Sigma 50mm f/1.4 DG HSM Art - robi się ciekawie!

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • jellyeater
    Pełne uzależnienie
    • 2010
    • 1631

Odp: Sigma 50mm f/1.4 DG HSM Art - robi się ciekawie!

Kai trochę zwalił test bokeh. Dla Canona ujęcie jest sporo bliższe niż dla Sigmy. Przy tych odległościach to ma to olbrzymi wpływ na tło.

http://jellyeater.net84.net/

Komentarz

• filemoon
      Bywalec
      • 2010
      • 225

Ja dorzucam (ze wzgledu na ograniczenia wielkosci podaje linka).

https://dl.dropboxusercontent.com/u/...a/AS3W2336.jpg

Mi sie tam bokeh podoba z Sigmy - nie grzebane tylko konwersja do JPG.

Komentarz

• maciek12ss
        Początki nałogu
        • 2012
        • 492

1dx z tym szkłem nie trafił w oko, czy zamierzony efekt, że ostrość na brwiach i czubku nosa ?
        Oczywiście nie złośliwie pytam. Zdjęcie mi się podoba.
        Ostatnio edytowany przez maciek12ss; 46224.
        6D, C16-35L II, C50 1.8II, C85 1.8, S70-300 APO DG MACRO, 600D+kit, 2X YN568EXII, 3X YN622C, jupiter 21m (200mm f4), helios 44m-5(58mm f2)

Komentarz

• filemoon
          Bywalec
          • 2010
          • 225

Sigma 50mm f/1.4 DG HSM Art - robi się ciekawie!

Glebia ostrosci przy tej odleglosci byla taka mala ze kucajacy fotograf (bez statywu) i ruszajacy sie obiekt takie cudenka powoduja. Byla tez koniecznosc uzycia lampy.

Szklo po kalibracji w aparacie jest generalnie stabilne (chodz od czasu do czasu - powiedzial bym ze zadko - wypali calkowita mgle jako potwierdzona ostrosc).
          Ostatnio edytowany przez filemoon; 36426.

Komentarz

• maciek12ss
            Początki nałogu
            • 2012
            • 492

Rozumiem. Mysle, że te 3 posty pomogą też innym zrozumieć że zdjęć nie robi sam sprzęt Bo pomyślmy spokojnie, zupełny amator który by wydał na sprzęt 30k i ktoś by mu powiedział, że super sportowe body z najlepszym af pod słońcem nie trafiło w punkt... Ja bym oszalał jak bym nie rozumiał jak się robi zdjęcia Dziękuje za odpowiedź . Pozdrawiam .
            6D, C16-35L II, C50 1.8II, C85 1.8, S70-300 APO DG MACRO, 600D+kit, 2X YN568EXII, 3X YN622C, jupiter 21m (200mm f4), helios 44m-5(58mm f2)

Komentarz

• PoulN
              Uzależniony
              • 2006
              • 771

Zamieszczone przez kaindox
              Tylko te zdjęcia są po solidnej obróbce więc jak masz do nich porównywać to raczej żaden obiektyw Cię nie zadowoli
              Ja tam jakiejś strasznej obróbki nie widzę, ot naturalne ładne zdjęcia...

Heh z tym nadużywaniem słowa obróbka to widzę że nadal szaleństwo trwa w najlepsze,... ale w końcu podwyższony kontrast, saturacja i ostrość w JPG z poziomu puszki to też obróbka, więc...
              ...

Komentarz

• Matsil
                Pełne uzależnienie
                • 2006
                • 2022

Zamieszczone przez PoulN
                Ja tam jakiejś strasznej obróbki nie widzę, ot naturalne ładne zdjęcia...

Heh z tym nadużywaniem słowa obróbka to widzę że nadal szaleństwo trwa w najlepsze,... ale w końcu podwyższony kontrast, saturacja i ostrość w JPG z poziomu puszki to też obróbka, więc...
                Strasznej może nie, ale gołym okiem widać, że obróbka była. Z samej puszki w tych warunkach oświetleniowych takiego zdjęcia nie wydobędziesz...
                R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Komentarz

• cYnik
                  • 2010
                  • 14

Cześć i czołem,

czy znajdzie się ktoś z szanownych tu zgromadzonych, kto miał okazję robić repo ślubne na tej Sigmie jak na Canonie 1.2? Generalnie chodzi mi o autofocus - celność jak i pracę pod światło. Przestałem już wierzyć w niezawodną jakość L w momencie kiedy zacząłem przygodę z 135L, który pod światło nie to, że nie trafia, ale zwyczajnie nie potrafi ustawić ostrości... Frustracja lvl milion.
                  Tak więc streszczając - interesuje mnie opinia ludzi, którzy pracowali na Canonie 1.2 i Sigmie Art 1.4 w warunkach reportażowych, na temat działania AF - celność i praca pod światło. Krótka piłka - co sprawuje się lepiej, przyjmując, że starałbym się używać Sigmny tylko na jednym body (pod które Sigma byłaby, w razie konieczności, skalibrowana)?
                  Temat ostrości, winiet, wagi itp - pomijamy. Priorytet dla mnie to AF.

