Bezprzewodowe wyzwalanie lamp

Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mxw
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 2315

Zamieszczone przez m2k
    Ja zainwestowalem w Pocket Wizardy i nie widze wad od czasu zakupu :-)
    - brak wspomagania af?
    - rozmiar?
    - cena?
    - odstające elementy?
    zależy zresztą o jakiej wersji mówisz...

ale rozumiemy, przytulamy, podziwiamy.
    Ostatnio edytowany przez mxw; 2269.
    pozdro.,
    m.

Komentarz

• pank
      Pełne uzależnienie
      • 2008
      • 1502

A które wyzwalacze radiowe mają wspomaganie AF? Bo takich które synchronizują błysk na 2 kurtynę zdaje się też nie ma? Albo z czymś co działa jak AC3? Cena jest adekwatna do jakości i funkcjonalności, jeżeli co innego jest priorytetem zawsze można kupić chińczyki jakieś.
      Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący

Komentarz

• MC_
        Pełne uzależnienie
        • 2009
        • 3444

Kingi maja namiastke wspomagania.
        O ile dobrze pa.ietam, to rowniez na 2 kurtyne synchronizuja...

Sent from my GT-I9000

Komentarz

• mxw
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 2315

Zamieszczone przez pank
          A które wyzwalacze radiowe mają wspomaganie AF?
          najnowsze pixel king coś tam zaczynają mieć, więc widać, że dostrzeżono problem.
          tak na poważnie to tylko ST-E2, ale on nie jest radiowy, jedynie bezprzewodowy.

natomiast chodziło mi o coś innego - to, że nie ma dobrego czy idealnego rozwiązania nie oznacza, że te, które są są dobre i można "nie widzieć ich wad".

to tak, jak z obecnymi smartfonami czy ajfonami - wiadomo, jakie są - dlatego jak ktoś mówi, że jest zadowolony ze swojego smartfona, to po prostu raczej czegoś nie wie albo nie chce tego przyznać.

dlatego osobiście nie napiszę, że jestem zadowolony ze swojego wyzwalacza, dopóki nie pojawi się na rynku coś wielkości PW TT1/TT5 z ich całą jakością i inteligencją ORAZ ze wspomagaczem AF. hawk. :cool:
          pozdro.,
          m.

Komentarz

• pank
            Pełne uzależnienie
            • 2008
            • 1502

Można być zadowolonym ze swojego sprzętu bo kupując go miało się świadomość jego wad i zalet i oczekiwało się tego co się dostało
            Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący

Komentarz

• m2k
              Coś już napisał
              • 2010
              • 75

Zamieszczone przez pank
              Można być zadowolonym ze swojego sprzętu bo kupując go miało się świadomość jego wad i zalet i oczekiwało się tego co się dostało
              Dokladnie! :-) Poza tym kupujesz sprzet, ktory spelnia Twoje wymagania za kwote, ktora jestes w stanie wydac i mozesz powiedziec, ze jestes zadowolony ze swojego sprzetu - spelnia on Twoje wymagania. Chociaz zawsze znajda sie ludzie, ktorzy beda narzekac, ze cos jest za drogie, bo przeciez moznaby to taniej sprzedawac.

Idac tokiem myslenia kolegi mxw okaze sie, ze nigdy nie jestes zadowolony z tego, co masz, bo zawsze moze byc cos lepiej. Nie ma wspomagania AF i jest za duzy i za drogi? OK, zalozmy ze zrobia tanszy i mniejszy model z AF, wkrotce znajdzie sie ktos, komu bedzie przeszkadzac, ze jest na malo popularne modele baterii (no, ale mial byc maly, dlatego nie da sie wsadzic zwyklych AA, czy nawet AAA) :-)

Wlasciwie, to po co w ogole PW? Czy Canon nie moglby wbudowac funkcjonalnosci PW w korpus i lampy? Przeciez tak byloby idealnie :-)
              moje foty | flickr

Komentarz

• mxw
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 2315

no okay, okay, fakt, zgoda, macie rację - każdy ma swój próg akceptowalności, który jeszcze dodatkowo zmienia się w czasie. poza tym czasami po prostu trzeba pójść na jakieś kompromisy, by zrealizować zadanie.

no ale wiecie, bez takiego.... wyliczania jak moje, nie byłoby postępu.

