Bezprzewodowe wyzwalanie lamp

Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • dinderi
    Pełne uzależnienie
    • 2009
    • 3028

Pozwolę sobie na przestępstwo i wkleje okrojony post, napisany w innym temacie.
    Upraszam miłosciwie panujących o lekki wymiar kary. Tutaj szybciej doczekam się pomocy, niz tam. A tam tez był napisany w prawidłowym kontekście.

Rzadko proszę o pomoc. Zwykle, kiedy już nie mam nadziei, a taka chwila własnie mnie naszła. Otóż:
    Dorobiłem do lampy YN-460II gniazdo Jack, żeby móc podłaczyć odbiornik RF-602 po kabelku. Przeróbka polegała na równoległym wlutowaniu gniazda w przewody, które idą z PCB lampy do stopki. Kiedy zakładam odbiornik na stopkę lampy, wszystko pięknie się wyzwala. Kiedy podłączam kabelkiem, nie wyzwala się. Kabelek sprawny, odbiornik sprawny. Co ciekawe, zwarcie styków w dorobionym gnieździe wyzwala lampę, a podłaczenie tych samych styków do sanek odbiornika, nie wyzwala lampy.
    Nie rozumiem, logika mi nie pracuje.

Gniazdo jest stereofoniczne, ale przerobiłem na monofoniczne poprzez zlutowanie ze sobą styków sygnałowych. Kabelek z odbiornika do lampy ma wtyk monofoniczny.

Co zrobić, jeśli da się, żeby wyzwolić lampę kabelkiem przez dodatkowe gniazdo. Co mogłem ewentualnie przeoczyć?
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Komentarz

• Bomberp
      Dopiero zaczyna
      • 2007
      • 39

Może nie powinieneś lutować razem styków sygnałowych.
      fotobp.pl

Komentarz

• dinderi
        Pełne uzależnienie
        • 2009
        • 3028

Na logikę. Jeśli włożę wtyczkę mono do gniazda stereo, to styki sygnałowe bedą ze sobą zwarte tak, czy tak.Włożenie. Zwarłem styki w gnieździe w lampie. Z odbiornikiem nic nie robiłem.
        Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.

---Moje zdjecia na FB---

Komentarz

• Kolaj
          Pełne uzależnienie
          • 2006
          • 3293

Zamieszczone przez dinderi
          Na logikę. Jeśli włożę wtyczkę mono do gniazda stereo, to styki sygnałowe bedą ze sobą zwarte tak, czy tak.
          A nie powinieneś raczej był zlutować złącza środkowego z tylnim? Tak mi się wydaje kiedy patrzę na ten obrazek.
          Ostatnio edytowany przez Kolaj; 5109.

Komentarz

• Bomberp
            Dopiero zaczyna
            • 2007
            • 39

IMO wkładając wtyk do tego gniazda robisz zwarcie.
            Czy przy wkładaniu jest wyzwalany błysk?
            fotobp.pl

Komentarz

• dinderi
              Pełne uzależnienie
              • 2009
              • 3028

Zamieszczone przez Kolaj
              A nie powinieneś raczej był zlutować złącza środkowego z tylnim? Tak mi się wydaje kiey patrzę na ten obrazek.
              http://www.rcgroups.com/forums/attac...mentid=2255998
              Tak właśnie zrobiłem. Przepraszam za bład w moim pierwszym poście.
              Nie zlutowałem sygnałowego z sygnałowym (środkowy z główką) ale masę z sygnałowym od autofokusa.

Wasze sugestie kazały mi zrobić eksperyment i doszedłem, że dla tego wyzwalacza istotna jest polaryzacja styków. Zamieniłem kabelki od gniazda przy stopce i juz mi się wyzwala prowizorycznym kabelkiem od stopki odbiornika.

Na razie jeszcze nie rozwiązałem problemu wyzwalanie przez oryginalny kabelek wetknięty w gniazdo odbiornika. Możliwe, że jednak jest on uszkodzony.
              !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
              Ok. Zlokalizowałem, że rozwiązaniem problemu jest :
              1. Prawidłowa polaryzacja styków
              2.Sprawny oryginalny kabelek, który w moim przypadku wydaje się niesprawny

Przytknąłem przewody prowizorycznego kabelka do odpowiednich pinów w odbiorniku wg tego opisu (1-masa, 3-migawka): http://www.diyfilm.co.uk/wp-content/...3-pin-outs.jpg i lampa się wyzwala.

