Bezprzewodowe wyzwalanie lamp

Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • andre1978
    Coś już napisał
    • 2010
    • 74

Odp: Bezprzewodowe wyzwalanie lamp

Mam pytanko, czy można wyzwolić 2 systemówki (430 EXII i YN 560) puszką 60D. Próbowałem różnych nastaw, lecz nie widać zarejestrowanego błysku od 560. Żeby odpalić 430 muszę uruchomić tryb bezprzewodowy, i testując dwa ustawienia, lam. zew. i lam. zew. + wbudowana, obie ustawione na manual. YN560 na S1 widać, że błyska lecz klatka tego nie rejestruje, S2 wcale nie błyska. Nie testowałem jak będzie przy TTL, gdyż nie interesuje mnie takie rozwiązanie. Jak wyłączę tryb bezprzewodowy to 560 bez problemy się synchronizuje. Jest to obejścia, czy konieczny jest zakup wyzwalaczy? Czy błysk z puszki jest temu winien, nie wiem czy dobrze myślę 560 powinna zastać wzbudzona błyskiem 430?
    |6D|60D|S 14 2.8|S A35 1.4|C70-200 L4|C50 1.8|C85 1.8|430EX|
    andrzeswierc.pl

Komentarz

• Usjwo
      Pełne uzależnienie
      • 2009
      • 1055

YN560 (w S1) powinna się wzbudzać przy pierwszym błysku niezależnie z której lampy pochodzi. Ponieważ nie ma jej na zdjeciu możan oczekiwać że odpala za wcześnie, czyli po błysku wbudowanej. W trybie S2 lampa powinna odpalić na drugi błysk, ponieważ nie błyska wcale to zakładam że C430 odpala jeszcze w trakcie błysku wbudowanej i dla YN560 jest to caly czas jeden błysk (traktowany jako pomiarowy) i lampa czeka na błysk roboczy. To są takie moje dywagacje, wynikające ze znajomości YN560, nie wiem natomiast jak działa wireless master w 60D, wiec może nie do końca tak to wygląda.

Komentarz

• andre1978
        Coś już napisał
        • 2010
        • 74

Dzięki za sugestie, to było to. Dziś wykonałem test, tak ustawiłem YN560 aby błysk z puchy jej nie wzbudzał, następnie włączyłem C430 tak aby odpalał 560. W tej konfiguracji widać już oba błyski, no niestety w praktyce takie ustawienie lamp nie będzie możliwe.
        Teraz pytanie która wersja wyzwalacza poprawnie współpracuje z 60D, YN603C1 czy YN603C3 w kilku sklepach są sprzeczne opisy a zależy mi też wężyku spustowym?
        |6D|60D|S 14 2.8|S A35 1.4|C70-200 L4|C50 1.8|C85 1.8|430EX|
        andrzeswierc.pl

Komentarz

• fotom
          Dopiero zaczyna
          • 2008
          • 35

C1 - wejście na minijacka
          Aparat jak kobieta - zanim go poznasz zmieniasz na nowszy model. fotograf ślubny Kraków

Komentarz

• rtomanek
            • 2013
            • 1

S90 z 430EX lub 580EX

Hej, mam 430EX i 580EX -- chciałbym móc jedną z nich wyzwalać przy błysku z S90 (nie liczę na zaawansowaną automatykę typu ETTL, chciałbym móc odbić dużego flasha od sufitu, niech on nawet będzie na manual).

Dwa pytania:
            (1) Co muszę kupić do lampy, żeby to tak działało (wariant minimalny w miarę możliwośći),
            (2) Jak muszę ustawić S90, żeby z tego korzystać -- im więcej automatyki flasha będę mógł zostawić w aparacie tym lepiej (radzi sobie z fill flashem dość dobrze, szkoda mi to tracić), o ile pamiętam generuje on preflashe do oceny sceny, redukcji czerwonych oczu, etc. Full manual flash w S90 wolałbym uniknąć -- czy to możliwe?