Będę ogromnie wdzięczny za opinie

pzdr

Komentarz

• Matsil
                    Pełne uzależnienie
                    • 2006
                    • 2022

Zamieszczone przez cYnik
                    Przestałem już wierzyć w niezawodną jakość L w momencie kiedy zacząłem przygodę z 135L, który pod światło nie to, że nie trafia, ale zwyczajnie nie potrafi ustawić ostrości... Frustracja lvl milion.
                    Ewidentnie miałeś zepsuty 135L. To szkło trafia szybko i pewnie w każdych warunkach. Mam je kilka lat i nie zawodzi, używam z 5DIII. Moim zdaniem to obok 35L najlepszy AF w stałkach canona. 50L jest tu o wiele gorszy. Ustawia ostrość dość szybko, ale lubi się pomylić, szczególnie pod światło. Sigmę miałem raz w ręku i opisałem wrażenia kilka stron wcześniej. Obraz świetny, AF gorszy niż w 50L, ale ponoć da się to skalibrować.
                    R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Komentarz

• RomanS
                      Uzależniony
                      • 2007
                      • 830

Nie wiem czemu jest tyle dyskusji o AF, dla różnych obiektywów firm trzecich, kiedy z góry wiadomo , że z takimi obiektywami AF Canona działa inaczej. Np. dla 5DIII mogą one należec najwyżej do grupy C ( wszystkie punkty podwójnie krzyżowe nie są podwójnie krzyżowe).
                      Do grup A i B tylko obiektywy firmowe, niestety.

Komentarz

• cYnik
                        • 2010
                        • 14

Zamieszczone przez Matsil
                        Ewidentnie miałeś zepsuty 135L.
                        nadal je mam trudno mi to potwierdzić, bo w innych warunkach radzi sobie ok. Jedynie w kiepskich warunkach oświetleniowych na weselu, gdzie np focę pod kolorowy reflektor, 135 się gubi, podczas gdy zwykłe 85 1.8 radzi sobie dobrze (jezu, serio - uwielbiam to szkło). Niestety nie mam porównania z inną sztuką, a w sklepie nie ma możliwości aby to przetestować.

@Romans:

wiesz, chodzi mi jedynie o to, że chociażby w testach 50 1.2 C nie zbiera mega pochlebnych opinii odnośnie AF. Z kolei w przypadku Sigmy - tu wyniki różnią się w zależności od body. Niestety testy w warunkach studyjnych zupełnie mnie nie interesują. Chodzi mi o warunki i znój weselny

Dlatego jeśli są tacy, którzy przesiedli się z C->S lub z S->C to ich wiedza jest dla mnie bardzo cenna i byłbym szalenie wdzięczny za zabranie głosu przez te osoby
                        Niestety w sklepie nie przetestuję szkła w taki sposób.
                        Ostatnio edytowany przez cYnik; 33769.

Komentarz

• RomanS
                          Uzależniony
                          • 2007
                          • 830

Nie pisałem o żadnych testach, tylko o możliwości AF w zestawie aparat+obiektyw, dla nie systemowych obiektywów nie masz możliwości wykorzystać wpełni AF w jaśniejszych obiektywach niż f/2.8.
                          Ostatnio edytowany przez RomanS; 9360.

Komentarz

• cYnik
                            • 2010
                            • 14

Zamieszczone przez RomanS
                            Nie pisałem o żadnych testach, tylko o możliwości AF w zestawie aparat+obiektyw, dla nie systemowych obiektywów nie masz możliwości wykorzystać wpełni AF w jaśniejszych obiektywach niż f/2.8.
                            A, teraz łapię. Przyznam, że o tym nie słyszałem wcześniej. Możesz podrzucić jakiś tekst na ten temat? Zaintrygowałeś mnie

Komentarz

• RomanS
                              Uzależniony
                              • 2007
                              • 830

O możliwościach AF z podziałem na różne klasy jest np. w instukcji 5D III,
                              Można też poczytać
                              LensRentals.com - 5D Mk III AF points and 3rd Party Lenses
                              Niestety jest jak jest.
                              Ps. Ja używam 50/1.4 Zeissa, .

Komentarz

• cYnik
                                • 2010
                                • 14

ok, dzięki - poczytam
                                W instrukcji 6D takich cudów nie ma co prawda, ale daje mi to pewien obraz.
                                Ostatnio edytowany przez cYnik; 33769.

Komentarz

Pracuję...