Studniówka

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • banan82
    Pełne uzależnienie
    • 2007
    • 1165

niestety, ci najwieksi profesionalisci z "15 letnim" starzem maja czasami mniejsze pojecie o foto jak my tutaj na forum A goscie zarabiaja z takiego kiczu na zycie.......Niektorzy to maja farta i tyle
    5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
    Crazy Apple Fanboy
    Ex Linux User

Komentarz

• magix
      Początki nałogu
      • 2006
      • 298

Zamieszczone przez banan82
      niestety, ci najwieksi profesionalisci z "15 letnim" starzem maja czasami mniejsze pojecie o foto jak my tutaj na forum A goscie zarabiaja z takiego kiczu na zycie.......Niektorzy to maja farta i tyle
      Mi się wydaje ze przez lata nie mieli konkurencji. Technika cyfrowa, popularyzacja fotografii oraz dostęp do dobrej jakości sprzętu sprawił że ludzie potrafią robić bardzo dobre zdjęcia, które mogą konkurować i nie jednokrotnie znacznie przewyższać prace "zawodowców".
      C EOS 5D MK II C | EOS 40 D | T 28-75 f/2.8 | C 85 f/1.8 | C 70-200/4.0L | S 30/1.4 |S 50/1.4 | C 10-22 f/3.5-4.5 | C 580EX
      http://magix.digart.pl/

Komentarz

• arrow
        Uzależniony
        • 2009
        • 637

Swieta racja. Jak pierwszy raz wybieralem sie na impreze z ktorej mialem zrobic reportaz zaden z tz zawodowcow nie chcial nic powiedziec na temat ustawien aparatu czy tez lampy co doprowadzalo mnie do bialej goraczki, nie rozumialem po co takie tajemnice. To bylo w czasach kiedy niewiele tez i w sieci na ten temat mozna bylo wykopac informacji. W sumie to pozniej nawet ich rozumialem ... to byl ich chleb a wypytywalo ich wielu
        Canon FF

Komentarz

• Gringo997
          Uzależniony
          • 2007
          • 516

Zamieszczone przez magix
          Mi się wydaje ze przez lata nie mieli konkurencji. Technika cyfrowa, popularyzacja fotografii oraz dostęp do dobrej jakości sprzętu sprawił że ludzie potrafią robić bardzo dobre zdjęcia, które mogą konkurować i nie jednokrotnie znacznie przewyższać prace "zawodowców".
          chę?!

to fotograf panuje nad kadrem,kompozycją i światłem a nie dobrej jakości sprzęt.. dzięki temu, że dostęp do dobrego srzętu jest łatwiejszy wcale nie jest łatwiej zrobić dobre ujęcie...

zawodowiec według słownika to osoba, która na siebie zarabia fotografią, a nie ten kto umie robić zdjęcia bo to są dwa różne pojęcia... bardzo często zdarza się, że amatorzy dla których foto to hobby i sposób na stres robią pracę o których wcześniej wspomniani pro mogą tylko marzyć...

pracowałem na studniówce z kamerzysto-fotografem (nas dwóch na kilka klas) i gość odwalał kicz jakich mało (lampa na wprost przesłona 7,1 w dosyć ciemnym pomieszczeniu) i świntuszył względem dziewczyna, a gdy zobaczyłem film to było dosyć podobnie... a gość ma wypełniony kalendarz na śluby/studniówki/komunie i zarobił sobie na BMW E46 i kupę sprzętu... tak więc na prawdę nie ma reguły...
          Fotografia to pasja, moj Blog o fotografi, fotograficznie o wszystkim.

Komentarz

• himi
            Zablokowany
            • 2006
            • 2638

Studniówki to nie talent i warsztat, ale układ fotograf - dyrekor - wychowawca.

