#23 RAW-y - Podstawy obróbki

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • shadowman25
    Coś już napisał
    • 2008
    • 97

Witam
    Mam taki problem ze po otworzeniu zdjęcia RAW w Camera Raw pojawia sie cos w rodzaju rozlanej fabrby w kolorze czerwonym lub niebieskim. Robiąć zdjęcia kitem 18-55 efekt ten jest mniejszy niz canonem 85 1/8. Poradzcie mi czego to moze być efektem i jak sobie z tym poradzić.

Dodam ze przechodząc z Camera Raw do Photoshopa wszystko jest juz wyświetlane poprawnie.

Wstawiam zrzut ekranu
    Canon 50d, obiektyw 85 1/8

Komentarz

• Tomasz Golinski
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 8623

Zamieszczone przez renes
      Janusz,

możesz rozwinąć to zdanie z Twojego początkowego opisu:

"...Jeśli aparat ma znacznik (tag) wbudowanego WB to pierwsze wyświetlenie może być "As Shot" czyli oparte o WB z kamery".

Robię w RAWach (bez dodatkowego jpg) i jak rozumiem, ustawienia WB w aparacie dla zdjęć RAW nie mają żadnego znaczenia, prawda?
      Ma tylko niewielkie znaczenie - niektóre programy pozwalają jako początkowe ustawienie suwaków WB wziąć to, co było ustawione w aparacie - więc od razu masz lepszy podgląd. Oczywiście niezależnie od WB ustawionego w aparacie, kręcąc suwakami dostaniesz dokładnie to samo, bo dane zapisane w RAW są identyczne.
      30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
      Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• januszP.
        Uzależniony
        • 2006
        • 634

Zamieszczone przez shadowman25
        Witam
        Mam taki problem ze po otworzeniu zdjęcia RAW w Camera Raw pojawia sie cos w rodzaju rozlanej fabrby w kolorze czerwonym lub niebieskim. Robiąć zdjęcia kitem 18-55 efekt ten jest mniejszy niz canonem 85 1/8. Poradzcie mi czego to moze być efektem i jak sobie z tym poradzić.

Dodam ze przechodząc z Camera Raw do Photoshopa wszystko jest juz wyświetlane poprawnie.

Wstawiam zrzut ekranu
        Na czerwono pokazane są przepalenia w światłach a na niebiesko niedoświetlenie w cieniach. I przy "wywoływaniu" RAW-a należy (o ile to możliwe) do doprowadzenia suwakami do wyeliminowania tych "rozlewisk"

Komentarz

• lukaszczecin
          Coś już napisał
          • 2007
          • 99

z tego co pamiętam w ACR u góry się to wyłącza
          puszki + szkła + inne graty

Komentarz

• Obiektyw
            Bywalec
            • 2007
            • 157

Zamieszczone przez lukaszczecin
            z tego co pamiętam w ACR u góry się to wyłącza
            Dokladnie jak pisze przedmowca. Wylacz opcje zaznaczania przeswietlen i niedoswietlen.
            Duzo zalezy tu od zdrowego rozsadku obrabiajacego/robiacego zdjecie. Jezeli wiesz jaki efekt chcesz osiagnac, potrafisz tez ocenic gdzie chcesz miec bardzo ciemno a gdzie bardzo jasno. Funkcja; ktora wzbudzila twoj niepokoj sygnalizuje gdzie tracisz szczegoly w swiatlach (nomen omen przeswitlenie) i gdzie osiagasz czern, z ktorej juz nie da sie absolutnie odczytac szczegolow. Jezeli chcesz wiecej, prosze na PW.
            ║ 50D i 30D + graty ║

Komentarz

• renes
              Uzależniony
              • 2007
              • 510

Przy obróbce RAWów chyba nie tylko dla mnie piętą achillesową jest - obok krzywych - idealne ustawienie balansu bieli z korektą kolorów. Wywołuje RAWy w ACR, wkrótce poeksperymentuję w DPP. Ale co innego mnie martwi.

