Canon 5D mark IV - oficjalnie

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • PMP
    Bywalec
    • 2012
    • 131

Odp: Canon 5D mark IV - oficjalnie

Czekałem na ten model ale cena mnie dobiła Miałem nadzieję, że nie przekroczy 14.5tys a tu taka niemiła niespodzianka.
    Z bliska i z daleka

Komentarz

• merida
      Początki nałogu
      • 2010
      • 416

Zacznie się teraz masowe przechodzenie na Nikona, ceny Nikonów podskoczą, a nawet już*rosną.
      Instagram

Komentarz

• aptur
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 3837

Cena tego body to szaleństwo. Za tą kwotę można kupić 3X6D, lub 5DIII plus 6D. Obrazowanie tych aparatów jak sądzę będzie bardzo zbliżone. Poczekajmy na testy.
        Z kolei cena nowego 16-35 na poziomie 11 tys. to nawet nie szaleństwo a dowcip roku

--- Kolejny post ---

Zamieszczone przez aptur
        Zacznie się teraz masowe przechodzenie na Nikona, ceny Nikonów podskoczą, a nawet już*rosną.
        Wątpię. Przynajmniej ja takich planów nie mam. Po premierze 5DIV stare puszki Canona wciąż robią zdjęcia. Na szczęście Canon nie wpadł jeszcze na pomysł aby dezaktywować użyteczność starych body po pewnym czasie.
        Ostatnio edytowany przez aptur; 3315.

Komentarz

• asdf
          Początki nałogu
          • 2014
          • 279

Zamieszczone przez merida
          Heh, albo na A7.
          T17-50/2.8, C85/1.8, pleśniaki.

Komentarz

• jaś
            Pełne uzależnienie
            • 2007
            • 2601

zmiany systemu mają znikomy sens, koszt zmiany pochłonie zyski, na co chcecie zmieniać tak z ciekawości spytam - na D810? bo chyba tylko ten nie ma problemów, pozostałe są dalekie od ideału. ja na szczęście nie muszę mieć UWA ze światłem 2.8 bo cena rzeczywiście spora. jak się planuje system to trzeba policzyć ceny szkieł bo się można zdziwić. zawsze też można kupić bezlustro m4/3 bo przecież jakość taka sama jak 5DIII, a dźwigać nie trzeba jak twierdzą ambasadorzy marki - proponuję podliczyć optykę - też się można zdziwić i radzę się nie przywiązywać do tego co piszą ambasadorzy o tej jakości.
            Jestem szumofobem
            S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
            Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Komentarz

• tombas
              Pełne uzależnienie
              • 2006
              • 2194

Zamieszczone przez aptur
              Na szczęście Canon nie wpadł jeszcze na pomysł aby dezaktywować użyteczność starych body po pewnym czasie.
              kwestia czasu :-)
              Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
              (R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)

Komentarz

• pan.kolega
                Pełne uzależnienie
                • 2008
                • 2817

Zamieszczone przez kmeg
                ^^ Zawsze można sobie poszukać promo bilety do NYC za 1000 zł, kupić w BH, porobić nim zdjęcia i wrócić Choć może to być inne miasto a wtedy nie będzie podatku stanowego Miedzy USA a Europa jest jakiś 1000 USD różnicy - styknie na bilet i pobyt na miejscu (i jeszcze zostanie).
                Jak się kupuje w USA żeby oszczędzić, to nie ma sensu płacić podatku. Żeby nie było podatku przy zakupie w sklepie z cegły pozostają od strony Europy tylko dwa małe stany do wyboru - Delaware albo New Hampshire. (Może tam być tylko bardzo mały podatek lokalny)

Dlatego najlepiej po przyjeździe kupić jednak w Internecie, bo to jeszcze możliwe bez podatku. Ale wycieczkę trzeba potraktować turystycznie, bo inaczej nie ma sensu, porobić zdjęcia, i wrócić ze sprzętem.
                I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.

