Aparaty analogowe, nie tylko Canona

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Heldbaum
    Uzależniony
    • 2021
    • 993

Odp: Aparaty analogowe, nie tylko Canona

Te aparaty miały dwie wady. Jedna, to była niedoskonała elektroniczna migawka, która żarła baterię, jak zła i gdy tylko napięcie w tej baterii spadło, to po prostu się nie otwierała. Naczaskałeś zdjęć, a tu okazało się, że połowa klatek pusta. Niestety, to się zdarzało nagminnie, gdy naprawiałem aparaty, przynoszono mi sporo tych Praktik. Druga wada, to delikatny mechanizm naciągu, o zbyt dużym przełożeniu. Jak ktoś miał "kowalskie łapki", to zaraz popsuł.
    Poza tym, to był świetny i bardzo przyjemny w używaniu aparat. Szkoda tylko, że wykonano go z typową socjalistyczną dbałością o jakość.
    http://glebsky.pl/ Mój blog fotograficzny, oraz http://flickr.com/photos/197047644@N07/ dla tych, którzy z jakichś powodów chcieliby zobaczyć moje zdjęcia

Komentarz

• Kolekcjoner
      Obertroll
      • 2006
      • 18793

Zamieszczone przez Heldbaum
      Te aparaty miały dwie wady. Jedna, to była niedoskonała elektroniczna migawka, która żarła baterię, jak zła i gdy tylko napięcie w tej baterii spadło, to po prostu się nie otwierała. Naczaskałeś zdjęć, a tu okazało się, że połowa klatek pusta. Niestety, to się zdarzało nagminnie, gdy naprawiałem aparaty, przynoszono mi sporo tych Praktik. Druga wada, to delikatny mechanizm naciągu, o zbyt dużym przełożeniu. Jak ktoś miał "kowalskie łapki", to zaraz popsuł.
      Poza tym, to był świetny i bardzo przyjemny w używaniu aparat. Szkoda tylko, że wykonano go z typową socjalistyczną dbałością o jakość.
      Ale ja nie mam "kowalskich łapek" - wręcz przeciwnie, a zepsułem dwie. U mojego znajomego było to samo. Przyczyna była jak piszesz dalej.
      "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
      Kapitan Wagner

Komentarz

• djtermoz
        Uzależniony
        • 2004
        • 995

Z analogów mam w tej chwili 2, które używam zamiennie:
        Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa: DSCF2568.jpg
Wyświetleń: 1
Rozmiar: 259,9 KB
ID: 2100062
        Olympus 35 RD - fajne maleństwo z dobrym szkiełkiem 40mm f/1.7. Niestety ostatnio odkryłem, że chyba trochę przeciekają uszczelki.

Nazwa: DSCF2571.jpg
Rozmiar: 278,7 KB
ID: 2100063
        Pentax MX - pod względem rozmiarów korpusu i wizjera jest to lustrzanka idealna. Gdyby tylko światłomierz był bardziej niezawodny (mój czasem działa, czasem nie). W tej chwili jestem na 14-tej rolce filmu od chwili zakupu MXa i mam nadzieję, że zostanie on ze mną na dłużej.
        djtermoz@pbase

Komentarz

• atsf
          Pełne uzależnienie
          • 2007
          • 5119

Swojego czasu miałem jednocześnie kilka starych obiektywów macro i zrobiłem sobie takie porównanie ich gabarytów i odległości minimalnego ostrzenia przy maksymalnej skali odwzorowania.

Dzisiaj jeszcze mam Tamrona i Cosinę.

Nazwa: IMG_5098.JPG
Rozmiar: 2,40 MB
ID: 2100064

Nazwa: IMG_5100.JPG
Rozmiar: 2,82 MB
ID: 2100065

Nazwa: skala12 copy.jpg
Rozmiar: 351,6 KB
ID: 2100066

Nazwa: skala11 copy.jpg
Rozmiar: 276,8 KB
ID: 2100067
          EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Komentarz

• FlatEric
            Uzależniony
            • 2007
            • 574

Piękna kolekcja!
            A propos Zuiko 1,8/50 mm z Panagorem - jak rozumiem, obiektyw jako taki to jest tylko sam przód tego zestawu do srebrnego pierścienia włącznie, a reszta to konwerter?

