Canon 5D mark IV - oficjalnie

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • asdf
    Początki nałogu
    • 2014
    • 279

Odp: Canon 5D mark IV - oficjalnie

Nie mówią o zubożeniu 5d, tylko o alternatywnym modelu, na stworzenie 6d wpadli, tylko szkoda, że tym samym uwalili kilka drobnostek (jeden punkt krzyżowy, brak czasu 1/8000).
    T17-50/2.8, C85/1.8, pleśniaki.

Komentarz

• kmeg
      Pełne uzależnienie
      • 2009
      • 1535

^^ Dlatego masz 6 tys a nie 16
      Galeria na CB
      http://500px.com/piotrtracz

Komentarz

• marfot
        Pełne uzależnienie
        • 2007
        • 4605

Zamieszczone przez aptur
        Dla mnie podstawowe znaczenie będzie miała matryca. Na tych samplach jest tak sobie. Te szczury jeszcze jakoś wyglądają ale krajobraz nie zachwyca. Mało niuansów w zieleniach, niebieski bez potencjału. Może to wina jpga. Póki co 5Ds jakby lepiej.
        https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
        EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Komentarz

• zoomi
          Uzależniony
          • 2012
          • 551

Zamieszczone przez LukasS
          Wifi/kabel na sesjach przydaje się bardzo bo jest od razu podgląd na normalnym ekranie. Natomiast GPS mam w innych body i nie uzylem ani razu.
          nigdy nie oglądałem zdjęcia na sesji dłużej niż sekundę, tylko na ekranie body... także ani kabel ani wifi
          podobnie jak nigdy nie nagrałem video itd itd

czas kupić Hassela i wyprzedać ten cały C-bajzel, do moich zastosowań jak znalazł

Komentarz

• Kolekcjoner
            Obertroll
            • 2006
            • 18793

Zamieszczone przez zoomi
            nigdy nie oglądałem zdjęcia na sesji dłużej niż sekundę, tylko na ekranie body... także ani kabel ani wifi
            podobnie jak nigdy nie nagrałem video itd itd

czas kupić Hassela i wyprzedać ten cały C-bajzel, do moich zastosowań jak znalazł
            No to się chyba w C popłaczą z rozpaczy .
            "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
            Kapitan Wagner

Komentarz

• Pikczer
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 2578

No i mamy - brak konkretnego postepu, ale za to kilka bajerow, wielka matryca i jak zwykle wyzsza cena...
              Cena zaraz bedzie rowna jedynkom - super

Komentarz

• tomfoot
                Pełne uzależnienie
                • 2010
                • 2362

Zamieszczone przez zoomi
                Ale tego z drewnianym gripem? :-)

Komentarz

• jaś
                  Pełne uzależnienie
                  • 2007
                  • 2601

canon miał braki na poziome technologii matryci i co za tym idzie osiągów tej matrycy, wygląda ze braki są niwelowane jeszcze nie jest tak dobrze jak u konkurencji ale postęp jest, inne aspekty tego korpusu wyglądaja dobrze, wielkość matrycy jest w sam raz ani duża, ani mała, firmy łatwo nie odpuszczą wojny na megapiksele, ten proces się łatwo nie zatrzyma bo to jedyny parametr który jest zrozumiały przez lud , ten korpus ma szansę być doskonałym narzędziem, lustrzanka to prosty aparat nie należy sie spodziewać nie wiadomo jakich bajerów - i tak powinno zostać - na szczęście nie ma gibanego ekranika, może w 6DII też nie zrobią.
                  cena - jest jaka jest, canon nie miał takich wad nowych korpusów jak konkurencja więc nie musiał obniżać ceny, stąd niestety stały duży wzrost ceny, ja na szczeście nie potrzebuję tak zaawansowanego autofocusa (znaczy chętnie bym przygarnął i używał ale mogę bez tego żyć) więc mogę sobie pokibicować - ale jeśli ktoś potrzebuje taki korpus to z pewnością na niego może zarobić, a jeśli to realizacja hobby to są również droższe (i tańsze) zabawki.
                  cena tego korpusu jest niestety niedobrą prognozą na przyszłość - cena 6DII nie będzie już taka jak była co nieoficjalnie słyszy się już od dość dawna i to mnie rusza bo to moja półka.
                  Jestem szumofobem
                  S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
                  Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Komentarz

• aptur
                    Pełne uzależnienie
                    • 2005
                    • 3837

Zamieszczone przez jaś
                    cena tego korpusu jest niestety niedobrą prognozą na przyszłość - cena 6DII nie będzie już taka jak była
                    Pomyślałem dokładnie o tym samym. Jeśli ktoś myśli, że 6DII będzie kosztować mniej więcej tyle ile 6D obecnie to się może mocno zdziwić.
                    Dodatkowo obawiam się, że niestety wsadzą tam ruchomy ekran.

