fotografowanie modelek

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • C41photocrew
    Zablokowany
    • 2005
    • 528

daj znac czy fajna i warto kupic

Komentarz

• thorin
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 1990

ja mialem "fotografie czarno biala" busselle'a swietnie to wszystko opracowane od strony graficznej...

Komentarz

• n3on

Zamieszczone przez ripek
        Hmm jako że nie mam osoby od kamuf...makijazu to te sprawy pozostawie dziewczynie. Powiedziałem jej żeby się ubrała/pomalowala tak jak się czuje -> swobodnie.
        Zwroc jednak uwage zeby to "swobodnie" to bylo raczej matowe. Latwiej nalozyc na twarz matujacy podklad niz potem w PS usuwac przepalenia, lub chociazby nawet ogolne "swiecenie sie" skory

Komentarz

• ripek
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 1486

Zamieszczone przez n3on
          Zwroc jednak uwage zeby to "swobodnie" to bylo raczej matowe. Latwiej nalozyc na twarz matujacy podklad niz potem w PS usuwac przepalenia, lub chociazby nawet ogolne "swiecenie sie" skory
          Rzeczywiście ..

Macie jeszcze jakieś info do przekazania dziewczynie ?

Czy jest sens robienia "blendy" z kartonu owiniętego folią aluminiową ?
          Canon G10, WP-DC28, :grin: 5d mkIII:grin: 5d mkI 17-40L 24LII 35L 85LII 580II

Komentarz

• n3on

Zamieszczone przez ripek
            Niech wezmie szczotke do wlosow - napewno sie przyda tym bardziej jesli robisz w plenerze i jest wiatr.

Zamieszczone przez ripek
            Czy jest sens robienia "blendy" z kartonu owiniętego folią aluminiową?
            O tym chyba juz ktos pisal w watku poswieconym samorobkom, ale osobiscie nie polecam jesli robisz w plenerze. Lepiej poprostu rozpiac folie (najlepiej koc termiczny - dostepny w aptece ponizej 10PLN) na ramce. Jesli odpowiednio zaprojektujesz ramke to nie masz sztywnego lustra, lecz elastyczna blende. A dlaczego nie na kartonie? Jesli jest duzy wiatr, to napewno uderzenie folia jest delikatniejsze niz kartonem owinietym w folie Dodatkowo sama folia nie ma tak dobrych wlasciwosci lotnych jak sztywny karton nia pokryty. A raczej nie sadze ze bedziesz mial ochote latac za uciekajaca blenda

Komentarz

• mxw
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 2315

Zamieszczone przez ripek
              żadnych obcisłych skarpetek

Zamieszczone przez asterix
              "Portret doskonały" M. Busselle w Glownej Ksiegarni Naukowej im. B.Prusa w W-wie na Krakowskim Przedmiesciu...
              mam książkę "fotografia portretowa" davida wilsona (współautor "portretu doskonałego" z m.busselle) i jakoś nie powaliła mnie ta książka, zbyt proste i zbyt mechaniczne analizy tylko konkretnych przypadków... czy "portret doskonały" jest rzeczywiście dużo lepszy?

Il fuoco: już gdzieś tu pisałem, że kiedyś trochu czasu w muszyna city sobie przepękałem, masz gdzieś fotki (swoje) z okolic? chętnie bym sobie pooglądał...
              pozdro.,
              m.

Komentarz

• perlpa
                Początki nałogu
                • 2005
                • 350

Zamieszczone przez asterix
                OFF TOP
                "Portret doskonały" M. Busselle w Glownej Ksiegarni Naukowej im. B.Prusa w W-wie na Krakowskim Przedmiesciu kosztuje 23zł (allegro 40-80zl) - maja www ale nie pamietam adresu
                Mam ta książkę i przyznam że jakoś mnie nie oszołomiła. Owszem, opis sposobu patrzenia na scenę i techniki wykonania niektórych zdjęć są bardzo pomocne ale jak dla mnie nie mam tam jakichś nadzwyczajnych rewelacji.
                Tylko moje zdanie

Pozdrawiam

Komentarz

• bebop
                  Uzależniony
                  • 2005
                  • 755

