Sigma 50mm f/1.4 DG HSM Art - robi się ciekawie!

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • lysy1980
    Zablokowany
    • 2007
    • 110

Odp: Sigma 50mm f/1.4 DG HSM Art - robi się ciekawie!

Miałem wrażenie że tylko w jednej odległości jak stoję to trafia gorzej, a że samemu nie chciało mi się kombinować i sprawdzać To zawiozlem do sigmy osobiście bo mają serwis w Gdyni.

Wysłane z mojego LG-D802 za pomocą Tapatalk 2

Komentarz

• Matsil
      Pełne uzależnienie
      • 2006
      • 2022

Zamieszczone przez Gall_Anonimowy
      jesteś w lepszej sytuacji, nie byłeś w 50L zakochany więc podjąłeś prostą decyzję
      Tu nie chodzi o miłość, tylko średni AF eLki, który jest nadal sporo pewniejszy od sigmy.
      Przy cenie nowego 50L można się zastanawiać nad sigmą, ale używki można wyrwać w całkiem dobrej cenie. Na dłuższą metę przy ciągłej walce z ostrzeniem mimo wszystko jestem skłonny dopłacić .
      lysy1980 po dłuższej przygodzie z sigmą, jednak się przekonał, że tak różowo nie jest. Początkowy zachwyt zawsze prędzej czy poźniej mija i wychodzą mniejsze lub większe wady. Dlatego realnie patrząc żeby w pełni ocenić dane szkło potrzeba sporo czasu.
      R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Komentarz

• pan.kolega
        Pełne uzależnienie
        • 2008
        • 2817

Zamieszczone przez Matsil
        Tu nie chodzi o miłość...
        Nie ma co się wstydzić swoich uczuć a miłość niejedno ma imię...

Obcowałem z ta Sigma przez kilka dni bez miłości, a nawet sceptycznie, i AF nie sprawiał problemu nawet w marnym świetle. Czy Sigma psuje się z czasem?

A w ogóle to czym konkretnie może się różnić ta Sigma od innych sigm w temacie AF?

IMNSHO, AF spółpracuje dokładnie tak samo z Canonem jak w starej Sigmie. Tylko aberracje sa mniejsze i jest dock, co potecjalnie znacznie może usprawnić działanie AF. Canon zapewne udostępnia swoim obiektywom algorytmy i hardware AF których nie udostępnia obcym, dokładnie tak samo jak z korekcja winiety i aberracji.

Proszę zauważyć, że nie jest to koniecznie kwestia złamania jakiegoś kodu. Parametrów Sigmy po prostu w puszce nie ma i nie da się ich tam załadować.
        I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.

Komentarz

• lysy1980
          Zablokowany
          • 2007
          • 110

Co się przekonał , proszę nie wciskać mi jakiś swoich domysłów.
          Dalej uważam że działa bdb A być może miałem robię i puszka mi nie wyrabiala... sigma ma jeden minus jest bardzo ciężka :-(

Wysłane z mojego LG-D802 za pomocą Tapatalk 2

Komentarz

• Matsil
            Pełne uzależnienie
            • 2006
            • 2022

Zamieszczone przez lysy1980
            Co się przekonał , proszę nie wciskać mi jakiś swoich domysłów
            Ależ ja nic nie wciskam :

No zobaczymy jutro jak się spisuje po kalibracji 50 tka
            Miałem wrażenie że tylko w jednej odległości jak stoję to trafia gorzej
            sigma ma jeden minus jest bardzo ciężka :-(
            Ostatnio edytowany przez Matsil; 5517.
            R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Komentarz

• jellyeater
              Pełne uzależnienie
              • 2010
              • 1631

Czy Sigma psuje się z czasem?
              Może mniej niż 50L nawet. Bo to, że się psuje to na pewno. ale L potrafi paść po pół roku. :P Wszystko się psuje. Nawet góry.

http://jellyeater.net84.net/

Komentarz

• Matsil
                Pełne uzależnienie
                • 2006
                • 2022

Gdzieś kiedyś czytałem ranking nt. najbardziej awaryjnych szkiełek i z tego co pamiętam przodowały 2 canony - 85/1.8 i 24-105/4L. To by się zgadzało, bo u mnie po kilku latach w 85-ce padł pierścień manualnego ustawiania ostrości a w eLce przysłona.