Zamieszczone przez m2k
                Wlasciwie, to po co w ogole PW? Czy Canon nie moglby wbudowac funkcjonalnosci PW w korpus i lampy? Przeciez tak byloby idealnie :-)
                czytasz mi w myślach.
                i z pewnością za jakiś czas dokładnie tak będzie.
                pozdro.,
                m.

Komentarz

• lukasz5DmkI
                  Bywalec
                  • 2011
                  • 223

Mam pytanko może głupie ale nigdy nie wyzwalałem lamp bezprzewodowo.Czy mająć 580EX II na body jako master będzio ona kompatybilna z Metze 48Af-1 ?

Komentarz

• jaroslaw.majcher
                    Początki nałogu
                    • 2009
                    • 272

Tak, będzie kompatybilna. Sam bawiłem się takim setupem. Do pomieszczeń się nada, ale na zewnątrz zdecydowanie odpada (jak lampy się widziały, metz odpalał w 20-30 przypadkach)
                    6d / 40d / Samyang 14 / Sigma 35 / 85L / Pocket Wizard

Komentarz

• wiktor2323
                      Pełne uzależnienie
                      • 2009
                      • 1290

Dodam, że wyzwalanie w większych pomieszczeniach jak sala weselna też raczej odpada. Próbowałem i po 10 minutach prób zrezygnowałem bo odpalała gdy byłem blisko.
                      Facebook

Komentarz

• sylwek2k
                        Początki nałogu
                        • 2009
                        • 352

Zamieszczone przez m2k
                        Moglby, tylko wlasciwie po co?

Po to pewne rzeczy USUWA sie z aparatow, zeby moc sprzedac pewne rzeczy dodatkowo i na tym zarobic.

Kiedys byla dioda wspomagania AF w body... KIEDYS. Pozniej doszli do wniosku, ze lepiej sprzedac lampe blyskowa ze (skutecznym) wspomaganiem AF, niz robic to jako 'gratis' w body.

Cos czuje, ze fakt wprowadzenia w nowych body funkcji MASTERa, to przejaw prac nad czyms skuteczniejszym ze strony Canona. :/

Komentarz

• Daniell
                          Bywalec
                          • 2005
                          • 152

Taka już polityka Canona. Po co w kosztującym kosmiczne pieniądze flagowym modelu 1D X wbudować funkcję wifi i GPS które obecnie posiada niemal każdy mieszczący się w dłoni smartfon kosztujący powyżej 500zł skoro można wyprodukować dwa oddzielne urządzenia kosztujące razem 900$ (w europie pewnie 900 euro) i w dodatku jednocześnie podpiąć możemy tylko jedno z nich
                          Canon EOS 50D + 28-135mm f/3.5-5.6 IS USM + 15-85mm f/3.5-5.6 IS USM + 50mm f/1.8 + 580EX II

Komentarz

• jaroslaw.majcher
                            Początki nałogu
                            • 2009
                            • 272

Sprzęt typu 1dx jest skierowany dla profesjonalistów, natomiast smartfony nawet taki galaxy SII dla szarych konsumentów. Zapewne nie chodzi tu o dołożenie kolejnej kostki, a zapewnienie ~100% bezawaryjności.

Smartfony (terminale) dla biznesu, dla ludzi który oczekują niezawodności zaczynają się od 4k (MC5x itp).
                            6d / 40d / Samyang 14 / Sigma 35 / 85L / Pocket Wizard

Komentarz

• dinderi
                              Pełne uzależnienie
                              • 2009
                              • 3028

Zamieszczone przez jaroslaw.majcher
                              Zapewne nie chodzi tu o dołożenie kolejnej kostki, a zapewnienie ~100% bezawaryjności.
                              To tak, jak z tym, że piłkarze grają dla kibiców...
                              Przepraszam za OT.
                              Ostatnio edytowany przez dinderi; 28157.
                              Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
                              09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Komentarz

• morafi
                                Bywalec
                                • 2007
                                • 111

Panowie mam małe pytanie, ktory z tych dwoch wyzwalaczy jest lepszy (chodzi mi glownie o jakosc wykonania, niezawodnosc no i moze o marke - ktora jest bardziej wiarygodna)
                                1. Pixel Opas (2,4 Ghz - do 400m zasieg )
                                2. Phottix Atlas (433 Mhz - od 100m zasieg )

Bede bardzo wdzieczny za wszelkie sugestie. Pozdrawiam

Komentarz

Pracuję...