Mam kartę WhiteBala kupioną od producenta w Stanach o której wspomina Janusz i oczywiście wykonuję kilka zdjęć próbnych w róznych częściach pomieszczeń ze światłem żarowym czy w kościole, aby potem przy obróbce wykorzystać je. Nie wiem, ale średnio jestem zadowolony z wyników - zdjęcia wciąż są przeżółcone. Może jakies ustawienie w aparacie mam mimo wszystko źle ustawione, ale z RAW przecież nie sa one w ogóle albo mało istotne.

Czy korekta z kartą i pipetą nie powinna dawać najlepszych wyników? A może zupełnie czym innym jest - i innym narzędziem powinno się to robć - korekta balansu i korekta koloru (poza korektą nasycenia)? choć nie wiem co mogłoby tym czymś jeszcze być.

Z czego wreszcie wynika tzw. zafarb - rozumiem, że niepoprawnego balansu?

Tak lansowana szara karta mnie tochę rozczarowała, stąd także te pytania.

Jakie są wasze doświadczenia a także podstawowe kroki (kolejność) jakie wykonujecie zabierając się za korektę kolorystyczną zdjęcia z poziomu RAW ?

Pozdr.

Komentarz

• Janusz Body
                Moderator
                • 2004
                • 5757

Zamieszczone przez renes
                ....
                Czy korekta z kartą i pipetą nie powinna dawać najlepszych wyników? A może zupełnie czym innym jest - i innym narzędziem powinno się to robć - korekta balansu i korekta koloru (poza korektą nasycenia)? choć nie wiem co mogłoby tym czymś jeszcze być.
                ....
                Temat jest ogromnie rozległy. WB + "profil aparatu" a właściwie matrycy. Ustawiając WB WhiBalem w kościele masz problemów jeszcze więcej bo oświetlenie jest zwykle bardzo nierównomierne - różne źródła światła o różnej temperaturze barwowej - więc prawidłowy WB może być w miejscu gdzie masz WhiBala ale niekoniecznie 5 metrów dalej. Piałaem o tym więcej w wątkach o WB, Korekcji Tonalnej itp...

Profil aparatu - Adobe nazywa to "camera response" czyli zdolność odwzorowania barw zmienia się - i to mocno - w zależności od temperatury barwowej światła. Aparat inaczej rejestruje barwy w temp. np. 2500-3000°K (zwykły halogen) a bardzo inaczej w temp. światła dziennego (ok 5000-6000°K)

Ostatnio Adobe wypuścił Profile Editor w wersji "beta" (jest darmowy na stronach Adobe) umożliwiający tworzenie własnych profili aparatu. Działa toto całkiem znośnie chociaż tablica Gretaga jest raczej niezbędna. Bez tablicy próby korekty barw stają się paskudnie trudne.

Ogólnie temat nie na dyskusję o podstawach obróbki RAWów.

Janusz,
                Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

• dream catcher
                  Bywalec
                  • 2008
                  • 129

Może pytanie głupie, ale jak pod PS'em CS2 odpalić Camera Raw, żeby obsługiwał RAWy z 40D? Jest w ogóle taka możliwość?
                  [QUOTE]"...baba ma ciało, baba ma duszę, baba emituje ciepło, bytowanie bez baby, to po prostu bywa piekło..."

Komentarz

• Janusz Body
                    Moderator
                    • 2004
                    • 5757

Zamieszczone przez dream catcher
                    Może pytanie głupie, ale jak pod PS'em CS2 odpalić Camera Raw, żeby obsługiwał RAWy z 40D? Jest w ogóle taka możliwość?
                    Konwertować RAWy uzywając DNG konwertera i otwierać pliki DNG. DNG konwerter można za darmo zassać ze stron Adobe.

