Jaki komputer?

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Vitez
    zło konieczne
    • 2004
    • 19804

Zamieszczone przez renes
    Jeszcze w sprawie klawiatury. Czy bezprzewodowa klawiatura sprzed 4 lat będzie współpracowała z Vistą 64bit?
    Tak samo jak z Matroxem - wchodzisz na stronę producenta i patrzysz czy są sterowniki do Visty 64bit.
    Z Matroxem zrobiłem to za Ciebie, tym razem spróbuj sprawdzić sam...

Ogólnie tego typu pytania "czy to będzie u mnie działać" zadane na forum (tym bardziej forum niekomputerowym) sa troszkę bez sensu. Jeden Ci napisze "u mnie nie działa" (bo nie znalazł sterowników/bo nie umie obsługiwać/bo jest niezbyt biegły w komputerach/bo ma pecha) drugi napisze "a u mnie działa" (bo w parę sekund znalazł właściwe sterowniki) i co to za odpowiedź?
    Pewną odpowiedź może dać Ci tylko producent danego sprzętu.
    Odpowiedzi nie od producenta to gdybanie/wróżenie/próbowanie/nadzieja/kombinowanie.

Komentarz

• renes
      Uzależniony
      • 2007
      • 510

Vitez, tak czy inaczej dzięki.

Komentarz

• Hubert01
        Bywalec
        • 2006
        • 182

Witam.

Możecie rzucić okiem na ten zestaw? Nie jestem za bardzo oblatany w tym temacie, Z góry dzieki. Max cena to 4k.

1. Kingston 4GB 1066MHz DDR3 ECC Reg w/Parity CL7 DIMM Rank
        2 sztuki

2. Intel Core 2 Q9550 Quad Core, 2.83GHz, 1333FSB, 12MB cache, LGA775, 45nm, BOX

3. GIGABYTE GA-EX58-UD3R, X58+ICH10R, Triple DDR3-1333, SATA2, RAID,GBLAN,FW,CF,ATX

4. Gigabyte Radeon HD 4850 1GB (256 bit) DDR3, HDMI/2xDualDVI, CF, HDCP, box

5. Dysk WD Caviar Green Power, 7500AADS, 750 GB, Serial ATA/300, 7200 RPM, 32MB c.
        2 sztuki

6. Cooler Master ATX Real Power Pro 520W Modular

7.LG SuperMulti DVD+/-R 20x, DVD+RW 10x, SecurDisc, Lightscribe, bulk (k.czarny)

8. Cooler Master obudowa komputerowa Dominator 690 czarna ( bez )

Komp ma być do obróbki zdjęć, jak i w HD.

Doradzano mi procek Intela, że niby bardziej wydajny niż inne w tej cenie. Ale czy aby na pewno?

Możecie mi także polecić jakaś przede wszystkim do druku na płytach? do 400zł (Canon PIXMA iP4600?)
        Ostatnio edytowany przez Hubert01; 6359.
        5d mkII | 35L | C50mm 1.4 | C85mm 1.8 | 135L | Skyport | 2x580exII

Komentarz

• sh4de
          Dopiero zaczyna
          • 2008
          • 48

Ja powiem tak, jest niezły, za to cenę jakiego kompa byś nie to do obróbki grafiki będzie bardzo dobry

ważną rzeczą dla programów graficznych są Procesor, RAM, HDD
          oczywiście mowa o programach nie tworzących grafiki 3d.

Zwróć uwagę na Cache , w tym masz 12MB więc jest okej.

zerknij również na ten test

co do procka, najlepiej korzystać z programów, wykorzystujących wiele rdzeni

no i proponowałbym używać systemu XP, gdyż ten mułek Vista zżera mnóstwo zasobów, między innym ramu.
          Ostatnio edytowany przez sh4de; 21119.

Komentarz

• Hubert01
            Bywalec
            • 2006
            • 182

do grafiki + montażu HD

W tym zestawieniu nie ma najnowszego Phenom X4 Quad-Core 3.2.

A może 3,0 wystarczy? Czy odczuje różnice przy obróbce w PSie czy renderingu materiału filmowego HD?

Bo cenowo ten komp ledwo co mieści się w 4k. Niestety nie mogę przekroczyć tej kwoty. Nawet kosztem spadku wydajności.
            Ostatnio edytowany przez Hubert01; 6359.
            5d mkII | 35L | C50mm 1.4 | C85mm 1.8 | 135L | Skyport | 2x580exII

Komentarz

• sh4de
              Dopiero zaczyna
              • 2008
              • 48

Ja ci powiem jeszcze tak, przy obecnym rynku procesorów, to się można nieźle pogubić.

Napisałem Ci na co zwrócić uwagę i, że wybrany sprzęt jest dobry,
              owszem można więcej wycisnąć, natomiast jakiego procka

wziąć czy tego Phenoma od AMD czy tego od Intela, i który będzie szybszy przy obróbce np filmów HD to ciężko stwierdzić, bo ich nie posiadam,
              a po specyfikacji to trudno dojść, jeszcze zależy czy aplikacja do filmów HD wykorzysta np wszystkie 4 rdzenie.

na pewno ważny jest ten Cache procka,
              amd ma go zdecydowanie mniej, ale tu w grę wchodzi również ilość rdzeni, taktowanie, czy chociażby wykonanie w 45nm czy też 65nm. Te wszystkie czynniki wpływają na jego szybkość do konkretnego zadania.

