Canon AE-1 Program - Zacięta migawka?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • arteck
    Dopiero zaczyna
    • 2009
    • 31

Canon AE-1 Program - Zacięta migawka?

Dostałem do swoich rąk od członka mojej szanownej rodziny Canona AE-1 Program, który od kilku lat zajmował szufladę. Na oko aparat z dwoma obiektywami wydaje się w porządku. Jednak nie mogę naciągnąć migawki a i spust migawki nie reaguje. No i zastanawiam się dlaczego...Czyżby bez baterii migawki nie można ruszyć? Może coś, gdzieś trzeba wcisnąć? Miałem do czynienia z analogami - cały czas focę Pentaxem analogowym (ME), ale z Canonami nie miałem przyjemności... Ma ktoś jakiś pomysł?
    Cyfra + szklarnia i żarówki / Analog + szklarnia i żarówki / Dalmierz Canonet QL17 GIII / Pentaxy...-----> Fotografie
  • krisv740
    Bywalec
    • 2008
    • 195

nie możesz wyzwolic migawki bez baterii....

jeśli aparat został pozostawiony z naciągnięta migawką, to i naciągnąc (mysląc logicznie ) nie możesz....

zalecam ostrozność w obsłudze nieznanego apratu , jeśli nigdy nie miałes do czynienia z analogami...
    canon/yashica/nikon/minolta - i co z tego jak zdjęć nie umiem robić?

Komentarz

• arteck
      Dopiero zaczyna
      • 2009
      • 31

Czyli wszystko jasne. Trzeba kupić baterię...

A analogami jak pisałem miałem do czynienia i mam...ale z Pentaxem.

Dzięki za pomoc.
      Cyfra + szklarnia i żarówki / Analog + szklarnia i żarówki / Dalmierz Canonet QL17 GIII / Pentaxy...-----> Fotografie

Komentarz

• krisv740
        Bywalec
        • 2008
        • 195

sorry kolego - nie doczytałem...

popatrz tutaj : http://www.butkus.org/chinon/canon/c...-1_program.htm

Komentarz

• arteck
          Dopiero zaczyna
          • 2009
          • 31

Zamieszczone przez krisv740
          Jeszcze raz dzięki. O teraz to ja będę wiedział jak tego Canona ugryźć :-)

Komentarz

• arteck
            Dopiero zaczyna
            • 2009
            • 31

Zatem po włożeniu zakupie i włożeniu baterii wszystko okazało się być w porządku. Illford BW Iso 400 już w środku. Czas teraz na foty...

Komentarz

• bandit
              Bywalec
              • 2009
              • 231

witam

mam pytanko, wiem że ten aparat nie posiada autofokusa, ale czy może wspołpracować tylko że w manualu z obiektywami do cyfrowek canona z autofokusem ??
              !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
              edit

konkretnie to chodzi mi o AE-1 , pierwsza wersje nie program , ale to chyba nie ma roznicy wole jednak podreslic
              Ostatnio edytowany przez bandit; 27640. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• irekaro
                Początki nałogu
                • 2007
                • 262

nie spotkałem się z taką przejściówką, po drugie nie miałbyś przysłony. po trzecie po co kupować drogie obiektywy skoro jest kilka ton tańszych?
                canon

Komentarz

• bandit
                  Bywalec
                  • 2009
                  • 231

Zamieszczone przez irekaro
                  nie spotkałem się z taką przejściówką, po drugie nie miałbyś przysłony. po trzecie po co kupować drogie obiektywy skoro jest kilka ton tańszych?
                  witam, juz sie dowiedzialem

nie pasuja, jest taki adapter

http://www.allegro.pl/item1056854202..._canon_fd.html

pytam dla tego ze mam dokupienia AE-1 z kilkoma obiektywami, oraz obecnie posiadam cyfrowke eosa i tez kilka obiektywow, dla tego szukalem analoga canona majac nadzieje ze bede mogl sie zamieniac obiektywami, z analoga do cyfry i odwrotnie, a skoro w tej syt nie bardzo jest to mozliwe to rownie dobrze moge kupic analoga jakiekolwiek innej firmy , chyba ze ktos sprawdzal dzialanie tego adaptera??

ps: z lampa 580 ex II tez nie bedzie wspolpracowal??

