Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Odp: Sigma 50mm f/1.4 DG HSM Art - robi się ciekawie!
u mnie na wsi bimber przed zakupem trzeba wypróbować, wydaje się że z obiektywami jest podobnie , to o kebabie to bardziej pasuje do systemowego 50/1.8, sigma deklaruje wysoką jakość produktu za wcale nie małe pieniądze i nie jest dziwne że że klient chce się przekonać o tej jakości na własne oczy, ja swoją sigmę lubię to szkło bez kompromisów - ostrość, plastyka , bokeh - widziałem takich co 50L sprzedawali po zakupie tej sigmy
Jestem szumofobem S50/1.4A. Mam ostrego kundla. Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień
Ja swoją Sigmę 35/1.4 kupiłem bez przebierania i nie narzekam na celność.
Sigmę 85/1.4 też wziąłem pierwszą lepszą z brzegu i też trafiała w punk.
Kiedyś kupiłem Tamron 70-200/2.8 - pierwszy z brzegu jaki był w sklepie i to samo - zero problemów.
Tak naprawdę to każdy obiektyw który kupiłem miał sprawny i celny AF
Każdą sigmę przed zakupem podpinałeś, robiłeś foty -sprawdzałeś i jak każdy komu pierwszy egzemplarz by nie pasował sprawdzałbyś następne. Jesteś takim samym testerem jak inni i tak samo mocno polski dlatego tym bardziej nie rozumiem twojego wywodu pod tytułem nazwijmy to: Polak idzie kupić słoik.
Zamieszczone przez BeatX
Zwiedziłem trochę świata,
.......
Te wieczne narzekanie, marudzenie i przebieranie to takie mocno polskie jest ;]
Jeżeli tak Ci sie wydaje, to jednak mało zwiedziłeś swiata.
Najmocniej polski to jest polski kompleks i samobiczowanie się.
Ja nie wybieram z fifnastu egzemplarzy, bo po pierwsze nikt mi nie pozwoli, po drugie kupuje tylko tam, gdzie mogę zwrócic w rozsądnym czasie po zakupie bez żadnych pytań i tłumaczeń . Albo rybki albo akwarium panowie sklepikarze -- albo swobodne wybieranie, albo swobodne zwroty. Jeśli w handlu jest zasada karta stół to pewnie, że się każdy szczypie z takim towarem, bo nawet Canon może być bublem, tylko jednak rzadziej.
I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.
Zamieszczone przez jaś
widziałem takich co 50L sprzedawali po zakupie tej sigmy
A ja gdybym miał kase na 85L to bym swojej eLi 50 1,2 nie sprzedawał, jestem z niej mega zadowolony. Ale Sigme kupiłem w małych pieniądzach, a nadwyżkę z 50L przeznaczam na 85L.
Ale faktycznie po pojawieniu się tej Sigmy ludzie sprzedają swoje 50 1,2.
Z tym rozmyciem tla to sie zapedziles troche
1.2 w zdjęciach które się pokazywały jako przykłady z życia dużo częściej robił brzydką siekę w tle. Zresztą rozmycie tła zależy też po części od winiety. Tą sigma ma mniejszą. Czyli rozmywa bardziej.
Zamieszczone przez jellyeater
1.2 w zdjęciach które się pokazywały jako przykłady z życia dużo częściej robił brzydką siekę w tle. Zresztą rozmycie tła zależy też po części od winiety. Tą sigma ma mniejszą. Czyli rozmywa bardziej.
No widzisz moja Sigma chyba ma jednak większą winiete, robiłem sobie porównanie na białej ścianie i byłem w szoku, widać gołym okiem przewagę 50L. Dlatego Sigma w listopadzie musi iść do serwisu bo aż tak ciemne rogi nie wchodzą w grę!
A w sobotę zwróciłem uwagę na AF i na ciemnej, weselnej sali AF w Sigmie jest wolniejszy, rzęzi coś tam, pomyśli. Ten w 50L jest w moim przypadku zdecydowanie lepszy!
Na temat samego rozmycia nie wypowiem się, natomiast ogólny odbiór zdjęcia (ja to nazywam plastyką - kolor, kontrast, skóra) zdecydowanie na korzyść 50L. Ale ponieważ i tak wszystko robię w RAWie i nadaje swój własny charakter - jestem w stanie się zmusić aby o tym nie pamiętać, zapomnieć
Myślę że wszystko zależy od sztuki ale po tym co przeżyłem już więcej na Sigmę się nie zdecyduje, 3 raz do tego samego bajora nie wejdę!
Zamieszczone przez jellyeater
W dużej mierze zależy też od samego tła i zastanego światła...
Zauważyłem że porównuje się nieraz nieostrości szkieł przy różnych scenach, wiadomo wtedy że przy jednych warunkach ładniej bokeh wyjdzie z Lki, innym razem z Sigmy.