Najlepiej jakbyś sobie znalazł na necie jakiś najnowszy test pod kątem obróbki np filmów czy przetwarzania grafiki, bo tylko to może być jakimś wskaźnikiem

Natomiast co Ci moge doradzić już do samego sprzętu:
              -jak chcesz mieć szybszą obróbkę filmów HD, to ustaw te dwa dyski w trybie RAID

- sprawdź czy ten Gigabyte Radeon HD 4850 ma sprzętowe wspomaganie przetwarzania filmów HD, bo to ważne, są karty które mają takie bajery i w mocny sposób odciążają procesor, co rzecz jasna przenosi się na wydajność.

Komentarz

• sal
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 1122

Zamieszczone przez sh4de
                no i proponowałbym używać systemu XP, gdyż ten mułek Vista zżera mnóstwo zasobów, między innym ramu.
                Sam jesteś to co powiedziałeś...
                Człowiek podaje że chce kupić 8GB RAM-u, a Ty mu proponujesz XP.
                Czy wiesz jaką porażką (w kontekście supportu, driverów itd.) jest 64-bitowa wersja XP?
                BTW: Moja Vista x64 zużywa ok. 500MB, nie wiem czy to takie "mnóstwo", biorąc pod uwagę że XP też zużywa zasoby komputera.
                (a najlepiej by było gdybyś przestał powtarzać plotki)
                Czasu nie mam, ale mam kompakt...

Komentarz

• muflon
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 6763

Zamieszczone przez Hubert01
                  1. Kingston 4GB 1066MHz DDR3 ECC Reg w/Parity CL7 DIMM Rank
                  2 sztuki
                  2. Intel Core 2 Q9550 Quad Core, 2.83GHz, 1333FSB, 12MB cache, LGA775, 45nm, BOX
                  3. GIGABYTE GA-EX58-UD3R, X58+ICH10R, Triple DDR3-1333, SATA2, RAID,GBLAN,FW,CF,ATX
                  Tu jest jakieś zamieszanie... ta płyta jest pod Core i7, Q9550 w nią nie wejdzie. Idealnie: zmień procesor na któregoś tańszego i7 (920?) i 6 lub 12GB pamięci. Ewentualnie zostań przy Core2 i zmień płytę - ale wtedy odpuść sobie DDR3, nie ma sensu przepłacać.

Zamieszczone przez Hubert01
                  6. Cooler Master ATX Real Power Pro 520W Modular
                  Rozsądne minimum. Zastanów się przyszłościowo nad czymś większym. Procek, płyta, RAM, dyski... to wszystko się wymienia, a dobra obudowa+zasilacz posłuży latami.
                  zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• sh4de
                    Dopiero zaczyna
                    • 2008
                    • 48

Sam jesteś to co powiedziałeś...
                    po pierwsze to mnie człowieku, nie obrażaj, nie mówimy tu o supporcie, a o wydajności, Vista ma mnóstwo nie potrzebnych bajerów,

oczywiscie przy takiej ilości ramu to vista będzie i tak śmigać, nie doczytałem że to mają być dwie kości,

i nie powtarzam , tylko xp jest lżejszy niż ta cała vista, może na superkomputerach aż tak tego nie czuć

Komentarz

• Toffic
                      Bywalec
                      • 2005
                      • 235

Zamieszczone przez sh4de
                      ... nie mówimy tu o supporcie, a o wydajności, Vista ma mnóstwo nie potrzebnych bajerów,
                      ... xp jest lżejszy niż ta cała vista, może na superkomputerach aż tak tego nie czuć
                      W domu używam viste64 na [email protected] 4GB RAMu, nie przypuszczam by to był superkomputer. Wcale nie tęsknię do XP (również używam). Wydajność jest naprawdę zadowalająca, no i co najważniejsze: absolutnie zero problemów z czymkolwiek - support też jest ważny.
                      Fotografia

-

Komentarz

• sh4de
                        Dopiero zaczyna
                        • 2008
                        • 48

Zamieszczone przez Toffic
                        Wydajność jest naprawdę zadowalająca, no i co najważniejsze: absolutnie zero problemów z czymkolwiek
                        nie przeczę, ale osobiście ze znajomym robiłem testy oby dwóch systemów
                        na benchmarkach i vista zawsze wypadała gorzej, dlatego nie przepadam za nią.

A kolega Hubert01, niech zainstaluje co uważa, w końcu i tak na nowym sprzęcie to będzie śmigało.

Komentarz

• sal
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 1122

Zamieszczone przez sh4de
                          nie przeczę, ale osobiście ze znajomym robiłem testy oby dwóch systemów
                          na benchmarkach i vista zawsze wypadała gorzej, dlatego nie przepadam za nią.
                          A cegły, płot i linijki już też fotografowałeś?
                          To taka analogia do "robienia testów na benchmarkach"...
                          Tak jak pisałem - przestań "mierzyć i testować", a zacznij może po prostu używać.
                          Czasu nie mam, ale mam kompakt...

Komentarz

• sh4de
                            Dopiero zaczyna
                            • 2008
                            • 48

Zamieszczone przez sal
                            Tak jak pisałem - przestań "mierzyć i testować", a zacznij może po prostu używać.
                            robić będę co mi się podoba bo to wolny kraj i fanboyem visty też nie zostanę.

Komentarz

• Vitez
                              zło konieczne
                              • 2004
                              • 19804

Zamieszczone przez sh4de
                              robić będę co mi się podoba bo to wolny kraj i fanboyem visty też nie zostanę.
                              To zostań fanboyem Windows 7 .

Komentarz

• qb4hkm
                                Bywalec
                                • 2007
                                • 239

O TAK! Najsensowniejszy windows w tej chwili... polecam chociażby RC z oficjalnego , a później zakup wersji finalnej 22 października... już są preordery :-D

Komentarz

Pracuję...