Komentarz

• tomfoot
                      Pełne uzależnienie
                      • 2010
                      • 2362

Canon 6dII będzie miał cenę startową na poziomie +9000 pln. Moim zdaniem chcą lustrzanki przenieść w wyższy poziom cen, żeby zrobić miejsce na bezlusterkowce.

Komentarz

• PRZEMOLO79
                        Bywalec
                        • 2012
                        • 155

Zamieszczone przez asdf
                        zoomi - Dokładnie, po co płacić za bajery, super by było jakby zrobili prostą puchę FF pokroju 5dI wyposażoną w same krzyżowe punkty AF oraz LV, bo jednak czasem jakimiś pleśniakami fajnie się pobawić, matryca góra 20MP, koszty produkcji pewnie umożliwiłyby ustalenie "amatorskiej ceny".
                        No ale marketing raczej czegoś takiego nie dopuści, FF i jeszcze tanie...
                        Taka puszka to 6d. 6d MK2 zyska kilka usprawnień: większą matrycę, dotykowy ekran, dual pixel, więcej punktów AF zbliży się nieco do 5d mkIII i będzie kosztowało ok. 10k :-)

Komentarz

• pawel.guraj
                          Pełne uzależnienie
                          • 2013
                          • 1283

Zamieszczone przez tomfoot
                          Canon 6dII będzie miał cenę startową na poziomie +9000 pln. Moim zdaniem chcą lustrzanki przenieść w wyższy poziom cen, żeby zrobić miejsce na bezlusterkowce.
                          To może być właśnie to.
                          Jeżeli C chce zaadresować ten segment na poważnie (a to chyba jedyny rosnący a raczej tak drastycznie nie malejący) to w ten sposób robi sobie przestrzeń. Przy czym obecna oferta EOS M to raczej dolna półka a nie segment prosumer.

P,paw

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
                          https://pawel.online | R5mk2 | RF 14-35 f/4 L | RF 24-105 f/4 L | RF 70-200 f/4 L| RF 100-500 f/4.5-7.1 L | RF 50 f/1.8 STM | RF 1.4x | Na blogu: Nowy Jork

Komentarz

• pan.kolega
                            Pełne uzależnienie
                            • 2008
                            • 2817

Zamieszczone przez jaś
                            firmy łatwo nie odpuszczą wojny na megapiksele, ten proces się łatwo nie zatrzyma bo to jedyny parametr który jest zrozumiały przez lud
                            Lud czyli masy ustawiające się w kolejce po 5d4 bo ma dużo megapikseli i porzucający swoje 5d3 to jednak specyfika polska. U nas w Ameryce trzeba być co najmniej dentystą, żeby się skusić na taki wydatek. A każdy dentysta po koledżu wie, że megapiksele to tylko w kompaktach sprzed 10 lat się nie przydawały. Lud natomiast ciągle ma traumę z tych czasów.
                            I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.

Komentarz

• kmeg
                              Pełne uzależnienie
                              • 2009
                              • 1535

Zamieszczone przez pan.kolega
                              Lud czyli masy ustawiające się w kolejce po 5d4 bo ma dużo megapikseli i porzucający swoje 5d3 to jednak specyfika polska. U nas w Ameryce trzeba być co najmniej dentystą, żeby się skusić na taki wydatek. A każdy dentysta po koledżu wie, że megapiksele to tylko w kompaktach sprzed 10 lat się nie przydawały. Lud natomiast ciągle ma traumę z tych czasów.
                              Trochę dziwnie się to czyta, czyli dla Canona Polska to najważniejszy rynek?
                              Galeria na CB
                              http://500px.com/piotrtracz

Komentarz

• aptur
                                Pełne uzależnienie
                                • 2005
                                • 3837

A każdy dentysta po koledżu wie, że megapiksele to tylko w kompaktach sprzed 10 lat się nie przydawały.
                                Uf, jak dobrze, że nie jestem dentystą. Mam kompakta który ma 16mpx. Uwierz, że taka ilość mpx w ogóle się w nim nie przydaje
                                Lud czyli masy ustawiające się w kolejce po 5d4 bo ma dużo megapikseli i porzucający swoje 5d3 to jednak specyfika polska.
                                Przesadzasz. Na razie kolejek nie widzę i raczej nie zobaczę. Oczywiste jest, że przesadzili z ceną. Przynajmniej w PL bo ceny sprzętu foto w USA to osobny temat.
                                Ostatnio edytowany przez Jacek_Z; 4025.

Komentarz

Pracuję...