#23 RAW-y - Podstawy obróbki

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Janusz Body
    Moderator
    • 2004
    • 5757

Zamieszczone przez Alde
    .... jak by nie było wyostrzenie wyostrza też szumy.
    Nie. To moje nie wyostrza szumów bo obrazek jest dość mocno pomaskowany i ostrzone są tylko krawędzie

http://www.canon-board.info/showthread.php?t=19955

KLIKNIJ TUTAJ

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

• tryton
      Uzależniony
      • 2008
      • 557

Witam!
      Czy mógłby mi ktoś wyjaśnić w skrócie (lub dać namiar na jakiś artykuł) do czego w ACR 4.6 służy COLOR SAMPLER TOOL?
      Uruchamiam narzędzie, mogę popróbkować, tylko co dalej, co z tym mogę zrobić itp? Z tego co widzę to mogę najwyżej nacisnąć przycisk CLEAR SAMPLERS
      Pozdrawiam.
      Tryton
      --------------------------------------------------------------
      5DmkIII, 40D, 17-40L f4, 24-105L f4 IS, 50 f1.8 II, 85 f1.8, 100 f2.8L IS macro, 100-400L f4.5-5.6 IS

Komentarz

• Alde
        Początki nałogu
        • 2008
        • 360

Zamieszczone przez Janusz Body
        Nie. To moje nie wyostrza szumów bo obrazek jest dość mocno pomaskowany i ostrzone są tylko krawędzie

http://www.canon-board.info/showthread.php?t=19955

KLIKNIJ TUTAJ
        Tys piknie ... metod ostrzenia wiele ...

Komentarz

• oyster
          • 2007
          • 12

Czy uzywa ktos capture one pro(3.73)? Jakie ustawienia (szczegolnie wyostrzanie) powinienem ustawic zeby nie przesadzic? Chyba malo ludzi uzywa ten program bo nie znalazlem wiele o nim

Komentarz

• Azazel[ck]
            • 2005
            • 10

Witam.
            Mam pytanie o wielkość jpg-a z DPP a np. ACR.
            Tzn. wygląda to tak (przynajmniej u mnie).
            Jpg wywołany w DPP ok. 12 MB
            Jpg wywołany w ACR ok. 3MB
            Ta sama rozdzielczość, tyle samo DPI, a róznica w wielkośći jpg kolasalna...
            Czy ktoś wie dlaczego tak się dzieje?
            Czy ma to wpływ na gorszą jakość zdjęcia z ACR?
            www.dwiewieze.pl
            2 x BODY + kilka słoików

Komentarz

• dandi
              Dopiero zaczyna
              • 2008
              • 35

Witam,
              W Camera Raw 4.0 zapisuję sobie RAW'y do formatu TIFF i widze ze konwerter daje 24 bity/pixel. Plk wynikowy jets za duzy. Jak zmienic glebie kolorow na 16 bitowa. W oknie Preferences tego konwertera tego nie widze.

Komentarz

• yellowpliszka
                Zablokowany
                • 2009
                • 266

Tylko nie to. Bez wyostrzania please. Pisałem o tym.

1. Otwierasz
                2. WB
                3. Ekspozycja
                4. Inne ustawienia - i JEST tu co ustawiać. Krzywe, nasycenia, zafarb, kontrast. To jeden z ważniejszych punktów - tutaj to się robi łatwo - później w PS już tylko się psuje.
                5. CA - Aberracja Chromatyczna!!!! - niestety (z tych których używam) jest tylko w Camera RAW.
                6. Ewentulane inne poprawki jeśli umożliwia to konwerter. Delikatne odszumianie, zmniejszenie bandingu itp.
                7. Do TIFF jeśli zdjęcie będzie dalej obrabiane w PS do największej możliwej przestrzeni barw (zwykle ProPhoto). Jesli nie zamierzamy obrabiać w PS można jechać do JPEGa i sRGB.

Janusz

EDIT: PS. Kolejność - najpierw WB a potem ekspozycja - jest istotna. WB ustala proporcje pomiędzy kanałami RGB czyli "przypisuje" pikselom określone wartości. Jeśli zmieniamy ekspozyję PO ustawieniu WB mamy kontrolę clippingu. Robiąc w odwrotnej kolejności łatwo o clipping. Kolejność taką "podpowiada" również ułożenie zakładek w programach C1 czy RSP - "z góry na dół".
                Czy 'nie wyostrzanie' mozna zrozumiec ze 'default' suwaka 'sharpness' w DPP czy Camera RAW mam przestawic na '0' ?