Komentarz

• bandit
                    Bywalec
                    • 2009
                    • 231

jest jeszcze taki

http://www.allegro.pl/item1056854177..._canon_fd.html

i taki

http://www.allegro.pl/item1056854290..._canon_fd.html

wiec ogolnie zapytam czy moze stosowal ktos z was ktorys z tych adapterow, jesli tak to ktory warto zakupic, czy moze ewentualnie adapter jakiejs innej firmy ?

czy moze nie ma sensu i w ogole lepiej kupic eosa 50, 30 lub ewentualnie 5-ec samo body i stosowac obiektywy z cyfry ?

Komentarz

• airhead
                      Pełne uzależnienie
                      • 2008
                      • 2495

bez sensu
                      lepiej kupić EOS-a
                      Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
                      Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Komentarz

• krisv740
                        Bywalec
                        • 2008
                        • 195

chyba kolego nie doczytałeś.... - przez ten adapter moęsz podłączyć szkło fd do eos - a nie odwrotnie.
                        tak jak kolega napisał w pierwszej odpowiedzi - nie ma możliwości sterowania przysłoną z poziomu body fd obiektywami eos - to nie działa....!!!

Komentarz

• bandit
                          Bywalec
                          • 2009
                          • 231

chyba kolego nie doczytałeś.... - przez ten adapter moęsz podłączyć szkło fd do eos - a nie odwrotnie.
                          tak jak kolega napisał w pierwszej odpowiedzi - nie ma możliwości sterowania przysłoną z poziomu body fd obiektywami eos - to nie działa....!!!

tak odnosnie tego adaptera to wiedzialem, ludzilem sie tylko ze jest tez mozliwosc podpiecia innego adaptera i szkiel z cyfrowki do AE-1
                          moje zludzenia juz zostaly rozwiane, wiem ze nie, teraz zastanawiam sie czy jest sens kupowac ten zestaw, plus adapter zeby miec mozliwosc podpiac szkiel FD do cyfry .

Nie mam pojecia jakie by były rezultaty z tymi szkłami.
                          A dwa w analogach jestem ciemny, jakos AE-1 przypadl mi do gustu, ale nie mam odniesienia jaka jest jakosc zdjec z tego aparatu, a z np eos 50e, 30 lub ewentualnie 5-tki, na 3-jke lub 1-nke juz nie patrze, zbyt duzy wydatek na samo body .

o AE-1 chodzi mi konkretnie o ta aukcje

http://www.allegro.pl/item1071258247...wy_gratis.html

sa tu az 4-ry szkielka, czyli mozliwosc zabawy analogiem, plus po zakupie adaptera 4-y dodatkowe szkla do 40 D .

ewentualnie gola 50-tka za 200 pln, 30-tka za troche ponad 300 lub 5-tka za troche ponad 400 pln a do dyspozycji do nich mialbym 50-tke 1,8 II , 17-85 is usm i 70-200 f 4l , ktora mozliwosc bylaby najlepsza??

Komentarz

• krisv740
                            Bywalec
                            • 2008
                            • 195

nie wiem czy tak bardzo jest sens . warunkiem jest dobra przejściówka i dobrej kalsy szkła - te z aukcji mnie przynajmniej nie "powalają"

Komentarz

• bandit
                              Bywalec
                              • 2009
                              • 231

nie wiem czy tak bardzo jest sens . warunkiem jest dobra przejściówka i dobrej kalsy szkła - te z aukcji mnie przynajmniej nie "powalają"

w dodatku tak jak patrze to mam odpowiedniki kilku z nich pod cyfre ,wiec raczej marne szanse zebylbym pod wrazeniem na plus podpinajac ktorys z tych obiektywow pod 40 D

musze chyba w takim razie pomyslec nad samym body , 50 e, 30 lub ewentualnie 5 , czy jest moze jeszcze sens patrzec tez na 300 lub 500 ? sa znacznie tansze i za nie wielkie pieniadze juz z obiektywami, podejrzewam jednak ze to juz klasa znacnize nizsza od tych wczesniej wymienionych .

Komentarz

Pracuję...