Jaki komputer?

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • renes
    Uzależniony
    • 2007
    • 510

[QUOTE=Vitez;650841]. Co do ceny upgrejdów to gdzieś czytałem plotkę że dla osób co testują (liczy się data pierwszej aktywacji pierwszego pobranego klucza na danym koncie Windows Live) co najmniej pół roku mają byc jakieś zniżki... się zobaczy .[QUOTE]

Kiedy wchodziła Vista użytkownicy XP mogli zdaje się upgrejdować do Visty tylko za cenę nośnika. Może będzie podobnie z użytkownikami Visty w przypadku upgrejdowania do Windowsa 7 ???

Komentarz

• Tezet-gdynia
      Pełne uzależnienie
      • 2008
      • 1283

Vitez, pytanko do Ciebie skoro juz tyle razy instalowales :P Ile zajmuje 7 na dysku po zainstalowaniu ?? Bo w specyfikacji strasza ze potrzeba 16gb wolnego miejsca :P -> A ja mam partycje na system 20gb :P
      www.tomasz-lis.pl

Komentarz

• Vitez
        zło konieczne
        • 2004
        • 19804

Zamieszczone przez Tezet-gdynia
        Vitez, pytanko do Ciebie skoro juz tyle razy instalowales :P Ile zajmuje 7 na dysku po zainstalowaniu ?? Bo w specyfikacji strasza ze potrzeba 16gb wolnego miejsca :P -> A ja mam partycje na system 20gb :P
        Mniej więcej tyle co w specyfikacji. Nigdy nie sprawdzałem tuż po instalacji a z programami to będzie z 25GB już.
        Może Ci się instalka zbuntować że na tej partycji się nie zainstaluje bo za mała.

Komentarz

• renes
          Uzależniony
          • 2007
          • 510

Zamówienie poszło, ostatecznie po korektach (także finansowych) został zestaw:

1. Intel Core2 Quad Q9550 2,83 GHz (S775/45nm) BOX
          2. na CPU: Scythe Ninja 2
          3. Asus Maximus II Formula Intel P45
          4. na dane: Seagate 320 GB Barracuda 7200.12 (16MB, Serial ATA II)
          5. na system: Seagate 80 GB Barracuda 7200.10 (8MB, Serial ATA II – zapis prostopadły
          6. Corsair Twin DDR2 4x 2GB 1066 MHz CL5-5-5-15 DHX Technology
          7. CoolerMaster CM 690 Black +3x Scythe Slip Stream 120mm 800rpm
          8. Tagan U33 - II SuperRock Series 600W
          10. GeForce with CUDA 9600 GT Asus Silent 512MB (PCI-E)
          11. Samsung DVD+/-RW SH-S223Q/RSMN LightScribe BOX black / white / silver + soft (Serial ATA, Vista)
          12. Windows Vista Ultimate PL OEM 64Bit

Mam nadzieję, że dobrych kilka lat na nim pociągnę bez potrzeby wymieniania części, a jedynie dokładania.

Komentarz

• MM-architekci
            Pełne uzależnienie
            • 2008
            • 2227

Jak dla mnie ok poza dyskami , troche nie rozumiem sensu brania 80GB dysku , bo mozna wiekszy podzielic na partycje poprostu , tzn nie widze sensu ekonomicznego ;].
            no comment...

Komentarz

• Vitez
              zło konieczne
              • 2004
              • 19804

Zamieszczone przez MM-architekci
              Jak dla mnie ok poza dyskami , troche nie rozumiem sensu brania 80GB dysku , bo mozna wiekszy podzielic na partycje poprostu , tzn nie widze sensu ekonomicznego ;].
              Gdyby zamiast tego był dysk 74GB WD Raptor to bym rozumiał... najszybszy dysk na system/plik wymiany/cache itp. A tak to... też nie widzę sensu .
              Tym bardziej starsza seria, mniejszy cache itp = na system będzie wolniejszy dysk niż na dane... troszkę nie baudzo.

