Sigma 50mm f/1.4 DG HSM Art - robi się ciekawie!

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • piast9
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 3267

Odp: Sigma 50 1.4 ART - robi się ciekawie!

Zamieszczone przez MAF
    Nie mam pojęcia ile będzie kosztować, ale tania raczej nie będzie.
    Pewnie z tymi 5kpln przesadziłem, ale biorąc pod uwagę że obecna wersja EX kosztuje 499 USD, a ta ma bardziej skomplikowaną budowę to tańsza raczej nie będzie.
    Sigma 18-35 1.8 jest co prawda do cropa ale jest jeszcze bardziej skomplikowana i jakoś nie kosztuje aż takiego majątku.

W ogóle widzę pewną tendencję w obiektywach Sigmy. Co do nowej 50 1.4 to jeszcze nie widziałem schematu budowy wewnętrznej tego obiektywu ale i wspomniana przeze mnie 18-35 1.8 jak i 35 1.4 mają z przodu dużą, szklaną soczewkę asferyczną. Nie śledzę budowy każdego nowego obiektywu na rynku, po prostu rzuciło mi się to w oczy w wypadku Sigmy. Ciekawe czy to sposób Sigmy na tak rewelacyjne osiągi ich ostatnich wyrobów. Zrobienie szklanej soczewki asferycznej to nie w kij dmuchał i najwyraźniej nauczyli się to robić dobrze.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Komentarz

• michael_key
      Pełne uzależnienie
      • 2009
      • 2129

Odp: Sigma 50mm f/1.4 DG HSM Art - robi się ciekawie!

Nie ukrywam, że zaskoczyli mnie skubańcy Patrząc a serię Art zapewne AF identyczny jak w 35mm 1.4, może i nowy, jeszcze ładniejszy bokeh trochę nas zaskoczy?

Komentarz

• jellyeater
        Pełne uzależnienie
        • 2010
        • 1631

Stara Sigma nie pudłuje. Czemu nowa by miała. Najgorsze jest tylko to, że zbliża się u mnie czas innych wydatków. Mimo wszystko czekam z niecierpliwością. W końcu.

Jeśli jakość będzie zbliżona do 35 1.4, to kto będzie używał szkieł Canona?
        Nie martw się o Canona. Znajdzie się rzesza chętnych.

http://jellyeater.net84.net/

Komentarz

• Cichy
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 7450

Zamieszczone przez jellyeater
          Stara Sigma nie pudłuje. Czemu nowa by miała.
          Stara ma najgorszy AF z linii jasnych stałek.
          O obiektywach wiem prawie wszystko

Komentarz

• jellyeater
            Pełne uzależnienie
            • 2010
            • 1631

Stara ma najgorszy AF z linii jasnych stałek.
            Mimo wszystko u mnie działa bez pudła. Przynajmniej w sytuacjach statycznych.

Komentarz

• liquidsound
              Pełne uzależnienie
              • 2006
              • 1956

Jak tak dalej pójdzie do canon wykupi pakiet większościowy udziałow Sigmy i albo zamknie albo będzie robić "elki dla uboższych"
              1Dx, 5D III, 33, 650, 20 2.8 , 24L, S35 1.4, 50L, 85L II, C70-210 3.5-4.5, 600EX-RT, 580EX,
              Było: 1Ds mk II, 1D mk III, 6D, 5D, 40D,600D, 350D, Z16 2.8, 24L II, 35L, 85 1.8, 50 1.4, 24-70L II, 24-70L, T28-75, 28 1.8, 35 2.0, T S-M-C 50 1.4., 430EX II

Komentarz

• madc0w
                Początki nałogu
                • 2009
                • 370

Cena pewnie koło 3,5k PLN jak ostatnie produkty sigmy, pytanie jak dostępność?
                W fotografii najważniejszy jest pomysł, dobre światło i jeszcze raz pieniądze.

Komentarz

• jellyeater
                  Pełne uzależnienie
                  • 2010
                  • 1631

Jak tak dalej pójdzie do canon wykupi pakiet większościowy udziałow Sigmy
                  Miałeś taki sen?