A w ramach prezentacji zapóźnienia technologicznego przemysłu fototechnicznego KDLów mam takie oto ciekawostki:

Nazwa: 3747203150_9587bd146b_o.jpg
Rozmiar: 60,2 KB
ID: 2100069
            Elektronika FE-14AU czyli radziecki młotek z 1976 roku, o stosunkowo wysokiej energii błysku 86 Ws, ale liczbie przewodniej ledwo 25 m dla 100 ASA. Zasilany mógł być bezpośrednio z sieci lub specjalną baterią Mołnia do lamp błyskowych, o napięciu 330 V. Lampa posiadała trzy zakresy automatyki i czujnik montowany na aparacie, co pozwalało na bezproblemowe odbijanie światła. Niejaką ciekawostką jest palnik w kształcie litery W, wyglądający cokolwiek jak dwa zrośnięte palniki IFK-120.

Nazwa: 3912212942_4d40e02995_o.jpg
Rozmiar: 40,1 KB
ID: 2100070 Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa: 3912213082_c330d12d31_o.jpg
Rozmiar: 48,3 KB
ID: 2100071
            A to automatyka po radziecku, czyli automatyczny Siluet Elektro (odmiana Vilii z preselekcją przysłony i światłomierzem CdS) z równie automatycznym fleszem Elektronika W5-22. Lampa produkowana była od 1979 roku, posiadała zasilanie sieciowe, liczbę przewodnią 21 m dla 100 ASA i dwa zakresy automatyki (górny przełącznik włączał automatykę, dolny przełączał jej zakresy).

Nazwa: 4263264245_44214ef7d5_o.jpg
Rozmiar: 65,5 KB
ID: 2100072
            I na koniec cudo zza zachodniej granicy, czyli Elgawa N 128 C - automatyczna odmiana bardzo popularnego sieciowego flesza N 128, o liczbie przewodniej 28 m dla 100 ASA i jednym tylko zakresie automatyki, której przełącznik działa trywialnie prosto - w położeniu wyłączonym po prostu zasłania fotokomórkę. Dla uproszczenia w obu wersjach, N 128 i N 128 C, montowano dokładnie ten sam kalkulator ekspozycji, skutkiem czego nawet w wersji nieautomatycznej posiadał on nastawę "Automatik" - tyle tylko, że w instrukcji obsługi zaznaczone było, że do niczego ona nie służy. Znak czasów.
            SX160 IS, a przedtem wadliwy A530 wymieniony w ramach gwarancji na wadliwy A550.
            Analogowy DeviantArt
            Wypociny formalne
            Wypociny techniczne

Komentarz

• atsf
              Pełne uzależnienie
              • 2007
              • 5119

Zamieszczone przez FlatEric
              Piękna kolekcja!
              A propos Zuiko 1,8/50 mm z Panagorem - jak rozumiem, obiektyw jako taki to jest tylko sam przód tego zestawu do srebrnego pierścienia włącznie, a reszta to konwerter?
              Dokładnie tak.

A co do lamp, to też miałem taki radziecki młotek, ale bez automatyki, do którego sam sobie dorobiłem zasilacz bateryjny, bodajże na 6 x R20.

A tymczasem Olympus robił takie rzeczy:

Nazwa: IMG_6851.JPG
Rozmiar: 3,98 MB
ID: 2100073

Nazwa: IMG_6854.JPG
Rozmiar: 4,54 MB
ID: 2100074

Nazwa: IMG_6847.JPG
Rozmiar: 5,05 MB
ID: 2100075

Nazwa: IMG_6850.JPG
Rozmiar: 5,70 MB
ID: 2100076

Nazwa: IMG_6846.JPG
Rozmiar: 4,80 MB
ID: 2100082

Nazwa: IMG_6978a.jpg
Rozmiar: 1,79 MB
ID: 2100077

Nazwa: IMG_7005.JPG
Rozmiar: 5,84 MB
ID: 2100078

Nazwa: IMG_7017a.jpg
Rozmiar: 3,86 MB
ID: 2100079

Nazwa: IMG_7024a-red.jpg
Rozmiar: 1,27 MB
ID: 2100080

Nazwa: IMG_7032.JPG
Rozmiar: 6,55 MB
ID: 2100081

Lampa T32 o LP=32 (co odpowiada mocy dzisiejszych lamp reporterskich) przy f=24 mm, bez regulacji zooma, pracuje w TTL, lub w automatyce własnej przy trzech kolejnych przysłonach. Zmiana konfiguracji z TTL na auto odbywa się przez przełożenie kalkulatora z tyłu na lewą stronę. Naświetla wyśmienicie.

Na korpusach OM-3, OM-4 i OM-2SP można użyć jedocześnie dwóch lamp w TTL bezpośrednio, a za pomocą kabli i rozdzielaczy- aż 9.