Komentarz

• kmeg
                  Pełne uzależnienie
                  • 2009
                  • 1535

Zamieszczone przez pan.kolega
                  Jak się kupuje w USA żeby oszczędzić, to nie ma sensu płacić podatku. Żeby nie było podatku przy zakupie w sklepie z cegły pozostają od strony Europy tylko dwa małe stany do wyboru - Delaware albo New Hampshire. (Może tam być tylko bardzo mały podatek lokalny)

Dlatego najlepiej po przyjeździe kupić jednak w Internecie, bo to jeszcze możliwe bez podatku. Ale wycieczkę trzeba potraktować turystycznie, bo inaczej nie ma sensu, porobić zdjęcia, i wrócić ze sprzętem.
                  O tym mówiłem z najtańszych lotów (po NYC) teraz jest Orlando oraz Boston Nie wiem tylko czy BH wysyła na adresy hoteli/hosteli. Mamy aparat, wycieczkę i być może dobre kadry
                  Galeria na CB
                  http://500px.com/piotrtracz

Komentarz

• adamm
                    Bywalec
                    • 2015
                    • 129

Jeśli WiFi będzie działało tak jak w 70D to lepiej tego nawet nie włączać/włączać.

Idzie to jak krew z nosa, nie wspomnę już o kombinacjach z samą konfiguracją i łączeniem się.
                    Canon 70D, EF-S 18-135 KIT, EF 100L 2.8 IS USM, YN600EX-RT, 1x400Ws, 2x300Ws

Komentarz

• Kolekcjoner
                      Obertroll
                      • 2006
                      • 18793

Zamieszczone przez aptur
                      Cena tego body to szaleństwo. Za tą kwotę można kupić 3X6D, lub 5DIII plus 6D. Obrazowanie tych aparatów jak sądzę będzie bardzo zbliżone. Poczekajmy na testy.
                      Z kolei cena nowego 16-35 na poziomie 11 tys. to nawet nie szaleństwo a dowcip roku
                      Ceny to wynik kursu dolara. Na świecie są praktycznie bez zmian. 5D zawsze było drogie w momencie premiery i zawsze będzie. To jeden z elementów marketingu. Canon prawie nie ma konkurencji więc nie ma litości .
                      Ostatnio edytowany przez Kolekcjoner; 5969.
                      "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                      Kapitan Wagner

Komentarz

• Janeek
                        Początki nałogu
                        • 2016
                        • 273

Dobra już tak nie brońcie tego Canona, masę obiektywów maja w Polsce w sklepach, na własnym magazynie a i tak podnosi ceny.

Komentarz

• asdf
                          Początki nałogu
                          • 2014
                          • 279

A dlaczego dolara? Nie mają w Japonii aby jenów?

Poza tym nawet jakby uwzględnić wzrost $, to sami jeszcze cenę dodatkowo podwyższyli.
                          T17-50/2.8, C85/1.8, pleśniaki.

Komentarz

• szwayko
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 2085

Na szczęście Canon nie wpadł jeszcze na pomysł aby dezaktywować użyteczność starych body po pewnym czasie.[/QUOTE]

5D nie jest uwzględniony w dpp 4xx. Ma być teraz Dpp 4.5, ale wątpię żeby było wsparcie dla staruszka
                            frickr FB
                            www.szwajkowski.pl

Komentarz

• pan.kolega
                              Pełne uzależnienie
                              • 2008
                              • 2817

Zamieszczone przez asdf
                              A dlaczego dolara? Nie mają w Japonii aby jenów?
                              Zapytać trzeba ekonomistów cinkciarzy a najlepiej samych Japończyków, ale faktem jest, że mają specjalnie ciepłe stosunki właśnie z dolarem, a nie z euro czy czymś innym. Kanadyjczycy doświadczają nagłych podwyżek cen sprzętu z powodu kursu ich waluty do US dolara, a ceny w USA są najstabilniejsze. Po prostu tak im pasuje i tak czynią.
                              I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.

Komentarz

• Janeek
                                Początki nałogu
                                • 2016
                                • 273

To internetowe trolle i fanboje tak opowiadają głupoty z tym kursem dollara :P Byłem w tym roku w Japonii - Jeny to waluta tak słaba, że przy niej nasz złoty to prawdziwy kocór. I jeszcze jedno, w Japonii dollar jest tak samo jak euro - nic nie warty

Komentarz

Pracuję...