#23 RAW-y - Podstawy obróbki

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Vitez
    zło konieczne
    • 2004
    • 19804

Zamieszczone przez liquidsound
    Moze jakis tutorial??
    1. Otwierasz RAW w DPP
    2. suwaczkami ustawiasz korekte ekspozycji tak jak ci sie podoba
    3. Ustawiasz balans bieli tak jak ci sie podoba
    4. Wyostrzasz
    5. Wywolujesz do jpg

Jesli nie ptorafisz zdefiniowac "tak jak ci sie podoba" to popros kogos o skalibrowanie monitora, pozniej zrob odbitki i zdecyduj.

Komentarz

• dentharg
      Uzależniony
      • 2005
      • 867

Tyle, że zdaje się iż RSP nie będzie kontynuowany..
      Ja raczej kupię Bibble Pro z racji tego, że jest pod Linuksa i ma obsługę profili kolorów także na tej platformie.
      A jak się z kolesiami z BibbleLabs zagada to i zniżkę dadzą. Ja dostałem 30 USD zniżki za samo gadanie
      Postprocessing: AfterShot Pro + pluginy

Komentarz

• Janusz Body
        Moderator
        • 2004
        • 5757

Zamieszczone przez Vitez
        ...
        4. Wyostrzasz
        ...
        Tylko nie to. Bez wyostrzania please. Pisałem o tym.

1. Otwierasz
        2. WB
        3. Ekspozycja
        4. Inne ustawienia - i JEST tu co ustawiać. Krzywe, nasycenia, zafarb, kontrast. To jeden z ważniejszych punktów - tutaj to się robi łatwo - później w PS już tylko się psuje.
        5. CA - Aberracja Chromatyczna!!!! - niestety (z tych których używam) jest tylko w Camera RAW.
        6. Ewentulane inne poprawki jeśli umożliwia to konwerter. Delikatne odszumianie, zmniejszenie bandingu itp.
        7. Do TIFF jeśli zdjęcie będzie dalej obrabiane w PS do największej możliwej przestrzeni barw (zwykle ProPhoto). Jesli nie zamierzamy obrabiać w PS można jechać do JPEGa i sRGB.

Janusz

EDIT: PS. Kolejność - najpierw WB a potem ekspozycja - jest istotna. WB ustala proporcje pomiędzy kanałami RGB czyli "przypisuje" pikselom określone wartości. Jeśli zmieniamy ekspozyję PO ustawieniu WB mamy kontrolę clippingu. Robiąc w odwrotnej kolejności łatwo o clipping. Kolejność taką "podpowiada" również ułożenie zakładek w programach C1 czy RSP - "z góry na dół".
        Ostatnio edytowany przez Janusz Body; 194.

Janusz,
        Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

• Vitez
          zło konieczne
          • 2004
          • 19804

Janusz... ty piszesz poradnik zaawansowany a ja napisalem podstawowy.
          Dla osoby naprawde swieej w rawie.
          Taka osobe raczej przerazaja slowa klasy banding, krzywe czy aberracje.
          Kolega chcial tutorial jak z RAWa w prosty sposob zrobic jpga - czyli bez kombinowania, jezdzenia po wykresikach czy obrobki w Photoshopie. DPP daje wlasnie mozliwosc takiej prostej obrobki - ekspozycja, balans, wyostrzenie, jpg i gotowe.
          Twoja kolejnosc to drugi krok w nauce obrobki RAWow - dla tych ktorzy sie przekonaja ze warto i chca wiecej - mniej wiecej miesiac po oswajaniu sie z podstawowymi opcjami konwerterow RAW.

Komentarz

• appimate
            Dopiero zaczyna
            • 2005
            • 19

JPG i RAW w 300D

W 20D i 5D to taka duża miniaturka w 300D jest conieco mniejsza ale też niemała. Za to przeglądarki mają co pokazać i to się rewelacyjnie nadaje do "pierwszego odsiewu" zdjęc nieudanych, nieostrych itp. itd..

Janusz

powiedzcie, koledzy (i koleżancy), bo ja robię RAW'y, ale do JPG, który w tym RAW'ie jest niby zaszyty dostępu nie mam. czy coś przeoczyłem, czy po prostu ten JPG służy do podglądu?

http://plfoto.com/uzytkownik.php?authorname=appimate
            http://www.fototok.tkb.pl/pt/author.php?a=11104
            http://onephoto.net/portfolio.php3?id_autora=20815

Komentarz

• Tomasz Golinski
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 8623

Np. IrfanView wyświetla ten jpg.
              30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
              Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• Janusz Body
                Moderator
                • 2004
                • 5757

Zamieszczone przez appimate
                powiedzcie, koledzy (i koleżancy), bo ja robię RAW'y, ale do JPG, który w tym RAW'ie jest niby zaszyty dostępu nie mam. czy coś przeoczyłem, czy po prostu ten JPG służy do podglądu?

FastStone wyświetla ten jpeg, podobnie jak Irfan. Nawet przydarzyło mi się ostatnio, że jedyne co zostało ze zdjęcia to właśnie ten jpeg FastStone go wyświetlał a próby kopiowania pliku podawały błąd CRC. Co ciekawe FastStone potrafi tą podglądówkę zapisać w osobnym pliku.