Power Bounce Grip posiada też komorę na 4 baterie R14 .
              Ostatnio edytowany przez atsf; 11382.
              EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Komentarz

• FlatEric
                Uzależniony
                • 2007
                • 574

Super! Dzisiejsze flesze już nie mają tej klasy.
                Tylko o co chodzi z tymi kablami? Jeden gruby podłączony do gripa lub do lampy, a drugi cienki do gripa, ale nie zawsze? Skąd takie kombinacje - gruby, jak mniemam, przenosi TTL, a po co jest ten drugi M Grip Cord?
                SX160 IS, a przedtem wadliwy A530 wymieniony w ramach gwarancji na wadliwy A550.
                Analogowy DeviantArt
                Wypociny formalne
                Wypociny techniczne

Komentarz

• adawro
                  Pełne uzależnienie
                  • 2011
                  • 1109

Tylko o co chodzi z tymi kablami? Jeden gruby podłączony do gripa lub do lampy, a drugi cienki do gripa, ale nie zawsze? Skąd takie kombinacje - gruby, jak mniemam, przenosi TTL, a po co jest ten drugi M Grip Cord?
                  M.Grip Cord - to ewidentnie przeniesienie spustu migawki.
                  R3 + RF85LDS

Komentarz

• FlatEric
                    Uzależniony
                    • 2007
                    • 574

Racja! Zapomniałem, że tak kiedyś robiono - sam mam szynę gripem do flesza, z gniazdem na mechaniczny wężyk spustowy. Jest tu jakaś ikona na facepalma?

Nazwa: IMG_3104_600C.jpg.d203207a5b656bdce3e63eb8cfea1e52.jpg
Rozmiar: 313,1 KB
ID: 2100083
                    A tutaj mamy cudo radzieckiej myśli naukowo-technicznej pod postacią flesza Łucz-70, produkowanego w l. 70.
                    Lampa jest wyposażona w dwa reflektory o kącie świecenia 45 stopni (identyczne jak późnych wersjach flesza Czajka), przy wykorzystaniu jednego z nich ma regulowaną energię błysku 50/100 J, co odpowiada liczbie przewodniej 26/36 m dla 100 ASA (regulacji dokonuje się przez odpowiednie włożenie okrągłej wtyczki w gniazdo na panelu z lewej strony torby), a przy zastosowaniu dwóch reflektorów (drugi wpina się w miejsce wtyczki regulującej energię) następuje podział energii 60 J na reflektor główny i 40 J na reflektor dodatkowy.
                    Łucz-70 ma dwie opcje zasilania, sieciowe 220 V za pomocą odłączanego kabla, oraz bateryjne z dedykowanej baterii Mołnia przeznaczonej dla lamp błyskowych, o napięciu 300 V i trwałości pół roku - to ten żółty klocek stojący obok. Łączna masa lampy z baterią sięgała 3,5 kg, a wielkość całości ładnie podkreśla zestawienie ze Smieną 8.
                    Analogowy DeviantArt
                    Wypociny formalne
                    Wypociny techniczne

Komentarz

• atsf
                      Pełne uzależnienie
                      • 2007
                      • 5119

Ten grip może pracować jako spust migawki po podłączeniu do windera cienkim kablem, gdy jest mocowany po prawej stronie aparatu.

Bez widera grip mocuje się na ogół po lewej stronie aparatu, bo prawa ręka obsługuje naciąg filmu.

Gruby, spiralny kabel przenosi TTL, i może być podłączony między aparatem a gripem, lub między aparatem a lampą.

Grip posiada też własny, zwykły kabel PC, do podłączania do aparatów bez TTL błysku.

Widać też zaczepy do nadgarstnika, który był w komplecie (a jest przy C 6D)

Komentarz

• janpur
                        Bywalec
                        • 2015
                        • 141

Zamieszczone przez Heldbaum
                        Szkoda tylko, że wykonano go z typową socjalistyczną dbałością o jakość.
                        B200, nie byl robiony na potrzeby DDR, prze Japończków..?
                        M50; 1.4/32mm

Komentarz

• atsf
                          Pełne uzależnienie
                          • 2007
                          • 5119

Zamieszczone przez janpur
                          B200, nie byl robiony na potrzeby DDR, prze Japończków..?
                          Nie, nie była, chociaż mogła mieć jakieś komponenty. Np. fotodioda to nie była ani CdS, ani SPD, lecz GAsP- galowo-arsenkowo-fosforanowa, dużo czulsza i szybsza, niż inne. Jedynym innym aparatem, o jakim słyszałem, że ma taki fotoelement, to Pentax LX.

