Sigma 50mm f/1.4 DG HSM Art - robi się ciekawie!

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • michael_key
    Pełne uzależnienie
    • 2009
    • 2129

Odp: Sigma 50mm f/1.4 DG HSM Art - robi się ciekawie!

Zamieszczone przez liquidsound
    chyba nie bo chcą wypuścić 135 1.8
    Ja się zastanawiam czy sigma nas nie zaskoczy 85 1.2... coś tak czuję.
    Od spekulacji i plotek na temat Sigmy jest ten wątek.

Tutaj dyskutujemy o pewniku, nowej Sigmie 50mm f/1.4 DG HSM Art.

Komentarz

• YaneC
      Początki nałogu
      • 2009
      • 367

Zamieszczone przez jellyeater
      Nie martw się o Canona. Znajdzie się rzesza chętnych.
      Tutaj muszę się zgodzić z przedmówcą

Wytalkowane z GT-I9100
      BYKOM STOP

Komentarz

• Matsil
        Pełne uzależnienie
        • 2006
        • 2022

Ciekaw jestem ceny i pierwszych testów. Także jak canon przewiduje swoją politykę cenową w stosunku do nowo wprowadzanych produktów mając taką konkurencję, bo na razie ich nowe szkła są coraz droższe. Uleczyć rynek może tylko zdrowa konkurencja .
        R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Komentarz

• domero
          Bywalec
          • 2005
          • 155

Polityki cenowej nie będzie żadnej. Canon pójdzie po prostu w ślad Nikona i wyda nowe firmware'y blokujące AF w Sigmach.
          domero

Komentarz

• Cichy
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 7450

Zamieszczone przez domero
            Polityki cenowej nie będzie żadnej. Canon pójdzie po prostu w ślad Nikona i wyda nowe firmware'y blokujące AF w Sigmach.

Po pierwsze Nikon nie blokuje AF w Sigmach, po drugie Sigma zapowiedziała nowe firmware do obiektywów z mocowaniem N.
            O obiektywach wiem prawie wszystko

Komentarz

• liquidsound
              Pełne uzależnienie
              • 2006
              • 1956

Nie wiem czy może tak jawnie wprowadzać firmware które będzie blokować pracę innych szkieł...to już trąci monopolistycznymi praktykami. Nawet jeśli, to zawsze znajdą się rosjanie którzy wydadzą swoją wersję oprogramowania popyt kreuje podaż

mi się wydaje, że sigma tak naprawdę jest mocną alternatywą tylko w tych biedniejszych krajach jak Polska. W krajach wysokorozwiniętych raczej tylko amator zastanawia się czy kupić 35L czy 35 sigmowskie, a zawodowiec po prostu kupuje same elki.
              1Dx, 5D III, 33, 650, 20 2.8 , 24L, S35 1.4, 50L, 85L II, C70-210 3.5-4.5, 600EX-RT, 580EX,
              Było: 1Ds mk II, 1D mk III, 6D, 5D, 40D,600D, 350D, Z16 2.8, 24L II, 35L, 85 1.8, 50 1.4, 24-70L II, 24-70L, T28-75, 28 1.8, 35 2.0, T S-M-C 50 1.4., 430EX II

Komentarz

• jinks
                Pełne uzależnienie
                • 2006
                • 2178

Zamieszczone przez Pelson
                Na zdjęciach nie widać label'u. A co do premiery to miałem nadzieje na 24mm w okolicach 1.4
                Też byłem święcie przekonany, że teraz będzie właśnie 24/f1.4 Na pewno będzie to bestseller.
                Miłego dnia
                moja www

Komentarz

• pan.kolega
                  Pełne uzależnienie
                  • 2008
                  • 2817

Trzeba przyznać Sigmie, nawet przed jakimikolwiek testami, jeden co najmniej rekord świata - chyba najwięcej soczewek w stałce 40-60 mm w historii ludzkości? Tu Sigmotus pobił nawet Otusa.
                  I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.

Komentarz

• homesicalien
                    Początki nałogu
                    • 2012
                    • 295

Jeszcze bardziej niż kolejnych Artów Sigmy ciekaw jestem jak/czy/kiedy odpowie Canon nowymi 35/1.4, 50/1.8,...
                    Jeśli ta pięcdziesiątka będzie na poziomie 35tki z nieco niższą ceną (moim zdaniem bardziej normalna ogniskowa do tego zobowiązuje, nie bez powodu 50tki ze światłem 1.4 zawsze były dużo tańsze od swojego szerszego rodzeństwa), namiesza znów dużo. Już widać w necie, że ludzie powolutku nabierają zaufania do "nowej lepszej Sigmy". Ale wystarczy jedna wtopa i wielu sobie przypomni wszystko, co najgorsze się mówiło o ich szkłach. Sam wspominam bardzo dobrze wypożyczenie stabilizowanej 150tki jeszcze ze starej serii. Ale przed zakupem takowej musiałbym być 98% pewien, że wybieram pewny model. Z nową serią coraz mniej obawiam się ewentualnego zakupu.
                    Ostatnio edytowany przez homesicalien; 45285.

