Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Zainspirowany przez Jacka_Z, postanowiłem założyć taki wątek, mam nadzieję że się rozkręci. Gdzieś przeczytałem (całkiem niedawno) wypowiedź faceta, który zajmuje się fotografią otworkową (prowadzi też działalnność dydaktyczną i w ogóle jest dość znany, niestety nie pamiętam jego nazwiska...), gdzie powiedział on, że "w czasach dominacji fotografii cyfrowej, amatorzy coraz częściej wracają do technik tradycyjnych, bo chcą sobie narzucić pewien wysiłek umysłowy, przy tworzeniu zdjęć. Łatwość fotografii cyfrowej i brak konieczności takiego wysiłku, spowodowała wyjałowienie umysłów i spłycenie fotografii do postaci setek tysięcy podobnych, nic nie mówiących zdjęć..."
A my tu nawet nie mamy działu "fotografia tradycyjna". Skoro powstał wątek ze zdjęciami (wprawdzie gdzież mu tam do tego o pociągach...) i jakoś się kręci, choć na razie "ciągniemy ten wóz" tylko we trzech, może czterech, to czemu by nie pogadać również o sprzęcie? Wprawdzie jest to dział"aparaty analogowe Canona", ale myślę, że to zbyt duże zawężenie tematu.
Ostatnio edytowany przez Jacek_Z; 4025.
Powód: podmieniłem tekst
Pewne specyficzne wynalazki ery fotografii na filmie, które przeszły przez moje ręce.
Aparat na format połówkowy z silnikiem sprężynowym, obiektyw Canon.
EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.
Te kółka wokół obiektywu to są przysłony otworkowe światłomierza?
Prawdopodobnie tak. Aparat był w stercie innych klamotów na aukcji wieloprzedmiotowej, z których co innego mnie interesowało. Z instrukcji na tylnej ściance wynika, że aparat pracuje też w automatyce. Instrukcji papierowej nie widziałem w ogóle, baterii 1,3 V do niego nie miałem, obejrzałem go trochę i opyliłem na Allegro.
EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.
Coś pięknego! Ja zawsze chciałem mieć "połówkę", ale jakoś tak wyszło, że nie miałem. Robiłem kiedyś zdjęcia Czajką, ale to było jeszcze przed epoką lodowcową... O istnieniu takiego cuda, jednak nie wiedziałem. Można dziś kupić albo Olympusa Trip, albo kompakt, Yashica Samurai. Niestety ten drugi, jest obrzydliwie wręcz drogi. Poza tym, nie ma pewności, czy będzie działał.
Bardzo sympatyczne maleństwo ten Bell & Howell. Szkoda że go opyliłeś.
Coś pięknego! Ja zawsze chciałem mieć "połówkę", ale jakoś tak wyszło, że nie miałem. Robiłem kiedyś zdjęcia Czajką, ale to było jeszcze przed epoką lodowcową... O istnieniu takiego cuda, jednak nie wiedziałem. Można dziś kupić albo Olympusa Trip, albo kompakt, Yashica Samurai. Niestety ten drugi, jest obrzydliwie wręcz drogi. Poza tym, nie ma pewności, czy będzie działał.
Bardzo sympatyczne maleństwo ten Bell & Howell. Szkoda że go opyliłeś.
Jak ja bym chciał móc i mieć miejsce te wszystkie sprzęty trzymać, to by sobie małe muzeum założył, ale kasa była potrzebna na co innego, a miejsca w domu brakowało- w pewnym momencie miałem na stanie 17 lustrzanek na film, a jeszcze żadnej cyfrowej, nie mówiąc o obiektywach
Czajkę mi kiedyś ojciec przywiózł z Sojuza, ale od nowości nawalał naciąg filmu, i chyba nawet nie zrobiłem nią żadnego zdjęcia. Poniewierała się ino po szufladach 30 lat.
Czajka 3.
Samowyzwalacz sprężynowy. Niektóre aparaty z oszczędności nie miały samowyzwalacza, a ten wkręcało się w spust migawki.
Pneumatyczny wężyk spustowy.
Lupy powiększające zakładane na celowniki lustrzanek.
Dekielek obiektywu na zawiasie.
Stopka do lampy z pochyłem.
Kopiarka do slajdów.
Filtr pryzmatyczny.
Statyw wielofunkcyjny. Można go było wkręcić w drzewo!
Czego to ludzie nie wymyślą... ?
Fajna ta stopka do flesza, jak widzę, poza pochyłem pełniła też funkcję przejściówki z PC na gorącą stopkę i vice versa.
Ruscy robili coś podobnego pod nazwą GŁW, które przenosiło wprawdzie tylko gorącą stopkę, ale oprócz pochylania miało też nieograniczony obrót w poziomie.
On ma wbudowany bardzo ciemny obiektyw z zoomem, którego skala powiększenia jest widoczna na zdjęciu. Ostrości się nie nastawia, a mocowanie ma T2 przez odpowiedni adapter do każdego aparatu. Niestety, akceptuje tylko slajdy w ramkach, a nie nadaje się np. do kopiowania filmów.
Nie jest to w sumie jakaś rewelacja.
Trochę mi natomiast szkoda jest- z dzisiejszej perspektywy- sprzedania chyba dość kiepskiego, ale intrygującego obiektywu Cosinon 135 mm f/3,5 z mocowaniem T2, bo miał 13-listkową przesłonę. Jakoś nie miałem wtedy czasu na bliższe się z nim zapoznanie, a ostrzył chyba dopiero od 3,5 m (!), więc się go pozbyłem nie zrobiwszy nim ani jednego zdjęcia. Jakąś nadzieję wiązałem z nim w zastosowaniu do macro przez mieszek, ale mi przeszło, bo trafiły się rasowe obiektywy macro.
Z tego samego powodu nie wypróbowałem nawet telekonwertera macro:
Sugeruję zrobić odrębny wątek ze starymi aparatami, obiektywami i innym osprzętem. Bo sami sobie rozwalicie ten watek zdjęciowy.
Nie mam więcej takich ciekawostek, a więc spoko No ale czuwaj, druhu, czuwaj!
Pokażę Wam jeden z moich najulubieńszych i najbardziej wypasionych aparatów, jaki kiedykolwiek miałem i używałem. Jak znajdę zdjęcia z niego, to się pochwalę...
Ostatnio edytowany przez Jacek_Z; 4025.
Powód: usunąłem to co przeniosłem do pierwszego postu
A na początek, pokażę Wam jeden z moich najulubieńszych i najbardziej wypasionych aparatów, jaki kiedykolwiek miałem i używałem. Jak znajdę zdjęcia z niego, to się pochwalę...
Z dwobiektywowych lustrzanek miałem w rękach tylko Start 66 i Flexareta. Flexaret to świetny aparat, a kolega jeszcze go posiada.
Tak. Wzorowany, podobnie jak Komsomolec, na Voigtlanderze Brilliant. Ale jego prostota, a nawet powiedział bym, prymitywizm, jest tak rozbrajająco cudowny, że mógłbym nim fotografować na okrągło. Tym bakelitowym pudełkiem można naprawdę poczuć, że się robi zdjęcia, a jak będziesz miał szczęście, to nawet część z nich Ci nie wyjdzie
To jest aparat, którym robiłem pierwsze zdjęcia - miałem około 10 lat i już wtedy rozumiałem, co to jest migawka i przysłona. Starszy ode mnie, kupiony przez mojego tatę zanim przyszedłem na świat. Cały czas sprawny.
Komentarz