Wiekszość zaawansowanych programów typu C1, RSP, Bridge nie korzysta z zaszytych jpegów a tworzą własne podglądówki. Często zaszyty jpeg jest wyświetlany tylko na krótko na początku zanim zostanie zrobiona podglądówka. Chociaż, ciekawostka, RSP potrafił wyświetlić połówke uszkodzonego pliku, podglądówkę pokazał dobrą a w okienku głównym - połowę zdjęcia

Janusz,

Komentarz

• Venio
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 1084

a czemu nie wyostrzac?? W RawShooterze sharpen jest na '0' czy to jest ustawienie bez ostrzenia? Czy dopiero jak sowak dam na minimum?

Komentarz

• Janusz Body
                    Moderator
                    • 2004
                    • 5757

Zamieszczone przez Venio
                    a czemu nie wyostrzac?? W RawShooterze sharpen jest na '0' czy to jest ustawienie bez ostrzenia? Czy dopiero jak sowak dam na minimum?
                    Wyostrzanie w ACR i C1 to "zwykłe" USM w RSP/RSE jest jakiś inny algorytm ostrzenia i nie jest tak "prymitywny" jak USM ale dalej nie jest to cudo. Są lepsze narzędzia do ostrzenia - nawet "smart sharpen" jest lepszy, nie mówiąc o pluginach typu intelisharpen czy "specjalizowanych" pod aparat CSPro Mirandy. Zwykle ostrzenie całego zdjęcia jest niezbyt potrzebne. Po co ostrzyć szumy?

W RSP na zero to już jest z ostrzeniem. Bez ostrzenia bedzie dopiero po usunięciu ptaszka z okienka "apply sharpening" w zakładce batch convert.

Janusz,

Komentarz

• dazz

Zamieszczone przez Janusz Body
                      Tak naprawde to nie polecam żadnego Żaden nie jest w pełni uniwersalny. Są zdjęcie, których obróbka Camera RAW to katorga a C1 sobie radzi bez problemu.
                      Moje typy to (w takiej właśnie kolejności):
                      1. Capture One
                      2. RAWShooter Premium
                      3. Camera RAW
                      Lightroom jest jeszcze okropnie daleko w krzakach - trochę potrwa zanim coś z tego będzie.
                      Janusz
                      A co powiecie wywoływaniu RAW przez samego PhotoSopa? Dlaczego wszyscy używają innych programów skoro wszystko można zrobić w PSie?

Komentarz

• Janusz Body
                        Moderator
                        • 2004
                        • 5757

Zamieszczone przez dazz
                        A co powiecie wywoływaniu RAW przez samego PhotoSopa?
                        W samym PhotoShopie sie nie da. Adobe Camera RAW to plugin do PS.

Zamieszczone przez dazz
                        Dlaczego wszyscy używają innych programów skoro wszystko można zrobić w PSie?
                        No właśnie dlaczego? Odpowiedź JEST już w tym wątku i to kilkakrotnie

Janusz,

Komentarz

• tedarn

Przerób tym 500 zdjęć z weekendowej wycieczki sam zrozumiesz
                          Janusz
                          czy można trochę nagiąć zasady (apropos braku wyostrzania czy zmiany nasycenia) w przypadku gdy chciałbym obrobić zdjęcia które nie wymagają tak wielkiej jakości, np. z szkolnej uroczystości którą obstrzelałem (nie chce mi się tyle ręcznie obrabiać w szopie) albo np ze ślubu (tu w sumie są większe wymagania ale czy na tyle)
                          jak sie na to zapatrujecie?

pozdrawiam

Komentarz

• Tomasz Golinski
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 8623

Skoro jakość nie jest ważna, to można nagiąć wszystkie zasady. Byle efekt Cię satysfakcjonował.
                            30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
                            Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• remol71
                              Zablokowany
                              • 2006
                              • 371

Tak naprawde to nie polecam żadnego Żaden nie jest w pełni uniwersalny. Są zdjęcie, których obróbka Camera RAW to katorga a C1 sobie radzi bez problemu.

Moje typy to (w takiej właśnie kolejności):

1. Capture One
                              2. RAWShooter Premium
                              3. Camera RAW

Lightroom jest jeszcze okropnie daleko w krzakach - trochę potrwa zanim coś z tego będzie.

Janusz

Bardzo dobry tekst. Mocno sie podbudowałem po jego przeczytaniu. IMHO informacji na temat naprawdę dobrej technicznej fotografii jest niewiele. Staram się rozpracować temat na własną rękę, jako podstawę mając fotografię analogową (a dokładnie slajdy). Jestem na etapie rozpracowywania oprogramowania do wywoływania rawów i moje dotychczsowe spostrzeżenia są dokładnie takie same jak opisałeś. Każdy program jest inny, jeden nie wyrabia cieni, inny słabo wypracowuje światła, a jeszcze inny gubi detale. Żaden ze znanych mi programów nie jest w stanie wyzyskać całej informacji z matrycy. Teraz jestem z fazie sprawdzania co którym można podkręcić. Poczytałem Twoje posty i widzę, że brnę we właściwym kierunku i nie marnuję czasu, a właściwy kierunek jest tu bardzo ważny, gdyż na eksperymenty z ustawieniami oprogramowania i testowymi ujęciami potrzeba naprawdę masę czasu. A jako amator czasu mam niewiele, gdyż foto to moje hobby, a nie nurt główny, z czegoś trzeba się utrzymać i mieć jeszcze na to hobby Pozdrawiam

Komentarz

• _invictus
                                Bywalec
                                • 2006
                                • 143

Mam pytanie dot. resize'u zdjęć: zakładam że pliki RAW który mam, m.in będę umieszczał na stronie, to lepszym wynikiem będzie wywołanie z RAWa do tiff wraz z resize, czy lepiej do oryginalnej rozdziałki, i potem sobie w gimpie zmieniać wielkość?

Komentarz

Pracuję...