Chanel clipping

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Kubaman
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 4709

Zamieszczone przez Tomasz Golinski
    Histogram pokazuje "jasność", która jest zdefiniowana jako max(R,G,B). Czyli clipping kanału pokaże się na histogramie (chyba, że w aparacie są jakieś głupie te histogramy, np. ze średnią).
    Tomku, wyczytałem w necie, że możesz mieć poprawnie naświelony kadr, jeśli patrzysz na histogram luminescencji, a mimo to przepalony kanał np. czerwony. Nie kumam
    www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

• Tomasz Golinski
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 8623

Sprawdziłem to, co napisał Mirhon. Wygląda, że rzeczywiście 300d wyświetla coś bardziej zbliżonego do średniej, niż do prawdziwej luminescencji.
      30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
      Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• mirhon
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 1025

Sorry za moje lenistwo, kolejny cytat:
        "Now that you know what the histogram
        is showing you — the number of pixels at
        each luminosity level from 0 (black) to 255
        (white) — and you know that the histogram
        shows you a greyscale average because there
        are no separate Red, Green and Blue (RGB)
        histograms displayed, you need to be able to
        understand how the camera evaluates color so
        you can bias your evaluation of the histogram
        depending on the color balance in the scene.
        If the scene has a good balance of Red, Green
        and Blue (RGB), there will not be a problem,
        but quite often you will find yourself in situations
        where one color predominates, or the
        color balance is skewed in a way that favors
        one color over another."
        Najważniejsza nauka z tego cytatu to że pokazuje on (histogram) SZARY ODPOWIEDNIK nasycenia światła (luminosity) koloru wyrażonego jako RGB.

A teraz będzie ciekawiej ;-) :
        "This sort of thing is not learned in a day,
        so it will require some study, but once you
        have a good feel for the way colors equate to
        greyscale equivalents, you will find that you
        can closely estimate how far below the right
        margin (255) you need to set the exposure
        to get correct saturation for a specific color."
        I sedno sprawy:
        "To expose 255 Red to full saturation
        with no other color present, you should see
        a spike at 64 grey." 64 grey to patrząc na histogram koniec I części !! dlatego tak łatwo jest przepalić niektóre kolory jako mieszanki RGB.
        Canon 20d + Tamron 28-75/2.8 + Canon 70-200/4L + Speedlite 550ex

Komentarz

• Tomasz Golinski
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 8623

Zamieszczone przez mirhon
          Najważniejsza nauka z tego cytatu to że pokazuje on (histogram) SZARY ODPOWIEDNIK nasycenia światła (luminosity) koloru wyrażonego jako RGB.
          Właśnie autor się myli, gdyż w drugim zdaniu sam sobie zaprzecza. Histogram pokazuje średnia R,G,B a nie luminosity, które jest max(R,G,B)!

A 255/3=85 i na tyle właśnie należałoby naświetlać.
          30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r

Komentarz

• mirhon
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 1025

Jestem taki mądry ;-) po lekturze tej książki . To co zapodałem to tylko pare cytatów. Żeby naprawdę to wyczuć trzeba przeczytać cały rozdział i to na spokojnie parę razy ;-) ... Duża część tej książeczki to histogramy i odpowienie zdjęcia wraz ze szczegółowym wyjaśnienieniami jak patrzeć "oczami" matrycy i filtra Beyer'a ;-) i jak ustawiać ekspozycję bądż jej korektę. Autor wprost pisze że należy do tego rozdziału wracać wielokrotnie i poleca trenowanie widzenia luminosity szarych odpowiedników kolorów RGB ( :-) ) - odpowiedni pliki graficzne są załączone do książki - dla mnie ta książka to niezły odjazd...

Komentarz

• Tomasz Golinski
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 8623

Pięknie, ale upieram się, że konstrukcja filtru kolorowego na matrycy nic z tym tematem nie ma wspólnego.

Komentarz

• mirhon
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 1025

Właśnie autor się myli, gdyż w drugim zdaniu sam sobie zaprzecza. Histogram pokazuje średnia R,G,B a nie luminosity, które jest max(R,G,B)!