Komentarz

• Matsil
                      Pełne uzależnienie
                      • 2006
                      • 2022

Zamieszczone przez liquidsound
                      W krajach wysokorozwiniętych raczej tylko amator zastanawia się czy kupić 35L czy 35 sigmowskie, a zawodowiec po prostu kupuje same elki.
                      Ja uważam, że wyznacznikiem kraju wysokorozwiniętego nie jest kupowanie mercedesa z uwagi, że to mercedes. Tym bardziej, że właśnie coraz częściej ten mercedes oprócz ceny niczym innym się nie wyróżnia...
                      Niewątpliwą zaletą szkieł systemowych jest to, że w większości świetnie współpracują z body i dla świętego spokoju zawodowiec je kupuje. Ale nie jest to niestety regułą i ludzie poszukują często czegoś lepszego na innych półkach i właśnie to dla mnie jest oznaką smaku w tej dziedzinie .
                      R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Komentarz

• homesicalien
                        Początki nałogu
                        • 2012
                        • 295

No, no ale trudno zaprzeczyć, że - słusznie, czy nie - zawodowcy wciąż sięgają w ogromnej liczbie przypadków po szkła ze stajni systemowej nie patrząc nawet na inne półki. Mam też nieodparte wrażenie, że im poważniej człowiek się tym zajmuje, tym mniej czyta o sprzęcie. Analizowanie, porównywanie sprzętu to domena pasjonatów. Uogólniając, zawodowiec kiedyś to robił, zgłębiał temat sprzętu, ale w końcu osiadł - dajmy na to - przy Canonie, zajął się tworzeniem, pracą, sprzęt to jedynie narzędzie, a jak potrzeba wzbogacić narzędzia, dokupuje się kolejną Lkę. Choćby nie wiem jak dobra ta nowa Sigma była, jeszcze sporo czasu minie zanim sięgnie po Sigmy choćby ćwierć zawodowców.

Komentarz

• jellyeater
                          Pełne uzależnienie
                          • 2010
                          • 1631

Jeśli ta pięcdziesiątka będzie na poziomie 35tki z nieco niższą ceną (moim zdaniem bardziej normalna ogniskowa do tego zobowiązuje, nie bez powodu 50tki ze światłem 1.4 zawsze były dużo tańsze od swojego szerszego rodzeństwa), namiesza znów dużo.
                          Były tańsze, bo to najprostsze konstrukcje. Ot 8 czy 9 soczewek. Tym bardziej bulwersuje właśnie cena 50L. Ale tu cena niska nie będzie. I tyle soczewek oznacza, że będzie to miało pewnie T w okolicach 2.0. Ale obrazek może być cud malina.

Niewątpliwą zaletą szkieł systemowych jest to, że w większości świetnie współpracują z body
                          Aczkolwiek i tak czasem trzeba je oddać do kalibracji.

http://jellyeater.net84.net/

Komentarz

• PawelB
                            Uzależniony
                            • 2005
                            • 578

Pierwsze efekty zapowiedzi nowej Sigmy? http://www.canon-board.info/sprzedam...dyfuzor-94130/
                            Fomei PRV-3 w środku EOS 50D, EOS 10D, jakieś szkła i miejsce na nowe zakupy.

Moje gnioty
                            Moje gnioty 2

Komentarz

• Matsil
                              Pełne uzależnienie
                              • 2006
                              • 2022

Zgadza się. Z tymi kalibracjami też różnie bywa i szkła systemowe nie są gwarantem kompatybilności z każdym body, więc dobrze, że producenci wpadli na pomysł jakim jest mikro regulacja w body. To bardzo upraszcza życie.

Zamieszczone przez PawelB
                              Pierwsze efekty zapowiedzi nowej Sigmy?
                              Albo czar prysł i zaraz powstanie wątek w stylu "kupię 50L" .
                              Ostatnio edytowany przez Matsil; 5517.

Komentarz

• homesicalien
                                Początki nałogu
                                • 2012
                                • 295

Były tańsze, bo to najprostsze konstrukcje. Ot 8 czy 9 soczewek. Tym bardziej bulwersuje właśnie cena 50L. Ale tu cena niska nie będzie. I tyle soczewek oznacza, że będzie to miało pewnie T w okolicach 2.0. Ale obrazek może być cud malina.

Nie jestem przekonany, że jedynym albo najważniejszym składnikiem ceny jest koszt produkcji. Nie sprzedają poniżej kosztów, ale 35 też miał od cholery soczewek w porównaniu z konkurencją i co? Najtańsza 35 na FF z AF (chyba się nie mylę). Ja stawiam 2950 na wejściu i potem do 2650.
                                Zaczynam się bać dnia kiedy napiszesz coś dobrego o L Prime. To będzie koniec Świata.

Komentarz

Pracuję...