300D czy 350D

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Jeronimo
    Dopiero zaczyna
    • 2005
    • 39

300D czy 350D

o to chyba forum dla mnie :-)

Cierpie na hroniczny brak kasy dlatego tez zadaje dziwne pytanie:

Czy lepiej kupic 300D i pozniej jakis tani teleobiektyw do 1000zl czy kupic sobie 350D i splacac przez dlugie miesiace dlugi (a o nowym obiektywie nie ma mowy).

Zakladam ze 300d jeszcze stanieje.... czy warto pakowac sie w sprawdzana stara kontrukcje (do ktorej jest Wasia) czy w cos nowego. Aktualnie fotografuje kompakowym Olympusem C4000z i jestem w zasadzie zadowolony - brakuje mi porzadnej GO i szybszej pracy itp...

Nie szukam wielkich 8MLN matryc tylko aparatu ktory przyblizy mnie do prawdziwej fotografii.... (nie wiem czy tu okreslenie prawdziwa fotografia jest na miejscu... ale zakladam ze zrozumiecie o co mi chodzi)

HELP! doradzcie mi cos.. bo juz zgupialem po przeczytaniu tych wszyskich testow, opisow itp od 300D, 350D, Olympusie e300, Nikonie D70 itp. itd.

Pozdrawiam
    Onanizm sprzętowy jest powodem niemocy twórczej...
  • Tomasz Golinski
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 8623

Jeronimo, zdecydowanie 300d.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• tpop
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 1465

Pewnie Cie zaszokuje ale te wszystkie numerki od 300D poprzez E300 po D70 beda g*** warte jesli zaopatrzysz sie w jakis mierny obiektyw. Jesli juz trzeba na czyms oszczedzac to lepiej przyoszczedzic na body i kupic pozadny obiektyw niz wykosztowac sie na puszke i cykac gnioty jakimś bidnym szkielkiem. Tak wiec jesli Twoja sytuacja finansowa nie jest zbyt mocna polecam 300D wraz z kitem i poskladac troszke kasy na jakis lepszy obiektyw. A jaki lepszy obiektyw do 300D? Zapraszam do lektury forum - znajdziesz tu prawdopodobnie wszystkie odpowiedzi na pytania jakie moga Ci jeszcze przyjsc do glowy na tym etapie. Wielu juz przetarlo szlak :wink: .
      photography is like feeding heroin, its highly addictive

Komentarz

• Tomasz Golinski
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 8623

tpop, bez przesady.Kit na start (a nawet dłużej) jest b. dobry.
        30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r

Komentarz

• tpop
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 1465

Zamieszczone przez Tomasz Golinski
          tpop, bez przesady.Kit na start (a nawet dłużej) jest b. dobry.
          Zamieszczone przez tpop
          polecam 300D wraz z kitem i poskladac troszke kasy na jakis lepszy obiektyw

Komentarz

• Tomasz Golinski
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 8623

Zgoda, ale ja nie zalecam składania na zmiane kita, juz raczej tele. Ty za to sprawiasz wrażenie, jakby ten kit szybko należało wymienić. Ok, nie ma co nabijać postów chyba.Jeronimo jeśli kupi to sam oceni.

Komentarz

• tpop
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 1465

Ok, nie ma co nabijać postów chyba
              jeszcze krotki komentarz
              Zgoda, ale ja nie zalecam składania na zmiane kita,
              ja absolutnie tez nie.
              Ty za to sprawiasz wrażenie, jakby ten kit szybko należało wymienić.
              Sorry moze zle sie wyrazilem. Chodzilo mi o to aby na poczatek zakupic 300D + kit i poskladac kasiore na jakies uzupelnienie. Sam bym pewnie kita trzymal gdyby mi sie sigma 18-125 w b.atrakcyjnej cenie nie trafila.

Komentarz

• donald7000
                Początki nałogu
                • 2004
                • 382

Panowie, konkretniej prosze...
                Ja rowniez zamierzalem kupic 300D lub 350D, ale jak wczoraj wziolem do reki 350D to stwierdzam ze jest to aparacik dla malych ludzikow, ktorzy maja male paluszki, male oczka i male glowki. Trzymajac aparat, kciukiem wydlubuje sobie prawe oko gdy lewym patrze w wiezjer, do cholery plastik nie jest az tak drogi.
                Wiem ze w 350 jest korekcja lampy zewnetrznej a w 300 nie ma, ale po zmianie firmware w 300 co zyskuje???
                Mialem przyjemnosc popracowania Minolta 7D i stwierdzam ze jest to sprzet o wiele lepszy od 350 i 300 razem wzietych, chodz zauwazylem ze minolty slabo sobie radza wraz z oryginalnymi lampami ktore "patrza" w sufit... ale, mam szkla, mam nawet nowa lampe 550EX i ciezko teraz bedzie przesiasc sie na nowy system.
                Panowie, czy jakie sa zasadnicze roznice w 350D, ktore powoduja roznice 1k PLN.