A 255/3=85 i na tyle właśnie należałoby naświetlać.
                Autor sie nie myli, to ja nieszczęsliwie operuje cytatami... tu kolejny :
                "By doing a conversion to greyscale on the
                Converted file (discarding color info), you
                will see that this color patch is equivalent to
                85%K" - tam są 2 "szachownice" jadna to kolory RGB a druga ich szare (85%) ekwiwalenty.
                Ten rozdział trzeba przeczytać w całości...a nie walić cytatami...sorry ale to niezbyt legalne żebym wystawił cały rozdział ;-)

Komentarz

• Tomasz Golinski
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 8623

Musze przyznać, ze przestałem cokolwiek rozumieć z tych cytatów.

Komentarz

• mirhon
                    Pełne uzależnienie
                    • 2005
                    • 1025

Pięknie, ale upieram się, że konstrukcja filtru kolorowego na matrycy nic z tym tematem nie ma wspólnego.
                    Ma i to wiele. Skontaktowałe się z kolegą na privo.
                    Ja nie jestem w stanie w prostych słowach streścić tego co autor pisze na 14 stronach...może kolega będzie lepszy ode mnie ;-)

Komentarz

• Tomasz Golinski
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 8623

Po pobieżnej lekturze tej książki odnoszę wrażenie, że autor twierdzi, że jego aparat (jakiś nikon) uśrednia R,G,B z wagami 1,2,1 więc rzeczywiście 255,0,0 przejdzie na 64, Ale związek tego z konstrukcją matrycy jest dla mnie niejasny i conajmniej pośredni. No chyba, że aparat uśrednia dane z matrycy (surowe) w jakichś kawałkach i histogram robi dopiero z tych wyników uśredniania.

Komentarz

• gietrzy
                        Pełne uzależnienie
                        • 2004
                        • 5727

Zamieszczone przez Kubaman
                        [nie do końca wiedziałem gdzie to wpakować ]

Czy ktoś mógłby mi wyjaśnić łopatologicznie, co to właściwie jest?
                        Niby proste - przesunięcie histogramu dla kolejnych kanałów kolorowych RGB.

Dlaczego jednak jest to zjawisko niepożądane, czym się objawia na fotce i czy są jakieś metody unikania tych zagrożeń (zarówno podczas robienia zdjęcia jak i obróbki w kompie).

Dzięki :smile:
                        I nastała jasność, poniżej 255 8)
                        the silence is deafening

Komentarz

• mirhon
                          Pełne uzależnienie
                          • 2005
                          • 1025

Po pobieżnej lekturze tej książki odnoszę wrażenie, że autor twierdzi, że jego aparat (jakiś nikon) uśrednia R,G,B z wagami 1,2,1 więc rzeczywiście 255,0,0 przejdzie na 64, Ale związek tego z konstrukcją matrycy jest dla mnie niejasny i conajmniej pośredni. No chyba, że aparat uśrednia dane z matrycy (surowe) w jakichś kawałkach i histogram robi dopiero z tych wyników uśredniania.
                          Nie można rozpatrywać matrycy osobno. Masz układ matryca + filtr Beyera - i z tąd masz te wagi - a histogram pokazuje "RGB grey luminosity" z uwzględnieniem filtra.

Komentarz

• Tomasz Golinski
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 8623

Gdyby pokazywał histogram czystych danych z matrycy, po filtrze, to pokazałby max(R,G,B). Żeby tak było, to musiałby jakoś dziwnie uśredniać.

Komentarz

• Janusz Body
                              Moderator
                              • 2004
                              • 5757

Nieśmiało zuważę, że matryca w Canonie i tym "jakimś nikonie" jest podobna i ma układ
                              RGRGRGRGRG
                              GBGBGBGBGB
                              RGRGRGRGRG
                              GBGBGBGBGB
                              czyli, że G jest tyle samo co R+B czyli wagi 1,2,1 wydają się OK.

Janusz

Janusz,
                              Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

• muflon
                                Pełne uzależnienie
                                • 2004
                                • 6763

Zamieszczone przez Janusz Body
                                Nieśmiało zuważę, że matryca w Canonie i tym "jakimś nikonie" jest podobna i ma układ (..)
                                czyli, że G jest tyle samo co R+B czyli wagi 1,2,1 wydają się OK.
                                Tyle że histogram jest raczej liczony z obrazu po interpolacji. Chyba żeby nie
                                zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

Pracuję...