Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Odp: Sigma 50mm f/1.4 DG HSM Art - robi się ciekawie!
Witam
Ja mam takie pytanie- czy komus udalo sie kupic ta Sigme i af byl celny bez zadnych kalibracji itp? Planuje zakup tej Sigmy wczoraj testowalem 5 sztuk i niestety zadna nie trafiala Nie wiem czy mikrokalibracja w aparacie pomoze bo mam wrazenie ze na kazdej odleglosci ten obiektyw wymaga troche innych ustawien Czy jedynym wyjsciem jest usb dock za dodatkowe 200zl?
Moje skromne doświadczenie : miałem w rękach 4 sztuki, wydawało się że trzecia w kolejności testowania pasuje najlepiej (tak z perspektywy patrząc to pierwsza też chyba była niezła), ale zdecydowałem się na zakup usb docka - gdzieś na sieci przeczytałem że kupowanie tego obiektywu bez docka to głupota - rozważyłem te słowa i kupiłem, dock jest tani i jest świetnym narzędziem (przydałoby się takie dla obiektywów canona), przymierzam się do 35/1.4 więc dock będzie jak znalazł.
Moim zdaniem należy podczas zakupu przetestować trafianie na odległościach "portretowych" jeśli jest dobrze to sprawdzić jak pracuje na odległościach dużych 20 i więcej metrów jeśli ostrość jest do przyjęcia to kupić i od razu kupić docka i skalibrować, dock pozwala na kalibrację na 4 odległościach (przedziałach) 0.4m 0.7m 1.5m nieskończoność (podałem środki przedziałów, no może oprócz nieskończoności chyba od 4m do nieskończonosci jest ostatnim przedziałem na tym obiektywie).
Druga opcja to zakup i wysyłka do Sigmy w celu kalibracji.
Zrobiłem kilka sesji tym obiektywem i nie ma pytań, autofocus trafia na każdej odległości, właściwie nie mam nietrafionych zdjęć, zwykle używam przysłon od 1.4 do 2.0, po kupieniu waliłem dużo powtórek mając obawy o celność ale już mi powoli odchodzi ten nawyk.
Moim zdaniem nie trafisz na sigmę która będzie pracować bez kalibracji na krótkich i długich odległościach, kalibracja w korpusie pomoże tylko dla odległości na której została dokonana - ale mogę się mylić maiłem w rękach tylko 4 sztuki .
Ogólnie to mam podobne odczucia jak pouln w wątku o S35A w moim przypadku nic co posiadam nie jest ostrzejsze od tej sigmy (S50A) na pełnym otworze można sobie spokojnie porównywać np. z 70-200 4LIS a porównaniach z pleśniakami m42 czy dwudziestoletnimi konstrukcjami z AF canona można zapomnieć.
minik2304, bawiłem się jedną sztuką w sklepie na 6d i przy bliskich i średnich (sylwetka do kolan) była bardzo celna. Nie sprawdzałem natomiast tych dalszych
Zamieszczone przez minik2304
Witam
Ja mam takie pytanie- czy komus udalo sie kupic ta Sigme i af byl celny bez zadnych kalibracji itp? Planuje zakup tej Sigmy wczoraj testowalem 5 sztuk i niestety zadna nie trafiala Nie wiem czy mikrokalibracja w aparacie pomoze bo mam wrazenie ze na kazdej odleglosci ten obiektyw wymaga troche innych ustawien Czy jedynym wyjsciem jest usb dock za dodatkowe 200zl?
Z pierwszą sztuką którą się zetknąłem w sklepie było super a ta którą kupiłem wołała o pomstę - bez docka ani rusz. Ale i tak nie jest dobrze ale dociągnę do listopada i wtedy chyba do serwisu Sigmy!