Dzięki!

Komentarz

• kokos_bp
              • 2011
              • 14

Witam
              Musisz zakupić fotocelę z funkcją rozpoznawania przedbłysku.
              Jednak o wiele łatwiej będzie chyba kupić jakiś aparat z gorącą stopką.
              C30D, C85/F1.8, Sigma50/F1.4, Tamron 17-50/F2.8, C430EX

Komentarz

• suchyHc
                Uzależniony
                • 2007
                • 504

Który z systemów bezprzewodowych da mi możliwość zdalnej manualnej regulacji mocy lampy z poziomu menu aparatu lub pilota na aparacie?
                Skasowali mi ;(

Komentarz

• MC_
                  Pełne uzależnienie
                  • 2009
                  • 3444

Z całą pewnością Pixel King.

Komentarz

• suchyHc
                    Uzależniony
                    • 2007
                    • 504

Dziękuję, sprawdzę.
                    Skasowali mi ;(

Komentarz

• wiktor2323
                      Pełne uzależnienie
                      • 2009
                      • 1290

yn-622C przekazuje nastawy manualne z menu
                      Facebook

Komentarz

• agnezzz
                        • 2013
                        • 1

Mam do Was pytanie. Przejrzałam wszystkie wątki w kwestii 430EX II z 550D i wiem już, że najlepiej było by kupić PocketWizarda, zamiast chińskiego zamiennika wyzwalacza.
                        Pierwsze moje pytanie co dokładnie daje PW (czy dobrze rozumiem, że chińskie nie współgrają z E-TTL?) i czy przed decyzją o jego zakupie na sam początek wystarczyłby by kabel wyzwalający dedykowany dla Canona?
                        Moje drugie dużo istotniejsze dla mnie pytanie, czy dobrze rozumiem, że potrzebuję wyzwalaczy do lampy jedynie POZA aparatem, czy również kiedy EXII siedzi bezpośrednio na 550D?? Bo przyznaję, że zgłupiałam czytając wszystkie opisy??
                        Będę bardzo wdzięczna za pomoc i rozwikłanie moich wątpliwości

Komentarz

• krzyssp
                          Bywalec
                          • 2013
                          • 246

Zależy jakie chińskie, chyba Yongnuo ma wyzwalacze przenoszące TTL. Są kable przenoszące TTL, ale musisz sama określić czy jest Ci potrzebny. O co Ci chodzi w 2 akapicie to jednak nie jestem w stanie pojąć...

Komentarz

• Usjwo
                            Pełne uzależnienie
                            • 2009
                            • 1055

Chinskie YN622 przenosza automatyke i dzialaja calkiem dobrze. Do lampy na body nie potrzebujesz zadnego wyzwalacza. Wyzwalacz (lub kabel) potrzebny jest tylko gdy lampa nie jest na aparacie.

Komentarz

• Fotopstryczek
                              Uzależniony
                              • 2013
                              • 653

Mam od kilku dni RF-603 II, są dużo lepsze od RF-602 i RF-603, mniejsze opóźnienie ale nadal nie jest tak dobrze jak z YN-622C lecz wystarczająco.
                              Z systemową lampą (YN-560 I) i 500D synchronizują dobrze na 1/250s (tak x-sync tej puszki to 1/200s ale działa 1/250s)

Mam wrażenie, że są bardziej czułe na rozładowane akumulatorki (co któryś raz nie wyzwalają aż do rozładowania). Ze świeżo naładowanymi bateriami działa dobrze.

Przełącznik włączania powędrował na bok, nie trzeba odpinać wyzwalaczy od lampy aby je włączyć/wyłączyć :

Ostatnio edytowany przez Fotopstryczek; 49287.

Komentarz

• NegroEG
                                • 2013
                                • 12

wkoncu mozna je przykrecic do aparatu mi tego brakuje w pierwszej wersji

Komentarz

Pracuję...