Cena pewnie koło 3,5k PLN jak ostatnie produkty sigmy, pytanie jak dostępność?
                  Pewnie podobnie jak z S35. Były z tego co pamiętam przestoje na początku.

Komentarz

• Cichy
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 7450

Zamieszczone przez jellyeater
                    Mimo wszystko u mnie działa bez pudła. Przynajmniej w sytuacjach statycznych.
                    Nie bez kozery Sigma wypuszcza zupełnie NOWY MODEL, ze zmienioną optyką i mechaniką. Wszyscy wychwalają AF i ostrość w starej Sigmie podczas, gdy taka idealna to ona nie była. Mógł się podobać kremowy bokeh i tylko to ją odróżniało od konkurencji.
                    O obiektywach wiem prawie wszystko

Komentarz

• obcy21
                      Początki nałogu
                      • 2010
                      • 467

35 sigmy już mam, tutaj widzę kolejny zakup, fajnie by było jak by cena nie przekroczyła 2500PLN
                      Regulamin pkt 8.

Komentarz

• michael_key
                        Pełne uzależnienie
                        • 2009
                        • 2129

Zamieszczone przez Cichy
                        Nie bez kozery Sigma wypuszcza zupełnie NOWY MODEL, ze zmienioną optyką i mechaniką.
                        No powodów jest kilka
                        Wszyscy wychwalają AF i ostrość w starej Sigmie podczas, gdy taka idealna to ona nie była.
                        A no nie była... moja potrafi się pomylić nawet przy statycznej scenie. Ostrość wg mnie standardowa, bez szału.
                        Mógł się podobać kremowy bokeh i tylko to ją odróżniało od konkurencji.
                        Myślę, że zgodziłbyś się ze mną, że w zasadzie to była główna przyczyna wyboru tego szkła

Zamieszczone przez obcy21
                        35 sigmy już mam, tutaj widzę kolejny zakup, fajnie by było jak by cena nie przekroczyła 2500PLN
                        Fajnie by było, ale nie realne, okolice 3500 zł są prawdopodobniejsze
                        Ostatnio edytowany przez michael_key; 29684.

Komentarz

• .Irwusek
                          Bywalec
                          • 2011
                          • 125

Zamieszczone przez obcy21
                          Tak to pewnie nie będzie, patrząc na cenę 35mm to będzie jakieś ~3500, chociaż w PL będzie i tak drożej. Norma...
                          - FB -
                          Canon + szkła

Komentarz

• jellyeater
                            Pełne uzależnienie
                            • 2010
                            • 1631

Myślę, że zgodziłbyś się ze mną, że w zasadzie to była główna przyczyna wyboru tego szkła
                            Ja głównie dlatego, że jest solidniejsze niż C1.4.

A AF mógłby być szybszy. Ostrość też mogłaby być lepsza. I ma jednak silną aberrację podłużną. Więc nie dziwię się, że Sigma wypuszcza kolejny model. Stary jest najlepszą 50'tką z AF pod Canona, ale nie jest najlepszą 50'tka.

Jak mi się finanse zepną to będę pierwszy do zakupu.
                            Ostatnio edytowany przez jellyeater; 37845.

Komentarz

• merida
                              Początki nałogu
                              • 2010
                              • 416

No i pięknie jak tak dalej pójdzie to zostanie mi tylko 135L ze stajni Canona
                              Instagram

Komentarz

• liquidsound
                                Pełne uzależnienie
                                • 2006
                                • 1956

Zamieszczone przez merida
                                No i pięknie jak tak dalej pójdzie to zostanie mi tylko 135L ze stajni Canona
                                chyba nie bo chcą wypuścić 135 1.8
                                Ja się zastanawiam czy sigma nas nie zaskoczy 85 1.2... coś tak czuję.
                                1Dx, 5D III, 33, 650, 20 2.8 , 24L, S35 1.4, 50L, 85L II, C70-210 3.5-4.5, 600EX-RT, 580EX,
                                Było: 1Ds mk II, 1D mk III, 6D, 5D, 40D,600D, 350D, Z16 2.8, 24L II, 35L, 85 1.8, 50 1.4, 24-70L II, 24-70L, T28-75, 28 1.8, 35 2.0, T S-M-C 50 1.4., 430EX II

Komentarz

Pracuję...