Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Nie mówią o zubożeniu 5d, tylko o alternatywnym modelu, na stworzenie 6d wpadli, tylko szkoda, że tym samym uwalili kilka drobnostek (jeden punkt krzyżowy, brak czasu 1/8000).
Dla mnie podstawowe znaczenie będzie miała matryca. Na tych samplach jest tak sobie. Te szczury jeszcze jakoś wyglądają ale krajobraz nie zachwyca. Mało niuansów w zieleniach, niebieski bez potencjału. Może to wina jpga. Póki co 5Ds jakby lepiej.
Wifi/kabel na sesjach przydaje się bardzo bo jest od razu podgląd na normalnym ekranie. Natomiast GPS mam w innych body i nie uzylem ani razu.
nigdy nie oglądałem zdjęcia na sesji dłużej niż sekundę, tylko na ekranie body... także ani kabel ani wifi
podobnie jak nigdy nie nagrałem video itd itd
czas kupić Hassela i wyprzedać ten cały C-bajzel, do moich zastosowań jak znalazł
nigdy nie oglądałem zdjęcia na sesji dłużej niż sekundę, tylko na ekranie body... także ani kabel ani wifi
podobnie jak nigdy nie nagrałem video itd itd
czas kupić Hassela i wyprzedać ten cały C-bajzel, do moich zastosowań jak znalazł
No to się chyba w C popłaczą z rozpaczy .
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss." Kapitan Wagner
canon miał braki na poziome technologii matryci i co za tym idzie osiągów tej matrycy, wygląda ze braki są niwelowane jeszcze nie jest tak dobrze jak u konkurencji ale postęp jest, inne aspekty tego korpusu wyglądaja dobrze, wielkość matrycy jest w sam raz ani duża, ani mała, firmy łatwo nie odpuszczą wojny na megapiksele, ten proces się łatwo nie zatrzyma bo to jedyny parametr który jest zrozumiały przez lud , ten korpus ma szansę być doskonałym narzędziem, lustrzanka to prosty aparat nie należy sie spodziewać nie wiadomo jakich bajerów - i tak powinno zostać - na szczęście nie ma gibanego ekranika, może w 6DII też nie zrobią.
cena - jest jaka jest, canon nie miał takich wad nowych korpusów jak konkurencja więc nie musiał obniżać ceny, stąd niestety stały duży wzrost ceny, ja na szczeście nie potrzebuję tak zaawansowanego autofocusa (znaczy chętnie bym przygarnął i używał ale mogę bez tego żyć) więc mogę sobie pokibicować - ale jeśli ktoś potrzebuje taki korpus to z pewnością na niego może zarobić, a jeśli to realizacja hobby to są również droższe (i tańsze) zabawki.
cena tego korpusu jest niestety niedobrą prognozą na przyszłość - cena 6DII nie będzie już taka jak była co nieoficjalnie słyszy się już od dość dawna i to mnie rusza bo to moja półka.
Jestem szumofobem S50/1.4A. Mam ostrego kundla. Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień
cena tego korpusu jest niestety niedobrą prognozą na przyszłość - cena 6DII nie będzie już taka jak była
Pomyślałem dokładnie o tym samym. Jeśli ktoś myśli, że 6DII będzie kosztować mniej więcej tyle ile 6D obecnie to się może mocno zdziwić.
Dodatkowo obawiam się, że niestety wsadzą tam ruchomy ekran.
Canon 6dII będzie miał cenę startową na poziomie +9000 pln. Moim zdaniem chcą lustrzanki przenieść w wyższy poziom cen, żeby zrobić miejsce na bezlusterkowce.
zoomi - Dokładnie, po co płacić za bajery, super by było jakby zrobili prostą puchę FF pokroju 5dI wyposażoną w same krzyżowe punkty AF oraz LV, bo jednak czasem jakimiś pleśniakami fajnie się pobawić, matryca góra 20MP, koszty produkcji pewnie umożliwiłyby ustalenie "amatorskiej ceny".
No ale marketing raczej czegoś takiego nie dopuści, FF i jeszcze tanie...
Taka puszka to 6d. 6d MK2 zyska kilka usprawnień: większą matrycę, dotykowy ekran, dual pixel, więcej punktów AF zbliży się nieco do 5d mkIII i będzie kosztowało ok. 10k :-)
Canon 6dII będzie miał cenę startową na poziomie +9000 pln. Moim zdaniem chcą lustrzanki przenieść w wyższy poziom cen, żeby zrobić miejsce na bezlusterkowce.
To może być właśnie to.
Jeżeli C chce zaadresować ten segment na poważnie (a to chyba jedyny rosnący a raczej tak drastycznie nie malejący) to w ten sposób robi sobie przestrzeń. Przy czym obecna oferta EOS M to raczej dolna półka a nie segment prosumer.
P,paw
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
https://pawel.online | R5mk2 | RF 14-35 f/4 L | RF 24-105 f/4 L | RF 70-200 f/4 L| RF 100-500 f/4.5-7.1 L | RF 50 f/1.8 STM | RF 1.4x | Na blogu: Nowy Jork
firmy łatwo nie odpuszczą wojny na megapiksele, ten proces się łatwo nie zatrzyma bo to jedyny parametr który jest zrozumiały przez lud
Lud czyli masy ustawiające się w kolejce po 5d4 bo ma dużo megapikseli i porzucający swoje 5d3 to jednak specyfika polska. U nas w Ameryce trzeba być co najmniej dentystą, żeby się skusić na taki wydatek. A każdy dentysta po koledżu wie, że megapiksele to tylko w kompaktach sprzed 10 lat się nie przydawały. Lud natomiast ciągle ma traumę z tych czasów.
I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.
Lud czyli masy ustawiające się w kolejce po 5d4 bo ma dużo megapikseli i porzucający swoje 5d3 to jednak specyfika polska. U nas w Ameryce trzeba być co najmniej dentystą, żeby się skusić na taki wydatek. A każdy dentysta po koledżu wie, że megapiksele to tylko w kompaktach sprzed 10 lat się nie przydawały. Lud natomiast ciągle ma traumę z tych czasów.
Trochę dziwnie się to czyta, czyli dla Canona Polska to najważniejszy rynek?
A każdy dentysta po koledżu wie, że megapiksele to tylko w kompaktach sprzed 10 lat się nie przydawały.
Uf, jak dobrze, że nie jestem dentystą. Mam kompakta który ma 16mpx. Uwierz, że taka ilość mpx w ogóle się w nim nie przydaje
Zamieszczone przez pan.kolega
Lud czyli masy ustawiające się w kolejce po 5d4 bo ma dużo megapikseli i porzucający swoje 5d3 to jednak specyfika polska.
Przesadzasz. Na razie kolejek nie widzę i raczej nie zobaczę. Oczywiste jest, że przesadzili z ceną. Przynajmniej w PL bo ceny sprzętu foto w USA to osobny temat.
Komentarz