Komentarz

• Tezet-gdynia
                Pełne uzależnienie
                • 2008
                • 1283

Zamieszczone przez Vitez
                Mniej więcej tyle co w specyfikacji. Nigdy nie sprawdzałem tuż po instalacji a z programami to będzie z 25GB już.
                Może Ci się instalka zbuntować że na tej partycji się nie zainstaluje bo za mała.
                Ok, dzieki, mam nadzieje ze mu 20 wystarczy, programy trzymam na osobnym dysku wiec o to sie nie martwie, jedynie ma sie zmiescic system + male dodatki Dzis bede walczyl, zobaczymy czy cos sie uda zdzialac Wrazenia na pewno opisze bo visty nie instalowalem a przesiadal sie bede z xp
                www.tomasz-lis.pl

Komentarz

• renes
                  Uzależniony
                  • 2007
                  • 510

Zamieszczone przez MM-architekci
                  Na poczatku myślałem o raptorach ale to 1500zł więcej, te
                  Seagate mam w innym komputerze od kilku lat i są świetne i ciche, żadnych problemów. System chcę miec na oddzielnym dysku, a 80GB to jedna z mniejszych obecnie dostępnych pojemności i na system z programami z zapasem. Szybko nie będzie ale też nie tak źle, priorytetetem jest cisza a stary Raptor daje trochę czadu, przynajmniej u mojego kolegi.

Co ewentualnie innego na system poza Raptorem?
                  Ostatnio edytowany przez renes; 8861.

Komentarz

• aptur
                    Pełne uzależnienie
                    • 2005
                    • 3837

Zamieszczone przez renes
                    priorytetetem jest cisza a stary Raptor daje trochę czadu, przynajmniej u mojego kolegi.
                    Ale słyszałeś jak pracują obecnie seagate'y sata? Żebyś się czasem nie zdziwił. Co prawda tej archaicznej osiemdziesiątki nie słyszałem ale 500GB jaki miałem chrobotał koszmarnie. Wymieniłem go na WD.

Komentarz

• renes
                      Uzależniony
                      • 2007
                      • 510

Zamieszczone przez aptur
                      Ale słyszałeś jak pracują obecnie seagate'y sata? Żebyś się czasem nie zdziwił. Co prawda tej archaicznej osiemdziesiątki nie słyszałem ale 500GB jaki miałem chrobotał koszmarnie. Wymieniłem go na WD.
                      80GB i 160GB mam kilka z serii 10 i nic złego na nie nie mogę powiedzić gdy chodzi o głośność. Jedne z cichszych dysków jakie kiedykolwiek miałem. Sypały się często z serii 11, a o tej 500GB też słyszałem że okropnie chrobocze, wziąłem 320GB jednodyskowy z serii 12.

Komentarz

• dr11
                        Pełne uzależnienie
                        • 2007
                        • 1143

Zamieszczone przez renes
                        ...
                        Co ewentualnie innego na system poza Raptorem?
                        Np. OCZ Vertex.
                        .

Komentarz

• MM-architekci
                          Pełne uzależnienie
                          • 2008
                          • 2227

Mam , jeszcze , 2x 250GB serai 410S , cichutkie , teraz "jakas' 500 tez Seg. i tez cicho.

Generalnie jesli maly dysk , wzialbym nawet starszego raptora skoro ma byc osobny dysk na system + SQD i bedzie cicho. Tak czy owak nie bral bym starego dysku , konstrukcyjnie starego bo imho nie widze w tym korzysci. Ja mam partycej na system 100GB i juz zapchana ;] , ale fakt faktem ze czesc rzeczy lezy na pulpicie poprostu.

Pomysl o dodatkach poza chlodzeniem na proca np na karte moze cos , moze cichsze wentyle 120mm , wyciszenie dysku , te duperelki tez kosztuja ale zapewniam czesto warto wymienic. Ja mysle czy sobie nie sprawic raptora 36gb + SQD wlasnie , ale boje sie o zywotnosc tych starszych modelki.
                          no comment...

Komentarz

• renes
                            Uzależniony
                            • 2007
                            • 510

Zamieszczone przez dr11
                            Np. OCZ Vertex.
                            SSD na pewno w przyszłości gdy ceny jeszcze spadną.

Komentarz

• renes
                              Uzależniony
                              • 2007
                              • 510

Ok, za radami zrobiłem korektę i zamieniłem ten stary dysk Seagate 80 GB (8MB) na Seagate 320 GB Barracuda 7200.12 (16MB, Serial ATA II). Będzie jeszcze z partycją. A za rok półtora zapewne wymiana na SSD.

Komentarz

• Tom01
                                Pełne uzależnienie
                                • 2007
                                • 2600

Zamieszczone przez Vitez
                                na RC ale nowszym buildzie (7217) siedzę.
                                Proszę zdradzić skąd Pan to ma? Ściągałem wczoraj RC32 z M$ i jest to 7100.
                                Masz problem z kolorem, wal śmiało!
                                e-mail: [email protected]

Komentarz

Pracuję...