Zanim wezmę się za rozbieranie oryginalnego kabelka, czy jest może w okolicach W-wy ktoś, kto ma ewidentnie sprawny kabelek łaczący lampę z odbiornikiem RF-602, skłonny spotkac się na chwilę w celu potwierdzenia, że mój kabelek jest walnięty?
              !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
              Przedzwoniłem oryginalny kabelek i już sie nie muszę spotykać.
              Nie ma ciągłości na żyle wyzwolenia migawki.

Problem zdiagnozowany. Dziękuję za uwagę.
              Ostatnio edytowany przez dinderi; 28157. Powód: Automerged Doublepost

---Moje zdjecia na FB---

Komentarz

• Glorf
                Początki nałogu
                • 2005
                • 258

Czy lampy 420ex lub 430ex da rade zdalnie wyzwolic jakos za pomoca Powerlux FW-1B?

Komentarz

• AMMarshall
                  Uzależniony
                  • 2009
                  • 671

Zamieszczone przez Glorf
                  Czy lampy 420ex lub 430ex da rade zdalnie wyzwolic jakos za pomoca Powerlux FW-1B?
                  Da radę, z pomocą kostki z gniazdem PC.
                  Adam Marczak Marshall
                  Moje fotki na CB: Człowiek/Portret | Galeria ogólna

Komentarz

• gadget_zary
                    Pełne uzależnienie
                    • 2008
                    • 1046

Widział to ktoś na żywo ?

Komentarz

• AMMarshall
                      Uzależniony
                      • 2009
                      • 671

Zamieszczone przez gadget_zary
                      W Łodzi ma być jakaś prezentacja Photiksa z tym Odinem w roli głównej.

O tutaj.
                      Ostatnio edytowany przez AMMarshall; 27191.
                      Adam Marczak Marshall
                      Moje fotki na CB: Człowiek/Portret | Galeria ogólna

Komentarz

• jaroslaw.majcher
                        Początki nałogu
                        • 2009
                        • 272

Trochę za drogi ten Phottix. Za 400zł więcej można mieć TT5 + TT1 + pewność że za rok będzie można dokupić odbiorniki.

Pod koniec roku ma wyjść nowy Pixel więc ja cierpliwie czekam :-)
                        6d / 40d / Samyang 14 / Sigma 35 / 85L / Pocket Wizard

Komentarz

• Hiv
                          Początki nałogu
                          • 2005
                          • 321

Mówisz o Pixel King? Ktoś to już może testował?

Komentarz

• mik81
                            Dopiero zaczyna
                            • 2008
                            • 43

Zamieszczone przez Hiv
                            Mówisz o Pixel King? Ktoś to już może testował?
                            Jak sądzę kolega mówi o Phottix Odin - nowym dziecku z tej stajni. Po krótce ma możliwość wyzwalania 3 grup w E-TTL lub manualu ze sterowaniem zoomem palników. I to wszystko z 1 miejsca wpiętego w gorącą stopkę w aparacie. Jak z ciekawości szukałem cen to podstawowy zestaw wsykoaczył mi ok 1350pln (sterownik z 1 odbiornikiem) a kazdy nowy odbiornik 450pln (alledrogo)
                            60D + 400D(BG-E3) + macro-kit + T17-50 2.8 + C50/1.8 + C85 1.8 + T55-200 + Samyang 8mm FishEye + 580 EX II + YN565EX + YN560 II + Phottix Strato II Multi + pomniejsze gadżety

Komentarz

• Glorf
                              Początki nałogu
                              • 2005
                              • 258

Jak wyglada wyzwalanie lamp studyjnych (popularnych Elfo, Quantuum itp)za pomoca Pixel Knight albo Pixel King jak chcemy miec czasy min 1/2000s? Czy ktos testowal? Czy to wogole mozliwe?

Komentarz

• m2k
                                Coś już napisał
                                • 2010
                                • 75

Ja zainwestowalem w Pocket Wizardy i nie widze wad od czasu zakupu :-)
                                moje foty | flickr

Komentarz

Pracuję...