Komentarz

• magix
              Początki nałogu
              • 2006
              • 298

Zamieszczone przez Gringo997
              chę?!

to fotograf panuje nad kadrem,kompozycją i światłem a nie dobrej jakości sprzęt.. dzięki temu, że dostęp do dobrego srzętu jest łatwiejszy wcale nie jest łatwiej zrobić dobre ujęcie...

zawodowiec według słownika to osoba, która na siebie zarabia fotografią, a nie ten kto umie robić zdjęcia bo to są dwa różne pojęcia... bardzo często zdarza się, że amatorzy dla których foto to hobby i sposób na stres robią pracę o których wcześniej wspomniani pro mogą tylko marzyć...
              Dokładnie to napisałem. Wcześniej ludzie mieli ograniczony dostęp do sprzętu i nawet nie myśleli o zajmowaniu się fotografią. Cyfra + niskie ceny (do kryzysu) sprawiły ze wiele osób odkryło w sobie pasję fotograficzną i przy okazji dorabiają sobie na ślubach itp. Często sa bardziej kreatywni bo to własnie jest ich pasja w przeciwieństwie do niektórych osób które sie tym zajmują tylko dla zysku.
              C EOS 5D MK II C | EOS 40 D | T 28-75 f/2.8 | C 85 f/1.8 | C 70-200/4.0L | S 30/1.4 |S 50/1.4 | C 10-22 f/3.5-4.5 | C 580EX

Komentarz

• Gringo997
                Uzależniony
                • 2007
                • 516

Zamieszczone przez magix
                Dokładnie to napisałem. Wcześniej ludzie mieli ograniczony dostęp do sprzętu i nawet nie myśleli o zajmowaniu się fotografią. Cyfra + niskie ceny (do kryzysu) sprawiły ze wiele osób odkryło w sobie pasję fotograficzną i przy okazji dorabiają sobie na ślubach itp. Często sa bardziej kreatywni bo to własnie jest ich pasja w przeciwieństwie do niektórych osób które sie tym zajmują tylko dla zysku.
                ok poprostu zinterpretowalem to w inny sposob

pozdrawiam Maciek
                Fotografia to pasja, moj Blog o fotografi, fotograficznie o wszystkim.

Komentarz

• magix
                  Początki nałogu
                  • 2006
                  • 298

ok poprostu zinterpretowalem to w inny sposob

pozdrawiam Maciek
                  Zdarza się ;-)

Komentarz

• Mortiis
                    Dopiero zaczyna
                    • 2006
                    • 35

liczmy że płyty go będą kosztowały jakieś 200zł to jest faktycznie brzmi jak niezła kasa, ale zważ na to że przy takiej ilości osób to na prawdę ciężka praca...
                    ilość zrobionych zdjęć, późniejsza obróbka, czas spędzony na nagrywanie, amortyzacja sprzętu, ubezbieczenie i wszystkie takie rzeczy go kosztują...
                    nie ma co komu wypominać byle by zdjęcia były dobre
                    Zgadzam się, że nie należy liczyć cudzych pieniędzy. Cena na pewno była ustalana wcześniej i najwyraźniej nikt nie miał obiekcji.
                    Koszt nagrania 180 płyt to raczej coś koło 400zł niż 200. Do samych płyt musisz doliczyć pudełka z jakąś "kartką" (chyba, że dawał w kopertach ).
                    Do tego nie piszesz czy to kasa również na kamerę. Kolega pisze, że będzie nagrywał płyty ze zdjęciami i wideo więc może być różnie.
                    www.wasieczko.art.pl

Komentarz

• sebfoto
                      Początki nałogu
                      • 2009
                      • 380

Hi,

Mam do przedyskutowania zlecenie na zdjęcia podczas studniówki.
                      Finalnie ma chodzić o 60 zdjęć 15x21, błysk.
                      Mam kilka pytań dla będących w temacie takich imprez.
                      1. Jak można to wycenić?
                      2. Z kim podpisać umowę? Ze szkołą/klasą/ czy z osobą, która ma być przedstawicielem klasy?

Wszelkie sugestie mile widziane
                      Smiena [Смена] + szklarnia i inne drobiazgi.

Komentarz

• Whitefire
                        Dopiero zaczyna
                        • 2009
                        • 27

Co do wyceny niech się wypowiadają inni, ale umowę to sugeruję podpisać z tą stroną, która będzie ma płacić i posiada pieniądze.
                        Być może to będzie Rada Rodziców przy szkole? Jeżeli jest RR to fajnie bo po prostu to jest takie "ciało" które ma prawo do wszelkich czynności prawnofinansowych.
                        50D; C 17-55

Komentarz

Pracuję...