Bezprzewodowe wyzwalanie lamp

Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Kana
    • 2007
    • 8

Mam od 2 dni Yongnuo RF 602 i... działa mi tylko do ok. 15 - 20 metrów i to na otwartej przestrzeni. Mogę odejść na te 15-20m i potem juz ani pół kroku dalej... (C450D i lampa 430EXII) Wymieniłam już baterie i w nadajniku i w odbiorniku i w lampie... i dalej to samo... W specyfikacji jest niby 100m... wiem, że producenci zwykle podają więcej niż jest naprawdę... ale 15m to jednak bardzo mało... Czy to możliwe bym ja coś źle robiła? Czy jednak od razu reklamować?

Komentarz

• traphezz
      Bywalec
      • 2008
      • 126

Ja bym reklamował bo zasięg powinien być dużo większy

Komentarz

• Maver
        Początki nałogu
        • 2006
        • 397

Moze trafil Ci sie jakis uszkodzony nadajnik. U mnie dziala ok, u innych osob ktore wiem ze uzywaja tez. Wiec raczej reklamuj. Podejzewam ze wystarczy wyslac sam nadajnik, bo to raczej po jego stronie lezy problem. Ewentualnie potestuj na innych kanalach, choc nie powinno miec to zadnego znaczenia.
        --
        Pozdrawiam
        Krzysztof Zagórski

Komentarz

• Kana
          • 2007
          • 8

Zamieszczone przez Maver
          Ewentualnie potestuj na innych kanalach, choc nie powinno miec to zadnego znaczenia.
          Kanałów żadnych nie zmieniałam, są ustawione tak jak były fabrycznie. Zresztą gdyby z kanałami było coś nie tak, to chyba wcale nie powinno działać. I w ogóle jak te kanały zmienić? Szpilką szybkę podwadzić czy jak?

Poza tym przed chwilą porobiłam jeszcze trochę zdjęć, by dokładnie opisać problem przy reklamacji... i ujawniło się jeszcze inne dziwne zachowanie... Mianowicie lampę umieściłam na statywie, na wysokości mniej więcej 1m. Zdjęcia natomiast robiłam stojąc, czyli nadajnik był o ok 65cm wyżej niż odbiornik. Przy takim ustawieniu wyzwalacz lampy działa bez problemu tylko do ok. 15-20m. Natomiast jeżeli się zniżę, tak by nadajnik i odbiornik były na mniej więcej tym samym poziomie... działanie wyzwalacza wydłuża się do ok. 30-40m. Jak odejdę dalej to już wszystko jedno jak wysoko czy nisko mam aparat - lampa nie odpala.
          Co oznacza, że niestety muszę reklamować...

Komentarz

• Grzesiek_PL
            Uzależniony
            • 2008
            • 834

To coś nie tak masz z tym nadajnikiem/odbiornikiem. Moje testowałem na 60m i chodziły dobrze. Dalej już nie chciało mi się oddalać :-D

Komentarz

• micles
              Zablokowany
              • 2006
              • 4359

To nie szybka, a taka gumowo-foliowa osłonka, coś w stylu tych folijek na wyświetlaczach LCD. Ściągnąć, wyrzucić i zapomnieć. Poprzełączaj kanały, bo to może kwestia zakłóceń. Na przykład od telefonu komórkowego w twojej kieszeni

Komentarz

• mah
                • 2010
                • 7

Mam pytanie i zarazem ostrzerzenie . Czy ktokolwiek ma jakieś nieoficjalne informacje kiedy Pocket Wizard naprawi błędy w firmware do tt1 i tt5 ? Z 5dmk2 nie działa synchronizacja z krótkimi czasami , nie działa ttl , tylko manual do 1/250sek.
                Dystrybutor mówi że jest problem i że niedługo będzie nowy firmware. Kiedy - niewiadomo.

Komentarz

• Shingo
                  Zablokowany
                  • 2010
                  • 181

Zamieszczone przez mah
                  Czy ktokolwiek ma jakieś nieoficjalne informacje kiedy Pocket Wizard naprawi błędy w firmware do tt1 i tt5 ?
                  Jak nieoficjalne to powinny pojawićsię za jakies 11 dni (prosze nie brac tego do siebie to są informacje nieoficjalne i pochodzą z mało wiarygodnego źródła)

Zamieszczone przez mah
                  Dystrybutor mówi że jest problem i że niedługo będzie nowy firmware. Kiedy - niewiadomo.
                  hmmm czyżbyś sam sobie odpowiedział na pytanie ;>?