Komentarz

• Heldbaum
                            Uzależniony
                            • 2021
                            • 993

Z tego, co wiem, tylko niektóre komponenty były japońskie, ale całość była składana w DDR. W przypadku elektroniki, to pasuje jak ulał zdanie wypowiedziane przez radzieckiego kosmonautę w "Armagedonie". "Amerykańskie komponenty, rosyjskie komponenty, a wszystko i tak z tej samej fabryki w Tajwanie".
                            http://glebsky.pl/ Mój blog fotograficzny, oraz http://flickr.com/photos/197047644@N07/ dla tych, którzy z jakichś powodów chcieliby zobaczyć moje zdjęcia

Komentarz

• atsf
                              Pełne uzależnienie
                              • 2007
                              • 5119

Olympus OM-2.

Pierwsza na świecie (1975 r.) lustrzanka z pomiarem błysku TTL i pierwsza lampa spełniająca to zadanie Olympus Quick Auto 310.

Pomiar światła stałego i błyskowego dynamiczny TTL OTF., automatyka z preselekcją przesłony. Pierścień nastaw migawki nietypowo umieszczony wokół bagnetu obiektywu. Każdy obiektyw systemu miał własny przycisk domykania przesłony dla kontroli GO.

Opracowany komputerowo nadruk na pierwszej kurtynie migawki odbijał światło na sensor w komorze lustra i dokonywana zostawała korekcja ekspozycji zmierzonej przez światłomierz o rozkład świateł i cieni w kadrze.
                              Dalej światło odbijało się od powierzchni filmu i było dynamicznie mierzone przez w/w sensor.

Aparat był w stanie naświetlać w automatyce nawet do 10 minut, ale dokładność pomiaru spadała po 120 s, a gdy był wyłączony, to można było wykonywać zdjęcia w zakresie 1/30-1/1000 s z prawidłową automatyczną ekspozycją wskutek chwilowej aktywacji automatyki w momencie wyzwolenia migawki.
                              W późniejszych modelach Olympus zastosowało ograniczenie czasu ekspozycji do 120 s(OM-2N) lub 240 s (OM-4).
                              Oczywiście miał też pełne ręczne sterowanie i korekcję ekspozycji +/- 2 EV co 1/3 EV.

Przełączanie trybu pracy za pomocą dźwigni obok korbki zwijania powrotnego można było dokonywać bez odrywania oka od celownika, bo od razu zmieniały się wskazania w wizjerze- zamiast skali czasów pokazywała się światłowaga.

Wymienne matówki, tylne ścianki i napędy silnikowe, przystawki do fotografii mikroskopowej i endoskopowej.

Lampa mogła pracować w trybie TTL, pełnym ręcznym, przy 1/2 mocy, i w z własnym fotosensorem przy trzech przesłonach.
                              Posiadała możliwość podłączenia zdalnego fotosensora do pracy w automatyce własnej.
                              Produkowano do niej też grip z zasilaczem bateryjnym. Miał głowicę jedynie uchylną, bez obrotu.

Nazwa: oly.jpg
Rozmiar: 641,3 KB
ID: 2100092

Nazwa: IMG_1089.JPG
Rozmiar: 1,42 MB
ID: 2100093

Nazwa: IMG_1205.jpg
Rozmiar: 515,6 KB
ID: 2100094

Nazwa: IMG_1207.jpg
Rozmiar: 442,6 KB
ID: 2100095

Nazwa: IMG_2159.jpg
Rozmiar: 153,0 KB
ID: 2100096

Nazwa: IMG_2161.jpg
Rozmiar: 371,4 KB
ID: 2100097

Nazwa: IMG_2171.jpg
Rozmiar: 204,5 KB
ID: 2100098

Nazwa: IMG_2173.jpg
Rozmiar: 186,0 KB
ID: 2100099

Nazwa: cord.jpg
Rozmiar: 621,4 KB
ID: 2100100

Komentarz

• Jacek_Z
                                Moderator
                                • 2005
                                • 2726

Ty nadal masz te olympusowe cudeńka? Jesteś zarejestrowany na forum olka? Jak nie to sie zarejestruj, wrzuć to tam. https://forum.olympusclub.pl/forums/...us-i-nie-tylko
                                Tam jest spore grono osób w pewnym wieku z ogromnym sentymentem do marki Olympus.
                                Nikony, Canony (EOS 50e, AE1, AV1, T70) Olympus, Pentaxy, Minolta, Leica, Hasselblad, Rolleiflex, Voigtlander, FKD (Praktica, Zenit, FED, Zorkij, Kiev, Smiena i to nie wszystko)

Komentarz

Pracuję...