Canon 5D mark IV - oficjalnie
Zwiń
X
-
Nikony, Canony (EOS 50e, AE1, AV1, T70) Olympus, Pentaxy, Minolta, Leica, Hasselblad, Rolleiflex, Voigtlander, FKD (Praktica, Zenit, FED, Zorkij, Kiev, Smiena i to nie wszystko) -
-
Komentarz
-
Odp: Canon 5D mark IV - oficjalnie
Zgadnijcie jaki aparat na amazon sprzedaje się obecnie najlepiej:
Komentarz
-
To cenne świeże informacje z samej Japonii, fajnie, że się podzieliłeś.
Ale powiedz proszę coś więcej, najlepiej w innym wątku - dokładnie jak słaby jest jen? No i które waluty są warte najwięcej w Japonii.
I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.Komentarz
-
Jakby ktoś chciał poczytać instrukcję to jest tutaj:
EOS 5D Mark IV (WG) Instruction ManualKomentarz
-
za 22 000zł kupiłem chyba 600 000 jenów. Wszystkie waluty poza jenami tam są mało ważne, a euro to prawie tylko na lotnisku wymieniają od ręki. Nie wiem czy pytałeś ironicznie, ale taka jest prawda. Jak ktoś gada o podwyżkach Canona, że one wynikają z kursu dollara to po prostu nie ma pojęcia o rynku (Canon podnosi ceny od kilku lat zgodnie ze swoją polityką sprzedażową).Komentarz
-
A te 600000 jenów za 22000zł to też kupiłeś na lotnisku?za 22 000zł kupiłem chyba 600 000 jenów. Wszystkie waluty poza jenami tam są mało ważne, a euro to prawie tylko na lotnisku wymieniają od ręki. Nie wiem czy pytałeś ironicznie, ale taka jest prawda. Jak ktoś gada o podwyżkach Canona, że one wynikają z kursu dollara to po prostu nie ma pojęcia o rynku (Canon podnosi ceny od kilku lat zgodnie ze swoją polityką sprzedażową).Komentarz
-
-
Nie wiem co to ma wspólnego. Japonia to bardzo specyficzny kraj i fakt, ze nie ma tam dużo kantorów (w samym Tokyo ciężko zrobić wymianę) o niczym nie świadczy. W zeszłym roku było tam taniej niż w pl bo generalnie tam jest taniej niż w Europie. Złotówka jest słaba (w stosunku do jena tez spadła) a Canon winduje ceny bo może. Miedzy USA a Europa jestza 22 000zł kupiłem chyba 600 000 jenów. Wszystkie waluty poza jenami tam są mało ważne, a euro to prawie tylko na lotnisku wymieniają od ręki. Nie wiem czy pytałeś ironicznie, ale taka jest prawda. Jak ktoś gada o podwyżkach Canona, że one wynikają z kursu dollara to po prostu nie ma pojęcia o rynku (Canon podnosi ceny od kilku lat zgodnie ze swoją polityką sprzedażową).
1000 USD różnicy bo takie sa europejskie warunki.Komentarz
-
-
-
no tak, oczywiście Canon z pewnością sam by nie chciał podnieść cen tylko niedobrzy Europejczycy mają Vat
Pół roku temu 70-200 chodził po 7500 teraz ponad 8 tys, a dziwnym losu zrządzeniem nikt Vatu nie podnosił. To się po prostu nazywa BUSINESS!
PS. Tak serio, to z całym szacunkiem dla obiektywów Canona ale skoro 70-200 kosztuje ponad 8 a porównywalny Tamron 5 to znaczy, że zapas $$$ na każdym obiektywie Canon ma ogromny.Ostatnio edytowany przez Janeek; 56166.Komentarz
-
Jakieś 3 wypłaty w maku i se mogą kupić...Zgadnijcie jaki aparat na amazon sprzedaje się obecnie najlepiej:
https://www.amazon.com/Best-Sellers-...cameratimes-20T17-50/2.8, C85/1.8, pleśniaki.Komentarz
-
Co to oznacza, że obce waluty są w Japonii mało ważne?za 22 000zł kupiłem chyba 600 000 jenów. Wszystkie waluty poza jenami tam są mało ważne, a euro to prawie tylko na lotnisku wymieniają od ręki. Nie wiem czy pytałeś ironicznie, ale taka jest prawda. Jak ktoś gada o podwyżkach Canona, że one wynikają z kursu dollara to po prostu nie ma pojęcia o rynku (Canon podnosi ceny od kilku lat zgodnie ze swoją polityką sprzedażową).
Bo nie ma co krok kantoru? To brzmi dosyć dziecinnie. Obce waluty są mało ważne w większości normalnych krajów, gdzie za granicę jeździ się tylko w celach turystycznych, a kantory są tylko dla zagranicznych turystów. Kantory co krok w Warszawie (z praktycznie zerowym narzutem) to jest egzotyka. W USA kantory są w zasadzie tylko w Nowym Yorku paru innych wielkich miastach i tylko turyści z nich korzystają. Lotniskowe są tylko dla turystów-frajerów, bo opłaty są ogromne. Gdzie ja mieszkam nie ma żadnego kantoru ani banku, który wymieniłby waluty. Waluty na wyjazd mogę kupić tylko przez Internet i kupuję niewiele tylko na wszelki wypadek, bo za granicą używam tylko kart kiedy się da.
No bo w USA waluty obce są jeszcze mniej ważne niż w Japonii
Canon nie podnosi cen w dolarach wcale od dziesięcioleci, tylko obniża. Podwyżki są rzadkie i b. powolne, w zasadzie wynikają tylko z inflacji. Nie da się porównać cen zupełnie nowych innych, lepszych produktów ze starymi. To są często produkty zupełnie innej klasy. Obiektywy produkowane bez zmian od wielu lat są dzisiaj z reguły tańsze niż były 20 lat temu. W Polsce Canon też obniżał ceny do tego pamiętnego momentu kiedy złoty wzrósł do 50 centów, i od tego czasu nic tylko podnosi.
Ostatnio edytowany przez pan.kolega; 16861.I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.Komentarz
Komentarz