Komentarz

• sebcio80
                    Pełne uzależnienie
                    • 2005
                    • 2655

Zamieszczone przez mah
                    Mam pytanie i zarazem ostrzerzenie . Czy ktokolwiek ma jakieś nieoficjalne informacje kiedy Pocket Wizard naprawi błędy w firmware do tt1 i tt5 ? Z 5dmk2 nie działa synchronizacja z krótkimi czasami , nie działa ttl , tylko manual do 1/250sek.
                    serio nic nie działa? aż nie chce mi sie wierzyc zeby prawie 2 miesiace od kiedy jest obecny najnowszy firmware wszytkim nie dzialalo, chocby dlatego ze od poczatku istnienia tego systemu PW skupial sie wlasnie glownie na 5D2
                    Moje wątki na forum: sport | fashion
                    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Komentarz

• arturs
                      Pełne uzależnienie
                      • 2006
                      • 4196

Zamieszczone przez mah
                      a który to ten firmware?
                      bo mam jakiś sprzed 2 miesięcy i to o czym piszesz działa bez problemu
                      5DmkI, C85f1.2|580 EXII|

Komentarz

• Karoollapy
                        Dopiero zaczyna
                        • 2008
                        • 28

Sprawdziłem cały wątek (po łebkach ale zawsze ) i wydaje mi się, że na poniższy temat nie było ani słowa. Otóż po dwóch kompletach pt-04 które nadają się ... nie wiem do czego, na 100% nie do fotografowania sportów ekstremalnych ;p stwierdziłem że zainwestuje w Phottix atlas, powodów jest kilka, po pierwsze podobno są nie-chińsko wykonane, niezawodne, no i można będzie w każdej chwili dokupić dodatkowy odbiornik nie martwiąc się jak przy pt-04 że nie podpasuje do pozostałych. Do rzeczy... Czy ktoś z was ma informacje, jak radzi sobie atlas na czasach krótszych niż 1/250? Na stronach z aukcjami itd. nie ma takich informacji, jednak ja zamierzam nabyć w tym roku (jak Bozia da) średni format i nie chciałbym przejechać się na wyzwalaczach, które nie pozwolą mi korzystać z pełni możliwości sprzętu. Dobra, koniec gadania, bo i tak głupio mi że tyle piszę, chyba się za wami stęskniłem po prostu Dziękuję z góry za odpowiedź.
                        400d+tanie graty. Efekty?:
                        http://www.canon-board.info/showthread.php?t=35037

Komentarz

• mah
                          • 2010
                          • 7

Zamieszczone przez arturs
                          a który to ten firmware?
                          bo mam jakiś sprzed 2 miesięcy i to o czym piszesz działa bez problemu
                          5.150 nie działa , w poprzednim było rzekomo ok , ale nie da się do niego wrócić.
                          !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                          Zamieszczone przez Shingo

hmmm czyżbyś sam sobie odpowiedział na pytanie ;>?
                          Pytam czy dystrybutorowi PW można zaufać i poczekać .
                          Ostatnio edytowany przez mah; 36603. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• sebcio80
                            Pełne uzależnienie
                            • 2005
                            • 2655

Zamieszczone przez mah
                            5.150 nie działa , w poprzednim było rzekomo ok , ale nie da się do niego wrócić.

coś robisz źle bo znam sporo osób ktorym działa, zreszta gdyby nie działało - tak jak sugerujesz wlasciwie wszystko - to od 2 miesiacy byla by afera w necie
                            Zamieszczone przez Karoollapy
                            Czy ktoś z was ma informacje, jak radzi sobie atlas na czasach krótszych niż 1/250? Na stronach z aukcjami itd. nie ma takich informacji, jednak ja zamierzam nabyć w tym roku (jak Bozia da) średni format i nie chciałbym przejechać się na wyzwalaczach, które nie pozwolą mi korzystać z pełni możliwości sprzętu.
                            czas synchronizacji nie zalezy od wyzwalaczy, jesli bedziesz ich uzywal ze sprzetem/obiektywami z migawka centralna to musi synchronizowac z kazdym czasem
                            Ostatnio edytowany przez sebcio80; 3099. Powód: Automerged Doublepost
                            Moje wątki na forum: sport | fashion
                            | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Komentarz

• Shingo
                              Zablokowany
                              • 2010
                              • 181

Zamieszczone przez mah

A masz inne wyjście?

Komentarz

• mah
                                • 2010
                                • 7

Zamieszczone przez Shingo
                                A masz inne wyjście?
                                Mogę odesłać PW i założyć lampę na body .
                                Zamieszczone przez sebcio80
                                coś robisz źle bo znam sporo osób ktorym działa, zreszta gdyby nie działało - tak jak sugerujesz wlasciwie wszystko - to od 2 miesiacy byla by afera w necie
                                Zrobiłem już wszystkie z 10mln kombinacji i lampa ożywa zawsze przy 1/250
                                Pozatym dystrybutor twierdzi że nie zadziała dopóki nie będzie nowego oprogr.
                                Dziwie się że nie ma afery . Gdybym miał PW od dłuższego czasu i zainstalował sobie aktualizację której nie da się cofnąć po czym sprzęt przestałby działać to zrobił bym się magentowy . Czy ktoś ma zainstalowane 5.150 ?
                                Ostatnio edytowany przez mah; 36603. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

Pracuję...