W temacie o Sigmie 35 jest linkowany (chyba nawet nie raz i również przeze mnie) test-porównanie Sigmy i Lki (35mm) jest parę identycznych dosłownie identycznych kadrów z rozmyciami gdzie jak na dłoni widać - lub raczej nie widać różnicy, no może w jednym zdjęciu Sigma dała minimalnie mniejsze kocie oczy w rogach...
Bokeh jest jak dźwięk np sportowych silników - bardzo indywidualny parametr, nie mierzalny wręcz i dodatkowo zależny od wielu czynników.
Mario wyłącz korektę winiety w body... Co do sigmy to jest absolutnie zajefajna, dopóki nie spróbuję ostrzyć na 1.4 powyżej 10 metrów, ale to się podobno da skalibrować... byle do listopada...
Zamieszczone przez cYnik
nadal je mam trudno mi to potwierdzić, bo w innych warunkach radzi sobie ok. Jedynie w kiepskich warunkach oświetleniowych na weselu, gdzie np focę pod kolorowy reflektor, 135 się gubi, podczas gdy zwykłe 85 1.8 radzi sobie dobrze (jezu, serio - uwielbiam to szkło). Niestety nie mam porównania z inną sztuką, a w sklepie nie ma możliwości aby to przetestować.
@Romans:
wiesz, chodzi mi jedynie o to, że chociażby w testach 50 1.2 C nie zbiera mega pochlebnych opinii odnośnie AF. Z kolei w przypadku Sigmy - tu wyniki różnią się w zależności od body. Niestety testy w warunkach studyjnych zupełnie mnie nie interesują. Chodzi mi o warunki i znój weselny
Dlatego jeśli są tacy, którzy przesiedli się z C->S lub z S->C to ich wiedza jest dla mnie bardzo cenna i byłbym szalenie wdzięczny za zabranie głosu przez te osoby
Niestety w sklepie nie przetestuję szkła w taki sposób.
Witam , zakupiłem ten obiektyw i byłem pod wrażeniem jego ostrości w warunkach domowych , ale już na ślubie nie bylo tak kolorowo ... Na alservo - punkt centralny , para Mloda wchodzi a tu całe szceście na 7 fotek dwie ostre !!! Dalej na dalszych odległościach potrfił ustawić ostrość za obiektem . Zakupiłem usb dock , skorygowałem ostrzenie na nieskończoność i zobaczymy jak to wyjdzie w boju ... W warunkach domowych obiektyw wymiata ale kościół i sala pozostawia dużo do życzenia . Mam nadzieję że nowy soft do tego szkła naprawi jego pomyłkowość. Pozdrawiam
Zamieszczone przez tojacc
Mario wyłącz korektę winiety w body... Co do sigmy to jest absolutnie zajefajna, dopóki nie spróbuję ostrzyć na 1.4 powyżej 10 metrów, ale to się podobno da skalibrować... byle do listopada...
To i w innych 50-tkach jest niepewne. Ta ognikowa jest trudna do precyzyjnego wyostrzenia powyżej 5 metrów. Widać jeszcze różnice w GO natomiast ruch pierścienia jest minimalny. Przy szerszych ogniskowych GO zaciera błędy, a przy dłuższych ogniskowych układ wyostrzania ma większy ruch i aparatowi łatwiej.
Którą obecnie uważam za najlepszą recenzję tego obiektywu w Internecie bo jej autor chyba jako jedyny zaczął najpierw od tematu kalibracji. Ja również posiadam Datacolor SpyderLensCal i na swoim 6D otrzymałem identyczny wynik jak autor recenzji czyli +7, które ustawiłem dla każdego z przedziałów odległości bezpośrednio w obiektywie bez ruszania AFMA w aparacie.
Jak się trafi złą sztukę albo przesadzi z katowaniem tego obiektywu to może się to źle skończyć. Chodzi o recenzję z jedną gwiazdką i dołączonym zdjęciem którą można znaleźć pod tym linkiem Sigma 50mm f/1.4 DG HSM Art Lens for Canon EF 311101 B&H Photo
32 days into ownership, my diaphram fell apart and I have two blades flopping around inside the camera. It's now in a repair facility and the parts have been backordered going on a month. Not a great start into the world of Sigma lenses for me.
Nie mam pojęcia co on robił z tym obiektywem że mu się tak rozsypał.
I purchased this for my Panasonic GH4 with the metabones speedbooster- making it f1.0 and not f1.4. This lens is AMAZING on the GH4. i've just tested it at the beach at f1.0 and it is incredibly sharp at f1.0 where most other lenses show softness. Images and videos 'pop' with this lens, and combined with a GH4 it looks like I'm shooting with $5K+ quality lenses. I nearly went with the Rokinon cine lens but glad I spent the extra money as it is worth it when you see the buttery goodness of the bokeh.
Komentarz