Komentarz

• Janusz Body
                  Moderator
                  • 2004
                  • 5757

Zamieszczone przez yellowpliszka
                  Czy 'nie wyostrzanie' mozna zrozumiec ze 'default' suwaka 'sharpness' w DPP czy Camera RAW mam przestawic na '0' ?
                  http://canon-board.info/showthread.php?t=55279
                  http://canon-board.info/showthread.php?t=19955
                  http://canon-board.info/showthread.php?t=21153
                  http://canon-board.info/showthread.php?t=12828

Janusz,

Komentarz

• soren
                    • 2011
                    • 4

1. Otwierasz
                    2. WB
                    3. Ekspozycja
                    4. Inne ustawienia - i JEST tu co ustawiać. Krzywe, nasycenia, zafarb, kontrast. To jeden z ważniejszych punktów - tutaj to się robi łatwo - później w PS już tylko się psuje.
                    5. CA - Aberracja Chromatyczna!!!! - niestety (z tych których używam) jest tylko w Camera RAW.
                    6. Ewentulane inne poprawki jeśli umożliwia to konwerter. Delikatne odszumianie, zmniejszenie bandingu itp.
                    7. Do TIFF jeśli zdjęcie będzie dalej obrabiane w PS do największej możliwej przestrzeni barw (zwykle ProPhoto). Jesli nie zamierzamy obrabiać w PS można jechać do JPEGa i sRGB.
                    Mam pytanie. Dlaczego lepiej jest robić poprawki CA praktycznie na końcu obróbki RAW-a (pkt. 5)? Na logikę wszelkie korekty błędów optyki: winietowanie, dystorsja, a zwłaszcza CA lepiej byłoby chyba korygować na w miarę "surowym" obrazku. Czy korekta CA nie powinna być w pkt. 3 ?
                    550D + 17-85mm f/4-5.6 IS USM

Komentarz

• dinderi
                      Pełne uzależnienie
                      • 2009
                      • 3028

X-Rite udostępnił dokument, w którym niezwykle dokładnie wytłumaczono, do czego służą poszczególne funkcje Camera RAW.
                      Można go pobrac spod adresu: http://www.xritephoto.com/Documents/...meraRaw_en.pdf
                      Polecam.
                      Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
                      09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Komentarz

• michele
                        • 2011
                        • 1

Witam,
                        Mam pytanie (nie wiem czy w tym miejscu moge):
                        W Capture One probuje skonwertowac z RAW do JPEG, niestety kiedy klikam Process nic sie nie dzieje. Dolaczam zdjecie dla jasnosci. Czy ktos moze pomoc? Z gory dziekuje

Uploaded with ImageShack.us

Komentarz

• d2i4d3k
                          • 2011
                          • 10

powinno działać, chyba że gdzieś w opcjach masz namieszane.. .

Komentarz

• axen66
                            • 2009
                            • 2

michele. odp CaptureOne
                            Wydaje mi się, że w zakładce Output Naming
                            powinieneś podać miejsce gdzie zapisuje Tobie
                            skonwertowane RAWy do JPG

Komentarz

• Paul80
                              Początki nałogu
                              • 2008
                              • 257

Odp: #23 RAW-y - Podstawy obróbki

Artykuł napisany dośc dawno:grin: i bardzo rzeczowy, ale programy się rozwijają i mam dwa pytania, czy dzisiaj też się nie zaleca ostrzenia w konwerterze raw, przecież mamy w takim LR , Capture One USM i zgodnie z zaleceniami Canona ustawiamy siła 300 promień 0,3 próg 0. A drugie pytanie dotyczy Capture One chodź w LR4 też można już regulować kanały osobno. Szczerze mówiąc nie wiem jak to ze sobą połączyć, mam w Capture One poziomy i pytanie kiedy ich używać, czy dopuszczalne jest aby kanały RGB nie były zapełnione do krawędzi. Ciekawi mnie jak to wygląda w praktyce, zapewne ruszając poziomy zmieniam też balans bieli ?

Komentarz

• Janusz Body
                                Moderator
                                • 2004
                                • 5757

Odp: #23 RAW-y - Podstawy obróbki

Odkąd ACR i LR używa masek identycznych z moimi stąd: http://www.canon-board.info/tips-and...problem-19955/ to jak najbardziej można ostrzyć w RAW konwerterze.

Granica pomiędzy RAW-konwerterem a programem do obróbki zdjęć uległa zatarciu bo Lightroom, Capture One i parę innych to kombajny do obróbki fotograficznej a nie tylko konwertery RAW.

Janusz,

Komentarz

Pracuję...