Zamieszczone przez perlpa
                  Mam ta książkę i przyznam że jakoś mnie nie oszołomiła. Owszem, opis sposobu patrzenia na scenę i techniki wykonania niektórych zdjęć są bardzo pomocne ale jak dla mnie nie mam tam jakichś nadzwyczajnych rewelacji.
                  Tylko moje zdanie

Pozdrawiam
                  no ale dla początkującego dobra, prawda? zaawansowany więcej sam wydedukuje patrząc na dobre zdjęcia :-)
                  gra i buczy bebop

Komentarz

• Zielony
                    Pełne uzależnienie
                    • 2005
                    • 2928

Zamieszczone przez n3on
                    Lepiej poprostu rozpiac folie (najlepiej koc termiczny - dostepny w aptece ponizej 10PLN) na ramce. Jesli odpowiednio zaprojektujesz ramke to nie masz sztywnego lustra, lecz elastyczna blende.
                    powiedz mi jakie są wymiary tego koca???
                    podejrzewam ze jakies 180x70cm
                    sigpic

Komentarz

• n3on

Zamieszczone przez marcingreen
                      powiedz mi jakie są wymiary tego koca???
                      podejrzewam ze jakies 180x70cm
                      200x160cm - taki przynajmniej mi sprzedali
                      Czyli przy dobrym rozwiazaniu mocowania ramy masz blende o wysokosci 160 cm ze zmienna szerokoscia od zera do 180 (powiedzmy ze te 20cm trzeba zmarnowac na mocowanie), a to sie czasem przydaje

Komentarz

• Zielony
                        Pełne uzależnienie
                        • 2005
                        • 2928

Zamieszczone przez n3on
                        200x160cm - taki przynajmniej mi sprzedali
                        Czyli przy dobrym rozwiazaniu mocowania ramy masz blende o wysokosci 160 cm ze zmienna szerokoscia od zera do 180 (powiedzmy ze te 20cm trzeba zmarnowac na mocowanie), a to sie czasem przydaje
                        kurde widzisz, fajne rozwiązanie
                        tzn chodzi mi o koszta
                        sigpic

Komentarz

• KuchateK
                          Pełne uzależnienie
                          • 2005
                          • 4895

Zamieszczone przez n3on
                          [...]a to sie czasem przydaje
                          Zrob jeszcze zdjecie calosci i wrzuc tu to bedzie komplet...
                          ...

Komentarz

• perlpa
                            Początki nałogu
                            • 2005
                            • 350

Zamieszczone przez bebop
                            no ale dla początkującego dobra, prawda? zaawansowany więcej sam wydedukuje patrząc na dobre zdjęcia :-)
                            Jasne, ale ja początkujący przeca jestem...

Komentarz

• ripek
                              Pełne uzależnienie
                              • 2005
                              • 1486

Łojezu jaką lasencje dzis w pubie widziałem :/ Aż mnie wryło ..
                              Szkoda że nie mialem jakiejś wizytówki żeby na szybko wcisnąć jej

Mieliście taki przypadek że na bezczelnego prosicie obcą dziewczynę aby dała się sfotografować ?
                              Canon G10, WP-DC28, :grin: 5d mkIII:grin: 5d mkI 17-40L 24LII 35L 85LII 580II

Komentarz

• perlpa
                                Początki nałogu
                                • 2005
                                • 350

Zamieszczone przez marcingreen
                                kurde widzisz, fajne rozwiązanie
                                tzn chodzi mi o koszta
                                Też się swego czasu zastanawiałem nad takim rozwiązaniem tyle że jest problem z ramą a konkretnie jej składaniem i rozkładaniem oraz dokładnym napieciem materiału.
                                Druga rzecz to zbyt ostre (twarde) światło odbijane przez tem koc. Jak go mocno ie naciągniesz to pojawiają się nierównomierne plamy swiatła na modelce.
                                Ostatecznie zdecydowałem się na dużą (110x170cm) blendę z funsports i przyznam że jest super - choć w kategorii cenowej daleko za kocem

Pozdrawiam

Komentarz

Pracuję...