Ja nie uzywam PS-a

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Janusz Body
    Moderator
    • 2004
    • 5757

Zamieszczone przez muflon
    ...tylko slajd, negatywy to dla tych co nie potrafia fotografowac i wola nadrobic sztuczkami w ciemni".
    Ze slajdem też można pokombinować w ciemni w procesie wywoływania :-) więc slajdy też dla tych co nie potrafią... ;-)

Janusz

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

• muflon
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 6763

No ale powiedzmy ze generalnie za bardzo pomylic sie przy robieniu zdjecia nie mozna ;-)
      zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• akustyk
        gajowy
        • 2004
        • 12226

Zamieszczone przez Janusz Body
        Ze slajdem też można pokombinować w ciemni w procesie wywoływania :-) więc slajdy też dla tych co nie potrafią... ;-)
        slajdy, de facto, to sie w dzisiejszych czasach skanuje. a zeby dobrze zeskanowac wysokokontrastowy slajd to trzeba sie naprawde zdrowo nagibac i zeby osiagnac to co jest na filmie trzeba sie tez naobrabiac
        www albo tez flickr

Komentarz

• akustyk
          gajowy
          • 2004
          • 12226

No ale powiedzmy ze generalnie za bardzo pomylic sie przy robieniu zdjecia nie mozna ;-)
          powiedzmy, ze przy matrycach takich jak sa w naszych puszkach (tj. wszystkich poza Super-CCD Fuji) pomylic za duzo tez sie nie mozna. bo jak zle naswietlisz zdjecie, to pierwszy kanal, ktory leci, i na ktorym gubi sie tonalnosc jest czerwony. i bardzo trudno jest odtworzyc gladkie przejscia tonalne i dobry kolor, jesli sie tego nie dopilnuje.

w praktyce obniza to realna rozpietosc tonalna cyfry, jaka mozna wykorzystac, jesli sie chce porzadny kolor i swiatlocienie.

na slajdzie tego problemu nie ma i mimo teoretycznie znacznie wiekszej rozpietosci tonalnej matrycy niz takiej np. Velvii, wlasciwe naswietlenie i uzyskanie dobrych kolorow wcale nie jest latwiejsze. tym bardziej, ze slajdowiec teorie i wyczucie koloru moze miec generalnie w d..., bo film to za niego robi. w cyfrze trzeba sobie zrobic to samemu...
          www albo tez flickr

Komentarz

• Pikczer
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 2578

Pikczer, skoro juz uwazasz ze RAWy sa "be" to Twoje twierdzenie ma taki sam sens, jak "prawdziwa fotografia to tylko slajd, negatywy to dla tych co nie potrafia fotografowac i wola nadrobic sztuczkami w ciemni".
            GDZIE JA NAPISALEM, ZE RAWY SA BE ?????????
            Chcialem tylko wiedziec, czy sa ludzie, ktorzy robia ciekawe, interesujace i fajne zdjecia bawiac sie czasami, przeslonami, filtrami zewn, itp. operujac lustrzankami cyfrowymi i nie uzywajac PS-a. Czy to takie dziwne????

Komentarz

• akustyk
              gajowy
              • 2004
              • 12226

Zamieszczone przez Pikczer
              Chcialem tylko wiedziec, czy sa ludzie, ktorzy robia ciekawe, interesujace i fajne zdjecia bawiac sie czasami, przeslonami, filtrami zewn, itp. operujac lustrzankami cyfrowymi
              tak, zaliczam sie do tej grupy

i nie uzywajac PS-a. Czy to takie dziwne????
              ale niestety, zeby zobaczyc zdjecia musze je wywolac w PS-ie

moge podejrzec co nieco w ZoomBrowserze, ale daleko temu do koncowego zdjecia, jakie chcialbym miec wywolane. nie lubie spranych kolorow

EDIT: po mojemu, to robisz dwa dziwne zalozenia:
              1. uzywasz slowa obrobka zbiorczo dla manipulacji i korekty? manipulacja, jako ingerencja w tresc zdjecia to co innego niz korekta. korekta to dostosowanie "formy" zdjecia. cos w rodzaju "wywolania", w ktorym masz wplyw na charakterystyke calego filmu.

analogiczna korekta do suwaka w ACR jest np. zmiana parametru Contrast jeden pies, czy to sie robi w PS/ACR czy w aparacie - tak czy siak dane uchwycone przez matryce sa przetwarzane. czy zrobisz to glupawo zmieniajac kontrast globalnie (z reguly kiepsko), czy przez wlasciwe, staranne dopasowanie krzywej-S... Twoj wybor fotografia nie jest po to, zeby pozostawiac aparatowi te wybory, ktore powinno sie zrobic samemu. naswietlajac dobierasz sam przeslone i/lub czas, zamiast "zielonym do gory". dlaczego w takim razie tonalnosc zdjecia ma byc wybrana przez aparat i masz byc na nia skazany ?

2. korekta i staranne naswietlanie sie nie wykluczaja. ponownie, polecam wpisac w google "system strefowy" i poczytac. Adams naswietlal majac na uwadze wywolanie zdjecia. i odwrotnie: odpowiednio wywolywal w oparciu o naswietlenie. to sa naczynia polaczone.
              Ostatnio edytowany przez akustyk; 984.
              www albo tez flickr

Komentarz

• muflon
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 6763

GDZIE JA NAPISALEM, ZE RAWY SA BE ?????????
                Tu:
                faktycznie zawierzyli wylacznie swojemu talentowi fotograficznemu, a nie graficznemu
                i tu:
                Dzieki RAWom mozesz tak podciagnac zdjecie, jakbys robil zaje....ym sprzetem i fantastycznymi zdolnosciami.
                zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• Pikczer
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 2578

Nooooooo Muflon, to chyba tylko swiadczy o tym, iz rawy sa swietnym narzedziem.