Janusz,

Komentarz

• basala
                      Uzależniony
                      • 2008
                      • 615

Kolejne, nie obrażając "dream catchera", głupie pytania. W którym momencie należy odszumiać zdjęcie -tzn. między którymi czynnościami (zwłaszcza jeśli wywołujemy w CR i obrabiamy w PS)? Na jakim formacie fotografii to czynimy? Na co należy zwrócić szczególną uwagę odszumiając, czego się wystrzegać? (Chyba nie ma wątku o odszumianiu dla początkujących)

Komentarz

• Janusz Body
                        Moderator
                        • 2004
                        • 5757

Zamieszczone przez basala
                        Kolejne, nie obrażając "dream catchera", głupie pytania. W którym momencie należy odszumiać zdjęcie -tzn. między którymi czynnościami (zwłaszcza jeśli wywołujemy w CR i obrabiamy w PS)? Na jakim formacie fotografii to czynimy? Na co należy zwrócić szczególną uwagę odszumiając, czego się wystrzegać? (Chyba nie ma wątku o odszumianiu dla początkujących)
                        Odszumianie jest po prostu "negatywem" ostrzenie czyli robi się to dokładnie tak samo, na takis samych etapach jak ostrzenie. Akcja ostrzenia podana w wątku o ostrzeniu po małej przeróbce polegającej na odwróceniu maski i użyciu jakiegoś odszumiacza zamiast ostrzenia będzie działała tak samo. Akcja odszumiania jest zresztą zawarta w pliku "moje Akcje" - trzeba z niej korzystać po ostrzeniu. Czyli najpierw F5 a potem F6.

Ogólnie to z większością obecnych lustrzanek odszumianie nie jest potrzebne.

Janusz,

Komentarz

• majku
                          Bywalec
                          • 2008
                          • 224

dołączam sie do pytania basala-
                          dodam tylko - czy jest jakiś darmowy soft do odszumiania CR2
                          http://picasaweb.google.com/lucas.maj/
                          http://onephoto.net/?p0=2&p1=1&user=38702&gal=1
                          350d/eos300, 5d, 24 1.4, 50 1.4, 135 2.0 Metz 54 mz-4i- i dylemat czy nie rzucić tego wszystkiego!

Komentarz

• renes
                            Uzależniony
                            • 2007
                            • 510

Zamieszczone przez Janusz Body
                            Odszumianie jest po prostu "negatywem" ostrzenie czyli robi się to dokładnie tak samo, na takis samych etapach jak ostrzenie. Akcja ostrzenia podana w wątku o ostrzeniu po małej przeróbce polegającej na odwróceniu maski i użyciu jakiegoś odszumiacza zamiast ostrzenia będzie działała tak samo. Akcja odszumiania jest zresztą zawarta w pliku "moje Akcje" - trzeba z niej korzystać po ostrzeniu. Czyli najpierw F5 a potem F6.

Ogólnie to z większością obecnych lustrzanek odszumianie nie jest potrzebne.
                            Zaraz, to w ACR lepiej nie korzystać z usuwania luminacji (chyba tak to się jakoś nazywa) i tego okropnego zielonego szumu?

Komentarz

• basala
                              Uzależniony
                              • 2008
                              • 615

Dziękuję Panie Januszu za odpowiedź. Gdybym miał kierować się moją (nie)logiką, to ostrzyłbym po odszumianiu. :-D Z ww. akcji korzystam namiętnie*, lecz niestety dość bezrozumnie. Obiecuję to zmienić. :-D

* -moje samodzielnie próby obróbki RAW-ów często prowadzą do przeostrzania fotek. Zresztą o takich tendencjach u początkujących "wywoływaczy" cyfrowych negatywów pisze Pan w swoim wątku dot. ostrzenia RAW-ów.

Komentarz

• Alde
                                Początki nałogu
                                • 2008
                                • 360

Zamieszczone przez basala
                                Dobrze by było rozpoznać jakie to są szumy ale ogólnie odszumiać na samym początku obróbki zdjęcia .. jak by nie było wyostrzenie wyostrza też szumy.

Komentarz

Pracuję...