw nakrecanych ND (8, 64, 1000) i to jest pieknie wykonane a pod wzgledem zafarbow (czy raczej ich braku) bije na glowe Lee czy B+W... a to wyjdzie z wysylka moze 450 PLN (wiec duzo ponizej urwanych z ksiezyca cen Heliopana)

filtr nakrecany od frontu ma jednak spora zalete - znacznie latwiej go w razie potrzeby wykrecic. w holderze Nisi wymaga to wiecej zabawy (oprawka za ktora trzeba przekrecic jest bardzo cieniutka) i latwo paluchami usmarowac powierzchnie.

Zamieszczone przez jaś
    kupiłem pieścień zamiennik do lee od filterdude (był wątek w temacie) z gwintem na polar 82mm ale na mój chłopski rozum nie uda się założyć kwadratowego do pierwszego slota przy wkręconym polarze - robiłem przymiarki na mniejszym filtrze - a jak się nie uda założyć do pierwszego slota to nie będzie z tego pożytku bo niektóre filtry np. big stopper powinny być zakładane do pierwszego slota.
    no to niestety tak dziala

Zamieszczone przez jaś
    używałem nakręcanego gęstego takiego około ND1000 (kilka lat ) i nigdy bym do tego nie wrócił - wszelkie manipulacje trwają wieki i mają większą szanse poruszyć aparatem (aczkolwiek poruszenie raczej mi sie nie zdarzało) - przy kwadratowym zrobię w tym samym czasie 3 kadry zamiast jednego
    jak robisz 3 kadry w tym samym czasie to znaczy, ze ten Big Stopper ma 3x slabsze tlumienie, he?

ale nie no... obie wersje filtru maja swoje zalety. ja juz mam ten nakrecany i to nie przepuszcza zadnego swiatla i ma swietna neutralnosc barwna. tyle, ze jak trzeba, to wtedy polowki w lapie trzymam - szczesliwie ta zima jest bardzo lagodna
    www albo tez flickr

Komentarz

• jaś
      Pełne uzależnienie
      • 2007
      • 2601

Zamieszczone przez akustyk
      raczej bym kminil w taki desen:
      Haida Pro II Digital Slim Polfilter Zirkular MC: Amazon.de: Kamera

Haida to sa bardzo fajne filterki. mam ich zestaw nakrecanych ND (8, 64, 1000) i to jest pieknie wykonane a pod wzgledem zafarbow (czy raczej ich braku) bije na glowe Lee czy B+W... a to wyjdzie z wysylka moze 450 PLN (wiec duzo ponizej urwanych z ksiezyca cen Heliopana)
      jest jeszcze NISI polar 105mm ULTRA SLIM PRO C-PL około 500zł czyli tragedii nie ma - ładnie się nazywa (i PRO to znacząco podnosi ego nabywcy) ale pytanie czy warto?
      Jestem szumofobem
      S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
      Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Komentarz

• mkkaczy
        Początki nałogu
        • 2011
        • 461

Mam tą haide. Jako polar działa dobrze, ale razem z 2 slotami i ramką na polara w holderze Hitecha jest mocna winieta do 22-23mm.
        R6 5DIII 17-40/4 35/1.4LII 50STM 85/1.2II 135/2 200/2.8II 400/2.8IS TC1.4III
        https://500px.com/mkkaczy

Komentarz

• photographymmm
          • 2015
          • 11

Panowie, możecie mi coś doradzić z tymi filtrami? konkretnie, jakie uchwyty, pierścień i filtry do sigmy 10-20 i 17-50 ? Filtry Hitecha. Na najmniejszych ogniskowych będzie winietowanie - trudno. Dzięki i wybaczcie, że się tak narzucam ale wciąż nie usłyszałem odpowiedzi.
          http://500px.com/photographymmm

Komentarz

• akustyk
            gajowy
            • 2004
            • 12226

Zamieszczone przez photographymmm
            Panowie, możecie mi coś doradzić z tymi filtrami? konkretnie, jakie uchwyty, pierścień i filtry do sigmy 10-20 i 17-50 ? Filtry Hitecha. Na najmniejszych ogniskowych będzie winietowanie - trudno. Dzięki i wybaczcie, że się tak narzucam ale wciąż nie usłyszałem odpowiedzi.
            jakie filtry to konkretnie zalezy od tego w jakich warunkach fotografujesz. w budzecie 350 PLN jest miejsce na 2-3 filtry, ja bym w tym momencie dla siebie wybral 0.6 Soft + 0.6 Reverse (opcjonalnie 0.6 Soft + 0.9 Soft + 0.6 Hard, gdybym nie focil tyle wschodow/zachodow slonca)

poza tm to jakis holder, w ktorym dobrze od reki wyciac ostatni slot, i pierscien mocowania pod Tamrona. a do Sigmy pozostaje trzymanie filtrow w lapie, ewentualnie myk z wciskaniem holderu na bagnet oslony, przeciwslonecznej, jesli zadziala.
            www albo tez flickr

Komentarz

• jaś
              Pełne uzależnienie
              • 2007
              • 2601

Zamieszczone przez photographymmm
              w temacie to już chyba wszystko powiedziano nie w tym to w innych wątkach - kup system z filtrami 100 będziesz miał spokój z winietowaniem, który system? masz do wyboru lee, cokin - też ma 100mm holder nawet dość ciekawy mz, hitech, nisi i pewnie jeszcze parę innych, filtry prostokątne najczęściej pasują do każdego holdera, schody się zaczynają jak chcesz podpiąć polar - i tu tak naprawdę te systemy się różnią, jeśli chodzi o akcesoria dodatkowe to pewnie lee jest jednym z bogatszych systemów - internety opisują, a youtube pokazuje - oglądać wybierać i tak każdy z nich będzie lepszy niż system 85mm.
              o 85mm chyba już wszystko powiedziano jedni będą twierdzić że winietuje inni że nie winietuje - najprościej sprawdzić w specyfikacji producenta, ale przy ogniskowych rzędu 10mm to nie widzę normalnego sposobu użytkowania takiego systemu (85mm) - co byś nie wyczytał to i tak nie da się tego sensownie użyć w typowych konfiguracjach np. nd1000+połówka na tych 10mm - wiem bo kiedyś miałem.
              połówki kup 0.6soft i 0.9 soft jeśli potrzebujesz hard to kup coś twardego zamiast 0.9soft i do tego co potrzebujesz - szary pełny 3EV lub 5EV, pełny 10EV czyli ND1000, ewentualnie polar - i na początek starczy.
              Ostatnio edytowany przez jaś; 9531.
              Jestem szumofobem
              S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
              Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Komentarz

• Marv84
                Początki nałogu
                • 2011
                • 292

Ja kupiłem cokin Z na początek wydałem 500zł a to wszystko mało. System dobry ale cholernie drogie te filtry...
                L

Komentarz

• photographymmm
                  • 2015
                  • 11

Dzięki za wszelkie informacje. Poczytam o Cokin Z. Ewentualnie zwiększę budżet do 500zł.
                  http://500px.com/photographymmm

Komentarz

Pracuję...