Komentarz

• Jac
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 4813

Nie wazne jak do tego doszlismy, ale jaki jest efekt koncowy
                    tylko trzeba sobie odpowiedziec co ci sprawia wieksza frajde czy grzebanie w PS czy ustawianie aparatu... czasami trzeba sie i tu i tu naglowic... ale liczy sie to co chcesz zobaczyc/pokazac a nie to w jaki sposob do tego doszedles!
                    Instagram

Komentarz

• Jac
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 4813

to nie wyscig na 100m - sterydy sa dozwolone
                      Instagram

Komentarz

• Pikczer
                        Pełne uzależnienie
                        • 2005
                        • 2578

Dobra, chlopaki... to nie watek o wyzszosci, czy nizszosci RAWow. Jesli bawicie sie rawami, uzywacie PSa czy innych programow do zabawy i obrobki cyfrowej, to ok. Nikt nie mowi, ze to zle czy dobrze.
                        Po prostu to nie watek dla Was i po co sie rozwodzic?

Komentarz

• akustyk
                          gajowy
                          • 2004
                          • 12226

uzywacie PSa czy innych programow do zabawy i obrobki cyfrowej, to ok. Nikt nie mowi, ze to zle czy dobrze.
                          Po prostu to nie watek dla Was i po co sie rozwodzic?
                          moze znajda sie tacy, co faktycznie zawierzyli wylacznie swojemu talentowi fotograficznemu, a nie graficznemu, pomimo tego, iz uzywaja lustrzanek cyfrowych.
                          z tych dwoch fragmentow na moje oko wynika, ze tykajac RAW-a automatycznie przestaje zawierzac swojemu talentowi fotograficznemu a przechodze na graficzny. dobrze rozumiem?
                          a jesli robie w JPEG to jestem "czysty jak lilija"? i zmiana Set-a na kontrastowo-nasycony jest OK, ale zrobienie tej samej (albo lepiej: lepszej) korekty po fakcie (wiedzac o niej juz w momencie naswietlenia) jest be?

dobrze rozumiem?
                          www albo tez flickr

Komentarz

• michal_sokolowski
                            Pełne uzależnienie
                            • 2005
                            • 1159

poczytałem sobie ten wątek i moje zdanie jest takie:
                            Wchodząc w fotografię cyfrową nierozsądne byłoby unikanie Photoshopa.. Praca w Photoshopie jest według mnie analogią do pracy w ciemni fotograficznej.
                            Nie wystarczy pstryknąć fotkę i do widzenia. I to zarówno w fotografii analogowej, jak i w cyfrowej. Można dyskutować, która fotografia
                            (analog czy cyfra) jest powiedzmy "szlachetniejsza", ale dyskusja o tym, czy używanie PS w fotografii cyfrowej jest "w porządku" to według mnie nonsens.
                            To tak, jakby dyskutować, czy praca w ciemni fotograficznej na fotografii czarno-białej jest "w porządku". Maskowanie, kadrowanie, wybór papieru itd. to dalszy proces twórczy.
                            moja fotografia ślubna oraz dziecięca i kobiet na CB - zapraszam!

Komentarz

• Pikczer
                              Pełne uzależnienie
                              • 2005
                              • 2578

Zamieszczone przez akustyk
                              z tych dwoch fragmentow na moje oko wynika, ze tykajac RAW-a automatycznie przestaje zawierzac swojemu talentowi fotograficznemu a przechodze na graficzny. dobrze rozumiem?
                              a jesli robie w JPEG to jestem "czysty jak lilija"? i zmiana Set-a na kontrastowo-nasycony jest OK, ale zrobienie tej samej (albo lepiej: lepszej) korekty po fakcie (wiedzac o niej juz w momencie naswietlenia) jest be?

dobrze rozumiem?
                              Bo to jest tak, ze trzeba by bylo scisle okreslic, do ktorego momentu zabawa RAWem jest profesjonalnym dzialaniem, a od ktorego zaczyna sie "podciaganie" swoich slabych umiejetnosci fotograficznych.
                              Nie musze ci pewnie pisac, ze kiedys aby trafic na piekne, szmaragdowe niebo, treba bylo czasem i miesiacami czekac. A teraz - 2 sekundy w RAWie. Tu nie chodzi czy to dobrze czy zle. Dla mnie BARDZO DOBRZE
                              Wielu z moich znajomych cykaja fotki 800 x 600 np. z wakacji w tysiacach. Potem ogladaja je na kompie i... starczy. Czesto sa kiepskie, przeswietlone badz nie, ale oni w tym widza tylko pamiatke. Ciekawi mnie to, czy sa tez tacy goscie, ktorzy cyfre kupili tylko ze wzgledu na oszczednosci i wygode, ale nie dotykaja sie do nich ani tyciu tyciu, choc zdjecia robia zaiste fantastyczne. I nie chodzi mi o to, ze ci co uzywaja troche RAWow nie sa profesjonalistami.

Komentarz

• Pikczer
                                Pełne uzależnienie
                                • 2005
                                • 2578

Zamieszczone przez Jac
                                tylko trzeba sobie odpowiedziec co ci sprawia wieksza frajde czy grzebanie w PS czy ustawianie aparatu... czasami trzeba sie i tu i tu naglowic... ale liczy sie to co chcesz zobaczyc/pokazac a nie to w jaki sposob do tego doszedles!
                                Jac, nie wolno ;-) zapozyczac wypowiedzi z innego tematu wyrwanej z kontekstu.

Komentarz

Pracuję...