Komentarz

• Tomasz Golinski
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 8623

działające serwo. lepsza matryca. szybszy (zapis,podglad,usb).

zawsze jest jeszcze grip.

Komentarz

• pazurek
                    Pełne uzależnienie
                    • 2005
                    • 1294

tos wyciagnal watek... przez chwile myslalem ze Jeronimo wyrzucil swojego Olka i pyta jakiego Canona kupic

bawimy sie w wyliczanki? to by lecialo mniej wiecej tak, co lepszego ma 350d:

- szybszy procesor (digic II)
                    - wieksza matryce 8mpix
                    - mniejsze szumy
                    - szybszy tryb seryjny (3 klatki na sekunde)
                    - praktycznie natychmiastowa gotowosc do pracy (0,2 sekundy)
                    - tryb AI servo autofocusa
                    - mozliwosc wyboru trybu pomiaru swiatla
                    - obsluga e-ttl II
                    - mirror lockup

wiecej znajdziesz na http://www.dpreview.com/reviews/canoneos350d/page3.asp
                    http://plfoto.com/4986/autor.html

Komentarz

• Tomasz Golinski
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 8623

mirror lockup jest w 300d+wasia. nawet jest lepszy, bo mozna go polaczyc z samowyzwalaczem i regulowac opoznienie.

Komentarz

• asterix
                        Uzależniony
                        • 2005
                        • 793

dla 350d
                        + szybkosc wlaczania sie
                        + szumy czyli digic II
                        + mozliwosc wgrania melodyjek dla samowyzwalacza hrhrhrhr (rotf)

- zmiana iso i kilku innych parametrow wylacznie na lcd grr
                        - no troche jednak mozli by go uszczelnic
                        - ergonomia dla mnie w prownaniu z moim bylym pentaxem ist*D mizerna
                        Canon 5d II | Canon EF 85mm f/1.2L II USM | Canon TS-E 24mm f/3.5 L II Tilt-Shift | Canon EF 24-105mm f/4 L IS USM | Follow Focus TrusMT NT4 | Gini's Shoulder Rig DSLR-17 | Zoom h4n + audiotechnika at875r | SmallHD DP6 | Glidecam 2000 PRO | Oswietlenie i duperele, baterie i bateryjki, kabliska i kabelki, plecaki i szkrzyneczki... ahh is statywy Libec'a.

Komentarz

• Ramirez
                          Początki nałogu
                          • 2005
                          • 335

Zamieszczone przez asterix
                          dla 350d (...)
                          + mozliwosc wgrania melodyjek dla samowyzwalacza hrhrhrhr (rotf)
                          Można wgrać melodyjki? :-D
                          Myślełem, że to tylko w kompaktach.

Komentarz

• asterix
                            Uzależniony
                            • 2005
                            • 793

no ba themy sa na www tym gdzie wypelnia sie formularz o darmowa karte itp sprawy
                            Canon 5d II | Canon EF 85mm f/1.2L II USM | Canon TS-E 24mm f/3.5 L II Tilt-Shift | Canon EF 24-105mm f/4 L IS USM | Follow Focus TrusMT NT4 | Gini's Shoulder Rig DSLR-17 | Zoom h4n + audiotechnika at875r | SmallHD DP6 | Glidecam 2000 PRO | Oswietlenie i duperele, baterie i bateryjki, kabliska i kabelki, plecaki i szkrzyneczki... ahh is statywy Libec'a.

Komentarz

• TommyTheCat
                              Bywalec
                              • 2005
                              • 222

- szybszy procesor (digic II)
                              - wieksza matryce 8mpix
                              - mniejsze szumy
                              - szybszy tryb seryjny (3 klatki na sekunde)
                              - praktycznie natychmiastowa gotowosc do pracy (0,2 sekundy)
                              - tryb AI servo autofocusa
                              - mozliwosc wyboru trybu pomiaru swiatla
                              - obsluga e-ttl II
                              - mirror lockup
                              to ostatnie akurat tez ma wasia

edit: hmmm nie zauwazylem ze jest kolejna strona z odpowiedzia
                              Ostatnio edytowany przez TommyTheCat; 1156.
                              Canon 30D

Komentarz

Pracuję...