Pracuję w sklepie sprzedającym obiektywy i sprzęt foto. Nie wiem o co wszystkim chodzi z tymi błędami autofocusa. Podłączałem pod swojego Nikona d3 (bo większość mamy z bagnetem N) nowe 50/1,4, 35/1.4 i 70-200. Wszystko moim zdaniem chodziło OK. Oczywiście - to nie to samo co Nikkory czy Canony jeśli chodzi o pracę AF. No ale tak to już jest z tymi alternatywnymi producentami. Na nasze szczęście Sigma daje opcję USBDock a puszki mikrokalibrację.
Osobiście bym się wkurzył, gdyby klient przyszedł i chciał rozpakować wszystkie egzemplarze, a później powie, że i tak nie jest ok i sobie pójdzie. A następny powie, że chce nowy - z zaplecza (de facto zapinany do body przez poprzedniego klienta). No i co mam mu mówić?!?
Zamieszczone przez MrKciuk
Pracuję w sklepie sprzedającym obiektywy i sprzęt foto. Nie wiem o co wszystkim chodzi z tymi błędami autofocusa. Podłączałem pod swojego Nikona d3 (bo większość mamy z bagnetem N) nowe 50/1,4, 35/1.4 i 70-200. Wszystko moim zdaniem chodziło OK. Oczywiście - to nie to samo co Nikkory czy Canony jeśli chodzi o pracę AF. No ale tak to już jest z tymi alternatywnymi producentami. Na nasze szczęście Sigma daje opcję USBDock a puszki mikrokalibrację.
Osobiście bym się wkurzył, gdyby klient przyszedł i chciał rozpakować wszystkie egzemplarze, a później powie, że i tak nie jest ok i sobie pójdzie. A następny powie, że chce nowy - z zaplecza (de facto zapinany do body przez poprzedniego klienta). No i co mam mu mówić?!?
na szczęście są sklepy gdzie można to zrobić i nikt się nie puszy
sam testowałem z 3 szt przy zakupie 35 1.4 i jakoś nie widziałem żeby ktoś się dąsał
takie prawa rynku - klient płaci za towar i wymaga jak najlepszej jakości. skoro jest świadomym nabywcą to wie, że są problemy z celnością AF i za wszelką cenę chce ich uniknąć
Zamieszczone przez MrKciuk
No to najwyraźniej się nie znasz na handlu , cywilizowanym handlu i masz poglądy z minionej epoki, mi sprzedawca powiedział że nawet gdybym ja nie sprawdzał to on by sprawdził za mnie. Ostatnio podłączałem nikkory 35, 50 i 85 pod korpus D5000 albo 5100 (nie pamiętam nie mój) i jedynie 85 pracowała poprawnie tzn trafiała w punkt, 35 niestety nie, a próbowałem dwie lub trzy sztuki, co było z 50 nie pamiętam nie wykluczam że trafiała, korpus nie posiadał mikrokalibracji. W cywilizowanym świecie to raczej normalne że klient chce sprawdzić towar zanim zakupi, ja podczas zakupu zadeklarowałem że nie chcę oglądać - chcę kupić najlepiej natentychmiast , ale również nie widzę tragedii w oglądaniu towaru w końcu klient może coś zobaczyć zanim kupi jeśli te opcje będą niedostępne to handlowiec i jego sklep staje się zbędnym ogniwem łańcucha sprzedaży, możemy kupować przez sieć najlepiej bezpośrednio u producenta z pominięciem twojej marży bo jesteś całkowicie zbędny.
Jeśli chodzi o twoje testy D3 to uważam że skoro wszystko było w porządku to może po prostu nie byłeś w stanie zdiagnozować problemu bo to najbardziej prawdopodobna opcja .
Jestem szumofobem S50/1.4A. Mam ostrego kundla. Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień
MrKciuk, wycofaj ze sprzedaży sigmy, tamrony i inne kundelki i handluj tylko nikkorami i canonami .
Niestety, dziś to nie komuna, że sprzedawca może stroić fochy. Albo będziesz miły, albo nie zarobisz...