Komentarz

• Cichy
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 7450

Zamieszczone przez darecky
                  Jak ty ostrzysz szkłami CZ? Pytam bo mam ochotę na ostrzenie manualne, ale jak wyłączę AF to jakoś kręcenie pierścieniem ostrości przyprawia mnie o zawrót głowy i ból oczu związany z szukaniem wzrokiem płaszczyzny ostrości.
                  Bo kręcenie pierścieniem ostrości w Sigmie czy Canonie, a kręcenie w Zeissie to są 2 zupełnie różne bajki.
                  O obiektywach wiem prawie wszystko

Komentarz

• jellyeater
                    Pełne uzależnienie
                    • 2010
                    • 1631

Bo kręcenie pierścieniem ostrości w Sigmie czy Canonie, a kręcenie w Zeissie to są 2 zupełnie różne bajki.
                    Nawet niekoniecznie w Zeissie. Mam jakąś niezbyt nową Minoltę 50 1.8 MD i tam też ustawianie ostrości to inna bajka. Po prostu szkła pod AF są inaczej robione niż te pod MF.

http://jellyeater.net84.net/

Komentarz

• jaś
                      Pełne uzależnienie
                      • 2007
                      • 2601

skala rozciąga się na 270 stopni (żeby była dokładna) a nie na 90 stopni (przy af musi być mała żeby szybciej działał) no i ten feeling (brak sprzęgu z silnikiem) podobny jest w każdym 30-letnim manualnym pleśniaku i w tym zamyka się cała magia.
                      Jestem szumofobem
                      S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
                      Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Komentarz

• homesicalien
                        Początki nałogu
                        • 2012
                        • 295

Mnie denerwuje w nowoczesnych obiektywach AF możliwość "doostrzania". Takie rozwiązanie często skutkuje luzami i innymi jazdami z pierścieniem ostrzenia.

Komentarz

• BeatX
                          Pełne uzależnienie
                          • 2007
                          • 1751

To tak w temacie trwałości eLek:

Po trzech latach użytkowania odkeja mi się guma od pierścienia ostrości i w kilku miejscach pojawiły się "strzępienia" od uszczelki bagnetu.
                          Dla równowagi napiszę, że w 50L którą sprzedałem kamerzyście, póki co nic się nie odkleja.
                          Napiszę też, że Sigma 35/1.4 Art którą używam już kolejny rok (bardzo intensywnie), nie wykazuje jakichkolwiek oznak zużycia czy odklejania gumy
                          Także ja bym się o trwałość nowych Sigm nie martwił.
                          Fuji X-H2 | Viltrox 13/1.4 | Fujinon 16/1.4 R WR| Fujinon 23/1.4 R LM WR| Fujinon XF 35/1.4 R | Viltrox 75/1.2 PRO
                          Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/

Komentarz

• filemoon
                            Bywalec
                            • 2010
                            • 225

Uszczelka sie strzepi bo latwo ja samemu przyciac i uszkodzic (i mi sie to udalo) ale i wymiana jest banalna. Co do odklejajacej (sparcialej?) gumy to widac znak czasow naszych.

Komentarz

• Matsil
                              Pełne uzależnienie
                              • 2006
                              • 2022

O trwałość sigmy też bym się nie martwił. Obiektywy bardzo dobrze wykonane i absolutnie nie ma się do czego przyczepić. Nawet starsze wersje pod tym kątem były OK a najnowsze to już klasa. Co do eLek, to czasem jest problem z uszczelką bagnetu, ale tu chyba bardziej kwestia obchodzenia się ze szkłem. Niestety nawet po założeniu tylnego dekielka uszczelka narażona jest na uszkodzenia . Ale nie ma się co czepiać, bo inne szkła jej w ogóle nie mają . Odnośnie gumy pierścienia to nigdy nic takiego nie zaobserwowałem. Takiego 24-70 mam od ponad 5 lat i wyglada jak nowy, mimo, że eksploatowane bardzo często także w ciężkich warunkach terenowych .

Komentarz

• kaindox
                                Uzależniony
                                • 2009
                                • 598

No widzisz, nie do końca, na dniach muszę swoją sztukę S35A odesłać do serwisu. W moim egzemplarzu pojawiły się spore luzy, zobaczymy co na to Sigma

Komentarz

Pracuję...