daj znac czy fajna i warto kupic
fotografowanie modelek
Zwiń
X
-
-
ja mialem "fotografie czarno biala" busselle'a swietnie to wszystko opracowane od strony graficznej...
Komentarz
-
Zwroc jednak uwage zeby to "swobodnie" to bylo raczej matowe. Latwiej nalozyc na twarz matujacy podklad niz potem w PS usuwac przepalenia, lub chociazby nawet ogolne "swiecenie sie" skoryZamieszczone przez ripekHmm jako że nie mam osoby od kamuf...makijazu to te sprawy pozostawie dziewczynie. Powiedziałem jej żeby się ubrała/pomalowala tak jak się czuje -> swobodnie.Komentarz
-
Rzeczywiście ..Zamieszczone przez n3onZwroc jednak uwage zeby to "swobodnie" to bylo raczej matowe. Latwiej nalozyc na twarz matujacy podklad niz potem w PS usuwac przepalenia, lub chociazby nawet ogolne "swiecenie sie" skory
Macie jeszcze jakieś info do przekazania dziewczynie ?
Czy jest sens robienia "blendy" z kartonu owiniętego folią aluminiową ?Canon G10, WP-DC28, :grin: 5d mkIII:grin: 5d mkI 17-40L 24LII 35L 85LII 580II
Komentarz
-
Niech wezmie szczotke do wlosow - napewno sie przyda tym bardziej jesli robisz w plenerze i jest wiatr.Zamieszczone przez ripekMacie jeszcze jakieś info do przekazania dziewczynie ?
O tym chyba juz ktos pisal w watku poswieconym samorobkom, ale osobiscie nie polecam jesli robisz w plenerze. Lepiej poprostu rozpiac folie (najlepiej koc termiczny - dostepny w aptece ponizej 10PLN) na ramce. Jesli odpowiednio zaprojektujesz ramke to nie masz sztywnego lustra, lecz elastyczna blende. A dlaczego nie na kartonie? Jesli jest duzy wiatr, to napewno uderzenie folia jest delikatniejsze niz kartonem owinietym w folieZamieszczone przez ripekCzy jest sens robienia "blendy" z kartonu owiniętego folią aluminiową?
Dodatkowo sama folia nie ma tak dobrych wlasciwosci lotnych jak sztywny karton nia pokryty. A raczej nie sadze ze bedziesz mial ochote latac za uciekajaca blenda
Komentarz
-
żadnych obcisłych skarpetekZamieszczone przez ripekMacie jeszcze jakieś info do przekazania dziewczynie ?
mam książkę "fotografia portretowa" davida wilsona (współautor "portretu doskonałego" z m.busselle) i jakoś nie powaliła mnie ta książka, zbyt proste i zbyt mechaniczne analizy tylko konkretnych przypadków... czy "portret doskonały" jest rzeczywiście dużo lepszy?Zamieszczone przez asterix"Portret doskonały" M. Busselle w Glownej Ksiegarni Naukowej im. B.Prusa w W-wie na Krakowskim Przedmiesciu...
Il fuoco: już gdzieś tu pisałem, że kiedyś trochu czasu w muszyna city sobie przepękałem, masz gdzieś fotki (swoje) z okolic? chętnie bym sobie pooglądał...
pozdro.,
m.
Mam ta książkę i przyznam że jakoś mnie nie oszołomiła. Owszem, opis sposobu patrzenia na scenę i techniki wykonania niektórych zdjęć są bardzo pomocne ale jak dla mnie nie mam tam jakichś nadzwyczajnych rewelacji.Zamieszczone przez asterixOFF TOP
"Portret doskonały" M. Busselle w Glownej Ksiegarni Naukowej im. B.Prusa w W-wie na Krakowskim Przedmiesciu kosztuje 23zł (allegro 40-80zl) - maja www ale nie pamietam adresu
Tylko moje zdanie
PozdrawiamKomentarz
-
no ale dla początkującego dobra, prawda? zaawansowany więcej sam wydedukuje patrząc na dobre zdjęcia :-)Zamieszczone przez perlpaMam ta książkę i przyznam że jakoś mnie nie oszołomiła. Owszem, opis sposobu patrzenia na scenę i techniki wykonania niektórych zdjęć są bardzo pomocne ale jak dla mnie nie mam tam jakichś nadzwyczajnych rewelacji.
Tylko moje zdanie
Pozdrawiamgra i buczy bebopKomentarz
-
powiedz mi jakie są wymiary tego koca???Zamieszczone przez n3onLepiej poprostu rozpiac folie (najlepiej koc termiczny - dostepny w aptece ponizej 10PLN) na ramce. Jesli odpowiednio zaprojektujesz ramke to nie masz sztywnego lustra, lecz elastyczna blende.
podejrzewam ze jakies 180x70cmKomentarz
-
200x160cm - taki przynajmniej mi sprzedaliZamieszczone przez marcingreenpowiedz mi jakie są wymiary tego koca???
podejrzewam ze jakies 180x70cm
Czyli przy dobrym rozwiazaniu mocowania ramy masz blende o wysokosci 160 cm ze zmienna szerokoscia od zera do 180 (powiedzmy ze te 20cm trzeba zmarnowac na mocowanie), a to sie czasem przydajeKomentarz
-
kurde widzisz, fajne rozwiązanieZamieszczone przez n3on200x160cm - taki przynajmniej mi sprzedali
Czyli przy dobrym rozwiazaniu mocowania ramy masz blende o wysokosci 160 cm ze zmienna szerokoscia od zera do 180 (powiedzmy ze te 20cm trzeba zmarnowac na mocowanie), a to sie czasem przydaje
tzn chodzi mi o kosztaKomentarz
-
Zrob jeszcze zdjecie calosci i wrzuc tu to bedzie komplet...Zamieszczone przez n3on[...]a to sie czasem przydaje...Komentarz
-
Jasne, ale ja początkujący przeca jestem...Zamieszczone przez bebopno ale dla początkującego dobra, prawda? zaawansowany więcej sam wydedukuje patrząc na dobre zdjęcia :-)
Komentarz
-
Łojezu jaką lasencje dzis w pubie widziałem :/ Aż mnie wryło ..
Szkoda że nie mialem jakiejś wizytówki żeby na szybko wcisnąć jej
Mieliście taki przypadek że na bezczelnego prosicie obcą dziewczynę aby dała się sfotografować ?
Canon G10, WP-DC28, :grin: 5d mkIII:grin: 5d mkI 17-40L 24LII 35L 85LII 580II
Komentarz
-
Też się swego czasu zastanawiałem nad takim rozwiązaniem tyle że jest problem z ramą a konkretnie jej składaniem i rozkładaniem oraz dokładnym napieciem materiału.Zamieszczone przez marcingreenkurde widzisz, fajne rozwiązanie
tzn chodzi mi o koszta
Druga rzecz to zbyt ostre (twarde) światło odbijane przez tem koc. Jak go mocno ie naciągniesz to pojawiają się nierównomierne plamy swiatła na modelce.
Ostatecznie zdecydowałem się na dużą (110x170cm) blendę z funsports i przyznam że jest super - choć w kategorii cenowej daleko za kocem
PozdrawiamKomentarz
Komentarz