R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty
Zamieszczone przez p0lish
Takie prawa rynku - klient płaci za towar i wymaga jak najlepszej jakości. skoro jest świadomym nabywcą to wie, że są problemy z celnością AF i za wszelką cenę chce ich uniknąć
Ja swoją Sigmę 35/1.4 kupiłem bez przebierania i nie narzekam na celność.
Sigmę 85/1.4 też wziąłem pierwszą lepszą z brzegu i też trafiała w punk.
Kiedyś kupiłem Tamron 70-200/2.8 - pierwszy z brzegu jaki był w sklepie i to samo - zero problemów.
Tak naprawdę to każdy obiektyw który kupiłem miał sprawny i celny AF
Zwiedziłem trochę świata, rozmawiałem z b. wieloma przypadkowo napotkanymi osobami które trzymały aparat ze średniego segmentu z zapiętymi obiektywami niesystemowymi i gdy pytałem o przebieranie i wybieranie spośród kilku sztuk, to najczęściej padała odpowiedź: "what? what do You mean by choosing one best lens with most accurate AF, from couple who are available in store?"
W innych krajach w pupie mają takie bzdety jak celność szerokokątnej stałki przy f/1.4 dla ostrzenia na 15m.
Te wieczne narzekanie, marudzenie i przebieranie to takie mocno polskie jest ;]
Fuji X-H2 | Viltrox 13/1.4 | Fujinon 16/1.4 R WR| Fujinon 23/1.4 R LM WR| Fujinon XF 35/1.4 R | Viltrox 75/1.2 PRO
Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/
Zamieszczone przez BeatX
To miałeś do tej pory masę szczęścia, mi w Sigmie sprzedawca sam zaproponował przy zakupie 18-35/1.8 A żeby sprawdzić czy ostrzy dobrze, bo różnie bywa. Okazało się, że pierwsza sztuka w ogóle nie trafiała, druga w punkt, ale w praniu wyszło, że też z tym różnie bywa, miał być aparat do reporterki z wesela, a nadaje się tylko do statycznych scen, a i tak potrafi zdupić nawet drzewo. To moja druga i ostatnia Sigmia, kiedyś jeszcze w systemie analogowym Minolty miałem 24-70/2.8 EX za spore pieniądze, obrazek brzytwa, ale AF podły.
Czy szczęśliwi to nie wiem, ale zdecydowanie nie tak marudzący jak polacy i robiący wiochę bóg wie jakimi wymaganiami i manierami ala zdegustowana "hrabina" kupująca kebaba ze zbyt pikantnym sosem.
Ok, już nie robię OT ;]
Fuji X-H2 | Viltrox 13/1.4 | Fujinon 16/1.4 R WR| Fujinon 23/1.4 R LM WR| Fujinon XF 35/1.4 R | Viltrox 75/1.2 PRO
Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/
Zamieszczone przez BeatX
No i kto to mówi! Wróć do wątku o Otusie 1,4/85 i poczytaj swoje wpisy ....
Co do tej Sigmy to ją mam i popieram opinie innych o loterii. Pierwsza jaką miałem w łapach była super! Moja kupna która do mnie przyszła była mega tragiczna, 1,5 godziny kalibrowania w Fotobrosie postawiło ją na nogi ale i tak bez wysyłki do Serwisu w listopadzie się nie obejdzie. Teraz jest bo jest. Na drugim body to samo i nawet szkoda o tym wspominać!! To jest szkło pełne kompromisów - ostry ale bez plastyki i bokehu, mocny w parametrach ale loteria AF prawdopodobna. Gadanie o możliwości kalibracji na docku to tylko w mojej opinii tłumaczenie się z dokonanego wyboru.
Fakt że można trafić od razu dobrą sztukę, być może tak jest w większości przypadków ale to co się pisze powyżej o problemach z AF jest najzwyklejszą prawdą!! To jest FAKTEM!
Komentarz